Srpanj 20, 2025, 22:13:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: probava agama  (Posjeta: 6874 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
probava agama
« u: Siječanj 30, 2009, 15:46:04 poslijepodne »
imam bradatu agamu, ženka je, ima skoro 2 god., problem je u tome sta dugo vremena nema stolicu, ne znam kako da joj potaknem probavu, međutim ona jede svaki dan manje zelen a više dubije...

Offline BoO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
Odg: probava agama
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2009, 19:12:28 poslijepodne »
daješ li joj ikakve vitamine?

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2009, 20:17:44 poslijepodne »
da reptical sa d3...

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #3 u: Siječanj 31, 2009, 09:37:59 prijepodne »
joj stvarno neznam...ja mislim da bi E pomogo,znam da on otvara apetit ali neznam bas i probavu.. ;) uglavnom imas ga za kupit u ljekarnama..
=)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2009, 11:59:47 prijepodne »
Prvo što bih ti preporučio je sljedeće:

- Napuni kadu mlakom vodom (oko 35C) do dubine od cca 15cm
- Nježno položi guštera u vodu. Gušter će intuitivno otplivati do prve stijenke kade i tamo se pokušati uzverati.
- Polako ga okreni i usmjeri ga prema suprotnoj strani kade; probaj ga stimulirati da pliva prema tamo.
- Nakon najviše 10 min gušter bi se trebao olakšati.

I stavi nekoliko slika guštera tako da vidim opće stanje. Bitna je fotka odozgora, krupni plan kukova i repa, te glave.

Javi kako je prošlo.

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #5 u: Siječanj 31, 2009, 13:05:18 poslijepodne »
pozdrav

slažem se da obavezno moraš' napraviti ovo što ti je nino rekao...

no ono što je bitno je da što je uzrok tog "zastoja"?
- gušteri (posebno bradate agame) ljudi drže u "pre malom prostoru" ili ih hrane sa ne adekvatnom hranom
što uzrokuje različite crijevne probleme...

ako je terarij pre malen gušter se nemože kretati odn' kretanje poboljšava rad crijeva pomicanjem muskulature nogu i 'zgibavanje kičme uzrokuje lakše probavljanje hrane što nije slučaj kada se gušter drži u malom (pre malom terariju)... osim toga nastaje sekundarna infekcija crijeva zbog toga što se nema kvalitetnog "ptotoka" izmjene sadržaja crijeva...

Gušter se mora adekvatno hraniti, što znaći da  kukci kojima hranimo guštere moraju biti "zdravi i siti"
jel' kukci koji nisu (masni - onak' puni vlage i crijeva punih hranjivih tvari (banana, jabuka radić)
osim što su slabih nutritivnih vrijednosti mogu uzrokovati probleme probave....
to su uglavnom tvrde i suhe noge i "ljušturica" koja je puno teže probaviva nego kad je riječ o "zdravom" uhranjenom kukcu... u kojem ima dosta "vlage" i hranjivih tvari...
ove metoda hranjenja kukaca s kojima hranimo guštere još' se zove gut load (punjenje crijeva)

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #6 u: Siječanj 31, 2009, 13:17:11 poslijepodne »
prekjučer sam je kupao u kadi, nije bila dubina 15 cm nego manje 5cm pa ne znam mogu li je opet kupati,kupao sam je svega 2-3 min, od hrane joj dajem mrkvu, radić i rikolu a od mesne dubije dobro su uhranjene(posipam i zelen i dubije svaki put), terarij u kojem je držim je dimenzija 120*50*50, malo mi je problem održat temp preko zime u tom terariju pa sam  je prebacio u manji 70*40*40 di je temp zadovoljavajuća, u tom malom terariju je tek nekih 20-ak dana...
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2009, 13:29:35 poslijepodne od cactus »

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #7 u: Siječanj 31, 2009, 13:24:25 poslijepodne »
a evo i slike, danas slikane...

