Lipanj 30, 2025, 10:22:45 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Grandes priča sa cvrčcima!!!!  (Posjeta: 1411 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline grga54

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Grandes priča sa cvrčcima!!!!
« u: Veljača 09, 2009, 16:04:09 poslijepodne »
Zaprepastila me glupavost cvrčka kojeg sam danas ubacio svojoj phelsumi u terarij. Mrcina, alfa muzjak valda.Ne boji se ni pincete ... i ide frajer penje se po lozi prema bambusu. Na bambusu leži pod neonkom, boli ga briga, moj Che-Šnjofko(P.M.Grandes).  Mislio sam, odlično hrana mu dolazi sama u usta. Kad ono ništa. Che samo promatra ogromnog cvrčka i još odmiče glavu da ga ovaj ne pikne ticalima u oko. Stajali su tako oko 2-3 min gledajuci jedan drugog, i onda skužim, moj Che napravi prvi korak i počne brzo vibrirat glavom, i tak 3-4 puta. Nebi imo pojma o čem se radi da nisam neki dan gledo dokumentarac  „Life in cold blood“ ,gdje dnevni gekoni na Mad. tako komuniciraju sa čvrcima, da im izbace malo nektara . Naravno cvrčak nije imo pojma o čemu se radi, te je samo glupavo mico ticalima. Che se primakne bliže i licne ga jezikom...par puta, cvrčak naravno ništa okrene se i ode.
Jel imo neko ovakvo iskustvo sa gekonima?
 ::)

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Odg: Grandes priča sa cvrčcima!!!!
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2009, 16:08:52 poslijepodne »
E da si to snimio!!!

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2009, 16:09:31 poslijepodne »
E pa kada bude opet hranio neka ga snima :P ;) Bas bi bilo fora :up:

Offline grga54

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2009, 16:10:07 poslijepodne »
Da bar jesam, nisam ga htio ometat.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2009, 18:56:40 poslijepodne »
Znam da sam dosadan i ponešto off topic, ali, po stoti put ovdje na forumu: nije "grandes" već grandis. I samo ime roda se piše velikim slovom (Phelsuma) dok se ime vrste i podvrste piše malim slovom (madagascariensis grandis).

Inače, ovo ponašanje tvog gekona ne bih povezao s nekom komunikacijom, već s time da je gekon bio sit, ili da je procjenio da je cvrčak prevelik zalogaj za njega. Odrasli mužjaci cvrčka imaju vrlo tvrd oklop i snažne čeljusti koje mogu nanijeti ozbiljne ozljede Phelsuma-ma pa ih nije uputno upotrebljavati kao hranu. Idealno je upotrebljavati cvrčke još u ličinačkom stadiju razvoja (kada im je i prehrambena vrijednost mnogo veća), a ako baš moraš upotrebljavati odrasle jedinke (imago) onda radije biraj ženke.

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2009, 19:39:55 poslijepodne »

Inače, ovo ponašanje tvog gekona ne bih povezao s nekom komunikacijom, već s time da je gekon bio sit, ili da je procjenio da je cvrčak prevelik zalogaj za njega. Odrasli mužjaci cvrčka imaju vrlo tvrd oklop i snažne čeljusti koje mogu nanijeti ozbiljne ozljede Phelsuma-ma pa ih nije uputno upotrebljavati kao hranu. Idealno je upotrebljavati cvrčke još u ličinačkom stadiju razvoja (kada im je i prehrambena vrijednost mnogo veća), a ako baš moraš upotrebljavati odrasle jedinke (imago) onda radije biraj ženke.

E Nino da te pita kad si več spomenio. Dal to vrijedi i za žohare (to da je hranjiva vrijednost veća kod mladih jedinki negokod odraslih)? Pitam konkretno za kameleona jer sam ga prije hranio odraslim mužjacima, pa odraslim ženkama (jer su bile javeče i najdeblje) i sad ga hranim sa ovim u stadiju razvoja. Dal ima neke razlike?
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline grga54

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2009, 20:38:21 poslijepodne »
Ovo što je Nino rekao za velike jedinke, to mi je jasno.
Skužio sam da grandisu nije bilo sve jedno kad je vidio alfa cvrčka inače bi ga odmah "mrknuo", ali vibracija glavom je bila očita. Nije bilo tako izrazito kao kod gekona iz spomenutog dok., ali se vidjelo. Nakon toga ga je polizo par puta, a neznam zašto bi to inače napravio.
Ali ko mi je kriv kaj to nisam snimio.  :( Ovak sve ostaje na mojoj priči.
Ostavit ću RAMBA još u terariju pa... možda se ponovi.

Offline crorasta

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Veljača 25, 2009, 13:41:21 poslijepodne »
Baš zanimljivo  :up:

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #8 u: Veljača 25, 2009, 18:58:22 poslijepodne »

E Nino da te pita kad si več spomenio. Dal to vrijedi i za žohare (to da je hranjiva vrijednost veća kod mladih jedinki negokod odraslih)? Pitam konkretno za kameleona jer sam ga prije hranio odraslim mužjacima, pa odraslim ženkama (jer su bile javeče i najdeblje) i sad ga hranim sa ovim u stadiju razvoja. Dal ima neke razlike?

Ispričavam se na kasnom odgovoru, tek sam sada vidio pitanje.
Odgovor je definitivno da - svi kukci u ličinačkom stadiju imaju bitno višu hranjivu vrijednost od imaga (odraslih jedinki). Razlog tomu je jednostavan: kod ličinaka 80-90% utrobe čini probavni sustav, dok je kod odraslih on proporcionalno zamijenjen reproduktivnim sustavom. Dakle, kukci u ličinačkom stadiju idealni su za "gut-loading" kojekakvim divotama, dok se odrasli uglavnom sastoje od hitinskog oklopa s nešto malo proteina.