Svibanj 05, 2025, 00:57:54 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: mali Jadran daleko od mora...  (Posjeta: 97752 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline zsabi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: mali Jadran daleko od mora...
« Odgovori #100 u: Siječanj 04, 2010, 10:25:51 prijepodne »
Sad vec nimalo nisam ponosan na izgled akvarija.
Skoro mi je sve poginulo. Pocelo je sa aiptasijom (mutabilis), pa sve redom (anemone sulcate, konjske moruzgve, busenasti koralj, balanophyllia-e, parazoanthusi...). Vjerovatno su pustili neki toxin u vodu, jer ni cesta promjena vode nije pomogla. Rasturio sam sve i izvadio ostatke organizama. Poslije toga je stalo pogibanje, pa je polako sve prekrila debela zelena alga, kao neka gusta dlaka. Nisam ni dirao tijednima, da se voda malo izlijeci (naravno promjene vode sam napravio).
Izgleda da se stabiliziralo stanje. Jucer sam ocistio sve.
Ribe dobro izgledaju, kamenje je pun crva a izgleda da se puzevi i razmnozavaju.
Bkaradza mi je poslao ocisceno kamenje, koji je vec u Zagrebu, a nadam se da ce uskoro stici u Pecuh.
Javicu se cim budem opet slozio sve.

Ne znam sta se desava oko mene, ali izgleda da je i web server crknuo, jer nema niti jedne od mojih slika na forumu  :'(
Globalno zatopljenje - zsabi sa jadranskog na tropski... - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=101073.0
mali Jadran daleko od mora - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #101 u: Siječanj 24, 2010, 16:29:29 poslijepodne »
Evo, stiglo je kamenje iz Zagreba u Pecuh, pa sam jucer sve sastavio. Nije bilo lako, jer su jadranski kameni bili skoro okrugli pa ih nisam mogao lako sloziti (nisam ih lijepio, samo sastavio). Imao sam par tropskog kamena, koji su bili ravniji, pa sam tako uspio.
Sutra cu staviti sliku cijelog tanka. Nadam se da ce ovaj sistem dobro funkcionirati. Imam pola godine, da se bioloska filtracija ojaca. Ne znam koliko vremena treba za to, ali mi je cilj, da u akvariju ostaju samo stream pumpe, a sve ostalo da obavi kamenje (imam~25kg u 280lit)...
Trebao bi staviti i neku podlogu. Citao sam da se moze koristiti vapnenacki sljunak. Dali imate nesto uz ili protiv? Mogao bih staviti 5-6cm. To je dosta debeli sloj, da bi se neki organizmi razmnozili u njoj, a u gornjem sloju (2,5-3cm) bi se obavljala nitrifikacija.
Globalno zatopljenje - zsabi sa jadranskog na tropski... - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=101073.0
mali Jadran daleko od mora - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #102 u: Siječanj 25, 2010, 13:26:55 poslijepodne »
I onda slike:

Vidjeli su mi aparat u ruci, pa su pozirali dok ih nisam slikao  :D Ma takvi su (zato su i dosli u moj akvarij)

Nazalost alge ima dosta, zivine jedva... Ali bit ce to drugacije kad ovo kamenje ozivi.  ;)

Hajde ljudi! Komentirajte!
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2010, 12:31:14 poslijepodne od GROF »

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #103 u: Siječanj 25, 2010, 13:44:18 poslijepodne »
Tesko mi je komentirati...zbog cinjenice da sam...odusevljen ovom temom, odusevljen trudom koji ti ulazes u taj akvarij...jednostavno odusevljen  :zagrljaj:
Alge, mislim da je pospijesilo njihov rast unosnovog kamenja...i, vjerujem da ce jako brzo nestati...a, opci je dojam ...da mi se svidja, ali...kazem, sve je to pod utjecajem odusevljenja tobom i tvojim trudom......uz to, nisam ja ni neki kritac lik...a, jos manje strucnjak :)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #104 u: Siječanj 25, 2010, 14:20:02 poslijepodne »
Ja bi rekao da imaš malo i previše kamenja u akvariju. Probaj izbacit ove bovane koje ničemu ne služe i ostavi samo tropski i jadranski kamen. Kamenu triba nešto vrimena da oživi. Ja sam nakon oko 3 miseca u svom akvariju počeo po mrtvom kamenu viđat razne beštije a tek sad nakon 10 miseci mogu reć da je kamen skoro pa skroz oživio.. Pošto imaš vremena do ljeta i odlaska u Dalmaciju onda se ne moraš živit nego će sve biti živo do tada.

