Svibanj 05, 2025, 13:37:46 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Kriza i hobi - promišljanja by icek  (Posjeta: 6356 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Kriza i hobi - promišljanja by icek
« Odgovori #25 u: Prosinac 11, 2008, 19:35:44 poslijepodne »
A čuj, to je jako teško predvidjeti. Pogotovo u nekom vremenskom roku. Na stranu to što je to gledanje u budućnost, problem leži u tvom pitanju. Nisi me pitao šta će biti sa kompanijama, već sa dionicama. Nemoj me sad pogrešno shvatiti, ne napadam te. Moguće da si samo na brzinu postavio pitanje.

Ali činjenica stoji da su se nakon 2005. pola kreditno sposobnih hrvata pretvorili u špekulante koji dionice kupuju da bi ih preprodali skuplje. Tome su se kasnije priključili i fondovi.

Fokusiranje na cijenu dionice, odnosno kapitalni prinos nas je i doveo u ovaj problem. Pokušali smo svi zajedno iskoristiti priliku da preskočimo nekoliko materijalnih stepenica, pa je netko ipak pao na još nižu stepenicu. Činjenica je da cijena dionice ne raste jer je tržište efikasno pa prikazuje njenu realnu vrijednost. Cijena dionice raste u najvećoj snazi upravo onda kad se stvori "priča" oko nje. Znate kako je to izgledalo, kupovale su se razne dionice "jer to ide u nebo, rekao mi je...". Potpomogli su i razni pojedinci koji su slovili za stručnjake i podgrijavali priču koristeći svoj novac, tuđi novac, forume...Ukratko, u jednom trenutku mi se cijela situacija zaista zgadila. Nisi više znao tko koga.

E sad, zašto to pričam? Zato jer su u tom okruženju ljudi počeli masovno ulagati u fondove. Imali su dovoljno samosvjesnosti da ne kupuju dionice, jer su razumijeli da to nije za njih. Uložili su novac u fondove, računajući na profesionalnost fond managera. Ono što su zaboravili je bilo to što su ti isti fond manageri morali odgovarati vlasnicima fonda, kojima je profit ipak osnova poslovanja. A znase kojem će fondu udjelničari uplatiti novac: onome koji mu nudi najbolju zaradu. Jako je malo ljudi razmišljalo o dugoročnoj zaradi, održivoj zaradi. Samo zarada. Da bi fond manager opstao, jednostavno je morao biti blizu prvih 3-4 fonda na ljestvicama prinosa.

Sve zajedno je dovelo do velike odbojnosti prema samom pojmu rizika. Prije 5-6 godina 19/20 ljudi mi je o dionicama pričalo kao o nećemu rizičnom. U 2006. godini nisam NIKAD čuo da je netko izrazio sumnju u rizičnost određene dionice (opet naglašavam, samo o DIONICAMA se pričalo). U toj situaciji, vlasnici fondova su morali donijeti odluku: nastaviti povećavati zaradu ili početi stagnirati ili čak smanjivati zaradu. Na žalost, tu odluku su jako olakšali sami ulagači. Nebrojeni komentari fondova po forumima, osobni odlasci u prostorije istih, ... Mnogo je načina na koji su pokazali da nisu spremni svoje teško ušteđene kune (a i kredite) ubaciti u fond koji nije barem u prvih tri u HR. Tako da su se i fondovi u tom trenutku uključili u utrku sa malim ulagačima, pokušavajući ostvariti zadovoljavajuće prinose. Greška je bila velika, ali iskreno ja ih razumijem: u pitanju je bilo ili jesi u igri ili si bez posla.

Da ne širim previše, fondovi su počeli kupovati dionice na razinama koje ni iz bliza nisu opravdavale njihove vrijednosti. Koliko je točno šta kupovao, ne znam. Prestao sam pratiti CROBEX krajem 2005. došavši do zaključka da osim brodara jako malo poduzeća može opravdati one razine cijena. Da bi se dobilo realan pregled budućih performansi naših fondova trebalo bi pogledati prosjek ulaska u svaku dionicu, te napraviti analizu koliko pojedina pozicija zapravo vrijedi. Jer, nije poanta u tome koliko će narasti cijena dionice. Ako poduzeće radi i raste (primjer je INA) onda će ono sigurno prije ispeglati razliku između previsoke cijene ulaska i realne vrijednosti nego poduzeće koje ne uspijeva stvoriti novu vrijednost. Dakle, svi će ovisiti o tome jesu li fond manageri kupovali dionice jer imaju zdrave fundamente i osnove za rast ili zato jer su očekivali rast cijene sa ciljem da ih kasnije preprodaju.

S pozitivne strane, da ne bude da lupam samo crnjake, ostaje činjenica da su fondovi u dugom roku uvijek pružali više prinose od kamata na štednju u bankama. Onaj tko bude dovoljno strpljiv na kraju će vrlo vjerojatno imati više novaca nego što bi ga imali da su ga stavili u banku. Ukoliko se takvi ulagači ne odluče prodati udijele kad napokon dođu na nulu te iskoriste ova iskustva da ne zadrže udijele na sljedećem balonu imati će iznadprosječan prinos. Problem će biti onima koji su ubacivali kredite, ili novac sa kojim su mislili nešto kupovati (stan, auto, faks...). Za njih dolazi prilično teška vremena (psihički), ako već nisu.

