Srpanj 21, 2025, 16:35:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Uredenje Juwela Rio 125  (Posjeta: 19889 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marojica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Uredenje Juwela Rio 125
« u: Prosinac 18, 2008, 16:24:49 poslijepodne »
Evo sutra mi stize akvarij iz naslova, dakle Juwel Rio 125. Pa bi sada volio da se molo konzultiramo po pitanju uredenja istog. :D
Prvo, znam da nije potreban supstrat i da zlatne papaju biljke, ali meni se svida kada je u akvariju sloj supstrata pa onda sloj pjeska. Dakle, ako ne steti, stavio bi, a i pokusao bih sa sto vise biljaka bar dok ribice budu male.
Drugo, pozadina bi bila Juwel Rock, a posto mi je po plazama dostupno puno zala (onih okruglih kamena sa plaze) u svim velicinama, mislite li da se slaganje kakve fine hrpice navedenog kamenja kosi sa hladnovodnim akvaristickim standardima? :D Nebi to bilo samo brdo bezveze nabacanog kamenja nego smisleno poslozeno za moje slatkice koje ce doci u akvarij. :D Dakle, to je ono sto se meni svida, i ne znaci da je ono sto se meni kao apsolutnom pocetniku svida, u isto vrijeme ispravno...
Zato, molio bih vase misljenje i savjete.

Tenk ju. :D
FBI - Riboobavještajci :ninja:
Odjel interkontinetalno meduoceanskih poslova

Offline Tonya

• Punopravni član
Odg: Uredenje Juwela Rio 125
« Odgovori #1 u: Prosinac 18, 2008, 16:38:36 poslijepodne »
Super za akvarij :up:, koliko ribica planiraš imati unutra?

Zlatne ne papaju - one proždiru bilje, čupaju ga, iskopavaju i uništavaju :roll:. Ipak, slažem se... ljepše je vidjeti akvarij s biljkama, pa dok izdrže... Probaj s anubiasom, ili možda echinodorusom s većim listovima, to neće tako brzo stići potamaniti. Recimo, moja ribica je dvije lijepe visoke valisnerije pojela u dva tjedna.

A supstrat - nedavno sam i sama slagala akvarij, stavila sloj supstrata, preko njega deblji sloj šljunka, i taj supstrat je već napola iskopan, što baš i ne igleda lijepo. Za kamenje nisam sigurna, ali super su mi te pozadine :up:!

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Dubrovnik
« Odgovori #2 u: Prosinac 18, 2008, 17:55:40 poslijepodne »
Svakako anubie, doduše dosta sporo rastu i kod nas koštaju 40kn, ali su jako lijepe.
Ja ih osobno ne volim, jer ne volim tu sporost  X-(
Svakako mi je drago što si se odlučio za hladnovodnu akvaristiku.
Kod nas češ naći lijepih primjeraka ribica, samo nemoj sve odjednom kupovat.
Kupi u svakoj turi po 1-2, i obavezno se dogovori s Anom (mlađom prodavačicom) da ti reče
kada dolazi nova tura, jer ti se sve živo pokupi do podne, pa ostaju samo repete.

Ako nisi naručio stalak, pripazi na što češ staviti akvarij. Cikliraj vodu koliko god možeš izdržati  :punch:

Kamenje s plaže, nikako! Puno je soli i koliko sam dao zaključit iz silnih tema, ne stavlja se. Ipak je to
morski detalj, te ne spada pod slatkovodne akvarije, pa barem estetski, ako ne i funkcionalno (sol, i sl. elementi u koje se ne razumijem)...

Nadam se da imaš pumpicu, zlatne ih vole.
I eto, rekao sam sve, ugodnu zabavu. Već s Nove godine počni s ubacivanjem riba, postepeno. Prije što išta novo pitaš, pročitaj vodič za početnike i prelistaj hladnovodni podforum, pa onda ukoliko nešto nije jasno pitaj.
Meni je to štivo bilo izuzetno zanimljivo.

Pozdrav
Gimnazijalac
FBI-Pravobranitelj za početnike :clown:

:a01o0:

I obavještavaj o svemu...
« Zadnja izmjena: Prosinac 18, 2008, 17:58:28 poslijepodne od Gimnazijalac »

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 18, 2008, 18:06:52 poslijepodne »
Znači sutra kreće akcija! :D

Ne ću te obeshrabrivati što se bilja tiče jer će prvih par mjeseci dok ribice budu male akvarij sigurno biti biljni. Ne znam za koje si se zlatne odlučio, čini mi se karase. U tom slučaju dok porastu ne ćeš dobro stajati s biljem. Imam dva akvača, u onom s karasima i kometama je samo veliki echinodorus preživio i jedan anubias, a s lopticama se bilje zasad dobro drži.

