Lipanj 09, 2025, 12:40:48 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Promena vode u Malawi akvariju  (Posjeta: 3822 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Promena vode u Malawi akvariju
« u: Listopad 29, 2004, 21:00:00 poslijepodne »

I tu vladaju odredjena pravila,koje je dobro,da se prihvataju.

Kad sam ja dobio prvi ciklid akvarij,ja sam jednom sedmieno menjao otprilike 10-15% vode.No to se pokazalo ubrzo kao nedovoljnim,pa ja kao duplo poveeao i došao na nekih 20%,možda 25 % promenjene vode.

I tokom tih prvih koraka,baš se pokrenula neka divna rasprava o promeni vode u Malawi akvariju.Bilo je dosta priee i razlieitih % ali nekako smo se složili,da je poželjeno promeniti nedeljno 50% vode.Eini li vam se dosta,meni se u poeetku to einilo puno vode,no sad kad svaki nedelje promenim nekako mi to normalno.

Pošto u Malawi akvariju nema bilja,a krupne ribe,mi sa tim promjenom vode ne samo da bitno poboljšamo kvalitetu vode,nego tim einom i pokrenemo mrest.

Kako ja to radim:

Kad me vide djeca sa crevima,tad znadu,da ee biti promjene vode u akvarijih,pa se oni lepo sklone u svoje sobe.

A ja lepo na crevo navlaeim spravu za eišeenja tla,gdje lepo oeistim dno,korak po korak,izmet i slieno.

Kad uradim ovo,ja lepo uzmem spužvu i eistima stakla od nekih zelenih taeka ili algi.

Nakon toga pregledam filter medije,te po potrebi oeistim i njih,nije to svake nedelje,nego obieno jedanput meseeno.Ali obavezno oeistimfiltere Resun,kako se ne bi zaeepili i pokvarili.

Kad to uradim u ostatak vode ulijem tonike za zaštitu sluzokože ribe te istodobno i za poboljšanje vodovodne vode /TETRA ili SERA/,posle toga idu još i vitamini.

Sad iz slavine teee voda direktno u akvarij.

Kad se napuni obavezno merim i pH,jer je barem voda kod mene neutralna,pa dodajem još pufere,kako bih sa tim podigao i pH adekvatan za Malawi ciklide.Obieno se u poslednje vreme koristim puferom tvrtke SEACHEM.

Još obrišem staklo izvana,pospravim "alat" sav zadovoljan uzmem nešto za žed i gledam,gledam ciklide...

Eto ti moga priljubljenog alata ,kad je promena vode u pitanju.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #1 u: Listopad 29, 2004, 22:17:00 poslijepodne »
Ja držim parametre vode u istim vrijednostima vea duže vrijeme sa mijenjanjem vode svako 15 dana po 25% i mislim da ako parametri odgovaraju nebi trebao ništa mijenjati,....

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #2 u: Listopad 29, 2004, 23:33:00 poslijepodne »

Citat: Bojko
...I tokom tih prvih koraka,baš se pokrenula neka divna rasprava o promeni vode u Malawi akvariju.Bilo je dosta priee i razlieitih % ali nekako smo se složili,da je poželjeno promeniti nedeljno 50% vode.Eini li vam se dosta,meni se u poeetku to einilo puno vode,no sad kad svaki nedelje promenim nekako mi to normalno.

Naravno da je potrebno kod takvih akvarijuma kao sto su Malawi, menjati vise nego obicno voduu akvarijumu. Razlog je bas taj sto nema bilja u akvarijumu, znaci nema kljucnih potrosaca nitrita i nitrata. Kako i u akvarijumima sa biljem tesko eliminisati nitrate, tek ovde to moze biti veliki problem .

I ako bioloska filtracija funkcionise u ovim Malawiakvarijumima, krajnji produkt nitrifikacije je nitrat (NO3)koji je manjeotrovanod nitrita (NO2) ali je veci problem njega ukloniti . A uklanjamo ga isto kao i kod akvarijuma sa biljem a toje delimicnim menjanjem vode. A koliko, to je vec Bojko rekao, dosta vise nego kod ostalih akvarijuma gde imamo bilje..Ako bi nam ribe bile duze vreme izlozene nitratima, to moze uticati na njihovimunitet i sklonost raznim oboljenjima. Zato se kod nekih akvarijuma gde imamo takav slucaj dugotrajnom izlaganju nitrata , desavaju neki neresivi problemi.

Znaci ,kako Bojko kaze: "poželjeno promeniti nedeljno 50% vode."

