Srpanj 19, 2025, 11:19:30 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izrada akv, filtera i poklopca, savjete molim  (Posjeta: 3958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zibba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Izrada akv, filtera i poklopca, savjete molim
« u: Ožujak 16, 2009, 11:56:18 prijepodne »
Uskoro se spremam u nabavku novog akvarija. Pošto za kratko vrijeme krećemo u renoviranje dijela kuće, došla sam na ideu da u buduću blagavaonicu postavim veći akvarij. Nalazio bi se između blagavaonice i prolaza za dnevni boravak, na zidanom stalku. Najvjerojatnije će taj stalak biti dug oko 1,5 m s time da imam namjeru napraviti s ove otvorene strane stup do stropa tako da će ta strana akvarija biti također zatvorena i akvarij će biti vidljiv sa ove dvije dugačke strane. Širina svega će biti 40-50 cm, visina će biti kakvu nađem. Dakle ispod akvarija će biti betonska ploča, na kojoj će naravno biti postavljen stiropor-spužva ili što već smatrate da je bolje za jedan takav akvarij.
Sljedeče je na redu praviti akvarij sam ili nabavljati gotovog. Pomalo se bojim takve dimenzije lijepiti sama jer nemam nikakvih iskustava u tome. Sam akvarij bi bio dakle cca 120x40-50x50 cm, recimo tih dimenzija. Koje debljine staklo?
Zatim je problem filter, htjela bih ga napraviti sama, ali me muči cijeli taj koncept. Zamisao je da napravim unutarnji filter na jednoj strani akvarija, ali tako da postavim neku vrstu cijevi kroz akvarij da skuplja prljavu vodu cijelom dužinom, a ne samo u tom kutu, dakle cijev s rupicama po sebi i mrežicom ili čime već na kraju. To bi ulazilo u dio za flitriranje na nekoj visini, jer mi se čini da ne treba biti na samom dnu akvarija. Tu bi smjestila filter materijal ( kojim ono redom ide?) i na vrhu neku pumpu ( koja mi snaga treba na tu litražu?) koja bi bila priključena na dvije cijevi koje bi išle svaka sa svoje strane akvarija pričvršćene za staklena pojačanja i koje bi imale rupice za kapanje u akvarij. Time bi imala odmah i mreškanje površine riješeno zajedno s dovodom filtrirane vode. Mislite li da je to izvedivo? Kako bi trebao izgledati ograđeni dio s filter materijalom i pumpicom? I da li u njega mogu postaviti grijać kako mi ne bi smetao pogledu u akvarij. Taj dio će biti saktiven stijenom pokrivenom mahovinom pa se niti neće vidjeti.
Nakon toga tu je još i izrada poklopca za akvarij. Kolika vataža ta taj akvarij ako se zna da će od bilja biti sljedeće: mahovina, anubiasi, crypte razne, mycrosorum, riccia na panju ili kamenu, pistie i to je to ( možda sam nešto zaboravila). Da li se mogu koristiti obične štedne žarulje za to cca 8 kom? ( trenutno imam u akv 50 l jednu žtednu od 23w i bilje je sasvim zadovoljno, divno napreduje i nemam problema s njime). Poklopac bi bio sa središnjim povišenim dijelom u kojem bi bila rasvjeta, a ova dva kosa dijela bi se mogla podizati radi lakšeg manevriranja oko akvarija.
Znam da sam sada odužila i malo zakomplicirala stvari, ali voljela bih čuti vaša mišljenja i stajališta oko toga svega jer imam još vremena dok ne krenem u taj projekt, pa bih htjela sve detaljno smisliti i razraditi korak po korak, tako da kada krenem s poslom večina teče samo od sebe.  Svi savjeti i gledišta su dobrodošli.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
Odg: Izrada akv, filtera i poklopca, savjete molim
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2009, 13:27:44 poslijepodne »
Malo sam si dao truda pa nacrtao moju ideju...
Ovaj ormarić u zidu možeš staviti gdje god tebi odgovara, po mogućnosti da se otvara iz kuhinje.
Mislim da za takav veliki akvarij unutarnji filter  :roll: :down:
Moraćeš imati neku  vanjsku mrcinu...  ;)
Što se tiče rasvjete, mogu ići one viseće svjetiljke ili neonke pa zatvoriš letvicama prostor između nosača i akvarija,da se neonke nevide. Naravno, letvice obojaš kao i onu ukrasnu policu...
Može se to izevesti na mnooogo načina... Dobro je što ćeš prvo sve isplanirati  :klap:  :up:
Karas Reef - morski akvarij

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2009, 20:35:16 poslijepodne »
Pozdrav,usput koze i anici su svi na broju i uzivaju.Sto se tice teme akvarij u oglasu mozes kupiti mozda jeftinije nego da ga ides raditi ili kupovati novoga original.Mozda da upitas tu tko bi ti mogao napraviti akvarij posto ima puno iskusnih u tim poslovima a sigurno ce biti jeftinije.Za debljinu mislim da moze 10 mm sa ojacanjima.Filter moze biti unutarnji stakleni samo oduzima dosta prostora i vise nije duzina 120 nego 110,ako je sa jedne strane.Uz zadnju stranicu filter ne dolazi u obzir posto je ogledni sa dvije dugacke stranice.Znaci bocni unutarnji ili mrcinu od vanjskog.Rasvijeta:4*54 watta T5 ili 5*54 watta.Ako ides na stedne trebas otprilike 10-11 zarulja od 23 watta i to sa oznakom 865 nikako manje.Imas razlicitih proizvodjaca,ali jako dobre Philips tornado ili Sylvania.Koristim kombinacije T5 i stedne i T8 u istom akvariju i svjetlo je izvrsno,mada T8 ce u proslost.Mozes miksati rasvijetu.Iz opisa bilja samo ricia trazi jacu svjetlost za pistiu ne znam,sve ostalo bilje moze odlicno uspijevati i na manjoj rasvijeti.Velik zalogaj ce biti ovo.Polako si zgruntaj koliko para mislis izdvojiti i udri. :up:

