Studeni 06, 2025, 23:43:39 poslijepodneNajnoviji Član: bota

Autor Tema: Od kud početi?  (Posjeta: 1808 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KIKLOP26

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Od kud početi?
« u: Siječanj 17, 2009, 02:18:49 prijepodne »
Ovako imam 120 litara slatkovodni ,puno biljaka i ribica i sve super al volio bi u sobi i malo plave morske boje sa malo živog kamena par ljepih koraljčiča ,i koji nemo ,nebi za početak nešto ogromno nešto od 70 do 100 litri ,zanima me kako bi to funkcioniralo sa ex 700 filterom ,i kakav diy skimer bi se mogao napravit za nešto tako manje ,cijena soli za pripremu 100 litara npr? i gdje nabavljat koraljčiče a da nemoram u sloveniju i austriju ,od riba bi par nemoa i onu pola žuto pola rozu ,neznam koja je to vrsta ,molio bi diy sheme kak napravit jednostavno skimer od plexija ili nečeg ili boce ili čega več i kak to uopče radi? i ako se nema kalcij reaktor postoji li kemijski dodatak vodi i koliko košta i gdje ima? ili diy shema za kakav manji kalcij reaktor ak netko ima ,i kaj me još zanima uzgoj planktona gdje se to nabavi i kak se uzgoji i koliko se sipa to u vodu? i gdje ima najeftinije živo kamenje? molio bi odgovore od vas stručnjaka :) zanima me morski jako ! a sve je počelo kad sam prošlo ljeto otišao s curom u crikvenicu na jedan da a padala kiša i nije bilo kupanja al smo zato posjetili aquarium crikvenica i dok sam to sve vidio te prelijepe ribe ostao sam zapanjen al najviše me se dojmio tank u prostoriji sa suvenirima di su mali nemo fishevi ,ona žuta ribica i ona pola roza i pola žuta he he neznam joj pravo ime :) i makar sam složio slatkovodni od 120 litara koji je pun zelenila i ribica još si zamislim kak bi bilo da je plavkaste boje i nutra raskoši boja :) al žao mi je ovaj rasformirat pa bi izbacio policu iz sobe i složio jedan manji morski :)

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: Od kud početi?
« Odgovori #1 u: Siječanj 17, 2009, 07:08:33 prijepodne »
Ovako imam 120 litara slatkovodni ,puno biljaka i ribica i sve super al volio bi u sobi i malo plave morske boje sa malo živog kamena par ljepih koraljčiča ,i koji nemo ,nebi za početak nešto ogromno nešto od 70 do 100 litri ,zanima me kako bi to funkcioniralo sa ex 700 filterom ,i kakav diy skimer bi se mogao napravit za nešto tako manje ,cijena soli za pripremu 100 litara npr? i gdje nabavljat koraljčiče a da nemoram u sloveniju i austriju ,od riba bi par nemoa i onu pola žuto pola rozu ,neznam koja je to vrsta ,molio bi diy sheme kak napravit jednostavno skimer od plexija ili nečeg ili boce ili čega več i kak to uopče radi? i ako se nema kalcij reaktor postoji li kemijski dodatak vodi i koliko košta i gdje ima? ili diy shema za kakav manji kalcij reaktor ak netko ima ,i kaj me još zanima uzgoj planktona gdje se to nabavi i kak se uzgoji i koliko se sipa to u vodu? i gdje ima najeftinije živo kamenje? molio bi odgovore od vas stručnjaka :) zanima me morski jako ! a sve je počelo kad sam prošlo ljeto otišao s curom u crikvenicu na jedan da a padala kiša i nije bilo kupanja al smo zato posjetili aquarium crikvenica i dok sam to sve vidio te prelijepe ribe ostao sam zapanjen al najviše me se dojmio tank u prostoriji sa suvenirima di su mali nemo fishevi ,ona žuta ribica i ona pola roza i pola žuta he he neznam joj pravo ime :) i makar sam složio slatkovodni od 120 litara koji je pun zelenila i ribica još si zamislim kak bi bilo da je plavkaste boje i nutra raskoši boja :) al žao mi je ovaj rasformirat pa bi izbacio policu iz sobe i složio jedan manji morski :)

Koralje uvik možeš užicat u nekog akvariste koji ima kvalitetan akvarij pa su mu se koralji raširili. Istina kod tebe traje duže dok se rašire po akvariju ali je besplatno pa je dobro. Isto tako Blue (ER) ima koralja svako malo na prodaju. O DIY skimmeru i osoli i sličnim glupostima nemam pojma. Kod Blua imaš dosta povoljnih Extreme skimera koji ne koštaju nešto puno a sigurno bi mogli filtrirati tako mal akvarij bez problema. Živo kamenje je najjeftinije da zaroniš na 40 metara i nađeš ga na Jadranu ili ako znaš nekog tko zna kočara oni ih imaju skoro uvik u svojim mrižama. Inaće koliko mene pamčenje služi pravi tropski živi kamen košta oko 120-140kn/kg u Hrvatskoj a kako je u Austriji neka netko tko ide gore kaže. znam da je vogelfarm u zadnjoj pošiljci dobio i živo kamenje ali nema cjena na netu:)

Mislim da ti CA reaktor na početku akvarija nije niti bitan nego tek kasnije kad budeš želio staviti zahtjevnije koralje.

