Svibanj 01, 2025, 17:48:37 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Moj novi akvarijić za betane  (Posjeta: 1958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KEKE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Moj novi akvarijić za betane
« u: Prosinac 08, 2008, 14:25:56 poslijepodne »
Vec duze razmisljam o akvariju za betane...

I neki dan sam narucio staklo i dao se na posao...
Nažalost nisam slikao proces ljepljenja, ali eto gotovog proizvoda...

Akvarij je dimenzije 88*38/20 i u njemu trenutno ima ravno 50l a stala bi koja litrica više, ali necu pretjerivati...

Grijač je 75w, i temp vode je trenutno 26 oC

Filter u principu mi netreba jer sam pregrade slozio tako da su one automatski i filter vode. Ispod svake pregrade je filter spuzva 2*2*38cm tako da ribe nemogu prelaziti iz akvarija u akvarij, ali voda najnormalnije cirkulira, a pregrade svojom težinom drže spužvu na dnu.

Prema tome neki ekstra filter mi i nije potreban jer ovako mogu kombinirati razne vrste spužvi pošto ima 5 stupnjeva filtracije... Jedino sto mi je potrebno je pumpa vode koja ce cirkulirtai vodu iz 1. komore u 5. Za to je posluzio neki mali jadni filter, ali ima pumpicu koja cirkulira 300l/h, ali nekako mi se cini da nije dovoljno pa cu uskoro nabaviti jacu ako ce biti potrebno.

Na podu trenutno nema nicega, ali mislim stavit malo pijeska, tek toliko za ukras, ali ne da prekrije cijelo dno... Živog bilja unutra i nemaa tako da ni neka extra rasvjeta nije potrebna, staviti cu nesto tek toliko za ukras da se vidi u akvarij.

Uskoro ce doci i crni poklopac od plexija, i time mislim završiti akvarij...

Pregrade su pomične i mogu svaku posebno izvaditi i vratiti nazad u vodilice. Njih sam dao izrezati od nekog reljefnog stakla da se ribice nevide u susjednim komorama, ali se svejedno vide, pa cu morati nesto drugo izmislit...

Ako netko ima kakvu primjedbu, pitanje, komentar ili savjet slobodno pišite... Ovo mi je prva samogradnja pa sam svjestan da su greške moguće...

Još jedna stvar, u akvariju imam u planu držati bette (3 muzjaka, u svakoj drugoj komori, i nekoliko zenki - odvojenih) ali i male ribice kada se izlegnu...

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Moj novi akvarijić za betane
« Odgovori #1 u: Prosinac 08, 2008, 14:47:08 poslijepodne »
Nisam stručnjak, al ovo mi se čini baš praktično. :up:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Prosinac 08, 2008, 15:06:35 poslijepodne »
zgodno!  :klap:
pregrade probaj napraviti od istog pleksija kao što ćeš poklopac... -?

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #3 u: Prosinac 08, 2008, 15:55:08 poslijepodne »
Jako dobro!!!
I sam sam pomišljao na nešto slično ali bih u komore stavio:
1-bilje i rasvjetu (da raste ko ludo i više ne žicam isto po forumu, tako da uvijek imam rezervu kad guppyi poklopaju bilje u ostalim akvarijima (beštije male, pomislio bih da su vegetarijanci)!
2-guppye, sa nešto bilja
3-podmladak, sa nešto bilja
4-mrijesni, da dobijem ciljano željene potomke, a i za odmor ženki nakon okota.(sa funkcijom karantenskog, zatreba li...)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Prosinac 08, 2008, 17:06:00 poslijepodne »
Hm, ovo za filtraciju nisam bas sigurna koliko ima smisla. Mogao si isto tako od te pumpe napraviti kako treba filter, al dobro to nije bitno. Nego, jesu li sve pregrade prozirne? Cijelo se vrijeme vide?

