Kolovoz 16, 2025, 08:37:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kada lijekovi, a kada ne?  (Posjeta: 1950 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ramona

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Kada lijekovi, a kada ne?
« u: Siječanj 20, 2009, 22:12:32 poslijepodne »
hvala svima na savjetima, iako se i vasi savjeti međusobno razlikuju pa sam malo zbunjena.netko kaze 1 cajna zlicica soli na 20 litara, netko kaze 1 cajna zlicica na 10 litara... pa onda, mijenjaj vodu jednom tjedno po 10-20%, drugi kaze mijenjaj svakih par dana 30-50%. kao sto vidite iz podataka, razlike su skoro pa dvostruke i mislim da nisu zanemarive. ne zelim podcjenjivati iskustvo i dobronamjerne savjete,ali sada sam opet zbunjena:)

napominjem da sam savjete dobivala i putem pp, pa sad ovdje iznosim i brojke koje su mi tamo savjetovane.
 stvarno ne zelim nikoga uvrijediti i priznajem da JA NE ZNAM, ali dobivati razlicite savjete o istoj stvari, od iskusnijih, mi bas i ne koristi u ucenju:(

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2009, 00:08:40 prijepodne »
Tjedna izmjena od 10-20 % vrijedi za normalno napucen akvarij sa dobrom filtracijom, a tvoj akvarij to nije. Cesce i vece izmjene bi pomogle u savladavanju viska otpadnih tvari kojih ce biti s obzirom na prenapucenost.

Sol nije toliko bitna, bitno je da ne pretjeras, al i manja doza pomaze, veca pomaze, cak mjenjanje doza vise pomaze od jedne stalne. Uzmi sredinu pa stavi 1 zlicicu na 15 l ;)

Bactopur nikad ne savjetujem ako nema ocitih indikacija, to je antibiotik i moze napraviti lose ako se krivo koristi... za prevenciju je sol ipak najbolja!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2009, 10:39:53 prijepodne »
pa da slažem se, bactopur sam navela samo kao usporedbu s goldmedom, definitivno je bolji (bar se meni tako pokazalo) i naravno samo u slučaju bolesti i nakon utvrđivanja diagnoze ljekovi se ne daju bezveze i ne uvijek isti i ne uvijek u istoj količini
često puta se terapija mora i promjeniti kad vidiš da ne djeluje
i Gwin je potpuno u pravu čemu se ljutiti što ti ljudi različito govore, u suštini je sve isto, razlikuje se doziranje
svako ovdje govori iz svog iskustva ne iz literature pa nije čudno što se pojavljuju razlike

e sad, na tebi je da napraviš kako želiš

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2009, 11:41:54 prijepodne »
Tjedna izmjena od 10-20 % vrijedi za normalno napucen akvarij sa dobrom filtracijom, a tvoj akvarij to nije. Cesce i vece izmjene bi pomogle u savladavanju viska otpadnih tvari kojih ce biti s obzirom na prenapucenost.

Sol nije toliko bitna, bitno je da ne pretjeras, al i manja doza pomaze, veca pomaze, cak mjenjanje doza vise pomaze od jedne stalne. Uzmi sredinu pa stavi 1 zlicicu na 15 l ;)

Bactopur nikad ne savjetujem ako nema ocitih indikacija, to je antibiotik i moze napraviti lose ako se krivo koristi... za prevenciju je sol ipak najbolja!

bactopur u ovom slucaju nije sigurno bezveze i s obzitrom na raspad peraje uginulog teleskopa nije lose tretirat cijeli akvarij na 3 dana iz ciste preventive ( koliko sam upucena a upucena sam jako dobro, preventiva nije nikada bezveze pa ako i covjek pri operasciji dobije preventivno antibiotik onda to nie bezveze) a preventiva se ne spominje bezveze u strucnim literaturama..........
..izmjena vode od 30% je OK ALI od 50 NE je ako su ribe smanjenom imuniteta sto 90% i jesu s obzirom na uvjete stanovanja onda ce ih ta velika razlika u vodi dotuc
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2009, 19:47:39 poslijepodne »
Hehe, usporedba operacije kod ljudi i bolesti u akvariju nikako ne stoji. Necu o tome zasto ljudi dobivaju antibiotike prilikom operacija, al cu spomenuti zasto se u akvarije NE stavljaju antibiotici kao preventiva:

