Srpanj 08, 2025, 11:59:20 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest skalara  (Posjeta: 12917 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sporting

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« u: Kolovoz 01, 2004, 14:47:00 poslijepodne »
Evo ljudi upravo mi se mrijeste mramorni skalari, prvi put. Imam ih od prvog mjeseca, kao klince. Jedan je riknuo, a dvoje su se sparili, ovi koji danas rade.
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline edolino

• Novi član
  • *
Mrijest skalara
« Odgovori #1 u: Kolovoz 01, 2004, 15:16:00 poslijepodne »

Najbolje bi bilo kakda bi ih premjestio u jedan akvarijum 40 L(bez podloge)u kojem ces ubaciti grijac ,obicni sun?er filter i toplomjer,i jedan rasprsivac zraka koji ces samo minimalno pustiti da radi radi doziranja zraka ikri,zatim u akvarijum postavi neki predmet za polaganje ikre (keramicka kupa,neki vijestacki list,pvc cijev,keramicka plocica) kada ovo sve lijepo oformis onda naspi vodu iz akvarijuma u kojem su sad u ovaj i namijesti temperaturu 26/27 C a sto se tice svijetla moze ti posluziti i jedna stolna lampa ,kada poloze ikru moras paziti da nebi ugasio svijetlo samo je potrebno da ga smanjis da ono bude manjeg inteziteta.

E sad neka je sa srecom.

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #2 u: Kolovoz 01, 2004, 16:38:00 poslijepodne »
Nakon što sam primjetio da su se sparili, premjestio sam ih u 40 litarski, imaju grijae, spužvasti filter, umjetni list na koji su bacili ikru, sve uvjete . E sad me zanima pošto sam ostavio skalare unutra, dali da dodajem mycopur?
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline Ivek

• Punopravni član
    • http://www.mojklc.com
Mrijest skalara
« Odgovori #3 u: Kolovoz 01, 2004, 17:00:00 poslijepodne »
Ne znam za iskustvo od edolina, ali makni roditelje iz akvarija eim ti ikru izbace. Meni su roditelji u 90% slueajeva znali pojest ikru ili postat nezainteresirani za nju. Sretno sa mladima.

Offline edolino

• Novi član
  • *
Mrijest skalara
« Odgovori #4 u: Kolovoz 01, 2004, 17:02:00 poslijepodne »

Ma mislim da nije potrebno

Offline edolino

• Novi član
  • *
Mrijest skalara
« Odgovori #5 u: Kolovoz 01, 2004, 17:08:00 poslijepodne »

E zavisi,ako su naucili da je jedu onda ce je i dalje jesti,sto je slucaj od tebe,imao sam razgovor sa jednim uzgajivacem ribica iskljucivo skalara,i ispricao sam mu da mi je par pojeo prvu ikru,i on tvrdi da ce je i dalje jesti,savjetovao me je da uzmem jedan par i da rasparim taj svoj sto je i uspijelo,i sada mogu sa sigurnoscu da ostavim ikru sa roditeljima vjeruj mi.

PS:A raspario sam par tako sto sam u ovaj svoj ubacio zenku i naravno bila je dominantnija od moje koju je i otjerala i dobio sam jedan kvalitetan par,a mizjaka sam ubacio sa ostalim skalarima u mom zajednickom akvarijumu gdje sam naravno dobio jedan dobar par

Izvinjavam se na dugom postu,ali samo zelim da pomognem

Offline Tomy

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #6 u: Kolovoz 01, 2004, 17:09:00 poslijepodne »
I moji su je pojeli ali preko noai iako sam ostavio upaljeno svijetlo (samo slabijeg intenziteta).
Koprivnica / Hrvatska

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #7 u: Kolovoz 01, 2004, 17:09:00 poslijepodne »
Zasada izgleda da su zainteresirani, brinu se, mašu perajama. Pošto ime je ovo prvi mrijest, mislio sam ih ostaviti da vidim kakvi ae biti roditelji...
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline Ivek

• Punopravni član
    • http://www.mojklc.com
Mrijest skalara
« Odgovori #8 u: Kolovoz 01, 2004, 17:43:00 poslijepodne »
Ma budi bez brige. To su genijalne ribe i mrijeste se jako lako pa imaš i vremena i moguanosti da popraviš nešto ako ne bude u redu. Nadam se da ae sve super proai. Držim fige.

