Zsabi, teško mi je da odavde procenjujem da li i koliko otpada ima u živom kamenju u Vašem akvariju, kao i koliko će eventualno vremena biti potrebno da se ono isčisti.
Međutim, mogu na osnovu prilično velikog ličnog iskustva (a to ”potvrđuje i teorija”) da tvrdim da je Chromis chromis vrsta koje se može samo preporučiti za držanje u akvarijima. Nije mi se pokazao loše ni u tropskom akvariju, ali nema baš puno smisla tamo ga ubacivati pored mnoštva atraktivnih tropskih vrsta. U stvari, mislim da C.chromis spada među najbolje Jadranske ribe što se akvaristike tiče! Riba je vrlo prilagodljiva. Ne interesuju ga iole malo krupniji beskičmenjaci, ni pokretni ni sesilni. Ne ispoljava preteranu agresivnost prema drugim vrstama riba, čak i ni prema onima sasvim sitnim. Spremno prihvata skoro svaku vrstu hrane koju joj ponudite, uključujući i suvu ljuspastu i to maltene odmah! Chromis-e je potrebno samo nešto češće hraniti, posebno dok su sasvim mladi. U akvariju ove ribe se uglavnom drže sredine i gornjeg sloja vode, tako da fino vizuelno popunjavaju prostor. Sasvim je razumljivo je da je po osnovnim karakteristikama ova riba slična poznatoj tropskoj vrsti C. viridis. Međutim, čini mi se da je robusniji i da uz to ima i nešto zanimljivije ponašanje. Nažalost, sa starošću ribe, za mladunce karakterističan i vrlo atraktivan ”elektrik” plavi odsjaj relativno brzo slabi i gubi se.
Zsabi, bez brige uhvatite i donesite na leto nekoliko primeraka za vaš akvarij, ali nemojte uzimati totalnu mlađ. Istina je da se ovakvi ubedljivo najlakše hvataju – čitava grupa se može ”ugurati” u veliku ručnu mrežu jednim pokretom ruke. Uz to imaju i najlepšu boju, ali su ipak relativno osetljivi. Preporučujem primerke od 2 do 3 centimetra dužine. Ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema sa transportom i prilagođavanjem ovih riba na akvarijske uslove.
Pri kraju, nešto ne tako dobro. C.chromis nije baš sitna riba. Zabeleženi su slučajevi da je dužina ribe dostigla i 16 cm!! Tako, u dobrim uslovima prilično brzo raste, a sa rastom po pravilu počinje da iskazuje netrpeljivost prema pripadnicima svoje vrste. To se događa ranije ukoliko se ribe nalaze u akvariju koji nije naročito veliki. Znači, posle izvesnog vremena u akvariju ”normalne” veličine možete očekivati teškoće sa kompatibilnošću – probleme sa održanjem startne grupe. Obično, najsitniji primerak će se naći pod sve većim pritiskom. To može postepeno preći u priču sličnu onom prastarom filmskom serijalu čiji je moto bio:”Može biti samo jedan”! Ili eventualno može biti “mesta” samo za dvoje! Potrebno je da pratite promene u ponašanju riba i da na vreme vršite razdvajanja ukoliko zaključite da ”više ne ide”. Ne dozvolite da vam ribe stradaju od stresa i povreda - eventualno obradujte nekoga od prijatelja akvarista zahvalnim poklonom. Srdačan pozdrav i sretno!