Svibanj 05, 2025, 00:22:00 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: mali Jadran daleko od mora...  (Posjeta: 97734 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zsabi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: mali Jadran daleko od mora...
« Odgovori #150 u: Travanj 25, 2010, 20:03:02 poslijepodne »
Dare!
Pisao sam nitrate ispod 10mg/l (najnizi stepen na testu) a ne nitrite. Nitriti su mi ispod 0,2 .

Problem mi je da nemam mjesta ni pored, ni iza akvarija, pa mi se cini da je jedino logocno rijesenje ako sve to - sto sam napisao prije - napravim u akvariju.
Ako ostali nemaju nesto protiv, onda cu probati.
Globalno zatopljenje - zsabi sa jadranskog na tropski... - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=101073.0
mali Jadran daleko od mora - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #151 u: Svibanj 01, 2010, 10:19:06 prijepodne »
Zsabi, mišljenja sam da je Vaš plan u vezi sa bočnim sumpom sasvim OK. Sklonićete skimer i omogućiti slaganje kamenja i sa te strane akvarija – to ste i napisali. Ja sam video fine morske akvarije sa takvim, bočnim “ugradnim” sumpovima. Moja sugestija je da pri planiranju prostora za skimer ostavite mesta za neku “ozbiljnu mašinu” - sa prečnikom cevi od oko 15cm. Ovakvi skimeri nisu danas teško dostupni. Mogu se polovni povoljno nabaviti! Takođe, smatram da bi bilo vrlo dobro da predvidite neku vrstu “prve barijere” – mehanički filter za grubu nečistoću na prelivniku prema sumpu. U pojedinim diskusijama ovde na Forumu je skoro u vezi sa tim pominjan i deo uobičajene ženske garderobe! Čišćenje ovakvog filtera ne predstavlja problem. Svakako, to u praksi treba redovno i činiti! Ubeđen sam da je pedantno održavanje – težnja ka besprekornoj higijeni jedan od ključnih preduslova za uspeh morskog akvarija! Uz to, čini mi se da je generalno značaj ovog faktora tim veći što je nivo sofisticiranosti opreme koja se koristi u sistemu niži…

Ukoliko se značajne količine krupnijeg otpada zavlače u nekakve teško pristupačne lavirinte – skrovite komore, gomile filter medijuma…, svi su izgledi da ih vlasnik akvarija u praksi neće redovno uklanjati. I to, naravno, na štetu kvaliteta vode! Čini mi se da u morskoj akvaristici u vezi sa tim važi “empirijsko pravilo”: najbolji mehanički fillter je onaj kojem se najlakše pristupa prilikom čišćenja! Smatram da je ostvarivanje efikasne mehaničke filtracije od znatno većeg značaja u Jadranskom akvariju u odnosu na Reef akvarij. Ogromna većina uobičajenih stanovnika Jadranskog akvarija hrani se “ozbiljno”: “Kakve Zooxanthellae? Šta ti je pa sad to, daj bre nešto konkretno!” Količina krupnog otpada je veća. Uz predhodno pomenuto, uočljivi otpad, koji se taloži na dnu glavne posude akvarija (više ukoliko unutrašnja cirkulacija nije osobito jaka, a kamenja ima mnogo) i pregradama u sumpu koje predstavljaju taložnik (ukoliko takve postoje) treba što češće uklanjati sifoniranjem pri delimičnoj promeni vode. Najbolje bi bilo to činiti bar jednom sedmično! Zsabi, nadam se da Vas trenutne teškoće sa zelenim končastim algama neće obeshrabriti! Srdačan pozdrav!

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #152 u: Svibanj 01, 2010, 18:41:24 poslijepodne »
Možda sam se krivo izrazio ali kemijski točnim rječnikom NO3 (nitrati) mi je u tom akvariju 0,2 mg/l (mjereno salifert testom bočno jer se odozgo ništa ne vidi) Nitrite niti ne mjerim jer nemam pouzdan tester. I sad me napokon više ne muče alge.
 Koristio sam Izvorsku vodu koja i nije pretjerano čista. Obično ima 10 mg/l NO3 pa sam smanjio izmjene vode i rjeđe ju mijenjam. Definitivno betz RO vode nema slobode. 
Jedan od problema u tvom akvariju je da stijene koje koristiš pružaju malu podlogu za bio filtraciju a ni skimer nije svemoguć.  Kod mene na 140 litara ima više od 20 kg najporoznijeg jadranskog kamena i keramike i tek nakon 6 mjeseci su se stvari posložile kako treba.