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
Mrijest skalara
« Odgovori #9 u: Kolovoz 01, 2004, 18:26:00 poslijepodne »
Citat: edolino

E zavisi,ako su naucili da je jedu onda ce je i dalje jesti

Edi to uopste nije istina !

Ikru ce posjeti samo ako ih neko prepadne, ako se iskljuci svjelo preko noci itd...

Ako imaju sve uslovenece pojesti ikru.

Naravno ako ikra pobijeli pojesce je ili ako je napadnu neke gljivice (mada je to skoro pa nemoguce kada su roditelji uz ikru).

Sporting, moj savjet ti je da ih ne vadis, jer je stvarno lijepo vidjeti kako gomila malih ribica pliva poredvelikih skalara.

Posto im je ovo prvi put da se mrijeste mozda ce i pojesti ikru, ali ako ih budes dobro hranio opet za 7 do 10 dana ce se ponovo mrijestiti.

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #10 u: Kolovoz 01, 2004, 19:14:00 poslijepodne »

A vidjeaemo, spremiau im i noanu rasvjetu, a sutra aemo vidjeti što se dalje dešava. Koliko sam eitao, drugi i treai dan su kritieni za plijesan, a nakon tog vremena bi se trebali pojavljivati neki repiai (nisam to nikad vidio ni radio, samo eitao, pa me ispravite ako griješim) pa bi trebali otpasti sa lista. Tek otprilike nakon sedam dana bi ih trebalo poeeti hraniti i to artemijom (ukoliko može i nešto drugo - recite). Možda ovaj mrijest i ne uspije ali me zanima gdje se može nabaviti artemija u Zgb, u slueaju da uspije moram biti spreman.
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #11 u: Kolovoz 02, 2004, 07:01:00 prijepodne »

Nema je više...

Iako su imali prigušeno svjetlo cijelu noa, pojeli su svu ikru...
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Mrijest skalara
« Odgovori #12 u: Kolovoz 02, 2004, 09:27:00 prijepodne »
Moji su se mrijestili vea desetak puta (skoro nakon svake izmjene vode) i uvijek ista stvar, ikru je uhvatilapljesan, a kako se koje jajašce upljesnivi tako ga skalar pojede da sprijeai širenje i tako za dva dana nema više..., a istini za volju nisam se baš trudio sprijeeiti pljesan, pustio sam ih da se sami snalaze, a da jesam sigurno bi se izlegli jer su skalari stvarno izvrsni roditelji...Moj ti jesavjet da budeš strpljiv, pusti ih na miru (obavi samo svoj dio posla, svijetlo i kemija protiv plijesni) i bit ae rezultata.
Zagreb / Hrvatska

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
Mrijest skalara
« Odgovori #13 u: Kolovoz 02, 2004, 12:56:00 poslijepodne »

kada zakiselis vodu (limuntosom), gljivice se ne mogu stvoriti.

Offline druntic

• Novi član
  • *
Mrijest skalara
« Odgovori #14 u: Kolovoz 02, 2004, 15:55:00 poslijepodne »
Moji su smazali sva jajasca, ali nisam znao da je potrebno smanjivati svjetlo, pa se ugasilo kao i svaki drugi dan. Dok je bilo svjetla uredno su ventilirali jaja i rastjerivali sve druge ribe.Moze li ih se ostaviti da poloze jaja u zajednickom akvariju!?

Offline Tomy

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #15 u: Kolovoz 02, 2004, 18:43:00 poslijepodne »
Citat: Sporting

Nema je više...

Iako su imali prigušeno svjetlo cijelu noa, pojeli su svu ikru...

Toeno to se i meni dogodilo svaki put. Sada ih poslije mrijesta vadim.
Koprivnica / Hrvatska

Offline Sporting

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #16 u: Kolovoz 03, 2004, 08:20:00 prijepodne »
Nisam primjetio da se pojavila plijesan, možda svjetla nije bilo dovoljno pa su se uspanieili i pojeli ikru. Stavio sam im jednu prenosnu fluo lampu od 8 w, ali sam na nju navukao karton tako da je svjetlo išlo samo kroz jednu rupicu otprilike 2 x 2 cm i to je svjetlilo na umjetnu biljku na koju su položili ikru...
Zagreb, Cvjetno naselje

Offline miran

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2004, 12:12:00 poslijepodne »
Evo da se pohvalim skalari su se izmrijestili i ne samo to nego su se izlegli mali, nemogu vjerovati prvi put da je mrijest uspio (sami su u akvariju) ništa nisam dirao, samo sam ostavio svijetlo cijelo vrijeme upaljeno i bingo!!Sad ih premještaju u ustima na drugi list...kad ih poenem hraniti?? dali je tetra baby ok?
Zagreb / Hrvatska

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Mrijest skalara
« Odgovori #18 u: Rujan 17, 2004, 12:30:00 poslijepodne »
Moraš im davati izleženu artemiju,inaee ae ti uginuti.Baš me zanima šta ae biti dalje i moji se spremaju na mrijest i to ae im biti eetvrti do sada ,ali nikad ikra ne uspije ili ju uhvati plijesan bez obzira što stavim mycopur ili 3 ,4 dan roditelji poeiste ikru pošto se s njom ništa ne desi,oeito nešto nije u redu kao da ikra nije oplo?ena.Možda ti ovaj link pomogne .

Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Mrijest skalara
« Odgovori #19 u: Rujan 17, 2004, 13:43:00 poslijepodne »
Zaboravih ,malce poeneš hraniti otprilike 6 dan nakon mrijesta sa artemijomkad malci proplivaju,navodno im možeš davati ižutanjak evo i texta gdje sam to proeitao:
If you choose strained egg yolk, then their bellies would turn yellow.
To feed egg yolk for the first few days, hard boil the egg and remove the yolk. Chop or crumble a portion of the yolk into a clean white cloth. Fold the edges of the cloth around the yolk forming a small ball. Dip the ball end of the cloth into the tank and give a small squeeze. You should see, a fine silt of yellow egg yolk come out and spread into the tank water. The fry will swim around until they find it. I recommend feeding egg yolk, for only the first week of feeding. Then switch to baby brine shrimp. Try to feed the fry at least 4 times per day. Its better to feed several times per day than feed two large feedings. I cannot over stress, the need for daily cleaning and water changes at this point.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline miran

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #20 u: Rujan 17, 2004, 16:58:00 poslijepodne »

Artemija...jel je ima za kupit ili se mora uzgajat doma (malo je glupo pitanje al šta aeš)
Zagreb / Hrvatska

Offline Sorry

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #21 u: Rujan 17, 2004, 20:37:00 poslijepodne »
Kupiš jajašca i uzgajaš je doma.
Jarun/Zagreb

Offline MarJar

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #22 u: Rujan 17, 2004, 20:51:00 poslijepodne »
Nije istina!!!!!!!!
Zagreb,Jarun

Offline MarJar

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #23 u: Rujan 17, 2004, 20:52:00 poslijepodne »
To je malo složeniji i teži posao da bi se moglo reci "kupi i uzgajaj!!!"
Zagreb,Jarun

Offline MarJar

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #24 u: Rujan 17, 2004, 20:53:00 poslijepodne »
Di si sorki pa nisi valjda opet išao ueiti?
Zagreb,Jarun