Srpanj 27, 2025, 02:34:32 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Od ničega ka savršenstvu  (Posjeta: 4799 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maddex

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: VTC
Od ničega ka savršenstvu
« u: Siječanj 07, 2009, 02:24:58 prijepodne »
Pozdrav svima! ;) Da se predstavim:Novi sam na forumu ali "ne" i u akvaristici. Pravi akvarij mi je želja od malena i napokon se polagano približava taj trenutak! Prvi doticaj sa akvaristikom je bio sa nekih 7 godina i dvije upecane babuške i akvarijem od cca 50ak litara, malo šljunka, žaba i kukuruza i doživjele su maximalnu dozvoljenu veličinu. Drugi akvarij je bio 70ak litara sa zlatnim ribicama ali zbog mog neznanja neke je pokosila bolest a neke su počinile suicid. I napokon je pala odluka da mora biti treća sreća!
Dakle, krećem u poduhvat otpočetka, ali ovaj put uz nadam se vašu svestranu pomoć, pa evo da vam ponudim neke smjernice projekta:
1. krećem od 0
2. akvarij bi trebao biti toplovodni tj. slatkovodni
3. akvarij bi trebao imati i funkciju providnog pregradnog zida
4. što se dimenzija tiče jedino mi je širina ograničena, za sada je max širina 120cm, manje može veće ne. Želio bih što višlji akvarij, koliko će to biljke i ostali ograničavajući faktori to dozvoljavati. Širina  može po potrebi.

Trenutno sam u izgradnji stana tako da želim sve detaljno isplanirati jer stvarno imam vremena za to a i da nebi nešto navrat-nanos kupovao pa poslije imao problema zbog toga.
Sada tražim prihvatljiv akvarij po dimenzijama, kvaliteti i cijeni pa bih vas kao prvo pitanje za otvaranje teme zamolio za pokoji savjet:
1. do koje visine akvarija mi preporučujete da idem tako da znam tražiti? Naišao sam na jedan u oglasniku 100x80x50cm, da li je to pre visoko zbog biljaka i svjetlosti za iste ili???

Kad odlučim konačne dimenzije akvarija stižem sa još pitanja.

Hvala svima na odgovorima i savjetima unaprijed te se ispričavam zbog dužine posta(prvi je pa mora biti i dugačak)!

Volim ribu: akvarij ,kotlić, roštilj, gradele - svejedno!

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Odg: Od ničega ka savršenstvu
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2009, 02:39:10 prijepodne »
Pozdrav i dobrodosao.

Svakako bi ti preporucio da akvarij napravis maximalno velik koliko ti to prostor i financije dozvoljavaju. Neke standardne mjere bi ti bile 120x50x60, 120x50x50, 120x60x60. U visinu nebi trebao ici vise od 60cm, mozda bolje 50cm na tu duzinu ili nize. Sto se tice sirine akvarija minimalno 50cm, a vise je uvijek bolje, mozes i do metra. Svaki akvarij koliko god mislio da je velik ubrzo postane mali...  ;)

Sta uopce planiras drzati u tom akvariju? Biljni? Ciklidni?

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 07, 2009, 02:50:13 prijepodne »
Pa neznam ni sam još šta bi držao u njemu, vodilja mi je da bude providan, dale da bude lijep i za jednu i za drugu stranu gledanja što vjerojatno uključuje vrlo malo bilja ili gotovo ništa. Htio bih da bude što je moguće višlji, mada vidim da se javljaju mnogi dodatni zahtjevi (dakle i cijena) što se visina povećava! Šta kažete na dimenzije 100x80x50cm?

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Siječanj 07, 2009, 09:56:42 prijepodne »
prije svega pozdrav i dobrodosao  :up:

u svakom slucaju ja bi ti preporucio da ne ides u visinu preko 60cm i da ga napravis velikog koliko ti dimenzije dopustaju. zasto? pa zato jer ako se odlucis na biljni imat ces problema sa rasvjetom posto je visoki stup vode (jedino ako ces ici na HQI ali za sada je jos to dosta skupo kod nas), u slucaju da se odlucis za ciklidni isto tako vecini ciklida nije potrebna visina vec povrsina dna i ne zahtjevaju jaku rasvjetu. druga stvar koju je vec naveo TiTech je da ce ti akvarij ma koji god napravio za par mjeseci biti malen (i to ti govorimo iz iskustva ;) ), treca stvar u slucaju da se ipak odlucis na visinu od 80cm razmisli i o tome kako ces ga odrzavati i dali ces rukom moci dodatknuti podlogu za neku sadnju preslagivanje i slicno.
posto ti je stan jos u izgradnji i nisi toliko limitiran dimenzijama osim duzine od 120cm ja bi preporucio da napravis zidani stalak a ispod akvarija da predvidis prostor za ormarice di ces moci drzati opremu ili sta god ti pase. nakon svega sta sam napisao da radim akvarij za sebe ja bi ga napravio 120x80x60cm/10mm (DxŠxV/debljina stakla) i u njega bi stavio malawi ciklide.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2009, 10:02:19 prijepodne »
Slažem se sa Mastinom ali prouči i Tanganyka set up. :D
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #5 u: Siječanj 07, 2009, 17:38:05 poslijepodne »
 :D haha 'Tanga vs Malawi' borba se nastavlja..

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2009, 00:50:46 prijepodne »
:D haha 'Tanga vs Malawi' borba se nastavlja..

Ako netko može objasniti osnovnu razliku između njih? nemoguće da je samo u ribicama! tu po forumu rulam cijeli dan i neznam neke najosnovnije razike među njima.

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #7 u: Siječanj 08, 2009, 01:18:53 prijepodne »
Ako ti se da igrati probaj u Google sketch-up nacrtati kako bi to izgledalo pa podijeli s nama, pošto kažeš da imaš vremena  :P, jer me baš zanima između kojih soba misliš to složiti i kako ćeš ukomponirati u ostatak prostora. Takovo nešto i ja kombiniram pa da podijelimo ideje  :D

U svakom slučaju razmisli o par problema :

1. Kada se nagneš , da rukom možeš doseći dno akvarija, lakše je za održavanje
2. Rasvjeta, kao što su kolege dobro objasnile, sve iznad 60 cm ako se radi o zahtjevnijem biljnom, zahtijeva metal-halogenu  rasvjetu (tu dolazimo do grijanja, isparavanja itd.)
3. Smještaj filtera i ostale opreme

Biljni ili ciklidni (tang., malawi, j. i s. američki) sve ima svoje prednosti i mane, najbolje je da pogledaš malo u galeriji akvarija i odlučiš se za nešto što tebi odgovara, kako financijski, tako i ugodnošću.

Da sam ja osobno znao što su to ciklidi, ne bih nikad radio biljni, ne zato što mi se ne sviđa nego što mi je s njim previše posla. Nažalost, kada dođeš u naše zoo trgovine jedina želja im je uvaliti ti što više opreme i neadekvatne ribice. Primjerice, kada sam prije 1,5 g. kupovao akavrij prodavač mi je tvrdio da u 60 l mogu bez problema držati 10 ciklida !! i da ih moram hraniti 6 puta dnevno i uz njih ide samo anubias jer je neotrovan !?. 

Ali sva sreća da postoji akvarij.net i ovi dobri ljudi koja svoja cijenjena iskustva dijele sa drugima.

Pozdrav
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2009, 02:11:22 prijepodne »
Evo brzinski sklepano u sketch up-u(prvi put radim s njim). Dakle trebao bi popuniti prostor između dvije prostorije od kojih je jedna povišena naspram niže 40ak cm, prostor od donjeg dijela stalka do plafona je 2m tako da iznad ili će ići neka viseća lampa za akvarij ili police(još neznam). Želim ribe u akvariju živih boja srednje veličine pa bih se prema tome i ravnao što odabrati (malawi ili tanganyka).

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2009, 02:23:38 prijepodne »
Evo i tlocrt, plavo je naravno Aq.

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2009, 12:56:28 poslijepodne »
Fora izgleda, samo što zid između spavaće sobe i dnevnog boravka nije najsretnije rješenje (meni) jer kroz akvarij imaš prozor u spavaću sobu pa ono ... :-[ :P :D
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Siječanj 08, 2009, 13:39:05 poslijepodne »
Bit će to jako lijepo, ali ipak podigni malo akvarij i u odnosu na pod "više" prostorije---nije baš lijepo ribama gledat tvoje papuče... ;)

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #12 u: Siječanj 08, 2009, 16:40:44 poslijepodne »
Želim ribe u akvariju živih boja srednje veličine pa bih se prema tome i ravnao što odabrati (malawi ili tanganyka).

Definitivno malawi.

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Siječanj 08, 2009, 18:39:50 poslijepodne »
Bit će to jako lijepo, ali ipak podigni malo akvarij i u odnosu na pod "više" prostorije---nije baš lijepo ribama gledat tvoje papuče... ;)

I bit će povišen za visinu postolja. Mislim da bi nekih 40 - 50ak cm postolja trebalo biti dovoljno pošto mi se sviđa kada su oni filteri i pumpe sakriveni u njemu.

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 08, 2009, 18:42:11 poslijepodne »
Fora izgleda, samo što zid između spavaće sobe i dnevnog boravka nije najsretnije rješenje (meni) jer kroz akvarij imaš prozor u spavaću sobu pa ono ... :-[ :P :D
Što se toga tiče no problem, jer kad se stan završi, useljavam sa djevojkom :'(
I dajte mi neke osnovne razlike između malawi i tanganyka biotopa!

Izgleda da se kreće s nabavkom, nisam planirao već početi ali...
Šta mislite o polovnom akvariju 1000x800x500, 10mm staklo za 1000kn + što bi mi lik dao einhell pumpu (vjerojatno za pretakanje)?? Nisam ga vidio još ali kaže da je voda u njemu već 2 godine tak da vjerujem da su spojevi ok, a kaže i da nema ogrebotina po staklu. Koliko bi vi dali para za tako nešto?
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2009, 20:17:43 poslijepodne od maddex »

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #15 u: Siječanj 08, 2009, 21:31:52 poslijepodne »
Šta mislite o polovnom akvariju 1000x800x500, 10mm staklo za 1000kn + što bi mi lik dao einhell pumpu (vjerojatno za pretakanje)??
samo staklo ili kompletan AQ (filter, grijac, poklopac rasvjeta, itd.)?

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Siječanj 08, 2009, 22:34:10 poslijepodne »
Samo staklo je u igri! Da je sa svom opremom nebi ni trenutka razmišljao.
Koliko će mi otprilike trebati para za opremiti taj 400l akvarij (pumpe, grijači filteri, rasvjeta) ako bi ga uzeo? :roll:

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #17 u: Siječanj 08, 2009, 22:38:41 poslijepodne »
meni se cini da je to preskupo za samo staklo a niti malo mi se ne svidja ideja od 80cm visine od 10mm...

koliko ce ti trebati jos za ga opremiti, sve ovisi sta ce na kraju ici unutra, na koj sistem rasvjete ces se odluciti, kakva filtracija, itd....

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Siječanj 15, 2009, 00:31:08 prijepodne »
Evo me opet, pošto sam nestrpljiv po naravi prije velikog akvarija pribavio sam si mali za jeftine pare, a poslje će se iskoristiti za mrijestilište ili nešto slično.
Dimenzije su 50x30x30, filter pumpa je TetraTec IN400, imam 2 grijača jedan 50w a drugi 100w. Gupyi su mi ponuđeni na poklon tako da i ribe imam. Sad je akvarij u fazi provjere spojeva, a ja u fazi potrage za kamenjem, biljkama i panjem. Kada nešto složim postavim vam slike. Komentari i prijedlozi dobrodošli! :D :D :D
P.S. pitanja:
1) koliko guppya u tu litražu ako bi išli samo oni
2) koje se ribe najbolje slažu s guppy-ima; da li mogu ići Acanthophtalmus kuhli
3) Koje lampe mi preporučate
« Zadnja izmjena: Siječanj 16, 2009, 16:36:03 poslijepodne od maddex »

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Siječanj 16, 2009, 16:39:40 poslijepodne »
Nije još sve uređeno ali glavno da je cikliranje počelo.

Ne mogu naći na forumu do koje se visine puni akvarij pa ako neko može odgovoriti?
Pitanja iz prijašnjeg posta i dalje stoje? Please help! :(

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #20 u: Siječanj 16, 2009, 16:41:14 poslijepodne »
Puniš ga dokle ide.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #21 u: Siječanj 16, 2009, 18:09:53 poslijepodne »
To ispada nekih 45l, znaci efektivnih 35 bih rekao. A cuj, sada kolko guppy-a, fora je sta ce ti se mrijesitit, pa i ako ih sada uzmes 5-6, za kojih mjesec ce ih biti 50-60. ja bi zaokruzio cifru na 10 komada (max 12, recimo da jedan ima 3,5-4cm).

Punis dokle oces, ja u principu (u obicnom akvariju bez poklopca) nekih 3cm od ruba (plasljiv sam po prirodi  :D )

Guppy su mirne ribice, ja bi savjetovao neke tetre, ali iskreno, osobno bi samo guppy-e, 3-4 choryca i mozda ancistruse...

Ako ne mislis imati neko bilje onda mozda obicna stedljivica (pa cak i stolna lampa sa stedljivicom, mislim da ima od 20w, to ti je na 40L skroz ok za neko nezahtjevno bilje tipa crypta itd.)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #22 u: Siječanj 16, 2009, 23:41:13 poslijepodne »
stavi si još  bilja,pogotovo ako hoćeš da ti mali gupiji prežive od svoje majke da se imaju gdje sakrivati..kako nemaš poklopac ja bi smanjila malo vodu jer znaju iskakati ribice vani,pogotovo somići (coriji)..ostavi jedno 2-3 cm.da imaš poklopac ide ti do tud dokle si sada stavio

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #23 u: Siječanj 16, 2009, 23:49:37 poslijepodne »
ja ne znam kako je ovdje na forumu ali na prste mogu prebrojat ljude koji su uzgojili savršene gupije,i to svi iz legla da budu identične boje ili šare...
evo priznajem i ja sam dugo pokušavao..i..odustao!
nooo..uglavnom...
stavi par ženki i mužijaka,izbiraj neke lijepe da imaš ljepše potomke...
ajd baš lijepo da nisi od onih debila šta ih uzgajaju za ishranu drugih riba.. :dead: :D :D
ja ih dugo godina nisam imao i prošle godine me puklo i grunuo par komada:..
nekako su mi falili..a i ukućani jako vole te ribice. :)

prošmucaj se po forumu pa prouči malo..
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline maddex

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Siječanj 24, 2009, 20:57:46 poslijepodne »
Guppy-i su u vodi, čine mi se full sretni čak im je i boja došla do izražaja, a i dobio sam prve malce :up: ali mi teroriziraju bilje u akvariju, non stop ga grickaju. Da li im fali nekih vitamina ili im je jednostavno ta vrsta bilja fina? Imam dvije vrste bilja i drugu ne diraju ( u njoj se malci skrivaju).
« Zadnja izmjena: Siječanj 24, 2009, 21:13:30 poslijepodne od maddex »