- jer oslabljuje imunitet ribe i potencira pojavu gljivicnih i parazitskih infekcija
- jer ukoliko se koristi bez veze, u krivoj dozi kao "preventiva" dolazi do toga da se neke bakterije ne pobiju do kraja (kojih uvijek ima u vodi, ne samo na ribama), nakon toga te bakterije postaju rezistentne na dotican antibiotik i kada se pojavi prava upala, antibiotik nece djelovati. Onda ce trebati traziti razne zamjene, a do tada ce riba vjerojatno uginuti jer takve upale progresiraju jako brzo.

Svi znaju da se antibiotici ne prepisuju samo tako. Neki se toga drze, neki ne. Al zbog takvih preventiva u karantenama prilikom uvoza/izvoza, do nas dolaze polu-bolesne ribe koje jedva ili nikako ne reagiraju na lijekove.

Ako jos sto nije jasno slobodno pitajte. Ja stojim iza svojih rijeci i mogu rec da u 8 godina koliko imam akvarije, najmanje problema imam od kada radim preventivu iskljucivo sa solju, lijecim jaaako rijetko i to samo kada vec vidim da je vrag odnio salu, jer u 90 % slucajeva sol pomaze.
...Pula...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #5 u: Siječanj 22, 2009, 09:00:02 prijepodne »
Hehe, usporedba operacije kod ljudi i bolesti u akvariju nikako ne stoji. Necu o tome zasto ljudi dobivaju antibiotike prilikom operacija, al cu spomenuti zasto se u akvarije NE stavljaju antibiotici kao preventiva:

- jer oslabljuje imunitet ribe i potencira pojavu gljivicnih i parazitskih infekcija
- jer ukoliko se koristi bez veze, u krivoj dozi kao "preventiva" dolazi do toga da se neke bakterije ne pobiju do kraja (kojih uvijek ima u vodi, ne samo na ribama), nakon toga te bakterije postaju rezistentne na dotican antibiotik i kada se pojavi prava upala, antibiotik nece djelovati. Onda ce trebati traziti razne zamjene, a do tada ce riba vjerojatno uginuti jer takve upale progresiraju jako brzo.

Svi znaju da se antibiotici ne prepisuju samo tako. Neki se toga drze, neki ne. Al zbog takvih preventiva u karantenama prilikom uvoza/izvoza, do nas dolaze polu-bolesne ribe koje jedva ili nikako ne reagiraju na lijekove.

Ako jos sto nije jasno slobodno pitajte. Ja stojim iza svojih rijeci i mogu rec da u 8 godina koliko imam akvarije, najmanje problema imam od kada radim preventivu iskljucivo sa solju, lijecim jaaako rijetko i to samo kada vec vidim da je vrag odnio salu, jer u 90 % slucajeva sol pomaze.

ALI ovo nisu antibiotici :D

-  i neki lijekovi, dapace, upravo pomazu u izgradnji imuniteta ;)

ovo o cemu ti pricas stoji ali do neke granice i ne u svim uvijetima.
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Siječanj 22, 2009, 16:52:20 poslijepodne »
Koji ovi lijekovi? Nismo ih previse spominjali. Obican bactopur nije, on je antiseptic i nebi trebao izazvati probleme. Opcenito antiseptici nisu toliko "grozni" koliko antibiotici, al ih je bolje izbjegavati ako nema potrebe. Sol s druge strane djeluje i kao antiseptik al radi jos nesto: poboljsava integritet koze riba, ubrzava cijeljenje rana... zapravo ne vidim ni jedan razlog zasto bi bilo koja druga preventiva trebala biti koristena ako nema prave upale u akvariju.

Bactopur direct s druge strane ima strasno jak antibiotik i nesmije ga se koristiti samo tako.

