Srpanj 14, 2025, 22:21:14 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crvići na bilju  (Posjeta: 2046 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Duras

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Simplicity is the ultimate sophistication
    • Moj duitjorself
Crvići na bilju
« u: Ožujak 12, 2009, 08:22:25 prijepodne »
Nisam još na formirao akvarij a već su počele piz :-X ije.
U subotu sam bio u Vogelfarmu i kupio biljke za akvarij koji mislim formirati ovaj vikend. Bilje sam stavio u pomoćni akvarij da pričekaju tjedan dana. Unutra je mali filter, grijač, termometar, isprani kamenčići (kupljeni u Pet centru), Tetraplant gnojivo (nemogu se sjetiti naziva) i to bilje. Od subote je sve izgledalo OK. Kada sam se jučer vratio s posla ugledao sam površinu po kojoj pliva nešto bijelo i nekakve crviće. Ili tako izgledaju. Ne miču se, ali ih sve više do danas ujutro.
Što je to i kako se toga riješiti da ne prenesem u glavni akvarij.

Offline Mele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Crvići na bilju
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2009, 09:15:11 prijepodne »
jesi prije stavljanja biljki u akvarij isprao sa hipermanganom? moras staviti listove (bez korijena) u otopinu hipermangana, jer on ubija sve puzeve i ostale stetocine sto se mogu naci na listovima biljaka..

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2009, 09:22:32 prijepodne »
Nisam!
Planirao sam to prije sađenja u akvarij, ali nemam uopće osjećaj što to znači "otopina hipermangana" Koliko (mili)grama na litru vode, koliko dugo bilje držati unutra, da li isprati nakon namakanja u otopini??? ::)

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2009, 09:46:54 prijepodne »
Nisam!
Planirao sam to prije sađenja u akvarij, ali nemam uopće osjećaj što to znači "otopina hipermangana" Koliko (mili)grama na litru vode, koliko dugo bilje držati unutra, da li isprati nakon namakanja u otopini??? ::)

sve ti ovisi... voda ti mora biti onako ruzicasto crvena... drzis samo listove nekih 5-10 min, a nakon toga isperes pod mlazom vode... najbolje ti je da uzmes neku kantu od 5l, stavis pola cajne zlicice i drzis biljke... trebalo bi pomoci...

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2009, 10:04:39 prijepodne »
hm...radio sam to davno prije ali sam otopio 2-3 zrnca na 2 litre vode. Znači to može biti i "malo jača" otopina.
Ako mi sprži biljke... :h035:

;)

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 12, 2009, 10:13:08 prijepodne »
hm...radio sam to davno prije ali sam otopio 2-3 zrnca na 2 litre vode. Znači to može biti i "malo jača" otopina.
Ako mi sprži biljke... :h035:

;)

ovisi kolika zrnca mislis... jer moja je sasvim sitna i 3 puta sam do sada tako radio i nije bilo problema...

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2009, 10:18:53 prijepodne »
Ma to je bilo davno...srednjoskolac...nije onda bilo ni interneta tako prisutnog kao danas. Imao sam jednu knjigu o akvaristici gdje je pisalo upravo to "otopina hipremangana". Nikakvi detalji.

OK...to mi je bitno. Ako je stvar provjerena i neće nauditi biljkama, onda ću to tako napraviti.

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2009, 10:46:58 prijepodne »
Ma to je bilo davno...srednjoskolac...nije onda bilo ni interneta tako prisutnog kao danas. Imao sam jednu knjigu o akvaristici gdje je pisalo upravo to "otopina hipremangana". Nikakvi detalji.

OK...to mi je bitno. Ako je stvar provjerena i neće nauditi biljkama, onda ću to tako napraviti.

pa to odes u bilo koju ljekarnu u gradu... imaju hipermangan u pakovanjima od 5g (barem mislim) i ja sam platio nekih 2kn :D ja sam svoje biljke cak iz praga donio i tako ih tretirao i dan danas su zive i rastu u akvariju (do poslije uskrsa kada ce biti rekonstrukcija )  :up: samo naprijed i sretno sa akvarijem  :klap:

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2009, 10:50:45 prijepodne »
Obavezno kupanje u hipermanganu kako je mele rekao.
Nije mi jasno a s obzirom da imas filter kako površina vode može ovako izgledati. Po ovome što vidim imam utisak da da je voda u ovome akvariju odstajala (usmrdila se) a to nije dobro. Reci mi molim te koliki ti je akvarij koji čes formirati, koja pumpa, rasvjeta da li se već ciklira...

Offline Mele

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 12, 2009, 10:52:31 prijepodne »
da, a sto se tice te tvoje povrsine... hmm probaj staviti izlaz pumpe direktno na povrsinu tako da ju malo jace mreska... mozda bi moglo pomoci...

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #10 u: Ožujak 12, 2009, 11:22:50 prijepodne »
Obavezno kupanje u hipermanganu kako je mele rekao.
Nije mi jasno a s obzirom da imas filter kako površina vode može ovako izgledati. Po ovome što vidim imam utisak da da je voda u ovome akvariju odstajala (usmrdila se) a to nije dobro. Reci mi molim te koliki ti je akvarij koji čes formirati, koja pumpa, rasvjeta da li se već ciklira...

Ovo je akvarij od 70l. Bilje sam kupio prošli vikend i unutra je samo  da preživi do sadnje u "veliki" akvarij koji mislim formirati ovaj vikend. Ovdje se vidi u kojoj je trenutno fazi.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=27921.0
Ovo sa površinom vode neznam kako tumačiti. Imao sam davno prije akvarij i ovo mi se nikada nije desilo. Možda je nešto isplivalo iz ovih kamenčića. Morat ću ih dobro isprati još jednom i prokuhati, a sve mi se čini da ću i kvarcni pijesak kuhati, jer me ovo malo uplašilo.

Akvarij još ne ciklira. Jučer sam postavio rasvjetu. Trenutno su unutra T8 Osram Daylight 765, ali to mislim u narednih par mjeseci zamjeniti za T5 Aquastar i Grolux...duga priča.
Filter je preljevni u samogradnji. Isto se vidi na linku gore s time da nije napunjen kako treba. Ovo je slika iz faze ispiranja fugamola sa pozadine. Još nisam odlučio što ću staviti unutra.
Podloga će biti zemlja za cvijeće koja se sada već 3 tjedna namače u vodi. Iznad nje kvarcni pijesak i na kraju kamenčići koji se vide na slici gore.
I to bi za sada bilo to. Ovaj DIY dio gradnje je zavrsen. Od subote počinje "živi" dio akvaristike. Vjerojatno će biti još ovakvih pitanja.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2009, 11:47:33 prijepodne »
Nisam!

sve ti ovisi... voda ti mora biti onako ruzicasto crvena... drzis samo listove nekih 5-10 min, a nakon toga isperes pod mlazom vode... najbolje ti je da uzmes neku kantu od 5l, stavis pola cajne zlicice i drzis biljke... trebalo bi pomoci...

uf ne tako jaka otopina..stavlja se nekoliko zrnaca tako da voda bude blago roskasta ;)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #12 u: Ožujak 12, 2009, 12:12:26 poslijepodne »
ružičasto crvena...blago roskasta :blink:

Koliko roskasta?...T-Com roskasta? :)

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2009, 12:57:47 poslijepodne »
ružičasto crvena...blago roskasta :blink:

Koliko roskasta?...T-Com roskasta? :)
ni kao t-com  :th_ROTFLMAO:to je prejako ..mora bit onako blijedo roskasta...na kantu vode ide doslonvo samo nekoliko zrnaca (ne diraj ih prstima :D)..ustvari kada ces kupovat u ljekarni tada pitaj magistru kako se radi otopina i sve ce ti objasnit ;)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #14 u: Ožujak 12, 2009, 14:06:41 poslijepodne »
 :klap: :klap:za magistre...savjetovale me u vezi hipermangana kad mi je sin imao kozice :D

savjetovat će i tebe :up:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #15 u: Ožujak 12, 2009, 23:15:08 poslijepodne »
Dobro bi bilo da otopinu radis ili u prozirnoj posudi (tegli) na bijeloj podlozi ili u bijeloj posudi (nekakvoj kantici), tako da vidis boju.

Definitivno ne treba biti crveno, ali nemoj ni da bude totalno blijedo. Mozda bi mogao napraviti otopinu i onda dezinficiraj po malo biljaka. Ako napravis prejaku da ne ode sve...

Mada sam ja pravila i mnogo jace otopine od preporucene (kao T-com), pa se nista nije desilo bilju (pa ni unistavanje puzeva!!!).
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #16 u: Ožujak 13, 2009, 00:09:56 prijepodne »
ovakva povrsina ti je igurno od sporkece tj prljavstine s pijeska,uvijek ga dobro isprei.ne trebas prokuhavat.ima li riba u tom akvariju,sumnjam da bi sa nakotili crvi da ih ima
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #17 u: Ožujak 13, 2009, 01:18:45 prijepodne »
Eto zaboravih komentirati aq.

Dakle, crvice ce ili pojesti ribe (coridorasi to jako vole) ili ih mozes unistiti hipermanganom ako jos nista nemas u aq.
Ja sam ih imala par puta i uredno u novoformiranim aq, ali su nestajali naseljavanjem aq ribama dna. Naime, ti crvici (za koje su me uvjeravali da su planarija, a ja i danas nekako sumnjam) se zavlace u podlogu, pa su drugim ribama nedostupni...

Sto se povrsine tice, nadam se da si to vec pocistio! Nekako mislim da to gore izgleda na slici nego zaprav jeste. :nerd: U svakom slucaju lagano ocisti povrsinu...

Sad tek skuzih da ti je ovo u pomocnom aq. Nista, samo svaku biljku lijepo isperi tekucom vodom, pa hipermangan, opet tekucom vodom i bice to OK. Ako koji i prijedje u veliki aq, ribe ce odraditi svoj posao... ;) I biti ti zahvalne za zivoj hrani... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #18 u: Ožujak 13, 2009, 07:50:51 prijepodne »
Hvala, ljudi!

Mislim da sam rješio misterij površine. Filter nije radio. Isplivala je cjevčica za zrak na površinu i samo je vrtio u prazno. Ispravio sam to popodne i evo, jutros je voda čista. Iako mi nije baš jasno što je to bilo. Kada je filter počeo brčkati vodu, ta masa se raspala u sitne bijele listiće i nakupila ispod filtera. U svakom slučaju, bilje ide u hipermangan, a kamenčići na prokuhavanje prije nego završe u glavnom akvariju. Žao mi jedino vode, jer je sad već tjedan dana ciklirana, a mislio sam je prebaciti u veliki akvarij. :(