Srpanj 19, 2025, 16:55:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kriza i hobi - promišljanja by icek  (Posjeta: 6861 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline icek

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
Kriza i hobi - promišljanja by icek
« u: Prosinac 07, 2008, 18:59:42 poslijepodne »
Pozdrav

U zadnjih nekoliko dana umjesto da učim
(za posljednji ispit na fakultetu), proučavao sam uzroke i eventualne posljedice ekonomske krize i onoga što nam dolazi…
Svi pričaju kriza dolazi kriza ovo .. ono…
Googlao sam malo (previše) po internetu i došao do dosta šokantnih spoznaja…
Situacije koje su se odvijale ili se trenutno odvijaju u svijetu (posebno USA)…
i što se trenutno može zaključiti iz svega toga…
posebno s osvrtom na „naš hobi“ a i općenito na život.

Ono što se trenutno događa u Americi vrlo brzo (sljedeće godine) doći će i kod nas,
trenutno je u Americi  500 000 ljudi ostalo bez posla, a kraj ovome se ne nadzire…
slijedi potpuno rezanje troškova apsolutno svih privrednih sektora …
smanjivanje proizvodnje i problematično dobivanje povoljnih kredita..
(uz niske kamate, barem je to početna faza krize)…

pa da krenem „Icekovski“ od geneze problema;
nakon napada 11-og rujana američka federalna banka spustila je kamatne stope jako nisko bojeći se da će ulagači prestati investirati u Američko gospodarstvo i privredu…
umjetno su držali smiješno niske kamatne stope….((što znači kada ste dignuli kredit za kuću, godišnja stopa kamata na kredit iznosila je nekih 3-5% što je vrlo jeftin novac i svako' si je mogao priuštiti nekretninu i tako su cijene nekretnina rasle…
(umjetno su održavane visokima jel' su ljudi lako' dobivali uvjete za kredite)
Postojali su „investitori“ (kupci) koji su kupovali nekoliko nekretnina da iskoriste jeftine kredite nadajući se, da će kasnije svoje nekretnine moći skupo prodati ((budući da cijena nekretnina stalno raste ((isto je slučaj kod nas))))
nakon toga dolazi zasićenje tržišta nekretnina i cijene nekretnina počinju padati
((zakon ponude i potražnje))  budući da banke nisu dobro „osigurale“ svoje kredite počinju gubiti klijente i polako „sjedati“ preuzimati hipoteke.
No čak ni banke nisu mogle prodavati (oduzete) nekretnine da vrate uložene novce te su polako gomilale dugove i počele propadati …
Nakon toga Američka vlada počinje plan spašavanja i izvlači banke sa „injektiranjem“ ogromne količine novca da bi zaustavile (pokrile) bankrot…

(('ajmo reći da se nalazimo u ovom trenutku))

Budući da američka vlada nema toliko novaca da ubaci u gospodarstvo, krenuli su ga štampati.
Ono što je vrlo vjerojatno da će  se dogoditi je hiper-inflacija….
((tko ne zna što je to, može pitati svoje roditelje ili starije))
Posljedice toga biti će katastrofalne, vrlo vjerojatno će dolar kao moneta prestati postojati barem u ovakvom obliku.

I sad se pitate kakve to ima veze s nama?
 ima…
Dolar je međunarodna valuta i služi kao „mjerilo vrijednosti „  za većinu drugih svjetskih valuta ili roba (npr; nafta, …) većina država u svijetu drži vrijednosti svoje valute, u skladu s vrijednosti dolara iz svojih „deviznih rezervi“ … to se zove „monetarna zmija“
I sad dolazimo do još većeg  šoka;
 Kina kao država koja ima „ogromne“ količine dolara u svojim deviznim rezervama  gubi svakim danom inflacije na vrijednosti tog novca i ono čega se svi boje je da oni počinju masovno „prodavati“ Američke dolare u strahu da ne izgube te ogromne vrijednosti.
Što će rezultirati potpunim padom dolara barem onakvog kakvog mi poznajemo.

ako se ove „prognoze“ obistine;
Naš' Hobi je…  koliko god ga volimo luksuz koji si teško možemo priuštiti u vremenima koje dolaze .
s toga savjetujem da ne nabavljamo životinje za koje nismo sigurni da ćemo im osigurati uvjete za život … posebno mislim na „specifičnu prehranu“…
svatko bi si u idućih pola godine-godinu treba osigurati „samodostatnost“

Znam da pola Vas neće ni doći  (pročitati) do ovog teksta no možda se nađe netko kome će biti interesantan.

