Help,
Novi akvarij 550l, mi stalno radi probleme. Akvarij je cikliran tri tjedna, te su dodavane ribe postupno. Voda je pretežno zelena. Preko ovog vikenda sam ugasio svjetlo, pa se voda razbistrila, ali je ponovo danas poprimila zelenkastu boju (istina nešto manje), a alge sa pijeska i drveta su se povukle. (Bio sam na putu, akvarij sam vidio nakratko u pon. i ponovo danas)
Imao sam problema s jednim sharkom, kojem je propala leđna peraja, pa je cijeli akvarij tretiran Fungi stop-om. Shark krepao. Nakon toga pomor koridorasa - 4 izgubljena, te još jedan makropod otišao u vječna lovišta. Uzrok nepoznat, simptoma nema. Promjenjo 10+10+50% vode, vraćen aktivni ugljen, i kao što sam rekao preko vikenda ugašena rasvjeta.
U ponedjeljak dodano još par riba. Situacija je sada slijedeća:
- Tajlandski shark ima bijelu paučinastu fleku na korijenu peraje. Često pliva okomito (glava gore) i otežano. Ubrzano disanje. Drugi shark je OK
- Tri skalara drže skupljene peraje. Onaj koji je najduže u akvariju (2 tjedna) ima bijelu paučinastu fleku na korijenu repne peraje, te još dvije fleke na leđnoj i trbušnoj peraji (po sredini), i zadnji dio tijela mu je prekriven nekakvim paučinastim slojem. Taj sloj se vidi kada se gleda pod kutem, nije baš jako uočljiv, ali definitivno je prisutan. Druga dva skalara koji su u akvariju od ponedjeljka imaju paučinaste fleke na prsnim perajama i na repu. Tijelo čisto. Ostala tri skalara su OK
- Leeri koji je odmah po dolasku u akvarij izgubio "brk" ima oko ostatka "brka" jedva primjetnu paučinu.
Nijedna riba nema oštećenje oko škrga ili usta, sve plivaju normalno (osim sharka) i reagiraju na hranu (čak i shark).
Ostale ribe izgledaju zdrave.
O čemu se ovdje radi i kako tretirati akvarij ako je stvarno columnaris??
Pozdrav