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #8 u: Siječanj 31, 2009, 13:26:43 poslijepodne »
e zaboravio, temp vode kad sam je kupao je bila 36 stupnjeva...

Offline Tinny

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 31, 2009, 13:44:00 poslijepodne »
ovaj vrsak repa joj nekak cudno stoji(prema gore)...ako si iz zga mozes doc do mene po neku meksu i vlazniju hranu od dubia npr blatta lateralis...
=)

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #10 u: Siječanj 31, 2009, 13:49:01 poslijepodne »
teško, ja san u makarskoj...

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #11 u: Siječanj 31, 2009, 17:23:41 poslijepodne »
ovaj vrsak repa joj nekak cudno stoji(prema gore)...ako si iz zga mozes doc do mene po neku meksu i vlazniju hranu od dubia npr blatta lateralis...
nema to veze, i moja isto tak ima, i od frenda a iz istog legla su, moze bit da je i ovaj iz tog legla jer ocito im je genetski...
R-46

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 31, 2009, 18:19:07 poslijepodne »
Gušter izgleda odlično. Dobro je uhranjen (da ne kažem debeljuškast  :D) i sve na njemu izgleda u redu. Bojao sam se da nisu u pitanju paraziti koji znaju izazvati poremećaj u probavi, ali sudeći po općem stanju tvoje ljubimice to nije slučaj.

Slobodno ponovi kupanje, ali onako kako sam napisao. Kod kupanja nije toliko stvar u namakanju, koliko u sinusoidalnim, zmijolikim pokretima koje gušter izvodi dok pliva - to jako stimulira defekaciju. Dakle, voda treba biti toliko duboka da gušter može (mora) zaplivati, a ne da stoji na dnu. Ako ne pomogne za 10-15 min, ponovi postupak sutradan.

Prehrana koju si opisao zvuči adekvatno, i mislim da nije uzrok.

Ključna stvar bi mogla biti temperatura: Bradate agama u prirodi najnormalnije hiberniraju po 3-4 mjeseca na temperaturama od 10-15C i to ne treba izbjegavati niti u zarobljeništvu, dapače - novija iskustva pokazuju da su životinje koje miruju preko zime u uvjetima snižene temperature dulje žive i boljeg su zdravlja. Kod sniženih temperatura gušterima se usporava metabolizam , pa tako i usporava probava. U tim trenucima smanjuje im se i apetit, pa ne prihvačaju ništa osim, ponekad,  najomiljenijih poslastica (obično žohari ili cvrčci). Zanimljivo je da neke životinje, pogotovo odrasle, počnu pseudohibernirati tijekom zime, iako im mi umjetno održavamo temperaturu i fotoperiod kao da je ljeto. Dakle te životinje postaju manje aktivne, prespavaju veći dio dana, apetit im se smanji, prestanu vršiti nuždu i obično traža najhladnije mjesto u terariju. Tada je najbolje učiniti ono što je i prirodno: ugasiti reflektorice, podne grijača i sve druge izvore topline, fotoperiod (trajanje "dana" u terariju, tj. broj sati kada je rasvjeta upaljena) smanjiti na 6-8h. Nakon 8-10 tjedana ovakvog mirovanja ponovo upališ grijanje/reflektorice, te postepeno podigneš fotoperiod na 12-14h i gušter će to doživjeti kao proljeće - počet će jesti punom snagom postati aktivan i spreman za novu sezonu.

Druga stvar koja mi pada na pamet je da ti je gušterica gravidna. To se često dešava kod ženki mnogih vrsta guštera kada im pružimo optimalne uvjete/njegu/prehranu. Iako se nije parila, veličina abdomena joj je impresivna, pa je moguće da je proizvela jaja. Reci da li si primjetio da je nemirna i da kopa po terariju?