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Odg: Kriza i hobi - promišljanja by icek
« Odgovori #1 u: Prosinac 07, 2008, 19:05:15 poslijepodne »
Interesantan....uh sad si me prepao....ja,naime ne razbijam previše glavu time što će sutra biti.Živim danas kako najbolje mogu i znam(nemojte me krivo shvatiti,imam svoje razloge)
Sve ovo što si napisao ima smisla...

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #2 u: Prosinac 07, 2008, 20:30:29 poslijepodne »
super kaj si to napiso :up:ja sam se ljepo osiguro imam hrane kolko ocete ;)
=)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #3 u: Prosinac 07, 2008, 20:37:25 poslijepodne »
"svatko bi si u idućih pola godine-godinu treba osigurati „samodostatnost

Icek mislim da si optimističan.. kriza i posljedice krize trebale bi se osjećati nekoliko godina..

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #4 u: Prosinac 07, 2008, 23:24:38 poslijepodne »
Situacija je veoma interesantna, a poanta cijele priče je da se malo pomalo sve veće razlike u slojevima društva počinju urušavati na društvo kao takvo. Standard svima pada i mora doći do kakve takve opće recesije, jer će na ovaj način teško ići dalje. Svi to znamo i svima je to jasno, a pohlepnima to bez obzira koliko imaju najteže pada i sve će učiniti da ostanu tamo gdje jesu. Kuba bi mogla biti primjer onoga u što bi se svijet mogao uskoro pretvoriti, a to je iskorištavanje osobnih resura i improvizacija znanjem zbog nedostupnosti novoga, bilo da se radi o nedostupnosti zbog financija ili nekog drugog razloga. To s jedne strane i može donijeti mnoge inovacije i veću pažnju prema onome što sada imamo, prvenstveno što se tiče našeg hobija.
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Philosopher

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dugo Selo Okolica Zagreba
  • Ja sam greska, legalizirajte pobacaj.
    • I.T. - Internet Temporary
« Odgovori #5 u: Prosinac 08, 2008, 12:52:42 poslijepodne »
ja isto zivim samo za danas i samo danas kad dode sutra onda cu ze brinut za nju
Kakvi su me ucili mogo sam ispasti jos gori.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Prosinac 08, 2008, 13:13:51 poslijepodne »
Da....

Ha ništa... vrtek ionako planiram posaditi, imati ću graška i salate i kaj ja znam čega još za svoje ribice... uzgajati ću komarce i ostale gadne stvari... (bad je jedino kaj se ja nemrem prehraniti komarcima) i nekak valjda bumo...
Pustike, Turopolje

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #7 u: Prosinac 08, 2008, 14:25:29 poslijepodne »
..  a netko si takvu situaciju može preokrenuti u dobit :)..... kao što biva u svakim krizama....
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #8 u: Prosinac 08, 2008, 14:50:06 poslijepodne »
odlican tekst, dobro opisan uzrok a i zakljucak, koliko god da zivi kao samo jedan od statistickih vjerovatnost dogadjaja, na zalost dosta je izgledan  :up:
- nije ovca sve što bleji -

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #9 u: Prosinac 08, 2008, 15:15:39 poslijepodne »
moja razmišljanja o krizi a prije puštanja u pogon 450 l morskog

...već imam 800 kn struje mjesečno..bez potrošnje gornjeg stana... znači barem 1500 bude od NG nadalje... a akvarij još na to barem 150 mjesečno...

pa sol....

pa aditivi i gluposti...

pa sve sitnice koje se usput nađu..

