Srpanj 19, 2025, 11:04:39 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mrijest skalara  (Posjeta: 1658 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KEKE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
mrijest skalara
« u: Ožujak 29, 2009, 21:23:41 poslijepodne »
prošli puta kada su mi se skalari mrijestili postao sam 100% siguran koji je mužjak a koja je ženka, jer sam ih vidio u "radnji" polaganja jaja i oplodnje...

dakle danas su mi ponovo polegli jaja, ali sam prošli puta naučio lekciju da ih nesmijem ostaviti preko noći jer u jutro od jaja nebu bilo ništa...

danas kada su završili sa svojim obredom pustio sam ih do sada da marljivo čuvaju jajašca, i to im je jako dobro išlo dok nisam ja došao sa sisaljkom i pokupio im sva jajašca. ženka se žestoko borila i kljuckala mi sisaljku ali bez uspjeha... jajčeka su sada na sigurnom. i sad me zanima kako dalje pošto nikada nisam imao priliku doći do ovdje, da uspijem odvojiti jaja, uvijek su bivala pojedena prije.

dakle, sada su jaja u posudici u akvariju, a preko posudice je navućena najlonka da nitko nemože ući nutra, ana posudu sam okrenuo cijev od pumpe za vodu da lagano struji vodu u nutra kako se jaja nebi upljesnivila...
(negdje sam na forumu vidio DIY kotilicu za ciklide) Pokušao sam tako nešto izvest, ali loše je bilo jer kako got namjestio jačinu mlaza, neka jaja bi bila otpuhana na vrh kotilice a neka na dno pa mi se ovo čini trenutno bolja varijanta. doduše, jaja su na podu ali su na čistom a i voda konstantno struji oko njih i tako je smanjena mogućnost pojavljivanja plijesni...

e sad, razlog tome što sam odvojio jaja a ne skalare prije mrijesta je taj što su skalari veličine oko 15cm a ovaj drugi akvarij je 55-60 litara, ali je visine svega 21 cm pa dva skalara u njega nikako ne stanu a drugi akvarij mi se nije kupovao samo radi toga...

sad me zanimaju vaši savjeti kako dalje kad se malci počnu leći (ako)...

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: mrijest skalara
« Odgovori #1 u: Ožujak 30, 2009, 17:50:17 poslijepodne »
kaj, nula bodova od savjeta? a dobro, morat cu sam...

Offline žderosaurus

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2009, 19:12:09 poslijepodne »
probaj umjesto da usisavaš jaja staviti plastičnu pločicu recimo zelenu i kad se izmrijeste izvadi sve zajedno i pod pločicu stavi blagu areaciju i to ti je to.
SAJONARA IZ POŽEGE

Offline dudry

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • TOXIC WORLD................
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2009, 21:32:38 poslijepodne »
Kada izbace jaja i budu tamo gdje ih izbace nekih 1 h uzmi ih (skini to na što su ih "izlegli" i stavi u manji akvarij ili neku plastićnu posudu pa ih tamo drži i nakon toga kupi mrežicu akvarij koju stavš u akvarij i onda ribe (nakon 1 tjedan u posudici) staviš u tu mrežicu i to je to.
DONT POLUTE THE NATURE OR WE WILL HAVE THE SAME WORLD LIKE THIS.......F****D UP

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2009, 22:01:46 poslijepodne »
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline HRVOJE

• Punopravni član