Žuta - Zebrasoma flavescens
rozo žuta - Bicolor Pseudochromis

P.S. ja sam isto početnik pa sam možda nešto i falia napisat ali nek me netko ispravi.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 17, 2009, 23:29:03 poslijepodne »
diy skimmer je zajebancija i pitanje da li se isplati i koliko ce doci materijal te da li ce nakon svih uloga to sve funkcionirat :up: rasvjeta ili radi ili neradi s skimerom to nije tako ima tu odnosa pumpe,zraka promjera cjevi te izlazne cjevi i visine skimmera.kao netko ko je radio  diy postolje,akvarij 500 lit,rasvjetu a deset lampi.
vjeruj mi s skimmerom se nije za zaj rade kupi.
kamenje pitaj ribare.lucifer je imao super mrtvog tropskog :up:
ribe su kod nas dosta skupe za razliku od vani kao i oprema ali hebiga to je tržište što ponuda potražnja što pdv.
samo pametno i odluči dokud želiš i možeš i idi tamo odmah jer prešaltavanja koštaju :up:

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #3 u: Siječanj 22, 2009, 13:18:39 poslijepodne »
Ex 700 ti ne treba, jer ta stvar kao kasicni filter u moru nema sto traziti. Mozes ga koristiti eventualno da unutra drzis aktivni ugljen i Rowu, ali to na 100 litrenom tanku mozes napraviti i sa AquaClear hangon filterom - trosi manje struje i zauzima manje mjesta.

Ja volim DIY, ali nisam za DIY skimmer.
Ca reaktor ti za pocetak necee trebati, pa se sa time nemoj opterecivati.

Mislim da se plankton moze uzgojiti u refugiumu, ali nije mi bas jasno sto bi sa njim htio raditi.

Za 100 litara morske vode treba ti u teoriji 3.3 kile soli, jer na litru vode ide 33 grama soli. Al nacesce treba i malo vise...
Racunaj i na to da izmjene u morskom akvariju treba raditi sa slanom vodom - ispocetka malo cesce, kasnije malo rjedje, tako da je sol stani trosak.
Dolijevanja isparene vode iz morskog akvarija rade sa slatkom vodom, nikako pipovacom, nego sa RO, demi ili destiliranom vodom.

Oko zivog kamena se lome koplja vec strasno dugo, no cinjenica je da nema dobrog zivog kamena za malo novaca.
Pokusaj kupiti u oglasima na forumu.
Mozes pokusati i Jadranski zivi kamen koji je slabije kvalitete, ali za neke slabije sisteme poput mog radi.

Vidim da imas hrpu pitanja, pa ti preporucam da procis sve teme u Novi u morskoj da skuzis malo osnove!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Klaun

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 30, 2009, 17:29:50 poslijepodne »
Po čemu se to mjeri kvaliteta kamena, nije mi baš jasna ta rečenica ili da pojednostavim kako se to analizira ili testira.
U jednom postu isti pišu da ili tonga ili reef keramika koja je umjetna, nikako jadranski kamen pa mislim da tu nešto ne štima, a sa druge str. vidio sam dva akvarija koja počivaju na jadranskom kamenju i koralji rastu da se smrzneš, a i lijepo izgleda...
To me kao početnika zbunjuje i navodi na misao da tu neko nekoga .... lagano sa predumišljajem -?

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Siječanj 30, 2009, 23:13:21 poslijepodne »
Pa sad kolko ja znam ovako...

(možda nisam u pravu no eto)

Kvaliteta kamena se mjeri po poroznosti, tj. da što više mikroorganizama može nastaniti to kamenje. Znači kad uzmeš kamen s obale i razvališ ga nema tamo niakkvih rupica nego je ono "solid rock", a kamen za akvarije bi trebao biti puuuuno porozniji.
Jedna od najboljih i najjednostavnijih stvari za pogledati kod kamena je odnos veličine s obzirom na težinu, dakle treba biti što veći a što lakši kamen, to znači da u njemu onda ima više "rupica".

Što se tiče jadranskog, oko toga se vode polemike i nikad neće prestat, naravno da će netko zastupat teoriju po kojoj mu stvar funkcionira.
Jedno od objašnjanja koje sam čuo je da se u 99% slučajeva radi o tropskom akvariju i sad kad se izvadi kamen iz jadrana onda ti mikroorganizmi u njemu pokrepaju u našim akvarijima jer im je od pretoplo do pre ne znam šta sve ne... a to zagađuje vodu.
Al kad prođe taj ciklus ne vidim zašto ne!
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)