....
..
.
...
.

ko ga hebe..bude nekako

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 08, 2008, 15:28:11 poslijepodne »
.. a di su još za nas koji ih imaju.. deca... ko takva tvoja tri omaisa mesečno.. :doh:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #11 u: Prosinac 08, 2008, 16:07:41 poslijepodne »
baš to... s tom razlikom da za ovih 10tak k kn kaj sam potrošio na bebi stvari i uređenje za malecku u zadnjih mjesec dana nisam ni trznuo uhom, a za akvarij sam čak imao grižnje savjesti ponekad  :D

jedino se pitam kaj će bit sad kad je crni fond presušio..i pitam se kak ekipa s 3k kn plaće ima djecu...  i pitam se kak se odgovorni imaju obraza pitat da otkuda bijela kuga i zašto je sve manje djece, a brate mili, svaki klinac za bebu toliko bezobrazno košta da su banke male bebe kaj se deranja građana tiče u usporedbi sa prodavačima bebi opreme

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #12 u: Prosinac 08, 2008, 16:56:39 poslijepodne »
Crni fond, he,he, biće prije crna rupa
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline schox

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 08, 2008, 17:15:57 poslijepodne »
jedino se pitam kaj će bit sad kad je crni fond presušio..

Vedrane ne nerviraj se, kad zagusti.....za tebe....bumo neku aukciju sklepali  ;)

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #14 u: Prosinac 08, 2008, 17:40:11 poslijepodne »
Tek sad ću se početi ozbiljnije baviti svojim hobijem  ;)

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #15 u: Prosinac 08, 2008, 23:04:30 poslijepodne »
sve krize zadnjega stoljeća su trajale godinu dana, posljedice nešto duže. mislim da teraristima uzgajati cvrčke nije neki strošak iako ih malo to radi... s krizom i bez nje tako da su gušteri navikli gladovati ;)

Offline Philosopher

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dugo Selo Okolica Zagreba
  • Ja sam greska, legalizirajte pobacaj.
    • I.T. - Internet Temporary
« Odgovori #16 u: Prosinac 10, 2008, 20:27:06 poslijepodne »
nadam se da ce trajat godinu max dvije
Kakvi su me ucili mogo sam ispasti jos gori.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #17 u: Prosinac 11, 2008, 10:56:26 prijepodne »
Svako malo je negdje kriza,pitam se može li nam bit lošije nego za vrieme rata,kad su ljudi imali plače od 150-200 DEM,firme bile uništavane sustavno,preko 300 000 ljudi je ostalo bez posla.ma ljudi moji,pa kriza je nama na ovim prostorima oduvijek,mislim(nadam se)da smo mi ipak naučeniji od amerikanaca na takve prilike.A što se hobija tiće,zasad nije takva stavka u proračunu ako se zadržim na sadašnjem nivou.Jedino kaj mi uvijek gledamo nove životinjice,veće aqua/terarije,pa su oči često veće od novčanika.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #18 u: Prosinac 11, 2008, 11:59:51 prijepodne »
ice svaka cast na tekstu,i ja se nadjoh u slicnoj situaciji,treba se ucit za ispit a nikako se maknut s pc-a.proso desetke stranica koj episu o krizi i uzrocima ,ali ti si to tako lijepo srocio. :up:
svi ste rekli puno,nazalost istinitog.U Hrvatskoj je vec neko vrijeme financijski jako tesko imat djecu,mislim uvijek je bilo,ali drzava ipak sad ima mogucnosti a ne cini nista,a iovako izumiremo polako nastavi li se niska stopa nataliteta.Najvise me ljute one utovljene glavonje u saboru,o tajkunima i sl da ne pricam,(oni najgori su ipak izvan sabora ili su davno bili u istom),samo na sebe misle,ne shvacam te ljude ako ih se uopce tako moze nazvat.Pa kako netko moze biti tako sebican pohlepan i bezobrazan?,mislim da ce ovo zadugo ostat retoricko pitanje.Veliki problem je i neosjetljivost viseg sloja,nazovimo elite(jadnika) na probleme onih koji nisu dio istog,glavna preokupacija je sve veci kapital.Ma moglo bi se o tim i slicnim problemima pisat u nedogled.Nista novo na nasem planetu.
Kao sto je Velebit reko a kad mi to nismo bili u krizi,pa prije 18 godina nismo ni znali ocemo li zivi ostat.Cinjenica je da smo konstantno u nekoj kriznoj situaciji(mislim na financijsku),a ovo zadnje je ipak kulminacija svega a i dobo dosao paravan politicarima da narod drze u strahu i podalje od pravih problema do kojih su nas i doveli oni,a ne kriza u svijetu
Sto se akvarija tica,a snaci cemo se nekako,malo ce bit teze onima sto imaju morske manekene i one vecih litraza.
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 11, 2008, 15:48:53 poslijepodne »
Uf, sad ću ja malo duži tekst. Sorry unaprijed, ali bavim se time.

