Srpanj 22, 2025, 13:45:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ponovno cikliranje ili ne moram  (Posjeta: 3508 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Lucy_Lu_from_VU

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
ponovno cikliranje ili ne moram
« u: Prosinac 29, 2008, 00:06:49 prijepodne »
Kako sam nedugo ostao bez zlatnih ribica  :'( , (mislim da je bio problem taj što se nije voda prethodno pravilno pripremila), ostavio sam vodu u akvariju, koja se sad super iskristalizirala, zanima me mogu li ostaviti tu vodu i staviti druge ribice(gupije...), ili ponovno staviti novu vodu i čekat da se ciklira

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Odg: ponovno cikliranje ili ne moram
« Odgovori #1 u: Prosinac 29, 2008, 00:59:09 prijepodne »
pa ako su ti ribe uginule u akvariju onda obavezno sve van dezinficiraj prokuhaj operi vrati nutra i sve ispocetka (ako su ti sve ribe krepale jer neznas od cega pa da ne duljim...)

inace ja sam imao zlatne s "glupijima" i nije bilo problema ali bilo bi jako jako dobro da ipak promjenis svu vodu i krenes ispocetka...ipak su zlatne pajceki + paraziti i ostale stvari koje su specificne za odredjene ribe...

KRENI ISPOCETKA
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2008, 01:23:15 prijepodne »
ma nemoj se baš bezveze zezat,dezinficirat sve..i filter..i onda nabavi kapsulu bactozyma da ti ubrza proces cikliranja i pričekaj
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Lucy_Lu_from_VU

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2008, 08:29:31 prijepodne »
OK, hvala
da li je dovoljno da sve samo operem sa vrelom vodom, tj. da prokuham, i s čime da operem akvarij.
ps. sada bi htio stvaiti biljčicu ili dvije pa me zanima trebam li stavljati podlogu(kakvu)pa onda šljunak ili mogu samo šljunak
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2008, 11:05:17 prijepodne od Lucy_Lu_from_VU »

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2008, 11:21:48 prijepodne »
OK, hvala
da li je dovoljno da sve samo operem sa vrelom vodom, tj. da prokuham, i s čime da operem akvarij.
ps. sada bi htio stvaiti biljčicu ili dvije pa me zanima trebam li stavljati podlogu(kakvu)pa onda šljunak ili mogu samo šljunak

Akvarij operi sa hipermaganom, možeš ga kupiti u ljekarni. I sve ostalo operi sa hipermaganom...izvadi sve iz akvarija, posipaj malo hipermagana u akvarij nalij vode i stavi sve ostalo unutra da se dezinficira (cca. 15 min)i poslije sve dobro isperi sa običnom vodom...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2008, 11:32:37 prijepodne »
ali pazi kako doziraš hipermangan. dovoljno ti je par zrnaca, voda treba biti blijedo roza, ne ljubičasta.
zg centar

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2008, 13:19:21 poslijepodne »
i pazi - dobro isperi šljunak pod jakim mlazom vode te ostavi da preko noći odstoji na nekoj širokoj podlozi - ono, da bude što tanji sloj...
a biljke kad nabaviš - ako kaniš imati zlatne, izbor je mali, ali su nezahtjevne - dakle, anubias, valisnerija, evenutalno neke kripte i možda koji echinodorus...nije nužno imati hranjivu podlogu, iako nije na odmet!
i, bilje treba dezinficirati u blagoj otopini hipermangana, ali ne korijen (dakle, "umočiš" naopako) i onda dobro isprati!
inače, akvarij možeš dezinficirati i alkoholnim octom, no kad već nabavljaš hipermangan...napravi sve njime!
sretno! :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #7 u: Prosinac 29, 2008, 19:51:28 poslijepodne »
ali pazi kako doziraš hipermangan. dovoljno ti je par zrnaca, voda treba biti blijedo roza, ne ljubičasta.
jučer sam neko vulkansko kamenje tako dezinficirao za moj mali ciklidni...ali mi je malo više upalo unutra(inače ga malo stavim jer ga štedim)ali zašto ne valja kad je više????
uvijek ja to dobro isperem i u njemu imam aktivni ugljen..pa jel on toliko štetan?
inače jako pazim sa hipermanganom radi kozica :roll:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #8 u: Prosinac 29, 2008, 20:05:39 poslijepodne »
po meni, hipermangan kao takav ne bi trebao naštetit ribama, nego bakterijama, i to jednako i pozitivnim i negativnim pa je zbog toga nezgodna njegova uporaba. da je štetan, pa ne bi u bolnici koristili hipermangan za dezinfekciju rana! ja sam osobno točao ranu u vodu s hipermanganom! poslje ti noga dobije prekrasnu smeđe-ljubičastu nijansu :clown: X-( :roll:, ali nije bad, bitno da rana prođe! :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Prosinac 29, 2008, 22:26:21 poslijepodne »
nije neki bed ako malo pretjeraš s doziranjem, ali ga onda treba jako dobro isprati (o divnim nijansama koje dobiješ na koži...nećemo! :D)...samo je, kako veli kolega, problem kod pretjerivanja što "sredi" dobre bakterije, ako ga ne ispereš kako spada!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #10 u: Prosinac 30, 2008, 11:22:09 prijepodne »
evo, sve su rekli. :D
ako napraviš jaku koncentraciju (ljubičasto) trebat će ti 100 godina da to ispereš. ak ne ispereš kako spada, može nadražiti ribama kožu. iz vlastitog iskustva: kad sam bila beba, mama mi je s tim išla dezinficirati neku ranicu. ali joj je ispalo jedno ono sitno zrnce meni na kožu, a ona jadna nije skužila dok se ja nisam počela derat. 27 godina kasnije - još uvijek imam ožiljak :D tako da pazi, pogotovo kad točaš biljke unutra ;)
zg centar

Offline Lucy_Lu_from_VU

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Siječanj 02, 2009, 13:53:22 poslijepodne »
evo završio sa VELIKIM pranjem,tj. čišćenjem, e sad još jedno,odnosno dva pitanja, kako sad planiram imati toplovodne mogu li staviti u vodu TetraAqua "aquaSafe for goldfish",(znam da piše za zlatne ali ipak mogu li) jer mi je ostalo od zlatnih, i s tim im pripremati vodu, i drugo, mogu li hraniti sa "nutrafinMax" opet mi ostalo od zlatnih.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 02, 2009, 14:07:19 poslijepodne »
Možeš. Ipak je najvažnije da voda odstoji bar 24 sata kakav god da se preparat upotrebljava. Hranu isto možeš upotrebljavati, ali obavezno im kupi još koju vrstu hrane za tropske pa malo mjenjaš. Hrana za zlatne inače je malo masnija i jača od hrane za tropske. U svakom slučaju što raznovrsnija prehrana to bolje.

Offline Lucy_Lu_from_VU

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2009, 21:49:35 poslijepodne »
evo krenuh uz pomoć M32_Vu u novi početak, nadam se da će trajati duže nego što je bilo prvi put  ;)  evo što smo do sada uspijeli napraviti

Offline Lucy_Lu_from_VU

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 07, 2009, 22:07:23 poslijepodne »
još sam danas ubacio sera aqutanom i sera nitrivecom