Srpanj 21, 2025, 05:38:33 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mišljenje i komentar poželjni..  (Posjeta: 6039 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sirena mala

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: Mišljenje i komentar poželjni..
« Odgovori #25 u: Veljača 18, 2009, 09:48:07 prijepodne »
dobrodošao, naoružaj se sa strpljenjem i polako naprijed. Nemoj žurit sa ribicama, pusti da prođe 3-4 tjedna, nek se akvarij zaciklira...na taj način ćeš i ti, i ribice biti sretniji...Sretno!

Offline VESNA Š

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
« Odgovori #26 u: Veljača 18, 2009, 13:36:41 poslijepodne »
akvarij je baš ok, samo mi baš ne pašu te školjkice unutra.a za biljke ne brini ako ti je dobra podloga(zemlja) sve če ti se primiti, barem je meni. sretno sa akvačem. :up:

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #27 u: Veljača 18, 2009, 15:41:42 poslijepodne »
Kak se školjke ne uklapaju u biotop, pa su to tropske ribe ili? Baš sam u startu mislio da su školjkice jedine autohtone, a grana da je uljez..?

Cikliranje akvarija.. Kaj je to točno? Pa ja sam kupio akvarij, filter, grijač i pumpu prije mjesec dana. Zatim sam pustio 2 i pol tjedna da se te "bakterije" razmnože i ubacio bilje. I tjedan dana nakon toga - ribe. Ak je to cikliranje nekakva aklimatizacija eko-sustava, mislim da je to kod mene gotovo, ili..?

Izvadit ću školjkice, al ću ovu veliku školjku ostavit negde u začelju (može poslužit ko svojevrsna špilja u oskudici pravih)..

Evo i slikica..

Još jedno pitance kad već imam Vašu pozornost.. ; Prekjučer sam ubacio trs (vinovu lozu), a danas sam dojma da mi je voda nekako..mutnija. A prokuhan je dobro u slanoj i običnoj vodi. Povezano s mutnijom vodom ili ne? Meni osobno ne smeta toliko tak malo žućkastija voda, dal će ribama?

I da, nemam pozadine. Zelenilo je zato tu.

CF

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Veljača 18, 2009, 15:45:20 poslijepodne »
Ne vidi se "pećina" najsjajnije, no kužite viziju..
CF

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #29 u: Veljača 18, 2009, 16:37:25 poslijepodne »
Negdje na početnoj stranici imaš kako se smanjuju slike (nije neki problem), pa nam je lakše vidjeti.  ;)

Panjevi i granje uvijek daju neki smečkasti štihi on ne smeta ribekima. Meni tek tad izgleda prirodnije i ljepše.  :up:
I love ribeki

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #30 u: Veljača 18, 2009, 21:24:24 poslijepodne »
Ako vadis skoljke, izvadi sve, a posebno ovu. Ta njena spilja nije dovoljna... :(
Tuzlanka u Sarajevu

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Veljača 20, 2009, 16:06:59 poslijepodne »
Kolege akvaristi, ovaj bih puta zamolio za pomoć.

Ovako stoje stvari; izbacio ja školjke, i ubacio komadiće drva (podsjetimo, unutra već boravi jaako prokuhana nešpricana vinova loza). Drvo je također provjerenog pedigrea, uzeo sam ga iz samog izvora jednog potoka u blizini (prednost negradske sredine) i kuhao ga cijelo popodne.
Međutim, prekjučer ujutro upalim akvarij - voda žuta. Mutna tolko da jedva vidim kroz akvarij, a nije nekih bazenskih dimenzija (54 lit.). I, ajmo mi na net u istraživanje; promjenio sam trećinu vode i onu vatu sa filtera, rezultat? Neznatno bolje (ako uopće je). Da se razumijemo, meni ne smeta žućkasti ton, međutim smatram da je ovo ipak previše.

Iskoristio bih Vašu pozornost i pitao još sitnicu. Zadnjih par dana primjetio sam da mi ribice (mahom ove White finn i neonke) često borave pri površini vode. I moja je automatska dijagnoza bila - manjak kisika. I odjurio ja u lokalan dučanćić s takvim sitnicama i kupio zračnu pumpu. Ponovno podsjetnik, akvarij mi je prepun biljaka, zeleno od do. Plan mi je tu zračnu pumpu držat uključenom nekih 12-14 sati dnevno, a noću je gasiti. Razlog takvom sistemu je prvenstveno taj što mi je akvarij udaljen 80cm od kreveta di spavam (lakše zaspim kad ga gledam), a ova pumpa i nije tolko tih uređaj kak su na deklaraciji naveli.