Icek, nije ti loš tekst. Više manje si dobro opisao kako je sve krenulo i šta se dešava, s time da si malo pojednostavio gubitke banaka. Nije baš da su svi oni gubitci nastali od otpisa hipoteka, već je VELIKI dio gubitaka otišao na otpise obveznica koje su kao kolateral imale same hipoteke. Na to dolaze još i razni derivati na te papire (CDO), koji su baš dobro lupile vlasnike po
džepovima.

Ipak, mislim da bi se najviše trebalo okrenuti tome kako novce zaraditi u ovoj situaciji, kao što je skropac napisao. Oni koji su znali odrali su se od novaca shortajući derivate kao što su CDS-ovi, oni koji su znali manje zaradili su na drugi način. Shortanje financijskog sektora, shortanje indeksa, kupovina japanskog jena, shortanje australaca i kanađanja, itd. Uvijek se ima kako zaraditi, ako se dobro pripremiš. Mi jesmo limitirani sa načinima zarade, ali da se nekako postaviti.

Osnovna pretpostavka dobre pripreme jest shvaćanje koliko ova kriza može potrajati, i šta se da u tom razdoblju napraviti. Recimo, uvriježeno je razmišljanje da će potrajati godinu dana. Nedavno me nazvao jedan prijatelj koji je radio u fondovskoj industriji, i kaže: ajmo kupovati, nikad nije trajalo duže od godinu dana.

Možeš mislit.

Ovakva kriza se nije ponovila od 1870tih godina, imate zanimljivih tekstova o tome na netu. Bilo je potrebno četiri godine da bi se došlo do dna. Nezaposlenost je bila tolika da je to teško zamisliti. Ljudi koji su imali priliku živjeti u to doba naučili su djecu i unuke da će sve krize nakon te biti kao mačji kašalj. 1929ta je prema ovoj bila kao naša kriza na početku tisućljeća.

Gdje smo sada? Pa, prošlo je već dvije godine od početka urušavanja (tada su polako banke počele najvaljivati moguće probleme). Tek odnedavno (zadnjih šest mjeseci) efekti su se počeli prelijevati na gospodarstvo: otkazi, blokiranje financijskog sustava, blokiranje poslovanja do jučer zdravih firmi, you name it.

Odavde treba krenuti u potrazi za prilikom za zaradu. Recimo, nije se agresivno krenulo u otpise potrošačkih kredita. Visa, Master Card, AmEx su odradile "tek" 50% pada cijene dionice. Zlato, sa cijenom od 1000 usd prije pola godine isto ima potencijala. Netko kaže da je povijesni maksimum bio na 800? Gluposti, uskladite sa inflacijom i vidjet ćete da je maksimum na 21xx usd. A ako dolar pada, zlato raste. Nema drugačije. A ako se uruši još koja valuta, zlato ide u nebo.

Tko zna, možda se ponovo pređe na garantiranje valute zalihama zlata. To bi bilo zanimljivo! :)

Sorry još jednom na dugom tekstu, volim ovu tematiku. :)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #20 u: Prosinac 11, 2008, 16:19:18 poslijepodne »
..ali korijen cijele priče ( zla) je kapitalistička pohlepa i dobro poznate maksime -" Vječni rast dobiti ", "Daj još,još JOŠ" , " Extraprofit preko leševa"  i " Kako zaraditi još više, ne iz potrebe, nego, eto, tek tako, da imam o čemu pričat u golf klubu" ...

Ono što me u cijelo priči užasno iritira je ono što sam već negdje napomenuo... Kad bankari i industrijalci zarađuju milijune/milijarde onda je to samo njihov profit i ne daj bože da netko pomisli drugačije,  a kada propadaju ( ili bolje reći gube, jer ta gamad ne može propasti) onda je to problem SVIH i države uzimaju NAŠE novce da pokrpaju rupe nastale pohlepom NEKOLICINE , koja uruši cijeli labavi sistem koji je ionako podređen samo njima, a mi ga održavamo i punimo, kombinacijom inertnosti , neznanja i nemoći...

