ja ću koristiti vodu iz bunara, preko hidrofora dolazi u pipu, nadam se da neće biti tako tvrda kao ova iz vodovoda
Zapravo, voda iz vodovoda, barem Zagrebackog, dolazi iz velikih bunara i tvrda je kao i ovoda iz domacih bunara.

U nekim gradovima voda je meksa, ali ako zelis stvarno mekanu vodu skupljaj kisnicu ili kupuj mjesaj sa destiliranom vodom.
Ali gle, ne moras se previse brinuti za tvrdocu vode, i pH, jer ispocetka sigurno neces drzati neke strasno zahtjevne organizme (tipa diskuse) ili pokusati razmnoziti neke teze ribe (tipa neonke) pa da se opterecujes time. Ja nisam nikada mjerio kod sebe pH i tvrdocu, ali kad pozelim da mi anubiasi procvjetaju, skupljam kisnicu - i radim izmjene vode sa njom. Tako se voda meksa i postaje nesto kiselija - koliko? Nemam pojma! I bez obzira na svoje neznanje ribe i biljke zive odlicno.
Sto se tice nitrita (NO2) - nakon sto se akvarij pravilno zaciklira, njih ti gotovo i nece biti u akvarij, a ako ce i biti to ce biti u zanemarivim kolicinama.
Nitrata (NO3) je u jednom gusto zasadjenom tanku pozeljno imati izmedju 20 i 30 ppma.
Fosfata (PO4) je dobro imati izmedju 1 i 5 ppma.
Ako se pretjeraju vrijednosti ili jednostavno udju u disbalans, doci ce do porasta algi. No, ponavljam: nisam nikad mjerio vrijednosti tih elemenata u slatkovodnom akvariju jer jednom kad se ufuras i ti i akvarij, sve ce to vrlo lako doci na svoje i ti ces skuziti cega ima viska, cega manjka i tako to. Ako se ipak pozelis igrati koncentracijama tih elemenata (zovemo ih makroelementi, a rjec je o N, P i K), postoje gotova kupovna NPK gnojiva ili nabavljas u ljekarni i miksas sama - ima o tome dosta tema na forumu.
CO2 se ne sjecam koje su bile normirane vrijednosti - ali za prosjecan akvarij bit ce dovoljno da napravis onaj CO2 reaktor sa dvije PET boce i otapas CO2 preko nutrafinovih ljestvica.
Ostale podatke samo cu samo copy/pasteati i o njima ti ne mogu nista reci jer se nisam sa njima igrao:
"Tvrdoca vode (GH) uzrokovana je koncentracijom kalcija i magnezijskih soli, poželjna vrijednosti su izmedu 6 i 16 dH.
Bikarbonatna tvrdoca (KH) djeluje kao posrednik kako nebi došlo do naglih promjena pH te su poželjne vrijednosti izmedu 3 i 10 dH.
Normalna kiselost ti je od 6.5 pa do 8.5 no neke ribe naravno zahtjevalu drugaciju vrijednost."
Koje testere si nabavila?