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #105 u: Siječanj 25, 2010, 14:48:30 poslijepodne »
svaka čast na trudu, a šta se tiče setupa s vremenom čes vidit kako ti najbolje odgovara, svi preslažu po par puta.... ;)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #106 u: Siječanj 25, 2010, 14:52:56 poslijepodne »
Uff teško mi je sada napisati nešto kad je Delbi tako lijepo pohvalio ovu temu.. i zaista tema je osvježenje na forumu i sve pohvale tebi s obzirom da nisi na Jadranu nego to sve radiš u Mađarskoj! Evo samo mala kritika kao i Bkaradza, kamenja je puno previše, mislim da ti ovo suho nije niti trebalo..jer sad imaš zid od kamenja, koralji ili mekušci ti nebi ni stali do površine..vadi to.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #107 u: Siječanj 25, 2010, 15:07:41 poslijepodne »
Meni se ovo jako sviđa jel je drugačije :up:. Baš radi tog kamenja i zelenila me podjsjeća na Krk gdje ronim. Nažalost i ova flaša me podjeća na ronjenje i Jadran :punch:.

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #108 u: Siječanj 25, 2010, 15:38:05 poslijepodne »
Meni se svida no preporucio bi ti nabavku nekakvog skimmera pogotovo jer imas organizme koji zatijevaju hranjenje.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #109 u: Siječanj 25, 2010, 16:47:40 poslijepodne »
Uff teško mi je sada napisati nešto kad je Delbi tako lijepo pohvalio ovu temu.. i zaista tema je osvježenje na forumu i sve pohvale tebi s obzirom da nisi na Jadranu nego to sve radiš u Mađarskoj! Evo samo mala kritika kao i Bkaradza, kamenja je puno previše, mislim da ti ovo suho nije niti trebalo..jer sad imaš zid od kamenja, koralji ili mekušci ti nebi ni stali do površine..vadi to.

Njegov problem je koliko sam ja shvatio taj što je večina starog kamena neadekvatna za filtraciju (nije niti jadranski niti tropski živi ili mrtvi kamen) tako da planira njih zamjeniti sa ovim mrtvim kako bi isti oživio i preuzeo dio filtracije akvarija i sve ostalo...

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #110 u: Siječanj 25, 2010, 19:14:43 poslijepodne »
   Pohvale za trud.
I ja bi neke loše komade kamena izbacio jer ne služe  ničemu osim što guše cirkulaciju.
Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati dalje.

Offline dibidus

• Novi član
  • *
« Odgovori #111 u: Siječanj 25, 2010, 21:18:33 poslijepodne »
Čitajući ovu temu pala mi je na pamet ideja da copy/paste-am sve i prodam na amazon-u kao knjigu. :up:  I još samo ću reći da sam malo ljubomoran ali već ću ja to napraviti.
 :klap: :klap: :klap: za trud i informaciju svima koji su sudjelovali pogotovo nekima ;)

Offline riki_lh

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Siječanj 25, 2010, 21:43:12 poslijepodne »
Mađarski reef  !!!

.. samo nastavi istom energijom  :klap:   

><((((º>

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #113 u: Siječanj 25, 2010, 23:00:52 poslijepodne »
oduševljenje  tvojim trudom dijelim i ja. :klap:. meni kao laiku za morske aq čini se da je  tu  možda slaba cirkulacija vode zbog toliko kamena..ali kao što su  već rekli..svi mi set up  preslagujemo  puno puta..bude to došlo sve na svoje..a stvarno   odiše autentičnošću  Jadrana..
i tko poslije ovoga može reći da Mađarska nema more.. :up: ;)

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Siječanj 26, 2010, 08:56:24 prijepodne »
Htio bi odgovorit redom svima, ali bilo bi jako dugacko...

Prvo hvala vam na pohvalama i zao mi je zbog slika (sto je sve nestalo iz teme). Doslo je do neke greske na webserveru, pa mi sad probaju vratiti slike. Nekako cemo srediti...

Sve ostalo kako mi pada na pamet:

Nazalost alge nisu zbog unesenog kamenja, vec su ostatak nakon katastrofe (kad je poginulo skoro 2/3 dio organizama). Pogibanje sam uspio sprijeciti pa sam ostavio nek alge divjalju. Ne bi to dugo... napisao sam vec davnije. Nadam se da ce lijepo polako nestati. Sad sam poceo smanjiti vrijeme osvetljavanja (danju ima slabe prirodne svjetlosti, a osvjetljavam od ~ 18 do 23 navecer).

Kolicina kamenja: Ne bi ja sve ostavio. Sve staro bi vremenom izbacio. Znam da u smislu filtriranja nimalo nisu adekvatni, ali ipak na njima rastu razne krecnjacke alge, crvi cjevasi, ostali neki crvi i jos Bog zna sto. Mislim da bi ovo novo kamenje sporije ozivilo, ako bi vec na pocetku sve staro izvadio.
Inace je "zid" dosta tanak (samo jedan "sloj" pored stakla), pa ima i dosta rupa izmedu njih. To se iz daleka ne vidi (to me i hvali  ;)), ali ni nemam mjesta da sagradim ne znam kakve hrpe kamenja jer mi je baza tanka 138x38cm iznutra. Inace mogu koristiti samo lijevi cosak kako bi htio, jer mi je sa desne strane skimmer.
Ne kazem da nikako necu promjeniti setup ako je potrebno ali mi se zasada svida ovaj tip sa zidom i onom "spiljom" s lijeve strane.