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 29, 2004, 23:35:00 poslijepodne »

Koji si ti voljaš. 50% vode... Vodu ne diram - tj. ne dodajem nikakve kemije osim za pripremu vode. Vodu minjam 30-40% svaka dva tjedna s tim da je ostavim da ostoji 5-6 sati ili preko noai.
Split/Hrvatska

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
« Odgovori #4 u: Listopad 30, 2004, 11:35:00 prijepodne »
U mojih 230 L sa izmjenama 2X mjeseeno po 25% vode NO2 i NO3 su na nuli, doduše ima 4 kom anubiasa i nešto ostataka valisnerie koju su auratusi obrstili,... dok to štima, ja se držim takvih izmjena i redovitog usisavanja kod svake promjene vode.

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 30, 2004, 13:18:00 poslijepodne »
NO3 redovito testiram i uvik je skoro pa 0. Imam malo anubiasa i to je to.
Split/Hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 30, 2004, 14:59:00 poslijepodne »
pozeljno je ne pretjerivati u nicemu pa tako ni u tome.
Zagreb/Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 30, 2004, 22:09:00 poslijepodne »

Eto šta kaže Ad Konings:

"In our aquarium we should change 50% /yes,half/of the water every week.We must stick to this rule because it saves us lots of money.

Malawi cichlids are not cheapest aquariumfishes money can buy"

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 01, 2004, 16:11:00 poslijepodne »

Eto,šta sam danas radio.

Jedan akvarij RIO 400 i promena vode:

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #9 u: Studeni 01, 2004, 16:17:00 poslijepodne »
Ja isto mijenjam svake sedmice iako su unutra samo 4 relativno male ribe.Kod ciscenja dna sam uocio da prljaju vise nego puuuuno tropskih , a i ono da krene nesto nizbrdo , ne bih darizikujem.
Oh sto te volim joj

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #10 u: Studeni 01, 2004, 19:38:00 poslijepodne »

ja sam tek poceo sa cikidima tak da ce mi ova informacija dobro doc. Do sad sam mjenjao po 25% i svako malo sam morao cistit alge sa podloge i stakla. Od danas mjenjamstrategiju .

Offline cosmo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 02, 2004, 12:51:00 poslijepodne »
ja svakih 2-3 tjedna promjenim 15-25% vode,algi nema ni pod razno,smeca isto, nitriti i nitrati na nuli,voda bistra ko suza,ribe zdrave i vesele,cak su se i mrijestile ali sam ja nazalost to sjebao.Ono volim te ribe i drage su mi i one i taj hoby ali bas da toliko drkam po tome i pretjerujem,nebi hvala niti imam vremena,niti ima potrebe bar u mom slucaju,inace akvarij je 112 litara i ima5 vecih pseudothorpusa i 3 mala,2 ukrasna soma i 2 cistaca,nesto bilja tj jedan anubias i nekoliko aponogeton bonivanisa-brijem da se tako pise-i stvar uredno vozi vec nekoliko mjeseci.A sta je najbolje troskovi su mi se sveli ako raunam prosjek od 3 mjeseca na nekih 30 kuna po mjesecu dok prije dok sam imao skalara,tetre i slicno mjesecno sam trosio i do 10 puta vise para.
Zagreb/Hrvatska

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Studeni 02, 2004, 13:18:00 poslijepodne »
Bojko, majstore! Vidim da imaš Powerhead pumpu baš kao što sam i ja kupio i sad mi je još draže što jesam! Kupio sam PowerHead 802 sa istim aquaclear filterom kao na slici koji je završio kod perinja u akvariju, a Powerhead 402 je u mojem malawi akvariju!    

Offline Marko69

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 02, 2004, 17:50:00 poslijepodne »
Bojko koji je ono prugasti ciklid u prvom planu. Imaš još dva koliko vidim.
Split/Hrvatska

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 02, 2004, 19:55:00 poslijepodne »

To je vrstaPseudotropheus crabro,popularno nazvan i kameleon ciklid,pošto menja boju,od smedje na tamnu ili još je poznat kao Bumble bee.

Taj ciklid poznat je po tome,da ima puno mladih,ja sam ih najviše izbrojao preko 50.

A evo i par:

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
« Odgovori #15 u: Studeni 02, 2004, 22:10:00 poslijepodne »

Citat: Marko69
Bojko koji je ono prugasti ciklid u prvom planu. Imaš još dva koliko vidim.

Pseudothropeus carbo, imaš ih u Barbija. Ja sam ih mislio uzeti, preljepi su pogotovo ženke koje su svijetlije, aliakvarij mi je i ovako krcat,...

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
« Odgovori #16 u: Studeni 02, 2004, 22:17:00 poslijepodne »
Sorry, nije carbo nego crabro al' svejedno meni jedna od ljepšihvrsta.