Hehe, usporedba operacije kod ljudi i bolesti u akvariju nikako ne stoji. Necu o tome zasto ljudi dobivaju antibiotike prilikom operacija, al cu spomenuti zasto se u akvarije NE stavljaju antibiotici kao preventiva:
- jer oslabljuje imunitet ribe i potencira pojavu gljivicnih i parazitskih infekcija
- jer ukoliko se koristi bez veze, u krivoj dozi kao "preventiva" dolazi do toga da se neke bakterije ne pobiju do kraja (kojih uvijek ima u vodi, ne samo na ribama), nakon toga te bakterije postaju rezistentne na dotican antibiotik i kada se pojavi prava upala, antibiotik nece djelovati. Onda ce trebati traziti razne zamjene, a do tada ce riba vjerojatno uginuti jer takve upale progresiraju jako brzo.
Svi znaju da se antibiotici ne prepisuju samo tako. Neki se toga drze, neki ne. Al zbog takvih preventiva u karantenama prilikom uvoza/izvoza, do nas dolaze polu-bolesne ribe koje jedva ili nikako ne reagiraju na lijekove.
Ako jos sto nije jasno slobodno pitajte. Ja stojim iza svojih rijeci i mogu rec da u 8 godina koliko imam akvarije, najmanje problema imam od kada radim preventivu iskljucivo sa solju, lijecim jaaako rijetko i to samo kada vec vidim da je vrag odnio salu, jer u 90 % slucajeva sol pomaze.