Svibanj 07, 2025, 19:06:05 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Crveni kraljkevski rak - iz iskustva  (Posjeta: 7196 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Karas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
Crveni kraljkevski rak - iz iskustva
« u: Siječanj 23, 2009, 09:23:19 prijepodne »
Pozdrav svim akvaristima!
Želim Vam prezentirati jednu,ne tako uobičajnu akvarijsku životinjicu,a to je  Crveni kraljevski rak.
Latinski naziv: Perisesarma (Sesarma) bidens
Engleski naziv: Red Clawed Crab
Hrvatski naziv: Crveni kraljkevski rak (ili samo Kraljevski rak)
Veličina: odrasla jednika ne veća od 5cm
Prehrana: poješće svaku manju ribicu koju dohvati. Također jede bilje, gricka lišće mog Anubias-a, hrana za ribice kao i za čistače (u tableticama),ostaci uginule ribe...
Držanje: Iako dosta vremena provodi u vodi,kao i u prirodi,i u akvariju voli malo izaći napolje. O tom izlaženju napolje ću nešto kasnije...
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2009, 10:06:07 prijepodne od Karas »
Karas Reef - morski akvarij

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
Odg: Crveni kraljkevski rak - iz iskustva
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2009, 09:40:59 prijepodne »
Iako izgleda kao spora životinjica,nemate pojma koliko je brz,pogotovo izvan vode  :klap:
Većinu vremena u akvariju provodi na panju,filteru ili na dnu.
Negativna iskustva: 
 >:( Drugi dan otkako sam ga kupio,popeo se preko filtera,prošao kroz otvor u poklopcu namjenjen kablovima i unutarnjem filteru,pao sa police od oko 170cm na parket i sakrio se ispod ormara, oko 2m od akvarija. Primjetivši ujutru da ga nema,napravio sam premetačinu sobe i pronašao ga živog i zdravog! Nije mu ništa bilo,barem ne vidljivih tjelesnih povreda, o šoku otom-potom...
 :devil: Konstantno grickanje Anubiasa mi već počinje ići na živce. Većinu listova je oštetio. Može li mi neko reći da li će se lišće oporaviti ili da ih odstranim?
 X-( Čim sam ga ubacio,odmah je zaratio sa čistačima. Pleco mu je prišao, a rak ga je napao (klješima za peraju) iako je Pleco 4x veći i masivnioji od raka. Koja god mu ribica priđe,odmah diže klješta i gleda kako će je uhvatiti(manja ribica za njega je hrana,a veća ribica opasnost). Kako je to teritorijalna životinica,nevoli da mu se netko šepuri po njegovom kvartu...
 :devil: Na još neutvrđen način,popeo se u plastično mrestilište,dohvatio trudnu gupi ženku,usmrtio je i počeo jesti od repa prema glavi...
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2009, 10:23:18 prijepodne od Karas »

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2009, 10:20:24 prijepodne »
Moram priznati da u akvariju izgleda vrlo atraktivno! Očarao me je na prvi pogled  ;)
Izglada grandiozno,moćno,neouobičajno  8)
Imam ga već tjedan dana. Gdje ga držati,pojma nemam. Najbolje bi bilo u akvariju za mrijest,jer tamo nema bilja,opet ikra i on  :down: Držim ga u malom akvariju,svega 45litara. Možda bi se drukčije ponašao u većem akvariju. Nepreporučuje se držati više mužjaka,jer su to teritorijalne životinjice,a borba dva mužjaka obično zavšava s težim ozljedama obojice,a češto i smrću slabijeg. Pročitao sam da oklop mjenjaju. Pri tom mjenjaju oklopa može im narasti i izgubljena (u borbi)klješta.
Samo da negricka Anubias,ja bi ga zasigurno zadržao. Planiram ga ili prebaciti u manji akvarij bez bilja ili mjenjati s drugim akvaristima za bilje ili kozice (cherry) sa područija Vukovara i Osijeka. Ako je neko zainteresiran,neka mi se javi. Svi koji su vidjeli akvarij,bulje samo u raka,postao je glavna atrakcija akvarija  :up:. Na njegovu osobinu napadanja svih koje mu doslovce dođu na nos (ima prilično kratke klješte,nikada ne napada prvi,a promatram ga danim  :) osim u onoj situaciji kada je ušao u mrestilište) ribice su se već navikle,retko koja mu prilazi,a i čistači ga izbjegavaju  :punch:. U sljedećem postu stavljam par fotki mog Kralja.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2009, 10:50:15 prijepodne »
Odlična tema!!  :up:  Stavi svojih slika, pa će dečki iz uredništva obraditi temu, pretvoriti je u članak i objaviti na portalu!  :klap:  :)

