Kolovoz 05, 2025, 04:14:57 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomor ribe  (Posjeta: 2277 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ovan01

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
pomor ribe
« u: Siječanj 03, 2009, 23:04:59 poslijepodne »
molio bih pomoć
 naime kupio sam cayman 80 (150litara), polovni (bile su kornjače u njemu) očistio ga stavio podlogu za biljke pa na to fini sitni pijesak, čekao dva tjedna, stavljao pozitvne bakterije, sredstva za brzu pripremu vode, posadio biljke sve po pravilu( barem tako mislim). nakon desetak dana stavio ribice. deset neonki i još petnaestak ribica sve u dogovoru sa prodavačem u pet shopu. nakon dva tjedna uginule su mi sve ribice osim jednog čistača, neke biljke su počele trunuti (listovi postaju prozirni), stalno se skuplja kao nekakva prašina!!! po biljkama ( čak se skupljala i po nekim ribicama dok su bile žive). voda je inače bistra. molio bih nekakav savjet prijedlog ili nekoga tko je možda imao slična iskustva. i što da napravim dalje. čistač još uvijk živi a ostalo je isto kao i prije

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: pomor ribe
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2009, 23:06:18 poslijepodne »
sa čime si tretirao odnosno dezinficirao akvarij?
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline ovan01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 03, 2009, 23:13:08 poslijepodne »
običnom vodom. stavio sam mangrov panj koji je prije bio sa kornjačama ( nisam ga uopće čistio), ali akvarij je već desetak dana bez njega i opet se javlja ta prašina!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 03, 2009, 23:15:35 poslijepodne »
Kakva prašina se skupljala po ribicama? Jel kao da su lagano posoljene?

Offline ovan01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2009, 23:18:06 poslijepodne »
tako nešto

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2009, 23:19:06 poslijepodne »
Vjerovatno Icht.

Offline ovan01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2009, 23:21:32 poslijepodne »
što bi to bilo? može molim te kakav savjet pošto prvi put imam akvarij. razmišljam da sve ispraznim i krenem opet ispočetka!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2009, 23:27:46 poslijepodne »
Bolest bijelih točkica. U principu najčešča bolest u akvarijima. Te točkice su u biti paraziti. Ribe najlakše obole ili unošenjem oboljele ribe u akvarij ili kad im je slabi imunitet, pogotovo kod svježe kupljenih riba. U dosta dučana ribe su loše kvalitete. Liječi se na više načina; podizanjem temperature vode, dodavanjem soli i gotovim lijekovima kojih imaš za kupiti u svakom ozbiljnijem shopu. I ne slušaj trgovca koji ti je prodao neonke za akvarij star dva tjedna.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2009, 23:38:51 poslijepodne »
morao si obavezno akvarij dezinficirati hipermanganom a panj prokuhati nakon kornjača.
2 tjedna cikliranja nije dovoljno za neonke nikako.
koje druge ribe su bile unutra s njima?

ja bi ti preporučila da čistača (jel ancistrus?) što prije staviš u mali karantenski (kupi onaj od 10 l, jeftino a dovoljno, sa pumpom i malim grijačem...i tako će ti trebat ako se misliš baviti akvaristikom), zamoli nekog akvarista koji ti je u blizini da ti da zaciklirane vode da ga napuniš.

veliki akvarij bi ja skroz razmontirala, dezinficirala octom staklo, pijesak stavila u potpuno čisti lavor (mora biti jako dobro ispran da ne bi bilo ostataka detedženta i sl. u njemu) i dezinficirala hipermanganom (roza boja otopine, ne ljubičasta), to opet temeljito ispereš. biljek isto na 5 min hiti u blagu otopinu hipermangana.
ne znam kako je kod caymana s filterom, dal se može vadit vani možda? opet, totalna dezinfekcija.

onda sve ponovo namjesti, stavi frišku vodu, cikliraj 3 tjedna i počni tek onda pomalo stavljati nove ribice. nikako ove osjetljive jer se za njih akvić treba mjesecima ciklirati, bolje ti je da tu na forumu pitaš koje.
prodavači u pet shopovima uglavnom pojma nemaju (čast iznimkama kojih je malo).

ova prašina ( ne mislim pritom na ich)ti može biti zrnca pijeska koja se talože iz suspenzije. možda.

uglavnom, čeka te gomila posla. sretno. i pobrini se najprije za čistača svakako da i on ne ode :(.

zg centar

Offline ovan01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2009, 23:51:11 poslijepodne »
zahvaljujem na savjetu. pametni uče na tuđim greškama a mi ostali ... tko srlja nadrlja!

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2009, 23:58:35 poslijepodne »
Mene je podsjetilo na Icht jer sam prilikom mog prvog doticaja s njim isto mislio da se na ribe nakupila nekakva prašina ili pijesak i akvarij je isto bio friški, a i ubrzo sam igubio skoro cijelo jato crnih neonki. Što se tiče panja, ako je bio kod kornjača možda ga je bolje i uopče ne stavljati jer kornjače imaju izrazito jaku mokračnu kiselinu pa ne znam može li se to baš lagano iskuhati kad se uvuče u drvo. Ne vjerujem da bi sve tako brzo pougibale zbog toga, ali da gadi vodu gadi.
I najbolje da počneš ispočetka. Ipak nisam siguran jeli filter spužvice pametno prati u hipermanganu, ja bi ih rađe samo dobro pofurio ili kupio nove. Ne znam koji je filter, ali spužvice možeš u Viliju kupiti u rinfuzi. Kocka 10x10x10cm je 14kn pa si režeš kolko ti treba.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #11 u: Siječanj 03, 2009, 23:59:58 poslijepodne »
nažalost, većina nas je učila na vlastitim greškama ;)
šta god ti treba, sam pitaj!

dante: imaš pravo, ja bi isto nove kupila.
zg centar

Offline pex

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2009, 11:05:55 prijepodne »
Kupi nove spuzve obavezno posto kreces ispocetka te stare ti ionako nista ne znace. Cikliranje minimalno tri tjedna (bez obzira na dodavanje dobrih bakterija). Na neonke zaboravi o njima ni ne razmisljaj! Najbolje je poceti s cistacem i nekim zivorotkama, mozda ti nisu najljepse ali svakako su najzahvlanije. Probaj s guppycima te ribie te vezu za akvaristiku pogotovo nakon prvih prinova:)
Kada stavljas ribe nikako ne ubacuj 20 komada odjednom kao prvo radi ravnoteze u vodi i naravno ako nesto pode po krivu lakse je staviti u karantenu i lijeciti tri ribice nego 20(cemu riskirati 20 zivota).
U svemu ovome strpljenje je najvaznije, akvarij ne moze odmah biti lijep i onakav kakav smo zamislili na njemu treba puno rada i truda i on ce to vratiti kroz godine.
Zelim ti srecu i da ostanes s nama ;)
Split

Offline ovan01

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 04, 2009, 17:04:17 poslijepodne »
hvala svima još jednom, do sljedećih problema pozdrav :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2009, 17:14:56 poslijepodne »
Nemoj čekat probleme, nego pitaj prije nego što misliš nešto napravit jel to pametno i nemoj se pouzdati u ono što ti kažu trgovci. Tu če ti več netko dati pametan savjet. :up: