Boli glava od ovoga. Selma, ljutila se ili ne ljutila,
ali moram ti reci da dosta toga radis pogresno.
Za dobro bit tvoje kornjace, bilo bi dobro da prihvatis predhodne i sljedece savjete,
bez onog "nadam se da im nece smetat" i "to je malo" i slicno tome.
E ovako ne znam kolika je temperatura na kopnu, ispod uvb lampe je na nekih 10-ak centimetara i nema stakla između.
Trebas znati kolika je temparatura na kopnu (tocnije receno temp.zraka).
Razmak moze slobodno biti malo veci, vec samo 10cm. Kornjace se vole cesto puta izpruziti.
Osim toga, koliki je razmak izmedju zarulje sto grije i kopna ?
Ova hrana je pravljena za diskuse, sve se mjesa i melje-goveđe srce, bijelo pilece meso, oslić, mrkva, blitva, kuhana paprika bez kozice normalno, malo bijelog luka za imunitet, bundeva.Zaledi se i onda im se reze u male kockice. To sam im probala dati i super jedu pa se nadam da im to malo blitve nece stetiti. Jedu one raznovrsno, dajem im i samo meso a i njihovu hranu, račiće rijetko. Probala sam im dati malo jabuke pa neće, kao ni mrkvu.
Ta hrana za diskuse, to pravite sami ili kupujete ?
Ne zelim komentirati za diskuse jer se kuzim u njih manje vec nikako.
Ali hrani kornjacu hranom koja je namjenjena kornjacama. Sasvim je normalno
da ce kornjace to jesti kao lude, kao i skoro sve mesnato sto jedu ako im se da.
Ako imas diskuse, imas vjerovatno ponekad previse akvarijskog bilja. To joj ubaci,
to im je i prirodna hrana, ako jede, dobro je, ako ne, opet dobro, jesti ce kad vrijeme dodje.
Jabuku, mrkvu, opcenito povrce, nedaji kornjaci. Kao sto vidis, ona to i sama ne jede
a i u prirodi pocinju bilje jesti tek kad postanu odrasle. Gliste, ribu, takve stvari
joj nudi to je njihova glavna hrana.
Ne dajem im nikakve vitamine, vodu im pripremam sa ...ne znam kako se zove nešto kao aqua safe za diskuse samo sto je za kornjače i dodajem im neke kapi za oklop, ni to ne znam kako se zove, moram pogledati. Imamo toga previše u kući-što za ribe što za kornjače.Možete li mi objasniti taj D vitamin što neki kažu da mažu oklop a neki da kapaju na hranu, da li je to uljni vitamin ili je u vodenom rastvoru i šta sa njim da radim.
Aqua Safe i slicno je jedino sto mozes staviti u vodu da vodu pripremis, inace nista.
Sve ostalo sto ti se kaze da ubacis u vodu, kao vitamini... ili sta ja znam.
To je sve u pravom smislu "baceno u vodu". Citaj: bacila si, ne vrijedi, ne pomaze, obicna glupost.
Mazanje oklopa, ne samo da nevrijedi ni najmanje necemu, nego je protukorisno.
Drugim rijecima stetno za kornjacu. Kornjacu pusti na miru, to je najbolje sto mozes uraditi.
Vitamin D3 uzimaju preko hrane i razvijaju ga preko uv rasvjete. Ako kornjacu raznoliko hranis,
nisu ti nikakvi dodatni vitamini potrebni. Naprotiv, ako pretjeras sa vitaminima,
mozes takodjer dobiti ozbiljan problem.
Na nekom forumu sam pročitala da ih jednom sedmično treba staviti u kamilicu 15-ak minuta pa i to radim.
Uglavnom sve što pročitam a učini mi se ok praktikujem.
Ako si zaboravila na kojem si to forumu
procitala, onda je dobro, ako nisi, odmah zaboravi i taj forum i sve sto je napisano na tom forumu.
Jer ovakve izjave su sjajni biseri koji se bore za Top 10 najglupljih izjava u drzanju kornjaca.
Ovako, sto se tice kamilice. Kasmilica se koristi, samo u iznimnim slucajevima ako se radi o
infekciji i ili upalu oka. I to ako je oko sljepljeno da se vise nemoze samo otvoriti, onda kamilica pomaze.
A i to samo kao sto sam naveo, u iznimnim slucajevima. Kupanje kornjace u kamilci je mucenje te zivotinje.