A da skimmer. Imam ga, samo tip sa zracnom pumpom. Znam da je to po vama igracka, ali nemam sump (drugacije i ne mogu), da ne govorimo o cinjenici da nemam ni chiller pa mi je ljeti vazno da imam sto manje "motora" u vodi. Pa ona flasa... Znam da nije lijepo, ali mi je ta odvratna flasa pomogla, da sve ovo ostaje zivo. Ova litra siporax keramije mi obavlja skoro cijelu biolosku filtraciju tanka. Naravno da je cilj bez nje, ali dok ne ozivi novi kamen ostat ce.

Planiram jos ubaciti stream pumpe jer bi sve to htio na kraju na sistem Berlinskog tipa kombinirano sa zivim pjeskom.

Eto referirat cu, kako tank napreduje (nadam se hoce   ;)) i jos jednom puno hvala na podrskama, savjetima itd.

Pozdrav sa obale "Malog Jadrana"  :D

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Siječanj 27, 2010, 14:14:16 poslijepodne »
Puno HVALA GROF-u, sto je stavio slike uz davnije postove!!!

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #116 u: Siječanj 27, 2010, 14:19:33 poslijepodne »
Puno HVALA GROF-u, sto je stavio slike uz davnije postove!!!

:hat3:

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Veljača 01, 2010, 16:50:50 poslijepodne »
Voda cista, parametri dobro izgledaju, sve bi bilo dato da akvarij ljeti postane kako bi zelio.

Ali...

Prije pola godine sam nasao jednog raka. Nisam ni znao da ga imam, zivio je u nekoj rupi. Tada sam mu dao komadic lignje, ali ga nisam vidio ... sve do jucer. Vjerovatno sam ga donio sa nekim kamenom, mozda je bio velik oko 1cm. Sad je oko 4-5cm.

Jucer sam pripazio kako se S. Pavo bori s nekim. Mislio sam da je jedan od krupnijih samaca, ali ne. Bio je ovaj rak, a drzio je u klijestama odraslog puza (Chiton sp.).

Ne radujem se ovom stanovniku, a jos manje otkad vidim da se broj puzeva u akvariju vidljivo smanjio.

Ne znam kako da uhvatim ovog predatora... Prije tijedan dana sam imao sve kamenje u ruci, komad po komad a nisam ga vidio. Nema smisla sve rasturiti, jer ga ni onda necu naci...

Sto kazete??

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #118 u: Veljača 01, 2010, 18:00:12 poslijepodne »
Postavi klopku, kao za puževe ili manje ribe. Ima kupljenih u Austriji baš za rakove, možda i kod tebe u Mađarskoj nađeš.. ili napraviš sam od plastične flaše prerezane na pola gdje grlo umetneš u prerezani doljnji dio. Ispadne kao vrša i mamac od recimo lignje staviš preko noći. Ujutro bi te mogao dočekati rak u flaši. Probaj svakako.
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2010, 13:53:18 poslijepodne od Renta »

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Veljača 02, 2010, 13:48:19 poslijepodne »
Hmmm -?
Hvala Renta! Dobra ideja... :klap:
Svakako cu isprobati! Jedna flasa vise ili manje u akvariju... nije bitno  :D
Samo da ne nadem debelog primjerka S.Pavo u toj "vrsi". Taj mi sve pojede.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #120 u: Veljača 02, 2010, 13:54:31 poslijepodne »
Je, moguće je da i riba završi, to je lutrija.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Veljača 04, 2010, 08:48:01 prijepodne »
E bas se tako desilo. Jucer ujutro je Kukmasica bila dosta nervozna u flasi...
Malo sam se bojao, kako cu uhvatiti ovog raka, ali sam ga jucer uvecer nasao uz jedinog samostalnog kamencica, koju sam mogao relativno lako izvaditi.

Trema...mreza...kanta...kamen...pomoc moje zene :D iiiiiiiiii uhvacen!!!!!
Sad je u prerezanoj plasticnoj flasi. Ne znam sto cu snjim... -?

Par slika od prekjucer:

« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2010, 14:45:22 poslijepodne od GROF »

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #122 u: Veljača 04, 2010, 09:15:03 prijepodne »
A micek... nabavi mu ženku!!!  :D

Ja ga ne bi mogla izbaciti...
Pustike, Turopolje

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #123 u: Veljača 04, 2010, 11:12:22 prijepodne »
U wc i pusti vodu :D
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #124 u: Veljača 04, 2010, 13:13:04 poslijepodne »
Gle, ne želiš to akvariju vjeruj mi. Vidiš da je dlakav, ti su još gori. Sad, kako ćeš ga se riješiti je tvoja stvar.