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2009, 11:06:38 prijepodne »
Hvala na pohvalama  8) Nisam baš vidio mnogo tema o ovoj životinjici na forumu,a i tek nekidan sam se registrirao,pa sam odliučio ostalim akvaristima preneti svoja iskustva o ovom raku.  :P
Mislim,jedno je kada ti priča prijatelj koji ga je vidio kod susjeda,a drugo je kada ti govori netko tko u raka bulji dva sata dnevno u vlastitom akvariju  :roll:
Evo baš sam napravio par fotki pa ih sada objavim... Prvo fotke izvan vode,a nakon toga u vodi... Pitanja i komentari poželjni...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #5 u: Siječanj 23, 2009, 11:10:58 prijepodne »
Više sam ga puta držao u ruci i nikada me nije pokušao ugristi niti je podigao klješte na mene. Osjećaj dok hoda po ruci je fenomenalan. Nekako jezivo i u strahu samo zato što je izvan vode tamnosmeđe boje pa više podsjeća na nekakvog opakog pauka ili škorpiona nego na raka. Dok se kreće po ruci,blago me bocka sitnim iglicama na vrhu nogu,koje mu inače služe za penjanje. To bockanje nije nimalo bolno,samo totalno čudno.  :roll: :roll: :roll:
Mislim da me nebi ni mogao uštiniti jer su mu klješta premala,dužine 3-4mm (slobodna procjena) a nemože ih mnogo otvoriti (maksimalno 3-4mm po slobodnoj procjeni) što nije dosta da me uštine (barem ne dok se greće po koži ruke koja je dosta tvrda).
Kao što sam već rekao,dok se kreće na suhom,izrazito je brz. Ako ga dobro nepazite, za tren oka će pobjeći i sakriti se na neko tamnije mjesto.  Kreće se bočno, podjednako brzo po tepihu, parketu, papiru... Iznenađujuće brzo. Rekao bih da je najsporiji u vodi.
Evo par fotki raka izvan vode.

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Siječanj 23, 2009, 12:32:24 poslijepodne »
Zgodna zivotinjica. Kada sam kupio prvu turu riba za svoj prvi akvarij kupio sam i dva raka jer mi je prodavac rekao da nece biti problema sa ribama. Par sati nakon sto sam smjestio ribe u akvarij jedan od njih je likvidirao Botia macracanthu  >:( 
Ako mi ikada dode da opet kupim nekog raka pobrinut cu se da bude jedino bice u akvariju.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #7 u: Siječanj 23, 2009, 16:55:36 poslijepodne »
Evo par fotki na kojim sam ga uvatio na djelu... >:(
Klještima kida komadiće anubiasa i jede  :nerv:
Probao je ostalo bilje,ali mu je anubias omiljen i samo njega jede  :(
Gotovo,odluka je pala,stavljam ga u oglas na prodaju/zamjenu za razno. Ako ga nitko neće,onda ću ga pokloniti susjedu koji ima samo plutajuće bilje  :up:.
Nemogu više   :cupakosu:
Sav anubias mi je izgickao  :-X
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2009, 18:06:04 poslijepodne od Karas »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2009, 17:03:15 poslijepodne »
super si opisao ovu životinjicu i upozorio joše jednom sve akvariste na temperament rakova