I teško da cijela priča neće imati poantu u daljnjem bogaćenju bogatih... Kao što je baš indikativno da je Amerika zrokala globalni financ sistem baš sada, a glavna žrtva bi mogla ispasti kineska ekonomija...ma divno...

Da li sam to dobro sažeo ili sam možda negdje zabludio? ...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 11, 2008, 16:39:59 poslijepodne »
a malo jesi zabludio, iskren da budem.

Nije ovdje bio toliko slučaj da se ostvari ekstraprofit ili nešto slično. Osnova priče je započela prije nekih 15tak godina, kad je masu ljudi počelo shvaćati da se na Wall Streetu da zaraditi životna plaća u godinu dana. To je natjeralo masu ljudi u taj posao, a masa kao što znamo ne podrazumijeva kvalitetu. Na kraju se došlo do toga da imaš brdo ljudi koji pojma nemaju šta prodaju, ali znaju da ako prodaju dovoljno dobijaju svoj bonus. Masa njih nema pojma dan danas šta se dogodilo, a još manje kuže da su tu oni nešto krivi.

To ti je pokrenulo lančanu reakciju: zaposlenici su ganjali bonuse, dioničari rast cijene dionica, fond manageri su morali odgovarati svojim ulagačima. Začarani krug, koji ipak ima svoje posljedice po glavne aktere: fondovi u krizi, udjelničari gube novac, dioničarima pale cijene dionica, zaposlenici ostaju bez posla. Netko bi rekao da su njima ipak ostali bonusi? Ti ljudi su se uglavnom nakrcali kredita kupujući kuće i gluposti misleći da imaju doživotnu priliku za zaradu novaca. Usudio bih se reći da će 80% njih ostati bez sve love. Pogotovo jer su sigurno dijelove bonusa ulupali u dionice kod prve korekcije. A nakon toga doživjeli pad.

Nije ovdje nastao kiks nekolicine. Cijeli sistem je počivao na 20 godina neprestane zarade, na sistemu bonusa, na sistemu margin kredita. Ljudi su UČENI da tako rade.

Da li će se bogati obogatiti? Veliki dio hoće. Zašto? Pa, imaju kapitala i strpljenja. Kapitala da se ne moraju zaduživati i dobijati po repu ako krene nizbrdo. I strpljenja da se ovako nešto dogodi. To je po meni osnovna prednost. Primjerice, bilo je jako teško odgledati CROBEX u 2006. godini kako raste. Ali nitko sa osnovnom financijskom kulturom ne bi bio ulagao u takvo tržište, već čekao da se dobije razumne cijene, pa onda je trebalo čekati i POPUSTE. Nema smisla kupovati po realnoj cijeni, ako je poanta da se nešto zaradi zar ne?  :-[

I za kraj: zašto mi moramo plačati tuđe greške? Tu se slažem. Po meni, trebalo je dopustiti da propadnu i Lehman i Bear Sterns i JP Morgan i Goldman Sachs i svi koji su to zaslužili. Pa i autoindustrija. Očistilo bi se stanje u industriji, dobili bi realne cijene na tržištu. Pa i velike diskonte negdje na pola puta. Nitko sretniji od mene, da kupujem tada. Ali treba biti realan. Da se tako nešto dogodi, ode svijet u klinac. Nezaposlenost u razvijenim zemljama minimalno 20%. Katastrofa, i zato se sada upumpava porezni novac.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #22 u: Prosinac 11, 2008, 18:39:10 poslijepodne »
samo nastavite ovo mi je jako zanimljivo
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 11, 2008, 18:45:25 poslijepodne »
..dobro i kakva je prognoza Neve što se tiče Hr fondova i dionica u slijedećih 5 godina?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #24 u: Prosinac 11, 2008, 19:32:38 poslijepodne »
 ha.. ha .. renta ... ne bu dooobrooo ... ne bu.... vadi lovu dok stigneš ;)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti