Srpanj 21, 2025, 13:58:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crvenouhe kornjače- pitanje  (Posjeta: 12433 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SELMA

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Crvenouhe kornjače- pitanje
« u: Studeni 11, 2008, 12:25:24 poslijepodne »
Prije par sedmica sam dobila dvije male crvenouhe kornjače,velike 4-5 cm. Napravili smo im terarij po uzoru na Zajecov-otvoreni, naprijed krace staklo, nazad podij za sunčanje-ne znam tačno veličinu-znam da je 35 sa ...., staje oko 15 litara vode. . Imaju unutrašnju pumpu, grijač, uvb sijalicu. Znam da je terarij mali ali cekam preseljenje diskusa u veći akvarij pa se i one sele. Za sada im je dobro, dubina vode je preko 2 njihove dužine. Elem,hranim ih svim i svačim-neće ni povrće ni voće, ali svoju hranu,meso kao i pravljanu za diskuse super jedu(goveđe srce, mrkva, blitva, bijeli luk). Pročitala sam na nekom od foruma da im treba davati sipinu kost ili ljusku od jajeta. Probala sam ali neće. Možete li mi objasniti kako da stavim sipinu kost-probala sam i male komadiće i veće ali ih uopšte ne zarezuju.
Pokušat ću da ubacim sliku mada nije dobra, ima prepravki na terariju(veličina šljunka je promjenjena-ubačen je veći, pećina je spuštena sa kamenja jel su počela da izlaze na podij)i ne vide se kornjače, al nemam bolje.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Crvenouhe kornjače- pitanje
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2008, 12:53:31 poslijepodne »
Pozdrav i dobro dosla!
Akvarij je ok za pocetak, ali kornjace ce ti ga brzo prerasti. Za male kornjace je uobicajeno da odbijaju biljnu hranu, s vremenom ce se mozda naviknuti na nju. Budi oprezna sto im nudis, jer ne smiju jesti previse voca kao niti određeno povrce koje sadrzi oksalnu kiselinu (to ukljucuje blitvu). Najbolje im je davati sirovo nemasno meso, slatkovodnu ribu i zivu hranu (zivorotke, gliste, crvi, cvrcci, puzevi...). Kao dodatak prehrani im mozes davati kvalitetnije granule za kornjace, npr. Tetra Repto Min. Sipinu kost mozes namrviti na meso i taj komad dati kornjaci ravno u usta. Ako ces redovito davati zivu hranu kornjace ce dobiti dostatnu kolicinu kalcija iz zive hrane pa im kost nece biti potrebna.

Da li kornjace imaju mjesto gdje mogu izaci i u potpunosti se osusiti (s obzirom da kazes da si maknula dio kopna)?

Kolika je temperatura na kopnu?

Da li između UV lampe i kopna stoji staklo?
« Zadnja izmjena: Studeni 11, 2008, 12:55:25 poslijepodne od Kori »
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #2 u: Studeni 11, 2008, 16:53:59 poslijepodne »
... kao i pravljanu za diskuse super jedu(goveđe srce, mrkva, blitva, bijeli luk).

Ne kuzim se u duiskuse, ali kornjacama bjeli luk ???
(sto blitva znaci i neznam). Vec ti je receno, ali i ja da ponovim:
Tako male kornjace preteznp ne jedu biljnu hranu, nudi ono sto je Kori napisao.
Sipinu kost mozes ostaviti u vodi (itnije komadice).
Ne ocekuj odmah da krenu i jedu, one to znaju povremeno grickati.
A rasznolika hrana daje kornjacama sama od sebe sve sto treba.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2008, 09:05:58 prijepodne »
Hvala na odgovorima. E ovako ne znam kolika je temperatura na kopnu, ispod uvb lampe je na nekih 10-ak centimetara i nema stakla između. Ova hrana je pravljena za diskuse, sve se mjesa i melje-goveđe srce, bijelo pilece meso, oslić, mrkva, blitva, kuhana paprika bez kozice normalno, malo bijelog luka za imunitet, bundeva.Zaledi se i onda im se reze u male kockice. To sam im probala dati i super jedu pa se nadam da im to malo blitve nece stetiti. Jedu one raznovrsno, dajem im i samo meso a i njihovu hranu, račiće rijetko. Probala sam im dati malo jabuke pa neće, kao ni mrkvu. Ne dajem im nikakve vitamine, vodu im pripremam sa ...ne znam kako se zove nešto kao aqua safe za diskuse samo sto je za kornjače i dodajem im neke kapi za oklop, ni to ne znam kako se zove, moram pogledati. Imamo toga previše u kući-što za ribe što za kornjače.Možete li mi objasniti taj D vitamin što neki kažu da mažu oklop a neki da kapaju na hranu, da li je to uljni vitamin ili je u vodenom rastvoru i šta sa njim da radim.
Na nekom forumu sam pročitala da ih jednom sedmično treba staviti u kamilicu 15-ak minuta pa i to radim. Uglavnom sve što pročitam a učini mi se ok praktikujem.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2008, 17:11:12 poslijepodne »
Boli glava od ovoga. Selma, ljutila se ili ne ljutila,
ali moram ti reci da dosta toga radis pogresno.
Za dobro bit tvoje kornjace, bilo bi dobro da prihvatis predhodne i sljedece savjete,
bez onog "nadam se da im nece smetat" i "to je malo" i slicno tome.

E ovako ne znam kolika je temperatura na kopnu, ispod uvb lampe je na nekih 10-ak centimetara i nema stakla između.
Trebas znati kolika je temparatura na kopnu (tocnije receno temp.zraka).
Razmak moze slobodno biti malo veci, vec samo 10cm. Kornjace se vole cesto puta izpruziti.
Osim toga, koliki je razmak izmedju zarulje sto grije i kopna ?

Ova hrana je pravljena za diskuse, sve se mjesa i melje-goveđe srce, bijelo pilece meso, oslić, mrkva, blitva, kuhana paprika bez kozice normalno, malo bijelog luka za imunitet, bundeva.Zaledi se i onda im se reze u male kockice. To sam im probala dati i super jedu pa se nadam da im to malo blitve nece stetiti. Jedu one raznovrsno, dajem im i samo meso a i njihovu hranu, račiće rijetko. Probala sam im dati malo jabuke pa neće, kao ni mrkvu.
Ta hrana za diskuse, to pravite sami ili kupujete ?
Ne zelim komentirati za diskuse jer se kuzim u njih manje vec nikako.
Ali hrani kornjacu hranom koja je namjenjena kornjacama. Sasvim je normalno
da ce kornjace to jesti kao lude, kao i skoro sve mesnato sto jedu ako im se da.
Ako imas diskuse, imas vjerovatno ponekad previse akvarijskog bilja. To joj ubaci,
to im je i prirodna hrana, ako jede, dobro je, ako ne, opet dobro, jesti ce kad vrijeme dodje.
Jabuku, mrkvu, opcenito povrce, nedaji kornjaci. Kao sto vidis, ona to i sama ne jede
a i u prirodi pocinju bilje jesti tek kad postanu odrasle. Gliste, ribu, takve stvari
joj nudi to je njihova glavna hrana.

Ne dajem im nikakve vitamine, vodu im pripremam sa ...ne znam kako se zove nešto kao aqua safe za diskuse samo sto je za kornjače i dodajem im neke kapi za oklop, ni to ne znam kako se zove, moram pogledati. Imamo toga previše u kući-što za ribe što za kornjače.Možete li mi objasniti taj D vitamin što neki kažu da mažu oklop a neki da kapaju na hranu, da li je to uljni vitamin ili je u vodenom rastvoru i šta sa njim da radim.
Aqua Safe i slicno je jedino sto mozes staviti u vodu da vodu pripremis, inace nista.
Sve ostalo sto ti se kaze da ubacis u vodu, kao vitamini... ili sta ja znam.
To je sve u pravom smislu "baceno u vodu". Citaj: bacila si, ne vrijedi, ne pomaze, obicna glupost.
Mazanje oklopa, ne samo da nevrijedi ni najmanje necemu, nego je protukorisno.
Drugim rijecima stetno za kornjacu. Kornjacu pusti na miru, to je najbolje sto mozes uraditi.
Vitamin D3 uzimaju preko hrane i razvijaju ga preko uv rasvjete. Ako kornjacu raznoliko hranis,
nisu ti nikakvi dodatni vitamini potrebni. Naprotiv, ako pretjeras sa vitaminima,
mozes takodjer dobiti ozbiljan problem.

Na nekom forumu sam pročitala da ih jednom sedmično treba staviti u kamilicu 15-ak minuta pa i to radim.
Uglavnom sve što pročitam a učini mi se ok praktikujem.
Ako si zaboravila na kojem si to forumu
procitala, onda je dobro, ako nisi, odmah zaboravi i taj forum i sve sto je napisano na tom forumu.
Jer ovakve izjave su sjajni biseri koji se bore za Top 10 najglupljih izjava u drzanju kornjaca.
Ovako, sto se tice kamilice. Kasmilica se koristi, samo u iznimnim slucajevima ako se radi o
infekciji i ili upalu oka. I to ako je oko sljepljeno da se vise nemoze samo otvoriti, onda kamilica pomaze.
A i to samo kao sto sam naveo, u iznimnim slucajevima. Kupanje kornjace u kamilci je mucenje te zivotinje.

