I tu vladaju odredjena pravila,koje je dobro,da se prihvataju.
Kad sam ja dobio prvi ciklid akvarij,ja sam jednom sedmieno menjao otprilike 10-15% vode.No to se pokazalo ubrzo kao nedovoljnim,pa ja kao duplo poveeao i došao na nekih 20%,možda 25 % promenjene vode.
I tokom tih prvih koraka,baš se pokrenula neka divna rasprava o promeni vode u Malawi akvariju.Bilo je dosta priee i razlieitih % ali nekako smo se složili,da je
poželjeno promeniti nedeljno 50% vode.Eini li vam se dosta,meni se u poeetku to einilo puno vode,no sad kad svaki nedelje promenim nekako mi to normalno.
Pošto u Malawi akvariju nema bilja,a krupne ribe,mi sa tim promjenom vode ne samo da bitno poboljšamo kvalitetu vode,nego tim einom i pokrenemo mrest.
Kako ja to radim:Kad me vide djeca sa crevima,tad znadu,da ee biti promjene vode u akvarijih,pa se oni lepo sklone u svoje sobe.
A ja lepo na crevo navlaeim
spravu za eišeenja tla,gdje lepo oeistim dno,korak po korak,izmet i slieno.
Kad uradim ovo,ja lepo
uzmem spužvu i eistima stakla od nekih zelenih taeka ili algi.Nakon toga
pregledam filter medije,te po potrebi oeistim i njih,nije to svake nedelje,nego obieno jedanput meseeno.Ali obavezno oeistimfiltere Resun,kako se ne bi zaeepili i pokvarili.
Kad to uradim u ostatak vode ulij
em tonike za zaštitu sluzokože ribe te istodobno i za poboljšanje vodovodne vode /TETRA ili SERA/,posle toga idu još i vitamini.
Sad iz slavine teee voda direktno u akvarij.
Kad se napuni obavezno merim i pH,jer je barem voda kod mene neutralna,pa dodajem još pufere,kako bih sa tim podigao i pH adekvatan za Malawi ciklide.Obieno se u poslednje vreme koristim puferom tvrtke SEACHEM.
Još obrišem staklo izvana,pospravim "alat" sav zadovoljan uzmem nešto za žed i gledam,gledam ciklide...

Eto ti moga priljubljenog alata ,kad je promena vode u pitanju.