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #13 u: Siječanj 31, 2009, 23:40:42 poslijepodne »
nisam primjetio da kopa po terariju ali pošto u velikom terariju di je prije bila kako sam ranije naveo nisam mogao održavati temp., ona je jednostavno spavala i kad joj je bilo svijetlo upaljeno i izgašeno, a to je trajalo cca 3 mjeseca tako, pa sam se ja uplašio da nešto nije u redu mada sam znao da imaju svoj prirodni ciklus hibernacije tj. zimskog sna, ali mi se isto učinilo malo previše vremena, ona jede svaki dan od kad sam je prebacio u manji terarij di je temp dnevna do 42-43 stupnja, prvih par dana u malom terariju je dolazila sebi ali nema stolice, i meni se čini da joj je stomak malo narastao, a najmanje bi volio da joj sad nešto bude kad će skoro napuniti 2 god., sutra ću je stavit u kadu i na plivanje probat ću joj malo izmasirat stomak...

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #14 u: Veljača 01, 2009, 15:12:47 poslijepodne »
misija obavljena - bilo je to "sranje za pamćenje"  :up: hvala svima na savjetima, NINO tebi posebno jer je tretman u kadi uspješno obavljen  :D, vjerovatno će se ovo nekima događat pa eto da se zna uspješan način otvaranja kod agame...

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #15 u: Veljača 01, 2009, 15:54:49 poslijepodne »
E bas mi je drago da je dobro agamica! ;)

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #16 u: Veljača 01, 2009, 16:06:29 poslijepodne »
hvala hvala i meni mogu ti reći... :)

Offline Tinny

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 01, 2009, 16:21:15 poslijepodne »
sigurno se ljepo olaksala  :D ;)  :klap:
=)

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #18 u: Veljača 01, 2009, 16:56:37 poslijepodne »
nakon nekih 15-ak min plivanja i masiranja stomaka samo je krenulo....

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 01, 2009, 19:17:57 poslijepodne »
 :a020: Drago mi je da je ljepotica opet fit!

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #20 u: Veljača 01, 2009, 20:45:18 poslijepodne »
svaka čast majstore  :a015:

Offline tantaracha

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Veljača 19, 2009, 20:28:09 poslijepodne »
Mozda bas nije tema ali kad sam vec tu imam par pitanja. Dobio sam bradatu za rođendan u 10mj i to je moj prvi susret s gusterom , pa imam puuuno pitanja. Evo da pocnem . Ponekad ima rijetku stolicu ali se ponasa normalno i normalno jede. Procitao sam da poluhiberniraju ali ja kod svoga to nisam primjetio. hranim ju sa hobosima, brašnarima, cvrčcima. radićem , matovilcem, , mrkvom, zelenim mahunam,  , maslačkom? jel to uredu? gdje u zg'u mogu nabavit zohare? Kada sam je dobio bilo/la je poprilicno mali/a poprilici ko dlan ruke sada ima nekih 40 cm. U zadnje vrijeme  nema redovitu stolicu svaki dan  , poprilici svaki drugi,treci dan, jel to ok? Procitao sam na nekom forumu da se brasnari daju ponekad radi fosfora, sad me zanima dali se  ponekad odnosi na to da se moraju davat ponekad ili  na to da se ne smiju davati precesto. u zadanje vrijeme mu dajem puno vise brasnara nego prije.

Offline Tinny

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 20, 2009, 09:20:42 prijepodne »
ja cu ti odgovorit u vezi brasnara a ovo drugo ce ti neko drugi bolje.Ovako brasnare mozes davat npr svaki dan ali s drugom hranom.Znaci bacis mu npr 5zohara i brasnare.
=)

Offline tantaracha

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Veljača 20, 2009, 09:33:34 prijepodne »
Puno ti hvala, mijesat cu mu ih sa hobosima ili cvrčcima. Dali znas di u Zg-u mogu nabavit žohare?

Offline Tinny

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 20, 2009, 13:49:38 poslijepodne »
e i da nisu hobosi..nego fobasi.ti mislis na one velike crve. ;)
=)