Uf, sad ću ja malo duži tekst. Sorry unaprijed, ali bavim se time.
Icek, nije ti loš tekst. Više manje si dobro opisao kako je sve krenulo i šta se dešava, s time da si malo pojednostavio gubitke banaka. Nije baš da su svi oni gubitci nastali od otpisa hipoteka, već je VELIKI dio gubitaka otišao na otpise obveznica koje su kao kolateral imale same hipoteke. Na to dolaze još i razni derivati na te papire (CDO), koji su baš dobro lupile vlasnike po
džepovima.
Ipak, mislim da bi se najviše trebalo okrenuti tome kako novce zaraditi u ovoj situaciji, kao što je skropac napisao. Oni koji su znali odrali su se od novaca shortajući derivate kao što su CDS-ovi, oni koji su znali manje zaradili su na drugi način. Shortanje financijskog sektora, shortanje indeksa, kupovina japanskog jena, shortanje australaca i kanađanja, itd. Uvijek se ima kako zaraditi, ako se dobro pripremiš. Mi jesmo limitirani sa načinima zarade, ali da se nekako postaviti.
Osnovna pretpostavka dobre pripreme jest shvaćanje koliko ova kriza može potrajati, i šta se da u tom razdoblju napraviti. Recimo, uvriježeno je razmišljanje da će potrajati godinu dana. Nedavno me nazvao jedan prijatelj koji je radio u fondovskoj industriji, i kaže: ajmo kupovati, nikad nije trajalo duže od godinu dana.
Možeš mislit.
Ovakva kriza se nije ponovila od 1870tih godina, imate zanimljivih tekstova o tome na netu. Bilo je potrebno četiri godine da bi se došlo do dna. Nezaposlenost je bila tolika da je to teško zamisliti. Ljudi koji su imali priliku živjeti u to doba naučili su djecu i unuke da će sve krize nakon te biti kao mačji kašalj. 1929ta je prema ovoj bila kao naša kriza na početku tisućljeća.
Gdje smo sada? Pa, prošlo je već dvije godine od početka urušavanja (tada su polako banke počele najvaljivati moguće probleme). Tek odnedavno (zadnjih šest mjeseci) efekti su se počeli prelijevati na gospodarstvo: otkazi, blokiranje financijskog sustava, blokiranje poslovanja do jučer zdravih firmi, you name it.
Odavde treba krenuti u potrazi za prilikom za zaradu. Recimo, nije se agresivno krenulo u otpise potrošačkih kredita. Visa, Master Card, AmEx su odradile "tek" 50% pada cijene dionice. Zlato, sa cijenom od 1000 usd prije pola godine isto ima potencijala. Netko kaže da je povijesni maksimum bio na 800? Gluposti, uskladite sa inflacijom i vidjet ćete da je maksimum na 21xx usd. A ako dolar pada, zlato raste. Nema drugačije. A ako se uruši još koja valuta, zlato ide u nebo.
Tko zna, možda se ponovo pređe na garantiranje valute zalihama zlata. To bi bilo zanimljivo!

Sorry još jednom na dugom tekstu, volim ovu tematiku.