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #9 u: Siječanj 23, 2009, 17:59:02 poslijepodne »
svaka cast na clanku
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #10 u: Siječanj 23, 2009, 18:02:47 poslijepodne »
Hvala Cigo  :D
Rak super izgleda. Atraktivan i neobičan. Nije problem što ponekad napadne kojeg mladog gupija koji mu prođe do glave,ali problemi su:
-imam mali akvarij,svega 45l
-tek sam postavio setup,a on gricka anubias kojeg imam najviše.
Ostalo bilje je probao jednom,i nikada više.
Napomena: Nikada nisam vidi da lovi gupije vijajući ih,nego samo  kada mu dođu do klješti. Ne vreba ribice (slobodno prevrće kamenčiće i radi svoj posao,ako mu ribica priđe, brani se).

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Siječanj 23, 2009, 18:13:13 poslijepodne »
Ova vrsta raka u prirodi živi u bočatoj vodi pa bi mu takve uvjete bilo poželjno osigurati i u zatočeništvu. Kopno je nužno zbog zdravlja exoskeletona i pravilnog luštenja. Ovi rakovi su samo jedna od niza životinja koje se prodaju u pogrešnim uvjetima. Za više informacija progooglajte Perisesarma bidens.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline chupo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #12 u: Siječanj 24, 2009, 18:26:53 poslijepodne »
Imao sam 5 takvih beštija u tanku,svi su bili skroz gore na granici vode,
napadajući sve što prođe,istina da su lijepi ali kod mene se nisu vidjeli
tako da me nisu previše dojmili.
Nažalost s vremenom su jedan po jedan uspjeli izači iz tanka iako je sve
 bilo zabarikadirano.
Isto ih nebi preporučio drzati skups s ribama nego u zasebnom tanku
 a s obzirom da uništavaju bilje neznam koliko je to zanimljivo
za držanje
Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #13 u: Siječanj 25, 2009, 15:13:54 poslijepodne »
Svakako zanimljiva tema, odlicno opisana, ali isto tako i brutalno iskrena pa se bojim da oni koji su i bili zainteresirani za njih budu 2 puta razmislili, ali bolje biti na čisto pa da nema kajanja kasnije. Osobno sam bio nekako neutralan prema njima, ali s tvojim opisom sumnjam da cu ih ikada imati. Ali odlicno obradjeno :klap: :klap:
Mozda postoji neka dobra osobina za naglasiti?
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #14 u: Siječanj 25, 2009, 18:28:02 poslijepodne »
Evo moj zaključak:
Crveni kraljevski rak je jako zanimljiva i atraktivna životinjica. Svojim izgledom,kretanjem i načinom hranjenjenja neostavlja ravnodušnim niti jednog posmatrača.
Kako je to teritorijalna životinjica,hrabro se bori za svoj komad akvarijskog dna. Neće napasti prvi,ali se jako dobro brani! Ukoliko u toj borbi uhvati manju ribicu (do maksimalje veličine 2cm),rado će je pojesi a ukoliko je riba veća,uštinuće je i otjerati iz svog kvarta! U sukobima s ribicama,protivnici su mu većinom ribe dna (čistači).
Odličan je penjač! Lako će se popeti preko bilja,grijača ili filtera na površinu vode. Ukoliko na poklopcu imate otvor veličine 5cm (otvor za kablove unutarnjeg filtera,grijača...) rak će sigurno izaći izvan akvarija čak i po mraku! Ukoliko izađe napolje,potragu počnite od stalka za akvarij te svih tamnih mjesta u kojima bi se mogao sakriti (ispod stalka,iza ormara...). Izvan vode kreće se iznenađujuće brzo.
Ukoliko imate anubias u akvariju,rak će se često počastiti njegovim listovima. Sreća u nesreći je to što je od jedne biljke jeo samo 2 lista,od kojeg je jedan skoro u potpunosti pojeo,a drugog do pola,dok ostalo lišće nije dirao. Što se tiče ostalog bilja,može ga probati jednom ali ga više neće jesti,možda samo manjem bilju promjeniti lokaciju. Vidjeo sam da je kod mene skidao crnu čupavu algu s kamenčića (tek sam nabavio sijamce pa nisu sve počistili). Potrebno mu je omogućiti povremen izlazak na površinu vode,kako bi mu se pravilno razvijali dišni organi.
Još jedna bitna stvar,ja nemam tabletice za ishranu čistača koje padnu na dno. Kada bi ih imao, rak bi se vjerojatno poslužio njima,a da li bi tada jeo anubias,ispitajte sami pa me obavjestite.
Moj prijedlog je ovog raka držati u većem akvariju (ponavljam,moj je tek 40l) bez anubiasa te svakako nabaviti hranu u tableticama koja koja će potonuti na dno! Omogućiti mu penjanje do površine vode (preko neke visoke biljke,panja,grane...). Ponekad ga možete izvaditi izvan vode i dozvoliti mu da vam hoda po ruci,osjćaj  :roll: ludo i nezaboravno :roll:!!! Zatvoriti sve otvore kroz koje bi rak mogao izaći izvan akvarija!
Gledati kako se rak kreće u vodi i hrani pomoću klješti je nešto najljepše što sam do sada vidio u akvarističnom svijetu,makar komadao anubias ili mladog gupija!!! Iz iskustva!

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2009, 00:12:30 prijepodne »
Što se tiče uništavanja biljaka izgleda da će Cryptocorine wendti i javansku paprat ostaviti na miru, takva su barem iskustva drugih a ujedno i te biljke podnose bočatu vodu koja mu na dulji rok treba inače će imati problema kod presvlačenja.

Offline ...bl@cky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2009, 21:36:44 poslijepodne »
taj rak živi u donjim tokovima rijeka gdje se nalaze mangrove šume zajedno sa skokunicama
Nin/Zadar/Hrvatska

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2009, 23:01:25 poslijepodne »
Govoreći o skokunicama zna li netko kakve su mogućnosti nabavka kod nas? Znam da se po amerikama i engleskama mogu dobiti za nekoliko dolara. Strogo gledajaći to naravno nije beskralješnjak jedino što baš i ne izgleda kao riba :).
« Zadnja izmjena: Veljača 09, 2009, 23:29:01 poslijepodne od Salem »

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #18 u: Veljača 09, 2009, 23:15:25 poslijepodne »
Nikada čuo za to...   :roll:
šta je to...dajte neki link...sliku...

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 09, 2009, 23:15:54 poslijepodne »
Što se tiče uništavanja biljaka izgleda da će Cryptocorine wendti i javansku paprat ostaviti na miru, takva su barem iskustva drugih a ujedno i te biljke podnose bočatu vodu koja mu na dulji rok treba inače će imati problema kod presvlačenja.

meni se presvukao 6 puta u slatkoj vodi (možda je zagrebačka voda pogodna jer je jako tvrda), a što se tiče mog iskustva nije niti jednu ribu dirao niti bilje. samo ej puževe one smeđe tamanio i na žalost mi je pobjegao iz akavrija i našao sma ga sasušenog. :(
ribar

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 09, 2009, 23:46:17 poslijepodne »
Što su skokunice? Pa to su ti životinjice koje na reklami za Guinnes vrlo uvjerljivo glume "missing link" između ribe i žabe što zapravo uopće nisu

http://en.wikipedia.org/wiki/Mudskipper
http://www.themudskipper.org/index.html
ima ih po tropskom i suptropskom području u zoni plime i oseke i mangrovim šumama gdje skaču po blatu, penju se po drveću uglavnom samu vodu baš i ne vole previše. Bili su kod Attenborougha barem jednom. Zapravo spadaju u suvremene ribe, točnije u gobije.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #21 u: Veljača 10, 2009, 07:37:15 prijepodne »
Hehehe fora izgledaju...
Znao sam da postoje ta bića,samo nisam znao kako se zovu...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #22 u: Ožujak 24, 2009, 18:09:01 poslijepodne »
Rak je poklonjen.
Novom vlasniku je nakon par dana uspjeo izaći (kao i meni). :punch:
Ljudi su ga tražili cjeli dan i našli ga mrtvog  :dead: