Srpanj 17, 2025, 00:02:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: truljenje biljaka i nikakav rast istih...  (Posjeta: 4115 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
truljenje biljaka i nikakav rast istih...
« u: Siječanj 14, 2009, 21:42:46 poslijepodne »
lijepi pozdrav, zna li itko kakav bi mogao biti razlog truljenja biljaka, na gotovo svim biljkama se najprije pojave sitne tockice, zatim se te tockice pretvore u male rupice i tako sve redom trune.. najvise se vidi na limunu... cak i otpadaju listovi sami od sebe... akvarij je 180 litara, svjetlo je bilo 2X30w, no s obzirom propadanje biljaka upalio sam 2 jace neonke te je sada 2*39w! gnojim s profitom, od gnojiva imam i ec, ferro, diy makroelemente, ali mi je problem gnojit svakodnevno posto sam povremeno odsutan od doma... da, dodajem i co2 iz boce... pliz, trebam neki savjet, da mi te bijlke vise imalo pocnu rast, a ne samo stajat i trunut... pozdrav!

p.s. zadnji put kada sam upalio sve 4 neonke imao sam boom cijanobakterije, tako da bi se ipak drzao low light verzije s 2*39w...  -? -?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Odg: truljenje biljaka i nikakav rast istih...
« Odgovori #1 u: Siječanj 14, 2009, 21:59:27 poslijepodne »
Počni značajnije mijenjati vodu. Recimo jedno vrijeme 50% vode tjedno. Mora odstajati. Cijano je najvjerojatnije od slabog protoka. Koji je filter, je li dovoljno čist? CB ubiješ eritromicinom. Ja bih prestao dodavati makroelemente i EC. Sve loše listove treba odrezati. Fotka akvarija bi dobro došla i popis biljaka.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 14, 2009, 23:05:50 poslijepodne »
ma gnojim samo profitom, vodu kad god stignem od obveza, mijenjam jednom tjedno nekih 10-20%, filter je fluval 305... inace imam i hranjivu podlogu, tetrin complete substrat i vulcanit!

sutra cu poslikati akvarij i napisat malo konkretnije o drzanju pojedinih biljaka...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #3 u: Siječanj 14, 2009, 23:24:49 poslijepodne »
Počni značajnije mijenjati vodu. Recimo jedno vrijeme 50% vode tjedno. Mora odstajati. Cijano je najvjerojatnije od slabog protoka. Koji je filter, je li dovoljno čist? CB ubiješ eritromicinom. Ja bih prestao dodavati makroelemente i EC. Sve loše listove treba odrezati. Fotka akvarija bi dobro došla i popis biljaka.
ja se ne slazem sa mjenjanjem vode, cemu to?

ocito jos uvijek postoji problem potpune ne funkcionalnosti, tj. jos se nije cijeli sustav zastvorio i ne funkcionira kako treba...sto se tice limuna, on me ne cudi jer ni kod mene nece rast u akvariju gjde je hranjiva podloga,, ima dosta svijetla i gnojiva a u akvariju sa zlatnima gdje nema niceg navedenog raste cisto ok......pusti neka se akvarij malo stabilizira, nemoj sopat bilje mnogo sa dohranom a ako cev i dohranjujes i imas i co2 onda bi pozeljno bilo i da palis sva svjetla jer ti u protivnom bilje nece moc tu silmnu dohranu iskoristit i samo radis jos vecu glupost ;)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 14, 2009, 23:42:39 poslijepodne »
ja isto mislim da nije problem u vodi, jer moj buraz je znao ne mijenjati vodu po nekoliko mjeseci, pa ćak i pola godine već je samo nadolijevao i sve je besprijekorno funkcioniralo. Ja sumnjam u co2, jer velika količina svijetla, mikro i makro elementi su zastupljeni (nije bitno dali ih dodaješ svaki dan ili jednom tjedno makar bi po EI trebao mjenjati 50% vode tjedno..) dakle jedino ostaje da nema dovoljne količine co2, pa biljke ne mogu konzumirati te nutrijente.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 14, 2009, 23:43:05 poslijepodne »
kakav co2 sistem koristiš?

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 15, 2009, 00:52:07 prijepodne »
naopminjem da od gnojenja koristim profito, od rasvjete je u pogonu 2*39w na 180litara...

co2 je boca + neke ljestvice... co2 ide nekih 2 mjehurica po sekundi, drop checker pokazuje zeleno...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 15, 2009, 00:55:58 prijepodne »
btw, nedavno sam ribe lijecio bactopurom i costapurom, mozd su lijekovi nest dodatno pomrdali? inace sam prije 2-3 dana u filter ubacio aktivni ugljen da izvuce lijekove, koliko je dovoljno dana pa da ga fino maknem?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #8 u: Siječanj 15, 2009, 09:23:03 prijepodne »
naopminjem da od gnojenja koristim profito

Tvoj problem je u nedodavanju makroelemenata, tj. u ovom slucaju tipican nedostatak nitrata koji se prvo vidi na brzorastucim biljkama...druga stvar je da ti fali vjerojatno i kalija. Ta cijanobakterija koju si imao, te otpadanje listova je tipicno za takav slucaj.

To je najgora moguca solucija u biljnom akvariju jer ti ne gine citav niz algi...jer biljke ukoliko nemaju nitrata ne rastu, a sav ostali visak hranjivih tvari se pretvara u alge. Prema tome pocni dodavat nitrate, i nemoj vise dopustit da presusis sa njima i rijesio si problem.  ;)

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 15, 2009, 10:55:29 prijepodne »
Slažem se sa komentarom Lp-a. Ja također mislim da je narušen omjer nitrata i nitrita a što onemogučava normalan rast bilja i uzrokuje propadanje istih još ako je uz navedeno u akvariju visoka temperatura imamo to što se događa kod tebe.

Naravno, zbog te disproporcije nitrata i nitrita uz dugo trajanje osvjetljenja bujaju i alge ali kako ti redovito dodaješ co2 a time i zakiseljavaš vodu alge ne uspjevaju onako kako bi htjele (ili se varam, trebamo od tebe više informacija...)

Pošalji nam informaciju o temperaturi vode, izmjeri NO2, NO3, GH i Ph, te koliko imaš riba i bilja u akvariju. Pozdrav.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #10 u: Siječanj 15, 2009, 11:15:07 prijepodne »
Slažem se sa komentarom Lp-a. Ja također mislim da je narušen omjer nitrata i nitrita a što onemogučava normalan rast bilja i uzrokuje propadanje istih još ako je uz navedeno u akvariju visoka temperatura imamo to što se događa kod tebe.

Naravno, zbog te disproporcije nitrata i nitrita uz dugo trajanje osvjetljenja bujaju i alge ali kako ti redovito dodaješ co2 a time i zakiseljavaš vodu alge ne uspjevaju onako kako bi htjele (ili se varam, trebamo od tebe više informacija...)

Pošalji nam informaciju o temperaturi vode, izmjeri NO2, NO3, GH i Ph, te koliko imaš riba i bilja u akvariju. Pozdrav.

Kad se dodaju nitrati, biljke ce pocet rast kako spada, pa nece biti problema sa nitritima koje ti spominjes (ako uopce ima covjek problema sa tim).
Ne treba nista mjerit i bacat novac na testere, nikakav ph, gh, no2...jer to nije toliko bitno biljkama i s time nece rijesit problem. Vec ukoliko se doda ono sta fali i omoguci normalan rast biljaka. A to su ovdje nitrati 100%.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2009, 12:54:43 poslijepodne »
tek mi se sada stabilizirao "limun" također su bili isti problemi,dok je pored njega polysperma i ostale biljke sasvim normalno rasle..on je stao...rupice po listovima(i na Ludwigiji)...
sad je sve ok i pojma nemam što je bilo ali sumnjao sam na Kalij i još nešto tako da sam eto to sredio.

Nitrate ne dodajem
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 15, 2009, 13:00:50 poslijepodne »
btw, nedavno sam ribe lijecio bactopurom i costapurom, mozd su lijekovi nest dodatno pomrdali? inace sam prije 2-3 dana u filter ubacio aktivni ugljen da izvuce lijekove, koliko je dovoljno dana pa da ga fino maknem?

Slobodno ga makni iz filtera, jer gnojenje s njime nema baš nekakvog učika

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 15, 2009, 15:47:16 poslijepodne »
znam, samo sam htio biti siguran da mi je pokupio sve lijekove iz vode! danas ga vadim van i dodajem nitrate!