Uskoro se spremam u nabavku novog akvarija. Pošto za kratko vrijeme krećemo u renoviranje dijela kuće, došla sam na ideu da u buduću blagavaonicu postavim veći akvarij. Nalazio bi se između blagavaonice i prolaza za dnevni boravak, na zidanom stalku. Najvjerojatnije će taj stalak biti dug oko 1,5 m s time da imam namjeru napraviti s ove otvorene strane stup do stropa tako da će ta strana akvarija biti također zatvorena i akvarij će biti vidljiv sa ove dvije dugačke strane. Širina svega će biti 40-50 cm, visina će biti kakvu nađem. Dakle ispod akvarija će biti betonska ploča, na kojoj će naravno biti postavljen stiropor-spužva ili što već smatrate da je bolje za jedan takav akvarij.
Sljedeče je na redu praviti akvarij sam ili nabavljati gotovog. Pomalo se bojim takve dimenzije lijepiti sama jer nemam nikakvih iskustava u tome. Sam akvarij bi bio dakle cca 120x40-50x50 cm, recimo tih dimenzija. Koje debljine staklo?
Zatim je problem filter, htjela bih ga napraviti sama, ali me muči cijeli taj koncept. Zamisao je da napravim unutarnji filter na jednoj strani akvarija, ali tako da postavim neku vrstu cijevi kroz akvarij da skuplja prljavu vodu cijelom dužinom, a ne samo u tom kutu, dakle cijev s rupicama po sebi i mrežicom ili čime već na kraju. To bi ulazilo u dio za flitriranje na nekoj visini, jer mi se čini da ne treba biti na samom dnu akvarija. Tu bi smjestila filter materijal ( kojim ono redom ide?) i na vrhu neku pumpu ( koja mi snaga treba na tu litražu?) koja bi bila priključena na dvije cijevi koje bi išle svaka sa svoje strane akvarija pričvršćene za staklena pojačanja i koje bi imale rupice za kapanje u akvarij. Time bi imala odmah i mreškanje površine riješeno zajedno s dovodom filtrirane vode. Mislite li da je to izvedivo? Kako bi trebao izgledati ograđeni dio s filter materijalom i pumpicom? I da li u njega mogu postaviti grijać kako mi ne bi smetao pogledu u akvarij. Taj dio će biti saktiven stijenom pokrivenom mahovinom pa se niti neće vidjeti.
Nakon toga tu je još i izrada poklopca za akvarij. Kolika vataža ta taj akvarij ako se zna da će od bilja biti sljedeće: mahovina, anubiasi, crypte razne, mycrosorum, riccia na panju ili kamenu, pistie i to je to ( možda sam nešto zaboravila). Da li se mogu koristiti obične štedne žarulje za to cca 8 kom? ( trenutno imam u akv 50 l jednu žtednu od 23w i bilje je sasvim zadovoljno, divno napreduje i nemam problema s njime). Poklopac bi bio sa središnjim povišenim dijelom u kojem bi bila rasvjeta, a ova dva kosa dijela bi se mogla podizati radi lakšeg manevriranja oko akvarija.
Znam da sam sada odužila i malo zakomplicirala stvari, ali voljela bih čuti vaša mišljenja i stajališta oko toga svega jer imam još vremena dok ne krenem u taj projekt, pa bih htjela sve detaljno smisliti i razraditi korak po korak, tako da kada krenem s poslom večina teče samo od sebe. Svi savjeti i gledišta su dobrodošli.