Kolege akvaristi, ovaj bih puta zamolio za pomoć.
Ovako stoje stvari; izbacio ja školjke, i ubacio komadiće drva (podsjetimo, unutra već boravi jaako prokuhana nešpricana vinova loza). Drvo je također provjerenog pedigrea, uzeo sam ga iz samog izvora jednog potoka u blizini (prednost negradske sredine) i kuhao ga cijelo popodne.
Međutim, prekjučer ujutro upalim akvarij - voda žuta. Mutna tolko da jedva vidim kroz akvarij, a nije nekih bazenskih dimenzija (54 lit.). I, ajmo mi na net u istraživanje; promjenio sam trećinu vode i onu vatu sa filtera, rezultat? Neznatno bolje (ako uopće je). Da se razumijemo, meni ne smeta žućkasti ton, međutim smatram da je ovo ipak previše.
Iskoristio bih Vašu pozornost i pitao još sitnicu. Zadnjih par dana primjetio sam da mi ribice (mahom ove White finn i neonke) često borave pri površini vode. I moja je automatska dijagnoza bila - manjak kisika. I odjurio ja u lokalan dučanćić s takvim sitnicama i kupio zračnu pumpu. Ponovno podsjetnik, akvarij mi je prepun biljaka, zeleno od do. Plan mi je tu zračnu pumpu držat uključenom nekih 12-14 sati dnevno, a noću je gasiti. Razlog takvom sistemu je prvenstveno taj što mi je akvarij udaljen 80cm od kreveta di spavam (lakše zaspim kad ga gledam), a ova pumpa i nije tolko tih uređaj kak su na deklaraciji naveli.
Imate li kakav savjet na obje teme, ziher ni jedna od navedenih situacija nije neka novina u akvarističkom svijetu..?