Imate li kakav savjet na obje teme, ziher ni jedna od navedenih situacija nije neka novina u akvarističkom svijetu..?
CF

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #32 u: Veljača 20, 2009, 16:22:15 poslijepodne »
gle,novi panjevi bez obzira koliko su prokuhani u početku ispuštaju boju.meni je trebalo skoro mjesec dana i par izmjena vode da prestane farbati a novi kojeg imam evo još uvijek farba vodu iako sam ga stavila  prije mjesec dana.zračna pumpica ti može raditi 24 sata a uzmeš malo spužve ili krpicu pa staviš ispod nje da manje vibrira pa ujedno i zuji. ili je isključi eto prije spavanja..
ako sumnjaš na manjak kisika sa zračnom češ ga dobiti a i stavi filter ako možeš da ti mreška površinu.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #33 u: Veljača 20, 2009, 16:25:47 poslijepodne »
Moj kum je prije 1mj uredio akvarij,ubacio par bljčica i poveći panj iz Pet shopa!
Panj je dugo prokuhavao. Ubacio je to sve i sve je bilo super tjedan-dva. Kad nekidan dođem do njega,kao ono voda crvenkasta,kao Badelov konjak  :D
Odmah je izbacio panj i promjenio 50% vode,ali idalje je crvenkasta...
Mislim da se to crvenilo iz panja uvuklo i u podlogu, razbistriće se voda nakon 4-5 izmjena...
Katastrofa! Neznam bi li pomoglo da staviš malo aktivnog ugljena u čarapu i u akvarij... pitaj nekog iskusnijeg...  Tokiko od mene  ;)
Karas Reef - morski akvarij

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Veljača 20, 2009, 16:46:39 poslijepodne »
Hm..

Kaj se tiče tog filtera zračne pumpe, kupio sam ja znači tu pumpu i extra tu cjevčicu i te tzv. rasprščivaće što imaju kamen u sebi kaj potone na dno. Jel na to misliš Nikka?

A ovo za vodu..ne znam. Valjda bu bolje s vremenom.
CF

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #35 u: Veljača 20, 2009, 17:49:29 poslijepodne »
da,to ti je zračna pumpica i ako su te uputili prodavači iz pumpe ti prvo ide cjevčica,na njoj nepovratni ventil pa na nju opet cjevčica i na pola puta ili gdje hoćeš već stavi se regulator zraka tako da možeš regulirati,tj pojačavati ili smanjivati količinu zraka tj mjehurića u akvariju.na kraju cjevčice se stavljaju raznorazni raspršivači koji se naravno polože ili čak pojedini  ukopaju na dno..

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #36 u: Veljača 20, 2009, 17:50:12 poslijepodne »
ako borave pri povrsini,moze bit i amonijak uzrok,tj porast nitrata i nitrita.smrdi li ti voda,i pjeni li se?
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Veljača 20, 2009, 18:21:45 poslijepodne »
Po mojoj procjeni ne pjeni se. I ne smrdi. Velim, danas sam instalirao zračnu pumpu pa ću vidjeti kak se bu situacija razvijala. A recimo da to je uzrok, kak se to rješava?

Nema nigdje taj regulator na pumpi, sad sam pogledao. Ni ovog za povrat vode na cjevčici. Al taj povrat ni nije bitan, stavio sam pumpicu iznad akvarija - tak je pisalo u uputama.
CF

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 20, 2009, 18:25:04 poslijepodne »
ako je iznad akvarije ne treb ti sigurnosni ventil tj nepovratni jer voda ne moze uzbrdo,a regulator mozes kupit u pet shopu,dodje par kuna.inace ako je amonijak u pitanju,onda treba promijenit pola vode i malo stat s hranjenjem.bice je vida mutna od panja,jesi ga izribo ili samo prokuho.inace pumpa radi na tom principu da mreska povrinu vode i tim pospjesuje otapanje o2

Offline Robert

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Aquarium maniac since 1986
« Odgovori #39 u: Veljača 20, 2009, 18:28:24 poslijepodne »
Panj tj loza mi je puštala boju skoro 4 mjeseca s tim da je bila kuhana preko 5 sati
Mjenjaj vodu svaki tjedan rezulat će biti bolji ali LOZA uvjiek pušta boju malo po malo

Robert

Što se zračne pumpe tiće ja sam otišao 1988 u Munchen i tamo kupio pumpu za 300 DM
danas radi isto kao i 21 godinu ranije.
Poslovica NISAM DOVOLJNO BOGAT DA KUPUJEM ISTU STVAR DVA PUTA!!!!!!!