A što se tiče uzimaja kamenja iz prirode. Kad skupiš kamenje ( s plaže isto ne preporučam) potrebno ga je testirati octom. Ako ne šišti onda je ok.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Prosinac 18, 2008, 21:39:35 poslijepodne »
Bravo za još jednog potencijalnog člana FBI-a (pogledaj temu "prozivka" ;)).
Uglavnom, najvažnije ti je rečeno, osim jedne "sitnice"
Nabavi si svakako maleni akvarij do 15 l koji će ti biti karantena i (ne daj Bože) bolnica.
Kad kreneš s prvim ribicama, a za tu litražu, ako će ići karasi ti ne preporučam više od 4 - 5 (bez obzira koliko su sad majušne, vjeruj, narastu u prave kitove - moja je ( :'() Željka imala 38 cm!!!!! Ajme, izgubih se... dakle, kad dođu nove ribice, svakako ih drži najmanje 14 dana u karanteni, postepeno kod mienjanja vode dodavajući im vodu iz glavnog akvarija (tako da na kraju bude u stvari prava voda u koju će se definitivno useliti. Za preventivu im stavi par kapi goldmeda ili bactopura, polako uči na svoju ruku... i, nabavi što raznolikiju papicu.
No, kad stvar krene - pucaj s pitanjima! ;)
Mladi kolega Pravobranitelj  :D je djelomično u pravu što se tiče postpunog dodavanja ribica...jer ako se žuriš i stavljaš odmah pun broj ribica u nezreo akvarij može doći do čuda. No, ako si strpljiv i recimo, mjesec dana prirpemaš matični akvarij, onda već nakon dva tjedna možeš nabaviti bebe, i polako ih pripremati..
I, ne zaboravi osnovno pravilo, pogotovo kod zlatica: strpljenja...strpljenja...strpljenja... :)

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 20, 2008, 01:02:07 prijepodne »
Evo stiglo je danas. :a040: Uz standardnu opremu tu je i pumpica za zrak i Juwelova rock pozadina. Popodne zaljepljena pozadina, sutra cemo slagati podlogu. Tu su i biljcice koje bas ne raspoznajem jos pa idem sada googlati malo. :D A mogu ujutro baciti slikice tu pa da mi kazete kako sa kojom, ako imate volje. ;) Ali i tako ce jadne biljcice bit potamanjene pa... :D

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #6 u: Prosinac 20, 2008, 11:32:22 prijepodne »
Ti sve objavi na ovaj forum, ne muči se s razabiranjem biljaka. Ima ljudi dosta, znat će ti pomoć
i savjetovat. Npr. neke biljke (anubie) ne sade, već vežu za panj. Ima caka, polako, nemoj štogoć
falit.

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 20, 2008, 13:10:26 poslijepodne »
Citam upustva od akvarija, i u njima pise da se postavlja na njegov originalni stalak. E sad, posto ja taj stalak nemam, da li da akvarij postavim samo na ovaj njegov okvir na njemu samome ili da ispod stavim stiropora? Jer ovaj njegov okvir drzi staklo na nekih 5-6 mm od podloge...

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #8 u: Prosinac 20, 2008, 13:46:42 poslijepodne »
Postavi ga na neki čvrsti komad pokućstva jer ipak će on težiti cca 150kg.... Stiropor nemoj stavljati ako imaš originalni podložak- Juwel ti daje garanciju ako koristiš taj podložak ali ne smije stiropor ispod njega. znači ili podložak ili stiropor. ;)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 20, 2008, 18:53:34 poslijepodne »
Stiropor definitivno ne treba ako već ima podložak.

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 21, 2008, 02:16:54 prijepodne »
Khm khm... :D Poslje danasnjeg dana tu su i prve slikice:

http://slike.hr/vidi/cikliranje10.jpg
Uredenje Juwela Rio 125
  http://slike.hr/vidi/cikliranje20.jpg
Uredenje Juwela Rio 125

Znaci, poslozena podloga, zasadeno bilje, stavljena kemija i pokrenut filter. Cikliranje ON. :D Biljke su sada na ovom mjestu, s tim da anubiasi cekaju panj koji se kuha jos uvjek. :) Kasnije sam i njih ubacio u akvarij da tamo cekaju panj. Pokusat cu posloziti dva setupa. :D Jedan sa panjem a drugi sa kamenjem pa cu vidit sta mi se vise svida, onda na njih vezati anubias.
Koliki naraste ovaj cryptocoryne (ako ga primjetite na slici, u lijevom uglu je)? Volio bi znati, tako da ga pozicioniram na pravo mjesto u odnosu na egeriu densu. I koliko brzo raste, jeli brze od anubiasa?

