Kolovoz 16, 2025, 10:23:56 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: skalar pljuje hranu?!?!  (Posjeta: 1771 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
skalar pljuje hranu?!?!
« u: Siječanj 16, 2009, 12:51:53 poslijepodne »
imam 4 skalara, kod mene su nekih 8 mjeseci, super napreduju i sve. ovaj najmajni od njih vec dobrih 4-5 dana nista ne jede, uzme hranu i nakon sekundu-dvije pljune van, al svaki put. sto bi mogao biti uzrok... inace se na njemu ne vidi nista neobicno, to je srebrni skalar s crnim crtama, i jedino sto nekad mu se nekad, kada je pod stresom, znaju izgubiti crne crte (izblijede), ali to se desava od kad ga imam.. pliz, ima li tko kakvu ideju?!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: skalar pljuje hranu?!?!
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2009, 13:34:17 poslijepodne »
I ja sam imao sličnih problema s najmanjim skalarom. Naime pošto je bio najmanji često je bio zlostavljan od strane onih večih pa je jednoga dana prestao jesti i povukao se u pozadinu. Kako je bio izložen stresu, prestao je uzimati hranu a onda je prvo dobio nekakav čir koji sam izliječio, kasnije je dobio parazita pa sam i to izliječio (heksamita) a pošto je i dalje bio u akvariju sa ovim ostalima ponovo je dobio nekakve čireve koje više nisam mogao izliječiti i na kraju je  :dead:.

Savjet: nisam najpametniji ali probaj ga odvojiti u zaseban akvarij da se malo odmori od ostalih a onda kada se pojave karakteristični simptomi vezani za kojekakve upale ili za parazite(bijeli prozirni izmet, napuhavanje, paraziti vire iz anusa ili škrga...), onda počni s ciljanim liječenjem. Kada ga odvojiš pazi na parametre vode i temperaturu, dodaj mu vitamine u vodu i hranu i naravno češnjak.

Možda bi bilo dobro da pošalješ njegovu fotku i fotku ostalih stanovnika u akvariju te parametre vode i temperaturu.
(ako je previše riba u akvariju skalari znaju biti jako agresivni jer zahtijevaju prostora (oko 50 litara po skalaru)a posebno kada formiraju mrijesne parove...)
Pozdrav i sretno.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2009, 15:21:52 poslijepodne »
Pljuvanje hrane je često jedan od prvih simptoma parazita, stavi ga u karantenu kako je rekao 985plavi i prati stanje. Posebno izmet.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2009, 17:23:24 poslijepodne »
u 180 litara imam 4 skalara, posljednjih nekoliko mjeseci je pojacana filtracija fluvalom 305... pokusavao sam pratiti kakav ima izmet ali nisam vidio ama bas nikav izmet! temp vode je 25-26, stavio bi na 26 al me grijac zeza... parametre ne bi mjerio posto imam one nepouzdane 5u1 testere...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2009, 17:57:39 poslijepodne »
Ne kužim se baš u skalare, ali puno sam puta vidio da najmanja riba najgore prođe i to kod miroljubivih vrsta.

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2009, 19:35:58 poslijepodne »
Imam skoro isti problem ali kod mene nema nikakvih simptoma bolesti samo sto malo teze dolazi do hrane od ostalih skalara...nemam nikakvih simptoma bolesti...ne moras ga stavljati u srugi AQ probaj da ga odvojis u mrezastu mrijestilicu na par dana (ako nemas drugi AQ)...sretno
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #6 u: Siječanj 19, 2009, 11:18:41 prijepodne »
u 180 litara imam 4 skalara, posljednjih nekoliko mjeseci je pojacana filtracija fluvalom 305... pokusavao sam pratiti kakav ima izmet ali nisam vidio ama bas nikav izmet! temp vode je 25-26, stavio bi na 26 al me grijac zeza... parametre ne bi mjerio posto imam one nepouzdane 5u1 testere...
skalari kao i ostali ciklidi znaju bit zeznuti.... moguce je da nece jest tu vrstu hrane, ponudi mu nesto drugo (mojih nekolicina uopce nece jest hrahu u granulama od Sere, neki ne zele jest smrznute crve), temp. vode je za njih cisto ok i ne trebas pojacavat jer taj stupanj ti nista nece znacit ;), bilo bi dobro da ga odvojis da vidis ako nista drugo bar izmet jer to bi mnogo znacilo, a i ako su stvarno paraziti u pitanju onda ti karantena itekako treba za lijecenje...

BTW: ne znam kakvo ti je sada strujanje u akvariju sa dodatnim filterom ali moras znat da skalari ne vole jako mreskanje vode tj. vole mirnu vodu sa sto manje strujanja
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2009, 16:17:12 poslijepodne »
ma ne zeli jest ama bas nista, a imam doslovno desetak vrsti hrane... strujanje vode je minimalno!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2009, 08:29:10 prijepodne »
onda nemas vise sta razmisljat, odvajaj u karantenu (to si vec trebo i ucinit) i lijeci protiv parazita ;)
Zagreb/Dubrava

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 21, 2009, 10:24:35 prijepodne »
onda nemas vise sta razmisljat, odvajaj u karantenu (to si vec trebo i ucinit) i lijeci protiv parazita ;)

kojim lijekom bih ga trebao lijeciti? preporuka?

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #10 u: Siječanj 21, 2009, 12:02:00 poslijepodne »

kojim lijekom bih ga trebao lijeciti? preporuka?

postoji sansa da je hexamita u igri pa bi ja krenula Medazolom jer je to siguran lijek, u omjeru kao i za diskuse 5 mg/l ...a postoje i gotovi akvaristicki lijekovi za unutarnje parazite pa mozes i to pogledat po pet shopovima ;)
Zagreb/Dubrava

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Siječanj 21, 2009, 12:26:48 poslijepodne »
Ja za Hexamitu koristim spirohexol koji možeš kupiti u pet shopovima, pozdrav i sretno.