To o cemu pricam o antibioticima stoji 100 % u svim uvjetima i granicama ;) Sa njima uvijek krajnje oprezno, i opcenito ne pretjerivati s ljekovima jer ih ima svakavih, kod nekih se sastav ni nezna i onda ti budi sigurna jel radi dobro il lose. Zasto ako nema potrebe? Za "svaki slucaj"? Malo bez veze.
...Pula...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #7 u: Siječanj 23, 2009, 08:54:33 prijepodne »
Koji ovi lijekovi? Nismo ih previse spominjali. Obican bactopur nije, on je antiseptic i nebi trebao izazvati probleme. Opcenito antiseptici nisu toliko "grozni" koliko antibiotici, al ih je bolje izbjegavati ako nema potrebe. Sol s druge strane djeluje i kao antiseptik al radi jos nesto: poboljsava integritet koze riba, ubrzava cijeljenje rana... zapravo ne vidim ni jedan razlog zasto bi bilo koja druga preventiva trebala biti koristena ako nema prave upale u akvariju.

Bactopur direct s druge strane ima strasno jak antibiotik i nesmije ga se koristiti samo tako.

To o cemu pricam o antibioticima stoji 100 % u svim uvjetima i granicama ;) Sa njima uvijek krajnje oprezno, i opcenito ne pretjerivati s ljekovima jer ih ima svakavih, kod nekih se sastav ni nezna i onda ti budi sigurna jel radi dobro il lose. Zasto ako nema potrebe? Za "svaki slucaj"? Malo bez veze.

e pa no, malo se motas...Bactopur nije antibiotik i nece stetit i bolje da netko korisri njega nego da pretjera sa solju pa ce ucijniti sr..e a antibiotike ionako nitko ne gura bezveze u akvarij :roll:
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2009, 14:58:41 poslijepodne »
Zasto bi netko pretjerao sa soli?   :dead: Nije kvantna fizika staviti sol u akvarij jos kad imas "pravo" pogrijesiti za cijelu jednu zlicu...

Ja svojim ribama nikad nebi stavljala bilo sto u akvarij, tko voli nek izvoli. Al to trpanje lijekovima tek tako mi nikad nece biti jasno. Zato su i ljudi i ribe toliko bolezljivi, toliko su nakljukani stalno da njihovi imuniteti zaborave sami raditi. Al daj, kupi sto vise lijekova i trpaj sve sto stignes, nije bitno, sve je to "preventiva"... Ili, budimo iskreni, "krpanje" losih uvjeta u akvariju. Lakse je staviti lijekova nego odrzavati akvarij zdravim, istina.
...Pula...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 23, 2009, 15:03:57 poslijepodne »
to dođe otprilike kao da mi idemo piti, ne znam, aspirin npr. tek toliko. radi preventive. čemu?
zg centar

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #10 u: Siječanj 23, 2009, 15:08:44 poslijepodne »
Zasto bi netko pretjerao sa soli?   :dead: Nije kvantna fizika staviti sol u akvarij jos kad imas "pravo" pogrijesiti za cijelu jednu zlicu...

Ja svojim ribama nikad nebi stavljala bilo sto u akvarij, tko voli nek izvoli. Al to trpanje lijekovima tek tako mi nikad nece biti jasno. Zato su i ljudi i ribe toliko bolezljivi, toliko su nakljukani stalno da njihovi imuniteti zaborave sami raditi. Al daj, kupi sto vise lijekova i trpaj sve sto stignes, nije bitno, sve je to "preventiva"... Ili, budimo iskreni, "krpanje" losih uvjeta u akvariju. Lakse je staviti lijekova nego odrzavati akvarij zdravim, istina.

heheheeh tebi se svadja :th_ROTFLMAO:......... nitko ne govori o trpanju lijekova u akvarij ;), pa stoga ne bukvaliziraj....a ako ima netko lose uvijete u akvariju tu nece pomoc niti sol niti lijek :nuclear:nego samo adekvatna briga o akvariju i stjecanje adekvatnih uvijeta
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Siječanj 24, 2009, 00:24:38 prijepodne »
Neee, meni se ne svadja, meni se konstruktivno debatira  :-[ Zasto bi morala biti svadja jer se ne slazemo, ako oboje imamo argumenata onda nije nis lose.

Ja sam shvatila da podrzavas stavljanje lijekova u akvarij u svrhu preventive "da se nebi desilo", prije nego postoji indikacija. Ja se s time jednostavno ne slazem, i to zato jer od kada pazim koliko i kada stavljam lijekove imam 90 % manje oboljenja i smrtnosti u akvarijima. Nekako je meni to sasvim dovoljno da ih ne koristim dok zaista ne treba.
...Pula...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #12 u: Siječanj 25, 2009, 16:54:10 poslijepodne »
Neee, meni se ne svadja, meni se konstruktivno debatira  :-[ Zasto bi morala biti svadja jer se ne slazemo, ako oboje imamo argumenata onda nije nis lose.

Ja sam shvatila da podrzavas stavljanje lijekova u akvarij u svrhu preventive "da se nebi desilo", prije nego postoji indikacija. Ja se s time jednostavno ne slazem, i to zato jer od kada pazim koliko i kada stavljam lijekove imam 90 % manje oboljenja i smrtnosti u akvarijima. Nekako je meni to sasvim dovoljno da ih ne koristim dok zaista ne treba.
a nenene ja ne podrzavat trpanje lijekovima ako ne treba ;), dapace, prvo sam za prirodne solucije a ako ne ide onda idem sa lijekom ali to je jako rijetko i zadnji put sam lijecila akavrij kada su u pitanju bili unutarnji paraziti u diskusa i odonda tj. 2 godine moja akvarij vidio nije niti jednog lijeka a niti nece :up:
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Siječanj 25, 2009, 21:16:11 poslijepodne »
Pa onda o cemu pricamo? :rotfl: Ajd, bitno da se slazemo :P
...Pula...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Siječanj 25, 2009, 21:42:37 poslijepodne »
ajme......cure moje....da mi niste tako drage...po turu bih vas!  :D :D :D :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Siječanj 26, 2009, 01:01:09 prijepodne »
Jest da vise nema n b. od bolesnog teleskopa al bas je zanimljiva "prepirka" :P Babyboom, ako ti se da mozes postove prebaciti u novu temu u stilu "kada lijekovi a kada ne" ili tako nesto?
...Pula...

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 26, 2009, 08:38:33 prijepodne »
sva sreča pa se debata odvijala u virtualnom svijetu, inače bojim se da bi bilo svega :roll:

ma baš sam uživala pratiti vas cure :up:

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #17 u: Siječanj 26, 2009, 09:20:19 prijepodne »
ajme......cure moje....da mi niste tako drage...po turu bih vas!  :D :D :D :D

hehe to ti je kad hormoni peru pa ne kuzimo jedna drugu :D
Zagreb/Dubrava

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Siječanj 26, 2009, 09:39:43 prijepodne »
Jest da vise nema n b. od bolesnog teleskopa al bas je zanimljiva "prepirka" :P Babyboom, ako ti se da mozes postove prebaciti u novu temu u stilu "kada lijekovi a kada ne" ili tako nesto?

morat ćemo maxima to molit - ovaj moj blesavi komp na poslu pobriše kad nešto prčkam po temama...
maxsimeeeeeeeeee! upomoć!!!!!!  :D

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
Odg: Kada lijekovi, a kada ne?
« Odgovori #19 u: Siječanj 26, 2009, 09:53:32 prijepodne »

evo vas u zasebnoj temi :)
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Siječanj 26, 2009, 10:07:13 prijepodne »

evo vas u zasebnoj temi :)

Fala!
Bilježim se!  :hat3:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #21 u: Siječanj 26, 2009, 12:40:06 poslijepodne »
Jeej hvala :D

HAha, hormoni, mjesec, tuzna serija prije... moze biti svasta :rotfl: Kako god mi smo pristojne cure, nebi nikad igrale... "prljavo" :P
...Pula...