A sada odoh malo ubit oko. :yawn:

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #11 u: Prosinac 21, 2008, 08:25:56 prijepodne »
Probaj stavit malo više šljunka na stražnji dio akvarija ;)

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #12 u: Prosinac 21, 2008, 11:00:34 prijepodne »
ovo je super za pocetak,anubias raste prilicno sporo u vodi,van nje puno brze pod uvjetom da ima vlage,moj savjet ti je da provas sa kamenjima i panjem jer imas mjesta za oboje ako panj nije neki giga,i jos nesto-ne prckaj puno kad to poslozis-strpljen spasen...u pocetku je tesko odolit ali....
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Prosinac 21, 2008, 14:07:35 poslijepodne »
sretan početak!  :klap:
i za sad si dobro stavio biljke (i tako će ti ribice napraviti najviše same "reda" kad malo narastu  :D)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 21, 2008, 22:09:13 poslijepodne »
Bit će to super, još dok dođe panj. :D

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 21, 2008, 22:14:28 poslijepodne »
Htio sam napraviti da bude vise sljunka pozadi, da bude kao padina, to mi se svida, ali ga nije bilo dovoljno, u nasoj trgovini vise uopce nema takvog, a novo ce dobijati tek dogodine. :( Ovo sto je unutra ne mogu vise premetati jer cu poremetit supstrat ispod i napravit :-X u akvariju. :roll:
Danas sam bio u ST pa se nije nista radilo, sutra je nastavak. :D

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 21, 2008, 22:21:14 poslijepodne »
Probaj naći još oblutaka, pa stavi u akvarij. To izgleda super. Samo prije ih obavezno testiraj octom.

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Prosinac 21, 2008, 22:42:20 poslijepodne »
Probaj naći još oblutaka, pa stavi u akvarij. To izgleda super. Samo prije ih obavezno testiraj octom.

Mogu ih naci na plazi koliko hocu. :D Samo sol... Ne znam gdje drugo da ih trazim...

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Prosinac 21, 2008, 23:11:26 poslijepodne »
probaj otiči u neko skladište građevinskog materijala i tražiti "batudu", to su obično ogromni obluci iz rijeka...
kamenje iz mora je problem jer je uglavnom vapnenačko, sol lako iskuhaš, a to malo što ostane ne škodi
ako je vapnenačko, prepoznat ćeš kad kapneš par kapi alkoholnog octa na kamen i ako šišti - ništa od njega....

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #19 u: Prosinac 22, 2008, 00:20:37 prijepodne »
Htio sam napraviti da bude vise sljunka pozadi, da bude kao padina, to mi se svida, ali ga nije bilo dovoljno, u nasoj trgovini vise uopce nema takvog, a novo ce dobijati tek dogodine. :( Ovo sto je unutra ne mogu vise premetati jer cu poremetit supstrat ispod i napravit :-X u akvariju. :roll:
Danas sam bio u ST pa se nije nista radilo, sutra je nastavak. :D
Ma e!tako sam i ja napravio..nisam imao vele sljunka al sam se nekako snasao,i valovito sam ga stavio jer tako volim,ne volim nikako kad je ravan..ali meni se sve to nekako poravnalo..a nemam ribe koje se zezaju sa dnom samo biljcice vibice i kozice..a tebi ce zlatne ribice to ionako garant poravnat.
Hehe.
Ma ode u nas u butizi za ljubimce nema niceg..
I ja sam trazio pijesak pa nema.
Ali bio si u Splitu,pa zasto nisi pogledao tamo?pa imaju pent centar i garant imaju sljunka 8(
p.s. Palo mi je napamet gdje da nadjes rijecno kamenje..pa malo dalje od Konavoskih dvora!zapravo bas tamo
sigurno si bio tamo?pa garantirano da ce se naci par zgodnih kamencuga 8)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #20 u: Prosinac 22, 2008, 09:49:57 prijepodne »
Čovječe, živiš u Mokošici... Prošetaj do brda, u laganini šetnjicu i s ruksakom i gore imaš onih kamenjara i nađi si lijepo kamenje...
Koristili smo ga i ja i Maro s foruma, i nemamo problema.

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 23, 2008, 00:11:55 prijepodne »
Danas sam bas i bio gore po brdu, na petrovu selu. :) Donio doma pun ruksak kamenja doma, sutra cu se igrat s njima. :D
A sto se splita tice, bila ne nedjelja pa nista od pet centra. :(

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #22 u: Prosinac 23, 2008, 08:58:19 prijepodne »
Nove ribe dolaze 10.1 u naš pet shop, tako da ne možeš upast u napast da kupiš nešto prije vremena  8)
Jesi razmišljao o misgurnusu?

Offline marojica

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 23, 2008, 14:14:36 poslijepodne »
Jesi razmišljao o misgurnusu?

Jesam, ici ce jedan u akvarij. Sad kopam malo i informiram se o cistacima da vidim koja kombinacija moze ici.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #24 u: Prosinac 23, 2008, 14:26:48 poslijepodne »
misgurnusa bih ti svakako preporucio,mozda i par komada.imam ti ja jabucara viska ako te zanima.sto se bilja tice,ostavi ga mjesec dva da se navikne i ucvrsti.tako ce ga zlatne teze raskrcit.preporucio bih ti i valisneriu
gimnazijalac sto se tice kamenja,uspio si nac u nas po brdima koje nije vapnenacko?
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...