Kad sam ja počeo prošlo ljeto sa jadranskim brzo sam shvatio da je tropski jednostavniji i zanimljiviji jedino što tropski organizmi koštaju za razliku od  domaćih. Pomoć filtraciji  je i blok siporeksa koji je izbušen svakig 1-2 cm 6 mm borerom. Tako je postavljen da voda prolazi kroz rupe i skida NO2 i NO3. Povremeno blok probučkam i usisam prljavštinu iz stražnjeg sumpa.

Neznam dali je to vrijeme, velika količina kamena ili siporeks ali 0,2 mg/l NO3 je san svih snova.
Akvarij je krcat koraljima, ima 7 riba i jedna veća zvjezdača i 5 moruzgvi uz jednu veću anemonu. Nema mjesta ni na dnu akvarija a da nisu koralji.
Nije da se hvalim sa napučenošću akvarija ali mogu se pohvaliti sa domaćim akvaristima koji su mi većinu udijelili a ponešto sam i kupio , uzgojio pa sa i mijenjao.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #153 u: Svibanj 06, 2010, 14:27:35 poslijepodne »
Malo sam u guzvi ali evo probat cu kratko...

Zork, hvala Vam na odgovoru, izgleda da cu probati taj "bocni sump". Planiram bez pregrade, ali voda iz glavnog prostora bi se prelijevala samo na jednoj trecini ovog sumpa. Tu bi mogao staviti neki mehanicki filter. Na dno cijelog sumpa bi mogao staviti debeli sloj koraljnog pjeska. U sredini sumpa bi bio skimmer, a na zadnjoj strani povratna pumpa. Sa te pumpe bi mogao napraviti izlaz za "denitrifikacijski filter". Citao sam dva tipa ovakvog filtera. Jedan je u principu cijev sa duljinom od ~25-30 metara (sa jako sporom cirkulacijom) a drugi je filter sa sumporom i hidrogenkarbonatom. Jeli je to dobra ideja za moj sustav? Koju vrstu da koristim??

Zork, jeli mi mozete napisati taj mehanicki filter tipa "zenske garderobe"? Trazio sam na forumu te diskusije, ali nisam nasao.

Dare, ja koristim samo RO vodu, mada nemam uredaj i povlacim sa sobom na drugi kat, preko velikog dvorista...
Ti kazes da imas 20kg poroznog kamenja na 140l, ja ti imam 25kg na 250l pa su tu na forumu rekli da ih imam previse.  -? Sad dali da jos kupim ili bolje da izbacim??

Globalno zatopljenje - zsabi sa jadranskog na tropski... - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=101073.0
mali Jadran daleko od mora - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #154 u: Svibanj 06, 2010, 17:51:55 poslijepodne »
Meni vodka i slimer skidaju nitrate , nitrite, fosfate.....
Bactozym tablete i vodka čine čuda. U roku 24 sata sve je spalo skoro na nulu u novom akvariju a bilo je 100/25 no3/no2

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #155 u: Svibanj 07, 2010, 09:57:33 prijepodne »
Dare,
nemam sumnje da su dobre te tablete i vodke, ali je meni simpaticnije, ako je u akvariju prirodna ravnoteza. Naravno ima slucajeva kad se ne moze bez kemikalije, ali ne bi redovno koristio.

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #156 u: Svibanj 07, 2010, 16:44:41 poslijepodne »
Ta kemija je spoznaja bioloških procesa u svojoj konkretnoj primjeni.
Bakterije za svoj život trebaju hranu a ona se temelji na dušiku i fosforu  koje imamo u izobilju u našim akvarijima ali nam fale ugljikovi spojevi koji čine tijelo bakterija stoga ih dodajemo putem vodke ili šečera. Time zatvaramo biološki krug. Treba ga sami izregulirati-koliko ima nečistoča da toliko bude i ugljikovih spojeva.
Bakterije se dodaju samo prvi put ili nakon tretmana lijekovima ali je zato vodka konstanta.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #157 u: Svibanj 07, 2010, 16:51:49 poslijepodne »
Dare hemičar :)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #158 u: Svibanj 22, 2010, 11:07:14 prijepodne »
Dosao je dan da realiziram svoj plan...
Nabavio sam posude, u podne idem po staklo, pa START.
Ispraznit cu akvarij i napraviti onaj bocni sump u akvariju sto sam prije spominjao.
Drzite mi fige! :)

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #159 u: Svibanj 22, 2010, 11:58:46 prijepodne »
Sretno!   :up:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #160 u: Svibanj 22, 2010, 13:23:28 poslijepodne »
   Samo napred!