Inace sistem je ok, al dobro bi mu dosla jos koja dorada  :up:
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 08, 2008, 18:43:20 poslijepodne »
pregrade su neprozirne, ali kada se dvije ribe međusobno priblize staklu, onda se vide, inace se vidi samo mutni obris...

ekstra filter sam htio staviti i to cak neki vanjski ali mi je to malo nepraktično jer ga nemam gdje smjestiti, a unutarnji bi mi zauzimao puno prostora kojeg je ionako uvijek malo, a u ducanu sam trazio neki filter koji ima okrugli izlaz za vodu da mogu staviti crijevo i napraviti cirkulaciju kroz akvarij, i to sam našao, ali sam tražio i češalj koji inace sluzi za preljev pa bi ga okrenuo na dno, ali ga nije bilo pa sam razmisljao sta staviti umjesto češlja. Prodavač mi je predlozio da kupim juwelovu filter spuzvu i narežem ju na debljinu koja mi treba i ribe nece moci nikako prolazit. Zatim sam se sjetio da ako stavim filter i sva voda kruži kroz njega, šta ce mi veci filter, samo da mi zauzima mjesto, pa sam uzeo neki najmanji koji je imao dovoljnu cirkulaciju vode, i na kraju sam se odlucio za taj mali jer je imao cak i vecu protocnost(300l/h) od fluvala kojeg sam do tada imao u ruci(250l/h)...
Meni se cini da je ovo bio pun pogodak!

E sad, vjerovatno ovaj sistem ima puno mana, ali ja za sad ne vidim ni jednu osim sto ce malo teze biti cistiti filtere, ali otom potom...

Muzjaci bette se nikada nece moci vidjeti ni u kom slucaju jer ih nikada necu stavit u susjedne komore, a da vidi zenku tu i tamo mi se cini i ok... a za svaki slucaj sam uzeo i par prozirnih stakala...

Namjera mi je bila da akvarij bude multifunkcionalan da mogu micati pregrade pa imati veci akvarij (recimo za mrijest skalara)pa recimo za držanje beba itd... karantena nemoze biti jer su svih 5 spojenih pa bi trebao cijeli akvarij staviti u karantenu, a za to imam jos jedan mali pomocni akvarij...

Svijetlo stvarno neznam kuda bi stavio, jer visina akvarija je 20cm, a do gornjeg ormarica ima svega 21, jedino da stavim neku vrlo tanku neonku, ako ju nadjem... pa tek onda bi se mogao pozabaviti sa biljem...
« Zadnja izmjena: Prosinac 08, 2008, 18:46:06 poslijepodne od KEKE »

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 08, 2008, 18:59:10 poslijepodne »
izmedju muzjaka i zenki su trenutno pomladak švertova, tako da se međusobno nevide nikako, ali vide male bebice do kojih ionako nemogu...

kada napravim poklopac pokušat cu sloziti nesto sa malim neonkama, ako ih nadjem, po 10 cm svaku, i staviti ih tek toliko da se vidi sta je u akvariju i za simulaciju dan-noć.

inace, svaka komora je široka 17.4 cm +-2mm a dubine 38cmtako da ako je ribica u stražnjem dijelu nemoze ju se viditi...

Nego jos jedna stvar me zanima, stavio bi malo pijeska u akvarij, tek toliko da se ne vidi staklo na dnu. Znam da za mrijesni akvarij nije preporucljivo stavljati pijesak, ali tako je i u prirodi zar ne?

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Prosinac 08, 2008, 21:51:07 poslijepodne »
meni se cini da si sve dobro napravio i osmislio osim mozda filtracije. cini mi se da ce ribice u zadnjem odjeljku imati najcistiju vodu!  -? imam dojam da je cijeli akvarij ustvari jedan veliki filter sa komorama odijeljenim spuzvama.

da sam bio na tvom mjestu kad si slagao ovaj akvarij ja bih ipak napravio vanjski filter ili barem jedan odjeljak pretvorio u filter.

mislim da je vec bilo na forumu slicnih tema o izradi zajednicke filtracije za nekoliko manjih (mrijesnih ili karantenskih) akvarija.

eto samo iznosim svoja razmisljanja  :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Prosinac 09, 2008, 00:03:44 prijepodne »
Bitno je da se bette ne vide (pa i muzjaci sa zenkama), ostalo ne toliko. Pjesak se ne stavlja u takve akvarije zbog prakticnosti, teze je cistiti. Osim toga nema velike razlike...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...