Kolovoz 16, 2025, 10:25:07 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ozljede ili bolest?  (Posjeta: 1361 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline The Igor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Ozljede ili bolest?
« u: Siječanj 18, 2009, 22:30:03 poslijepodne »
U akvariju od 240 litara imam 1 polypretus palmasa, 2 oskara, 1 synodontusa, 1 silver dollar i ribu koja me trenutno zabrinjava - mesonanta festivu. Ribe su vec dosta narasle i priblizno su jednake velicine.
Politicka situacija je sljedeca: oskari uglavnom samo prijete svima osim polypterusu, njega samo gricnu da se uvjere da nije glista. Oskari pokupe batine ako naljute Dollara  :punch:   

E sad...festiva se uglavnom skriva u gustisu i drzi se podalje od otvorenog prostora ali kad je vrijeme hranjenja, razleti se po cijelom akvariju i 5 minuta nakon toga se povuce natrag.

Prije nekih mjesec dana imala je otvorenu ranu na boku velicine 2-3 cm, to je bila neka infekcija/bolest/statijaznam koja je prije par godina bila jako cesta u mojim akvarijima. Nitko mi od ljudi u pet shopovima nije znao reci o cemu se radi a ja sam spiskao vise od 500 kn na ljekove. Na kraju mi je pocrkavalo dosta zdravih riba zbog tolikih kemikalija i tada sam odlucio prestati sa ljecenjem i prepustiti sve prirodnoj selekciji. Zbog toga nisam kupovao nove ribe vec 2 godine (do nedavno)   :'(

Dakle imam zapravo 2 pitanja: 1) ima li netko ideju koja bi o bolest mogla biti?
2) mislite li da je riba na slici koju cu staviti bolesna ili "samo" puna oziljaka zbog oskara

Imam jedan akvarij od 72 litre u kojem imam samo jednog skalara pa ako su krivci za ostecenja oskari, premjestit cu ribu u taj akvarij.

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
Odg: Ozljede ili bolest?
« Odgovori #1 u: Siječanj 18, 2009, 22:36:09 poslijepodne »
Zapravo cijela riba izgleda osteceno na slici ali to joj je prirodna boja, ovdje se rana vidi na mjestu ispod zadnjeg dijela ledne peraje. Tesko mi ju je slikati kada se stalno zavlaci ili brzo pliva pa nisam uspio uhvatiti bolji kadar   :(

A evo i osumljicenih na sljedecoj slici.

PS voda je mutna jer sam malo prije toga cistio dno i mijenjao vodu.

Offline longplay

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: otok Šolta
« Odgovori #2 u: Siječanj 18, 2009, 22:52:45 poslijepodne »
Privedite osumnjičene.

Da, vjerovatnu su Oscari krivci, ta rana izgleda kao posljedica njihovog ugnjetavanja.

Savjet---mala web camera pa češ lako vidjeti što se sve zbiva kad nisi blizu.

pozzzz
Recite djeci da je zemlja s nama u rodu. Učite svoju djecu, kao i što mi činimo sa svojom, da je zemlja naša majka. Što god snađe zemlju, snaći će i sinove zemlje.

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 18, 2009, 23:20:48 poslijepodne »
Inace nebi vjerovao u to, oni su tako mila bica (lol) ali danas sam po prvi put vidio kako ju je muzjak (valjda) agresivno napao. Neki dan sam ga vidio kako nesto muti oko zenke (valjda), mozda im je sezona pa ga pucaju hormoni ali nisam siguran da im je vrijeme za to. Kupio sam ih tek prije 3 godine. Vidjet cu jos sto ce ostali reci, volio bih biti siguran da nije neka bolest prije nego sto je stavim u "siguran" akvarij.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2009, 01:56:55 prijepodne »
Mislim da ribe koje drzis zajedno uopce nisu kompatibilne, ozljede su normalne. Drugo, cini mi se da je bilje umjetno. To znaci da je i od njih lako pokupiti ozljede.

Oscari mogu biti s nekim ribama, al ne mirnima pa stoga vidi koga ces maknuti. Ono na ribi je sigurno ozljeda, to ne znaci da ce to samo i ostati jer se lako moze upaliti.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2009, 12:27:58 poslijepodne »
Znam kakve su to ribe po ponasanju generalno kao vrste ali svaka riba ipak ima svoju osobnost. Festiva je najstarija riba u tom akvariju i prije je bila ono sto su oskari sada ali eto tko je bio gore, sad je dolje.
Ostale ribe su u odlicnom stanju, jedino jos synodontus ima nekoliko ogrebotina i djelomicno ostecenu lednu peraju ali prepotstavljam da je to zbog toga sto u spilju sa ogromnim ulaznim vratima on ulazi kroz "prozor".