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #161 u: Svibanj 22, 2010, 17:26:26 poslijepodne »
To što možeš držati u sumpu možeš i iza akvarija. Kao meni skimer napravljen od kanalizaciske cijevi za 150 kn plus pumpa. Makroalge valjda nečeš držati u sumpu a ni DSB.  Pa zašto onda smanjivati akvarij kad ima i drugih rješenja.

Pazi kod stavljanja koralja i kamena u kante- meni je djelom odumro a koralji su se oporavljali tjednima. Malo vode bez cirkzlacije i pno organizama je recept za katastrofu.

U svakom slučaju SRETNO!

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #162 u: Svibanj 23, 2010, 22:55:05 poslijepodne »
Evo telegrafski bez slika.
Prvenstveno sam zato izmislio sve to, da nekako skinem povrsinski film (kao neka masnoca). Druga stvar sto tako mogu odvojiti podlogu od koraljnog pjeska, pa se nece sakupljati smece ispod kamenja.
Treci razlog sto cu imati dvije strane gdje mogu sagraditi kamenje.
Vise nema natrag.
Ulijepio sam jucer (odnosno danas do 2:30) pa sutra ide natrag voda.
Nazalost staklar nije radio 100% pa mi staklo nije stojao precizno (90°). Tako je doslo do nekoliko mm razmaka sto sam ispunio ljepilom. Nadam se da ce dovoljno cvrsto drzati... -?
Sutra ide natrag voda, nadam se da nece sve puknuti.

Pozdrav i hvala na podrskama!

Offline comino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #163 u: Svibanj 23, 2010, 23:25:57 poslijepodne »
Sretno, drzim fige  :up:

Offline benak

• Punopravni član
« Odgovori #164 u: Svibanj 24, 2010, 00:18:58 prijepodne »
pusti par dana da ti se silikon dobro osusi

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #165 u: Svibanj 24, 2010, 07:13:42 prijepodne »
Ulijepio sam jucer (odnosno danas do 2:30) pa sutra ide natrag voda.
Nazalost staklar nije radio 100% pa mi staklo nije stojao precizno (90°). Tako je doslo do nekoliko mm razmaka sto sam ispunio ljepilom. Nadam se da ce dovoljno cvrsto drzati... -?
Sutra ide natrag voda, nadam se da nece sve puknuti.

Hm ukoliko nije napravljeno 100% bolje odljepiti i zaljepiti ponovno nego ovo da si neke rupe ili što već ispunio nekakvim ljepilom..č.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #166 u: Svibanj 24, 2010, 16:43:54 poslijepodne »
Ljepilo se susilo ~24h a jucer do ponoci sam ulio ~150litara vode.
Nista se nije desilo, ljepilo lijepo drzi.
Danasnji program je bio sagradnja kamenja i ubacivanje zivine.
Mislio sam da cu napraviti hrpu kamenja s jedne strane tako da ostane nekoliko cm skroz naokolo, a na drugu stanu sloziti kamenje sa vecim razmakom, da budu male spilje.
Malo sam razocaran. Ne izgeda nikako, okrugli kameni koje nikako ne mogu sloziti stabilno, i pun je malih spilja i dzepova gdje ce se 100% sakupiti otpadi.
Trebao bi lijepiti kamenje jedan uz drugog, ali ako se kasnije ispostavi, da je lose sagradeno, onda kako dalje?

Ni preljev ne funkcionira kako sam izmislio. Kad je mali protok, onda voda curi natrag na dolnjoj strani stakla, pa je glasan.
Trebam kupiti povratnu pumpu, ali nemam pojma koliko snaznu trebam. Ni vode nije ostalo koliko sam trebao, tako da je zasad bocni sump samo "ukras", a tehnika ide natrag u akvarij.
Snaga i volja mi je sve manja...  :'(
Samo trosim novce a uspjeha nista...
Kazite mi nesto pametno prije nego izbacim sve  :nuclear:
« Zadnja izmjena: Svibanj 24, 2010, 16:58:25 poslijepodne od zsabi »

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #167 u: Svibanj 24, 2010, 17:40:12 poslijepodne »
Prvo ovi mjehurići u silikonu me straše i nisu mi dragi. drugo uzmi bušilicu i tiple (pričvrsnice) u trgovini građ materijala i probuši kamen i spoji ga na taj način tako da moš slagat jedan na drugi kao lego kockice.. Što se tiće preljeva neznam kako bi takav preljev utišao možda stavit spužvu koja će kupit smeće i na taj način utišat preljev tako da ona glumi nekakav predfilter neznam možda netko drugi da neko bolje riješenje...

Što se tiće povratne pumpe mislim da bi 2000-2500 litara bilo sasvim dovoljno..

Inaće neznam zašto si koristio proziran silikon kad se oduvik govori kako se za akvarij koristi tamni silikon kako svjetlo nebi moglo prodirati unutra. Soudal aquasil mislim da se zove akvaristički silikon...
« Zadnja izmjena: Svibanj 24, 2010, 17:47:18 poslijepodne od Bkaradza »

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #168 u: Svibanj 25, 2010, 08:44:44 prijepodne »
Ljepilo sto sam koristio zove se FBS. To je ljepilo na bazi silikona, i preporuceno je bas za ljepljenje akvarija. Znam da se preferira tamni silikon za akvarij, ali prije godinu dana su mi napravili akvarij sa istim ljepilom, pa sam tako i ja. A inace to ljepilo uvjek imam kodkuce, pa mi je bilo i jednostavnije...
Mjehurici se vide u ljepilu zato sto je sloj malo deblji nego obicno pa plinovi nisu mogli izaci. Nazalost ne moze se tako lijepiti, kao da sam sad sastavio akvarij... Mjehurici su tamo vec i onda kad je akvarij jos bio prazan a nista se nije promjenilo ni kad sam napunio akvarij.

Preljev sam tako izmislio da bi mogao navuci neke carape i da funkcionira kao mehanicki filter. Preljev se moze lako izvaditi i ocistiti carape.
Da i ja sam mislio da cu staviti spuzvu. Inace nije uvjek glasan, samo kad protok nije dosta jak pa voda ne curi na planiranom putu  :)
Vidjet cu kad budem kupio povratnu pumpu. 2000-2500lit/h nije prejak? Sump mi je ~40lit. Druga stvar sto imam ukupno 4600lit/h stream pumpe u akvariju. Protok bi tako naraslo do ~7000lit/h a akvarij mi je 190+40lit.

Tu ideju sa tiplama si mi vec jednom pisao, ali mislim da bi to mogao napraviti samo sa tropskim kamenima. Materijal im je homogen, ali ti jadranski sto si mi poslao dosta se lako lome pa ne znam kako bi to mogao busiti sa busilicom. Probao si to sa tim kamenima?

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #169 u: Svibanj 26, 2010, 11:05:34 prijepodne »
Jucer sam napunio i sump, pa je sad dovoljna i ona slaba unutrasnja pumpa da vrati vodu u akvarij i da funkcionira preljev.

Imam dilemu u vezi povratne pumpe. Ne znam kakvu da kupim.
Ako stavim slabu, onda ce preljev biti spor -> efikasnija filtracija u bocnom sumpu (skimmer), ali zbog malog protoka nece povlaciti mehanicki otpad iz akvarija.
Ako stavim jaku, onda je preljev brz -> bolje povlaci mehanicki otpad, ali ce se u sumpu jako brzo mjenjati voda i to ce grubo uticati na efikasnost skimmera

To je moje misljenje, ne znam dali sam u pravu...

Sto mi je Bkaradza preporucio: 2000-2500lit/h, to bi mi u svakoj minuti putpuno izmjenio cijelu vodu u sumpu. Mislim da je to prejaka cirkulacija...
Sto kazete?

