Kolovoz 16, 2025, 11:52:47 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Columnaris ili...  (Posjeta: 1308 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Oxygenium

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
Columnaris ili...
« u: Veljača 26, 2009, 17:17:32 poslijepodne »
Help,

Novi akvarij 550l, mi stalno radi probleme. Akvarij je cikliran tri tjedna, te su dodavane ribe postupno. Voda je pretežno zelena. Preko ovog vikenda sam ugasio svjetlo, pa se voda razbistrila, ali je ponovo danas poprimila zelenkastu boju (istina nešto manje), a alge sa pijeska i drveta su se povukle. (Bio sam na putu, akvarij sam vidio nakratko u pon. i ponovo danas)
Imao sam problema s jednim sharkom, kojem je propala leđna peraja, pa je cijeli akvarij tretiran Fungi stop-om. Shark krepao. Nakon toga pomor koridorasa - 4 izgubljena, te još jedan makropod otišao u vječna lovišta. Uzrok nepoznat, simptoma nema. Promjenjo 10+10+50% vode, vraćen aktivni ugljen, i kao što sam rekao preko vikenda ugašena rasvjeta.

U ponedjeljak dodano još par riba. Situacija je sada slijedeća:

- Tajlandski shark ima bijelu paučinastu fleku na korijenu peraje. Često pliva okomito (glava gore) i otežano. Ubrzano disanje. Drugi shark je OK
- Tri skalara drže skupljene peraje. Onaj koji je najduže u akvariju (2 tjedna) ima bijelu paučinastu fleku na korijenu repne peraje, te još dvije fleke na leđnoj i trbušnoj peraji (po sredini), i zadnji dio tijela mu je prekriven nekakvim paučinastim slojem. Taj sloj se vidi kada se gleda pod kutem, nije baš jako uočljiv, ali definitivno je prisutan. Druga dva skalara koji su u akvariju od ponedjeljka imaju paučinaste fleke na prsnim perajama i na repu. Tijelo čisto. Ostala tri skalara su OK
- Leeri koji je odmah po dolasku u akvarij izgubio "brk" ima oko ostatka "brka" jedva primjetnu paučinu.

Nijedna riba nema oštećenje oko škrga ili usta, sve plivaju normalno (osim sharka) i reagiraju na hranu (čak i shark).

Ostale ribe izgledaju zdrave.

O čemu se ovdje radi i kako tretirati akvarij ako je stvarno columnaris??

Pozdrav
Those who believe in telekinetics, raise my hand

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Odg: Columnaris ili...
« Odgovori #1 u: Veljača 26, 2009, 20:04:04 poslijepodne »
kod columnarisa plijesan se javlja tek kao sekundarna infekcija, prije toga si morao primjetiti
raspad peraja, upaljena usta i fleke po glavi i škrgama, otežano plivanje i disanje,...
ipak po simptomima koje si opisao može biti Columnaris, ali i Trichodina ili Saprolegnia...
to što ti je par corydorasa otišlo nije ništa čudno,..oni inače vrlo loše podnose ljekove,...
moja preporuka je odvojiti bolesne ribe (tog sharka obavezno) u karantenu i tretirati Bactopurom, u akvariju samo par češćih izmjena vode,... i naravno,...nek ribe prvo prođu karantenu prije ubacivanja u akvarij ;)

Offline Oxygenium

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #2 u: Veljača 26, 2009, 23:17:09 poslijepodne »
Hvala Antimone, car si!!

Pokušat ću, pa ti javim rezultat.
Those who believe in telekinetics, raise my hand

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2009, 15:53:15 poslijepodne »
kod columnarisa plijesan se javlja tek kao sekundarna infekcija, prije toga si morao primjetiti
raspad peraja, upaljena usta i fleke po glavi i škrgama, otežano plivanje i disanje,...
ipak po simptomima koje si opisao može biti Columnaris, ali i Trichodina ili Saprolegnia...
to što ti je par corydorasa otišlo nije ništa čudno,..oni inače vrlo loše podnose ljekove,...
moja preporuka je odvojiti bolesne ribe (tog sharka obavezno) u karantenu i tretirati Bactopurom, u akvariju samo par češćih izmjena vode,... i naravno,...nek ribe prvo prođu karantenu prije ubacivanja u akvarij ;)

Slažem se sa prvim dijelom ali sa drugim ne jer se uzročnik bolesti nalazi u akvariju stoga moraš tretirati lijekovima akvarij. Naime kada vratiš izliječene ribe iz karantene u akvarij postoji velika vjerojatnost da se opet pojavi bolest.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Veljača 27, 2009, 16:32:18 poslijepodne »
a koliko je sve skupa star akvarij?

jesi siguran da to nije plijesan?
ako je, dodaj soli (ako ju ribe podnose naravno). ja bi ih isto u karanteni radije liječila.
isto može biti da ti se akvarij jedva koliko toliko zaciklirao a onda je lijek ubio sve pozitivne bakterije, pretpostavljam da filter materijal (ne samo ugljen) nisi vadio van za vrijeme liječenja...
kakvi su ti parametri vode?
zg centar

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Veljača 27, 2009, 19:47:34 poslijepodne »
Columnaris se je samo naizgled plijesan i javlja se u 99% slucajeva na ustima, ako sve ribe imaju tu plijesan a nema ni jedna na ustima ja bih skoro pa izbacila columnaris kao uzrocnika. No ipak, cim ih toliko ima probleme, problem je velik, cak i ako je rijec o "samo" plijesni.

S obzirom da nije sigurno koji je uzrocnik ja bih cijeli akvarij tretirala sa generalnim lijekom (recimo General Tonic) ili upotrijebiti vise lijekova da se postigne isti ucinak: bactopur da djeluje antisepticki odnosno smiri blaze upale i obavezno jos nesto poput soli, Methylen blue ili slicno. Opet, GT sve objedinjuje pa je najbolji izbor.

Oprez samo kod koristenja GT-a sto on ima produzeno djelovanje od tjedan dana, a vrlo je bitno da voda bude cista pa treba promjeniti prije primjene bar 30% vode, jos bolje 50%.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...