Evo moj zaključak:Crveni kraljevski rak je jako zanimljiva i atraktivna životinjica. Svojim izgledom,kretanjem i načinom hranjenjenja neostavlja ravnodušnim niti jednog posmatrača.
Kako je to teritorijalna životinjica,hrabro se bori za svoj komad akvarijskog dna. Neće napasti prvi,ali se jako dobro brani! Ukoliko u toj borbi uhvati manju ribicu (do maksimalje veličine 2cm),rado će je pojesi a ukoliko je riba veća,uštinuće je i otjerati iz svog kvarta! U sukobima s ribicama,protivnici su mu većinom ribe dna (čistači).
Odličan je penjač! Lako će se popeti preko bilja,grijača ili filtera na površinu vode. Ukoliko na poklopcu imate otvor veličine 5cm (otvor za kablove unutarnjeg filtera,grijača...) rak će sigurno izaći izvan akvarija čak i po mraku! Ukoliko izađe napolje,potragu počnite od stalka za akvarij te svih tamnih mjesta u kojima bi se mogao sakriti (ispod stalka,iza ormara...). Izvan vode kreće se iznenađujuće brzo.
Ukoliko imate anubias u akvariju,rak će se često počastiti njegovim listovima. Sreća u nesreći je to što je od jedne biljke jeo samo 2 lista,od kojeg je jedan skoro u potpunosti pojeo,a drugog do pola,dok ostalo lišće nije dirao. Što se tiče ostalog bilja,može ga probati jednom ali ga više neće jesti,možda samo manjem bilju promjeniti lokaciju. Vidjeo sam da je kod mene skidao crnu čupavu algu s kamenčića (tek sam nabavio sijamce pa nisu sve počistili). Potrebno mu je omogućiti povremen izlazak na površinu vode,kako bi mu se pravilno razvijali dišni organi.
Još jedna bitna stvar,ja nemam tabletice za ishranu čistača koje padnu na dno. Kada bi ih imao, rak bi se vjerojatno poslužio njima,a da li bi tada jeo anubias,ispitajte sami pa me obavjestite.
Moj prijedlog je ovog raka držati u većem akvariju (ponavljam,moj je tek 40l) bez anubiasa te svakako nabaviti hranu u tableticama koja koja će potonuti na dno! Omogućiti mu penjanje do površine vode (preko neke visoke biljke,panja,grane...). Ponekad ga možete izvaditi izvan vode i dozvoliti mu da vam hoda po ruci,osjćaj

ludo i nezaboravno

!!! Zatvoriti sve otvore kroz koje bi rak mogao izaći izvan akvarija!
Gledati kako se rak kreće u vodi i hrani pomoću klješti je nešto najljepše što sam do sada vidio u akvarističnom svijetu,makar komadao anubias ili mladog gupija!!!
Iz iskustva!