Vec sam se pravdao zasto nemam bilje (ljeti previsoka temperatura vode pa ne palim svjetlo) na temi gdje sam se predstavio ali u akvariju sa oskarima ih ni nebi stavio. Svaki mjesec oni barem jednom izvade plasticne biljke i raskopaju dno, pravo bilje bi tu jako lose proslo.

Danas ionako cistim taj akvarij pa izgleda da cu morati premjestiti festivu.

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2009, 19:47:16 poslijepodne »
 :nerv:  mislim da ovo nece funkcionirati

Premjestio sam festivu u akvarij od 72 litre u kojemu je do sad jedini stanovnik bio poveci skalar. 2 minute nakon sto sam ga stavio u vodu pokazao je kako je lako od zrtve postati agresor. Nekada su oni dijelili akvarij ali sam maknuo skalara jer nije imao sanse u akvariju sa oskarima. Skalar ga se ocito sjeca jer je izbezumljeno pobjegao u najblizi kut i sad bjezi po cijelom akvariju cim vidi da je festiva krenula prema njemu.
Dat cu im malo vremena da se priviknu jedan na drugoga, nebi zelio festivu vratiti medu oskare  -?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2009, 22:03:20 poslijepodne »
Nemozes se baviti akvaristikom i ne slusati savjete. Imas ribe koje neidu zajedno. NE idu. To je ko da tigra pokusavas nauciti na gazelu "od malena". Prije ili kasnije ce tigar pokazati cud. Rane na ribama su ili od tuce (sigurno) i/ili od ostrih predmeta u akvariju (vjerojatno). Festive su mirni ciklidi, oscari ne. Ni silver dolar tu neide.

Neces bilje? Pa naravno, imas oskare, nemozes imati bilje (bar ne kakvo oces), al nemozes ni umjetno. Oskar je ogroman ciklid, neide tu lijepo zeleno i oni, jednostavno neide. Odluci sto oces, onda slozi postav riba i bilja kako spada a ne maltretirati zivotinje.

Inace bi se festive i skalari slagali, al ocito na malo prostora bez mjesta za skrivanje... sada treba uspostaviti teritorij i racunaj da ce biti vise ozljeda nego prije.

...Pula...

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 19, 2009, 22:24:35 poslijepodne »
Tko kaze da ne slusam savjete? Pa zbog savjeta sam i dosao na ovaj forum. Te ribe zbog kojih imam probleme kupio sam prije minimalno 3 godine a buduci da je to bilo puno prije nego sam nabavio internet jedini ljudi koje sam mogao pitati za savjet su bili prodavaci u pet shopu. Oni su rekli da je to dobra kombinacija...ali isto su mi rekli i za jednog soma u akvariju sa zlatnim ribicama...

Taj akvarij od 240 litara je ureden za manje ribe, za drustveni akvarij a sa vremenom se sastav stanovnistva znatno promijenio i potpuno mi je jasno da je potrebno preuredenje. Planiram kupiti panj, korijenje i jaci filter (jer oskari nenormalno puno kakaju) cim prije.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Siječanj 19, 2009, 23:35:15 poslijepodne »
To je dobar plan, uz njega jos izbaci dolara i festive ako ima jos koja, synedontis moze ostati a uz oscare mogu ici nigrici na tu litrazu i super se snalaze u drustvu oskara!
...Pula...

Offline The Igor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2009, 16:08:24 poslijepodne »
Zasad postoji sklad medu ostalim ribama.Znam da su neki zabrinuti za dollara kada im kazem sa kime zivi ali on se stvarno super snalazi. Ne sjecam se kada sam zadnji puta vidio neko ostecenje na njemu. Dok je bio mlad imao je nekoliko kolega ali nakon sto su oni pokrepali zbog mog odsustva (a hranila ih je susjeda) on se prikrpao oskarima i sad stalno pliva uz njih.Naravno kad oskari porastu jos nekoliko centimetara morati cu ga premjestiti u drugi akvarij  8)