Što se tiče isključivo dionica, mislim da i sami znate odgovor. Da bi cijena dionice realno rasla potrebno je da poduzeće izdavatelj ostvaruje rast i posluje pozitivno. Koliko poduzeća u HR može to za sebe reći, mislim da je prilično subjektivna ocijena. Osobno na zagrebačkoj burzi pratim jedva 4-5 poduzeća, koja smatram dovoljno sigurnim da neće propasti.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #26 u: Prosinac 11, 2008, 21:19:53 poslijepodne »
E, ako ovo nije zaspamana tema, onda ne znam što jest...

Ljudi, pa ovaj dio foruma se zove "Ostale terarističke teme", a ne "Ostale teme na tržištu kapitala". Neve, uz svo dužno poštovanje (iako se ne slažem s tobom po mnogim pitanjima), ovakve lamentacije su kudikamo primjerenije za forume Poslovnog dnevnika , Mojeg novca ili Centar portala, a ne Akvarij neta.

Daleko najbolji komentar do sada dao je Vele bit: mi smo ionako uvijek u krizi, a teško da nam može biti gore nego početkom 90'.
Nigdar ni bilo da ni nekak bilo! (Za šaku brašnara i dva-tri miša će se uvijek skupit. ;))

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Prosinac 11, 2008, 21:49:48 poslijepodne »
Čuj, moguće da sam ja tu pogrešno shvatio neke stvari. Prvi post piše o krizi u svijetu, uz vrlo kratak osvrt na teraristiku. Nekako sam pomislio da je ipak važniji osvrt na krizu.

U svakom slučaju, ako sam zaspamao slobodno brišite sve što sam napisao.

A i to što se ne slažeš samnom, hvala bogu na tome.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #28 u: Prosinac 11, 2008, 22:00:54 poslijepodne »
pa ovakvih postova nikad dosta,nije tu i tamo koji spam strasna stvar
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #29 u: Prosinac 11, 2008, 22:42:55 poslijepodne »
Kako je krenulo za 50-ak godina nas čeka Mad Max epoha, čak će i Jura svoje ciklide pojesti :D
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #30 u: Prosinac 11, 2008, 23:34:11 poslijepodne »
Točno Nino, ekonomska kriza baš i ne spada u terarističke teme.. ali Icek je moderator i on valjda zna zašto je tu postavio temu koja se uvodnom porukom tiče puno aspekata života pa i teraristike..

Neve, svjestan sam ja da rast fondova i dionica ovisi o poduzećima i ostalom no onako kao laiku interesira me krajnji rezultat.. A da sam barem dnevni ili mjesečni špekulant gdje bi mi kraj bio..nemam ja živaca ni vremena za to. Ono što sam uložio ne mislim vaditi 10-15 godina pa ćemo vidjeti tko će se zadnji smijati.. ;)

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 12, 2008, 11:13:44 prijepodne »
ono sto sam ja ulozio ne mislim isto vadit,jedino ako ne popusti silikon :biggrin:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #32 u: Prosinac 12, 2008, 16:26:30 poslijepodne »
ono sto sam ja ulozio ne mislim isto vadit,jedino ako ne popusti silikon :biggrin:
:D :D Ajde ajde,vadit češ kad češ mjenjat set up  :P

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #33 u: Prosinac 12, 2008, 20:33:24 poslijepodne »
:D :D Ajde ajde,vadit češ kad češ mjenjat set up  :P

jok, znam granice.. ako vadim onda gubim.

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #34 u: Prosinac 12, 2008, 21:14:47 poslijepodne »
pozdrav

vidim da se tema počela lijepo razvijati...
ne znam zašto (Nino) mislite da nije primjerena?...
-život i standard života uvelike utječe na sve hobije i posebno ovaj kojim se bavimo
od toga da životinje "dugo" žive do toga da im je potrebno osigurati uvjete.
(u velikoj depresiji 1929g samo u New Yorku eutanizirani su milijuni kućnih ljubimaca u ono vrijeme pasa i mačaka)
Možda sam zabrjo' na paranoju, ali ono što se da iščitati sa nekih stranica
(a nisu sve "teorije zvijere")
očekuje nas najveća gospodarska kriza u posljednjih 100-ak godina.
No kao što rekoh, nadam se da nisam u pravu... vrijeme će pokazati.

pozdrav icek
(Neve zahvaljujem na iscrpnim komentarima i "osvrtom"  ;) :D (dobrim tumačenjem - genezom) cijenim to)
i mislim da treba sagledati situaciju iz svih kutova,
da me zanimalo što ekonomisti misle o "krizi" logirao' bi se i čitao forume o ekonomiji.

Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Prosinac 12, 2008, 21:34:48 poslijepodne »
uuu pa za setup mijenjam vise manje svaka 2 tjedna,i naravno ljeti sve ide vanka kad idem doma,a u jesen sve ispocetka

Offline peki2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • ja i moja obitelj
« Odgovori #36 u: Prosinac 12, 2008, 22:00:59 poslijepodne »
što se tiće krize!!!!

Uskoro se neće razbijati glava i misliti dali ću moći imati akvarij,terarij...ili sl već hoćuli imati posao izvor prihoda... i nadam se ne gore od toga, ljudi nas još nije sasvim zahvatio val, ali 2009 i 2010 bit će jako burne i ekonomski loše, nadam se da moja obitelj sa slike u avataru i dijete koje se treba rodit za 4 mj, nećemo osjetiti veliki zamah ovoga što nam dolazi......

i sad ti mirno spavaj!
i nogom u guzicu je korak naprijed

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Prosinac 12, 2008, 23:08:21 poslijepodne »
to je ipak najvaznije

Offline Philosopher

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dugo Selo Okolica Zagreba
  • Ja sam greska, legalizirajte pobacaj.
    • I.T. - Internet Temporary
« Odgovori #38 u: Prosinac 13, 2008, 00:21:50 prijepodne »
ja se nadam da nece hrvatsku jako zahvatit  kriza ako i zahavati da sto brze prođe
Kakvi su me ucili mogo sam ispasti jos gori.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Prosinac 13, 2008, 12:28:03 poslijepodne »
mislim da svi to potpisujemo

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #40 u: Prosinac 13, 2008, 12:54:41 poslijepodne »
kriza če nas sigurno zahvatiti jače nego što većina misli i vjerojatno če trajati dulje nego u razvijenim zemljama, no ipak imamo neke prednosti u odnosu na zapadne zemlje... mi smo stalno u nekoj krizi... i dok su u Hrvatskoj ljudi uspiješno preživljavali sa 200 DM u devedesetim, u razvijenim zemljama krize se sječaju samo oni koji su doživjeli drugi svjetski rat i njih če jako pogoditi novi način života gdje većina plače trenutno odlazi na otplatu stambenih kredita...
... osim toga mi gotovo ništa ne prozvodimo, pa se za razliku od auto industrije koja zaustavlja proizvodnju u zapadnim zemljama kriza ni ne može odmah osjetiti... no doći če sa manjim zakašnjenjem i trajače dulje... ali mi smo odlićno istrenirani... :)

a kućni ljubimci ne bi trebali osjetiti krizu kod 90% vlasnika... druga je stvar ako netko ima nekoliko akvarija ili nekoliko pasa... ili 150 zmija... to bi mogao biti problem... ali uvijek postoje udomitelji... ja se javljam dobrovoljno ako bude trebalo za kakvu zmiju... :)
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Prosinac 13, 2008, 13:47:12 poslijepodne »
uvijek se moze prodat bubreg i pola jetre,a ako se ne bavi sportom i jedno plucno krilo :D

Offline Philosopher

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dugo Selo Okolica Zagreba
  • Ja sam greska, legalizirajte pobacaj.
    • I.T. - Internet Temporary
« Odgovori #42 u: Prosinac 13, 2008, 15:45:48 poslijepodne »
 ako nema mjesta kod tebe mogu se uvijek udomit kod mene nemam nis protiv :D :D
Kakvi su me ucili mogo sam ispasti jos gori.

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Prosinac 21, 2008, 22:57:45 poslijepodne »
pozdrav

ovo je ono čega sam se bojao...
http://biz.yahoo.com/ap/081221/meltdown_pets.html
... a to je tek' početak...
sve to iz moje percepcije gledano puno šire nego ovaj naš' (uži teraristički hobi)
pogotovo iz udruga SUZA i AWAP...
a budući da ne gledam samo "sebe" mogu zakljućiti da će sve više ljudi "opčenito" poći ovim putem...

pozdrav icek

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #44 u: Prosinac 22, 2008, 20:54:31 poslijepodne »
Meni link ne radi...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #45 u: Prosinac 22, 2008, 22:34:17 poslijepodne »
..Nino ne radi nikome..... icek daj molim te prepravi link ...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Prosinac 22, 2008, 22:51:09 poslijepodne »
pozdrav

pa neznam' zašto ali kad kliknem na link' ne radi ... ne znam zašto
ali evo ovaj radi...
http://biz.yahoo.com/ap/081221/meltdown_pets.html
ali radi copy/paste u browser

pozdrav icek

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #47 u: Prosinac 23, 2008, 14:07:31 poslijepodne »
.. ma na to sve ja lijepo kažem... jedna fotka 1000 rijeći :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline KIKLOP26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #48 u: Prosinac 26, 2008, 23:49:52 poslijepodne »
tak se čekao i virus 2000 te godine y2k ha ha ha ,eto snimljeno je hrpu filmova na tu temu al se desilo nije ,ha ha ha  :klap:

Offline KIKLOP26

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Prosinac 26, 2008, 23:53:06 poslijepodne »
a kaj se tiče krize ,pa evo oduvjek je sve skupo kod nas i to je to ,kredite ne dižem plače su iste cijene su gotovo jednake ovisno di se kupuje ,uostalom ameri troše lovu jednako ko i prije krize