Offline Crni

• Punopravni član
« Odgovori #170 u: Svibanj 26, 2010, 11:46:53 prijepodne »
   Pa zapravo nisi u pravu.
Dobro ti je preporučio. Što jača cirkulacija skimer će biti efikasniji.
Nemaš brige, stavi što jaču pumpu.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #171 u: Svibanj 26, 2010, 12:14:55 poslijepodne »
OK, i to je logicno!
Cim je veca cirkulacija sumpa, tim voda vise lici na vodu u glavnom tanku, pa funkcionira kao da je skimmer tamo.

Imam 2 x 2300 lit/h (2 kom. hydor koralia 2) u glavnom akvariju + 2000lit/h povratna pumpa u sumpu + ako bi jos stavio neki jaci skimmer sa motorom (umjesto Aquamedic midiflotora) i to bi imao pumpu od ~2000lit/h. To bi bilo ukupno 8600lit/h na 190+40litara. -> 37x cirkulacija. Nece biti prejaka?
Ili protok skimmera se ne broji posto ona pravi cirkulaciju samo u sumpu?

Offline Crni

• Punopravni član
« Odgovori #172 u: Svibanj 26, 2010, 12:52:34 poslijepodne »
Neće biti prejaka.
Pumpu od skimera ne računaš, ali opet bolje da je jaka, radi samog skimanja.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #173 u: Lipanj 14, 2010, 09:59:21 prijepodne »
Stavio sam stream pumpe na mehanicki "timer switch", pa sam ih nastimao da rade jedna-oba-druga... pa ponovo. Jedan ciklus traje 45min pa tako dosta dobro mjesa vodu. Nadam se da ce to uzrokovati efikasniju filtraciju.

Evo jedno pitanje:
Kako da slozim kamenje?
Probao bi tu tehniku sa tiplma sto mi je Bkaradza napisao, samo ne znam koliko mjesta ostaviti medu pojedinih kamenja.
1. Da sastavim neku hrpu sto gusce i ostavim vise mjesta okolo? Tako bi voda jace cirkulirala oko te hrpe (voda bi bolje mjesala dentritus a mehanicki filter bi to sakupio) a u unutrasnjosti bi bio prostor sa malom kolicinom oxigena koja odgovara denitrifikaciji (ako dobro znam). To bi funkcioniralo kao jedan ogroman kamen.
2. Ili bolje da sagradim sa sto vecim razmacima medu njih da bi voda lakse cirkulirala medu njima. Tako bi se po mom misljenju mlaz vode razbila na vise smjera i gubio brzinu/snagu. Tako bi i dentritus lakse usao u te rupe i komore pa bi nasla te djelove gdje je cirkulacija slaba.

Sto predlazete? Nisam jos nista konkretno citao o tome. Uvjek se pise da cirkulaciju treba nastelati dobro, vidjeti gdje se nataloze otpadi, ali prakticno osnove slaganja nisam citao nigdje. Vidim tropske akvarije napunjene do vrha sa raznim zivim kamenima i koraljima i ne razumijem kako sve to kod njih nije problem a u mom skoro praznom akvariju jeste. Ok, oni pretezno imaju koralje sa simbiotskim algama i zbog toga se ne hrane toliko na obicni nacin, ali ipak ima i tamo tih natalozenja.

HELP PLEASE!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #174 u: Lipanj 14, 2010, 10:12:49 prijepodne »
Ovak, evo prijedlog i moje mišljenje. Ne moraš ga prihvatiti ali vidim da tražiš pomoć.. Kamenja imaš previše i lijevo i desno. Kao prvo ja bih snizio gornji red u oba kuta i ostavio dva grebena, zatim bih kamenje u grebenima tako posložio da što više ima rupa, prosto rečeno, ovako ide-kamen, rupa pa opet kamen. Tvoj problem je što imaš jadransko sitno okruglo kamenje koje nije idealno za slagati vrhunski scape. Imaš kod Grofa i njegovog akvarija primjer kako se i jadransko kamenje može fino odnosno prozračno složiti no ja nebih lijepio niti bušio jer si kasnije onemogučavaš preslagivanje.
Evo ti primjer dva moja akvarija i kako sam ja to prozračno složio..slično i tebi preporučam..

S tim da dodam da je na ovoj prvoj slici moj prvi morski akvarij i kao početnik i ja sam pretjerao sa visinom grebenom, da je malo niže bilo bi idealno..

« Zadnja izmjena: Lipanj 14, 2010, 10:19:39 prijepodne od Renta »