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Veljača 20, 2009, 18:33:32 poslijepodne »
I izribao i prokuhao i opet izribao. I prokuhao. Isto ko i lozu; bila je 8 cm debela, i kak sam ju gulil kod kuhanja, sad je nekakav štapić.. ;) Evo slika još malo, sad ih uslikao. Možda se ne čini mutnom zato što je slikano mobitelom, al usporedi ih sa slikama na prvoj strani ove teme (prije par dana uslikane), pa ćeš vidit razlike.. A

A što će mi taj regulator, nek radi full - noću tak bude ugašena.
CF

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Veljača 20, 2009, 18:35:50 poslijepodne »
...
CF

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #42 u: Veljača 20, 2009, 18:36:26 poslijepodne »
....
CF

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Veljača 20, 2009, 22:01:47 poslijepodne »
300 dm,e kako je to bilo skupo.a sto se tice te poslovice ja se ne slazem s njom :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #44 u: Veljača 20, 2009, 22:12:54 poslijepodne »
Po slikama mi ne izgleda tak strašno mutno, a kaj se pumpice tiče ne bih preporučio gašenje noći jer biljke za vrijeme svijetla vrše fotosintezu, odnosno stvaraju kisik, a noću ga troše, tak da bi ja rađe pumpicu pustio da radi noću!

Offline CentralForward

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #45 u: Travanj 07, 2009, 17:48:08 poslijepodne »
Pozdrav kolege akvaristi!

Nisam se dugo javljao (što je naravno dobar znak). ;)

Uglavnom, situacija je ovakva; prošla 2 i pol mjeseca i sve su ribice na broju, osim jedne. Ova prugasta mi je neki dan preminula. ;(

Ali, savjet tražim po drugom pitanju. Naime, moje ribice dobile potomke. Prije mjesec i nešto sam ja u jednoj prilici uočio jednu malu malu prozirnu ribicu. Međutim, to je bilo zadnje kaj sam vidio od nje. S vremenom sam pretpostavio da je najvjerojatnije pojedena od ostalih. Da bi neki dan čistio malo i našao njih - 3! I sad nisam ostao bez reakcije, slušajte patent; obzirom da nemam manjeg akvarija da ih odvojim (uz to bi trebao još jedan grijač itd.), ulovio sam te male ribičice i uparkirao ih u jednu flašu (staklenu, prozirnu), napunjenu akvarijskom vodom i stavio tu flašu u akvarij. Temperatura vode bude ok, a ostale nemreju do njih. I hranim ih zasebno, kroz otvor gore (kud i dobivaju kisik).

Kaj mislite, bu to dobro?

Mislite da ih pustim van u opticaj?
CF

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #46 u: Travanj 07, 2009, 21:25:59 poslijepodne »
A kako se filtrira voda u toj flaši, kakva ja izmjena stetnih plinova u boci, dali uklanjas otpad od hrane sa dna boce, dali je odsjecen vrh boce da bi lakse i vece kolicine vazduha dolazile u bocu...itd. To nije los fol ako ti zadovoljava ove parametre koje sam ti naveo :up: pozdrav... a sigurno jos iskusniji imaju sta reci..
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #47 u: Travanj 07, 2009, 22:16:54 poslijepodne »
Ja kad imam tako neki hitni slučaj i maaaale ribeke koji ne trebaju biti pojedeni od drugih, stavim onu prozirnu plastičnu kutiju od svježeg mesa oko 15cm x 25cm ili veću i unutra stavim mali kamen sa zrakom. (pumpa za zrak). Stavim malo manje vode, ne do vrha tako da pluta na površini, a da ne potone. I naravno, obavezno mijenjam svaki dan dio vode, ali stavim iz akvarija novo pridodanu vodu.

Da se razumijemo, ne kažem da je ovo dobro ili ispravno, to su samo moja iskustva u stisci i mislim da su bolja od flaše.  :D Pa ti vidi!
I love ribeki