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 17, 2009, 11:55:31 prijepodne »
Da li je puno dati samo za staklo 1200,00 kn. Staklo je 10mm, 3 kom 120x50 i 2 kom 50x50 cm, najjeftinija varijanta, neko zelenkasto staklo.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #4 u: Ožujak 17, 2009, 12:05:49 poslijepodne »
kao prvo ako mislis sama ljepiti taj AQ dimenzije ploca ti nisu dobre ;) uz to treba vidjeti dali je staklo bruseno strojno, rucno ili uopce nije bruseno, uglavnom ovako brzinski na oko mi se cini da je dosta skupo ako AQ nije zaljepljen...

svejedno ako nisi nikad to radila i nemas uz sebe nekoga tko je vec ljepio AQ ja ti nebi preporucio da ljepis sama AQ od 300L jer to je jako puno vode na podu u slucaju nedaj boze... probaj se obratiti mg akvariju ili cak mislim da preko vili-a isto mozes naruciti AQ zeljenih dimenzija ;)

sretno :)

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2009, 12:17:33 poslijepodne »
Ma znam da dimenzije nisu dobre, to sam usput naletjela na staklara pa skrenula pitati ovako odoka koliko bi to došlo. Cijena je bez ljepljenja i meni se čini poprilično skupo, pogotovo što u tom slučaju trebam još i silikon, nekoliko pari iskusnih ruku da to zalijepe, pa još kakav roštilj za te iskusne ruke da se ne tresu od gladi i sl.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #6 u: Ožujak 17, 2009, 12:21:44 poslijepodne »
kupi gotov akvarij
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 17, 2009, 12:26:44 poslijepodne »
Mislim da na kraju i budem.

Offline bura2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #8 u: Ožujak 17, 2009, 12:30:18 poslijepodne »
brat mi kupuje akvarij pa je pitaoza gotov akvarj 120x40x50v i rekli su mu 1100kn

Offline bura2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #9 u: Ožujak 17, 2009, 18:09:13 poslijepodne »
samo da napišem da mi je brat u varaždinu

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 19, 2009, 18:22:09 poslijepodne »
Da li je puno dati samo za staklo 1200,00 kn. Staklo je 10mm, 3 kom 120x50 i 2 kom 50x50 cm, najjeftinija varijanta, neko zelenkasto staklo.
brušeno strojno ili ne?

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 19, 2009, 21:40:54 poslijepodne »
E to ne znam. Nisam znala da je to važno.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 01, 2009, 20:31:05 poslijepodne »
Recite još sam u dilemi s filterom. Možda bih napravila i dva pragradna sa svake strane po jedan kako bi bila sigurna da će čistiti kako treba. Koje snage trebaju biti fliteri. Da li dva za cca 300-400 l ili mogu i recimo dva po 200-300 l bi bila dovoljna. Koji bi to protok po satu trebalo imati?

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #13 u: Travanj 02, 2009, 01:25:41 prijepodne »
Dovoljno ti je jedan, protok od 1000-2000l/h.  ;)

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2009, 17:21:42 poslijepodne »
Eto napokon je krenulo, positno, ali ipak se nešto događa. Za početak sam krenula s mahovinom koju sam privezala za keramičke pločice flaksom i stavila na stijene malih akvarija. Tako da se do slaganja velikog akvarija lijepo prime i razrastu. Još me zanima da li bi mogla umjesto na kamenčiće vezati riciu na komadiće plastike koje mbi lakše na kraju oblikovala u tepih kako meni odgovara. Bi li to štetilo ribama?

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2009, 20:34:29 poslijepodne »
Pa da sto Area5189 kaze kupi gotov akvarij . Moj savjet za filter Tetra ex 1200  ;)
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2009, 21:25:30 poslijepodne »
uzmi mrezicu ili za fasade,ako hoces ravno jer je ona kruca,ili onu za komarce,s tim moze oblikovat sve sto pozelis od mahovien i riccie,pogledaj u cigovom postu
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline NEBOJSA1983

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 05, 2009, 03:21:55 prijepodne »
ja ti ne bi savetovao mahovinu,lepa je na pocetku ali kasnije kad pocne da se siri imaces posla ceo dan oko nje...a za aq ne znam sta da ti kazem...ili neko ko je vec lepio da ti pomogne ili kupi gotov. moj iskren savet je da kupis gotov,jer ipak je to veliki aq,bar ces imati neku garanciju za razliku od onog sto ga sama radis. a da radis sama trebaci 5 dana,i zivci kao sajle.. kupi nov...pozz

Offline rrpublic

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: rijeka
« Odgovori #18 u: Travanj 23, 2011, 00:29:09 prijepodne »
Gdjice potpuno ste u pravu  . Neznam cemu se javljaju u uradi sam junaci sa idejom ma kupi novi .!
HVALA na RAZUMJEVANJU !