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2008, 08:39:26 prijepodne »
Hvala na kritikama. Usvajam . Ja se vec dugo bavim akvaristikom, pa mi je ovo za kornjace malo nepoznato pa zato pitam. Ta žarulja sto grije je 10-ak centimetara od kopna, to sam mislila. Hranu pravimo diskusima, ali ako im smeta necu im ni davati.Povrce im vise ni ne nudim kad nece nemoraju a travu ima ubacim s vremena na vrijeme, imaju sad lokvanj. U kamilicu ih vise necu stavljati, a to sam procitala na kornjace.com forumu.Kazu da se tako ociste od svega sto ima ne treba na tijelu i oklopu-PARAZITI, BAKTERIJE. Ja im naspem kamilicu u malu zdjelu i stavih im ih da plivaju 10-ak minuta. Inace sam medicinski radnik i znam da je kamilica antiseptik pa kontam da im ne moze nastetiti.Ali ako ne treba i necu ih stavljati. Dobro da znam za vitamine , ni to im necu davati.
Ja ne mogu davati kornjacama zivu hranu, to ne dolazi u obzir, volim sve zivotinje i to mi je ubistvo. Nisam vegetarijanac jedem meso ali ne ubijam zivotinje.
Hvala ti na pomoći, neću te više daviti, osim ako nesto ne pođe po zlu pa mi zatreba stručna pomoć.
Selma

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Studeni 13, 2008, 13:16:01 poslijepodne »
Lampa bi ti trebala biti postavljena malo vise iznad kopna, 10 cm je jako malo. Temperatura kopna bi trebala biti nekoliko stupnjeva visa od temperature vode, oko 30 stupnjeva. Uzmi termometar i izmjeri temperaturu kopna. Ako je pre niska onda dodaj jos jednu spot reflektoricu za grijanje. Za kornjace je temperatura kopna vazna kako bi normalno mogle probavljati hranu.
Nesto si ocito krivo shvatila, na kornjace.com se savjetuje da se kornjace sa upalom ociju kupaju u kamilici, a ne zdrave kornjace. Kornjace bi trebala sto manje dirati jer svako uznemiravanje uzrokuje stres kod njih. S obzirom da drzis diskuse znas kakav efekt ima stres na zivotinje.
Kornjace mogu zivjeti bez zive hrane, ali onda se moras potruditi da kroz druge oblike prehrane dobe sve sto im je potrebno.
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2008, 13:22:14 poslijepodne od Kori »
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 13, 2008, 18:44:49 poslijepodne »
U kamilicu ih vise necu stavljati, a to sam procitala na kornjace.com forumu.
KAo sto je Filip iznad mene vec rekao, na kornjace.com sigurno neces procitati
da se kornjace bezopotrebno kupaju u kamilici. Ako da, onda je to netko napisao pa mi promaklo.
U tom slucaju, molim te daj mi link, jer kornjace.com je moja stranica.
A iskreno receno, prije mislim da si nesto krivo shvatila.

Ja ne mogu davati kornjacama zivu hranu, to ne dolazi u obzir,
volim sve zivotinje i to mi je ubistvo.
U tom slucaju su kornjace za tebe pogresne zivotinje.
Hranjenje zivom hranom nema veze sa "ubvijanjem" ili "mucenjem".
Kad si vec mi uzimam pravo te zivotinje drzati u zatocenistvu,
onda moramo biti i spremni sve moguce uraditi da im pruzimo sto prirodniji zivot.

Hvala ti na pomoći, neću te više daviti, osim ako nesto ne pođe po zlu pa mi zatreba stručna pomoć.
Ne gnjavis me. U koliko si spremna popirmiti dobronamjeran savjet,
uvjek si dobro dosla, kao i svako drugi.
Pozdrav, M.

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 17, 2008, 11:57:32 prijepodne »
Evo samo da odgovorim na pitanje gdje sam pročitala za kamilicu-na akvaristika.org, tema crvenouha (početak) , izvini Tito nije na tvom sajtu.
Hvala na pomoći
Jos samo jedno pitanje, te kapi za oklop sto sam kupila (opet) na nekom sam sajtu procitala prevod (inace na spanskom je) pa ne mogu da pronadjem gdje sam to nasla, da provjerim jesu li to iste kapi. Ako neko zna nek mi posalje link.Iance juce pri promjeni vode sam im stavil samo reptil safe i nista vise, a pocele su da jedu kuhanu mrkvu ali kad ih ja hranim. Bolje ikako nego nikako. Na akvaristici org pisu da im treba ad kapi davati na hranu, da je to dobro itd. Ja sad stvarno ne znam sta i kako da se ponasam prema njima. Ako trebaju vitamini neki molim vas napisite koji i kako da im dajem (uljani ili vodeni)
Hvala jos jednom (jadni vi sa nama pocetnicima)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Studeni 17, 2008, 15:58:53 poslijepodne »
Navedi naziv i proizvođaca tih kapi, ovako ne znamo sto je to. Da li je to sredstvo za ciscenje oklopa ili neki vitamini?
Pod "reptil safe" mislis na Aqua safe?
Ako kornjace pravilno hranis nisu ti potrebni nikakvi vitamini, jer sve potrebne vitamine dobiju preko hrane. Na navedenoj stranici rijetko tko drzi kornjace pravilno, kornjace su bolesne pa misle da ce sve probleme rijesiti vitamini.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #10 u: Studeni 17, 2008, 18:54:27 poslijepodne »
Pod "reptil safe" mislis na Aqua safe?
U BJ.ima nekakav "safe" posebno za kornjače.Budem provjerio.

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Studeni 19, 2008, 13:40:19 poslijepodne »
Postoji reptil safe od tetre, ja ga imam i s tim im pripremam vodu. A ove kapi su tartafort, na italijanskom je pa pokušavam da prevedem sa google.

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Studeni 19, 2008, 14:07:43 poslijepodne »
Complesso mineral-vitaminico che favorisce, grazie alla presenza del calcio e della vitamina D3, l'irrobustimento del tessuto osseo sia della tartarughe terrestri che di quelle d'acqua.
Dosaggio: 2 gocce ogni 5 g di alimento per 8-10 giorni consecutivi.Ripetere il trattamento mensilmente, raddooppiando il dosaggio in animail con carapace tenero.

Ovo piše, kapi su tartafort od Padovan-Italija. Ne mogu da prevedem ne da mi google, ako ko zna prevod nek mi napise. Ja nagadjam sta pise, al da ne bi pogrijesila

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #13 u: Studeni 19, 2008, 16:12:07 poslijepodne »
Nisam upoznat sa Reptil Safe-om od Tetre. To sredstvo je jedino dobro koristiti ako neutralizira klor i teske metale u vodi poput Aqua Safe-a.

Prijevod glasi ovako pomocu Google language tools:

Vitaminsko - mineralni pripravak koji zahvaljujuci prisutstvu kalcija i vitamina D3 ojacava kosti kopnenih i vodenih kornjaca.
Doziranje: 2 kapi na svaka 5g hrane tijekom 8-10 dana uzastopno. Ponovite tretman svaki mjesec, dublirajte doziranje kod životinja sa mekim oklopom.

I ono sto ne pise, a trebalo bi pisati: Protresti prije koristenja.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Studeni 20, 2008, 10:38:51 prijepodne »
Hvala ti puno, to sam i ja skontala da pise a prodavacica i sopu mi je rekla da ide 8-10 kapi na 10 litara vode, svaki put kad mjenjam vodu. Uzas. Taj reptil safe je isto sto i aqua safe, samo sto je za kornjace-neutralirira hlor i teške metale, moram bas vidjeti po cemu se razlikuje od aqua safe.
Selma

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 20, 2008, 17:14:14 poslijepodne »
Moj ti je savjet, koristi aqua safe za vodu i nista drugo vise.
sve ostalo sto se preporucuje od vitamina za kornjace da se stavlja u vodu,
ili da se maze po oklopu je apsolutno nepotrebno i nekorisno.
(Mazanje po oklopu cak stetno).
Da je kod vas dostupan "Easy Life" rekao bi ti da bacis aqua safe i samo easy life koristis.
Posto nema, koristi Aqua safe i nemas brige.

Offline SELMA

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Studeni 21, 2008, 13:14:56 poslijepodne »
Ima kod nas i "Easy Life". ko kaze da nema.Ali eto ja koristim aqua safe za diskuse, pa sam logicno kupila i reptil safe za kornjace. Hvala ti za savjete, nisam ih stvarno ni mislila mazati ničim po oklopu, to mi je nebulozno. Al eto te kapi kupih kad mi rekose da je dobro za oklop. Imaju i za oci neke kapi al to nisam uzela. Isto kazu da se i te kapi stavljaju u vodu 8-10 kapi na 10 litara i kao nema problema sa ocima. Svasta. Jos jednom hvala.
Selma

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #17 u: Studeni 21, 2008, 15:44:58 poslijepodne »
Pod easy life misliš easy life FFM?

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 21, 2008, 16:53:51 poslijepodne »
Ima kod nas i "Easy Life". ko kaze da nema.
Mislio sam da nema. Oprosti. Ali me cudi, ako ga ima sto njega ne koristis ?
Od mojih akvaristickih prijatelja (a razvijeni su u tom hobiju)
nitko ne uzima Aqua Safe. Sto manje kemije to bolje. Easy Life nema kemije u sebi.
U svakom slucaju je u akvaristici i za Ribe i za Kornjace, Easy Life daleko vise za preporuciti.

Pod easy life misliš easy life FFM?
Pod Easy Life mislim Easy Life.