Kolovoz 04, 2025, 19:26:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: kako s pps-pro?  (Posjeta: 3055 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
kako s pps-pro?
« u: Studeni 02, 2008, 21:27:20 poslijepodne »
ukratko, poceo sam u rio 180 dodavati co2 iz boce, namjestio sam na 1 mjehuric u sekundi, za otapanje co2 koristim ljestve koje stvarno dobro rade svoj posao, rasvjetu sam pojacao na 0,75w/l (8 sati dnevno), smjesao makroelemente po pps-pro receptu (U 1 litru destilirane vode dodat 59 grama K2SO4, 65 grama KNO3 i 6 grama KH2PO4) te poceo gnojiti po uputstvu (mililitar otopine na svakih 40 litara), od mikroelemenata koristim easy-life profito koji doziram po uputama (prvih tjedan dana sam gnojio po 10 ml na 100 litara tijedno iliti 2,5 ml dnevno pa su mi se pojavile alge koje vidite na slikama .. e sad - pošto je akvarij srednje zasadjen, zanima me trebam li smanjiti dozu mikroelemenata na pola, i isto tako i makroelemente ili makroelemente dozirati striktno po receptu bez obzira na kolicinu biljaka???

unaprijed zahvaljujem ljudima dobre volje na odgovorima!  ;) :D

« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2008, 21:29:08 poslijepodne od tbusljet »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: kako s pps-pro?
« Odgovori #1 u: Studeni 02, 2008, 21:33:26 poslijepodne »
meni ovo izgleda ko CB, ali pričekaj da čuješ još koje mišljenje. Riješava se totalnim zamračenjem na tri dana i eritromicinom kojeg možeš kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #2 u: Studeni 02, 2008, 22:01:26 poslijepodne »
Ovo na drugoj slici ti je definitivno cijanobakterija. Mozes je se rijesiti dodavanjem antibiotika Eritomicina koji kupis u ljekarni (nece prodati u svakoj ljekarni, ali kad objasnis cemu ce posluziti, najcesce prodaju)...dodaje se 125mg (pola kapsule) na 100 litara vode, 1. i 3. dan, a ubacis aktivni ugljen...iako se nista strasno nece dogoditi ako aktivni ugljen izostane.
Ima i drugih nacina: zamracivanje akvarija, i ceste izmjene vode, ali ovo je lakse.

Mislim da ti je to premalo svjetla i premalo bilja da bi se igrao makroelementima, tako da ti savjetujem da ostanes na mikroelementima barem dok ne skupis vise biljne mase.
I da, definitivno ti svjetlo prekratko gori: trebalo bi goriti 11-12 sati dnevno, koliko traje dan cijele godine u tropskom pojasu.

Edit:
Kakvu imas podlogu?
Na visinu Ria 180 ti taman stanu duple ljestve, pa razmisli o njima.
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2008, 22:05:51 poslijepodne od Teehee(R) »
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 02, 2008, 22:22:01 poslijepodne »

Edit:
Kakvu imas podlogu?
Na visinu Ria 180 ti taman stanu duple ljestve, pa razmisli o njima.

podloga je vulkanit i tetra complete substrat...

Mislim da ti je to premalo svjetla i premalo bilja da bi se igrao makroelementima, tako da ti savjetujem da ostanes na mikroelementima barem dok ne skupis vise biljne mase.
I da, definitivno ti svjetlo prekratko gori: trebalo bi goriti 11-12 sati dnevno, koliko traje dan cijele godine u tropskom pojasu.

po pps-pro receptu svjetlo te jacine treba svijetliti cirka 8 sati, btw. bez makroelemenata i co2 pri 0,75 w/l mi se u roku od nekoliko dana akvarij pretvori u leglo algi, tj, na svakoj biljci, pogotovo na onim sirokolisnima, stvori tepih zelene koncaste alge... mislio sam da cu s pps-pro sistemom rijesiti problem algi...
« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2008, 22:35:06 poslijepodne od tbusljet »

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 02, 2008, 23:23:50 poslijepodne »
Prilično sam siguran da dodaješ previše gnojiva s obzirom na količinu bilja. Nikako nisi trebao napamet početi sa dodavanjem DIY gnojiva, a da nisi imao pojma koje ti je uopće stanje sa makro elementima u akvariju. Doduše, ako jesi to odradio ali si zaboravio napomenuti ispričavam se.

U svakom slučaju, ovo je možda čak i reakcija promijenjenih parametara vode u kratkom vremenu. Treba biljkama vrijeme da se tome prilagode pa u međuvremenu bujaju alge. Probaj svakodnevno mijenjati određeni % vode da se smanji količina makro elemenata u akvariju.

Vodi računa da je PPS-Pro napravljen za ljude koji već imaju prilično zasađene akvarije, sa puno bilja. Ti to za sada nemaš, pa pretpostavljam da si trebao početi sa nižim dozama. Primjerice, ja kad sam počeo sa gnojenjem plant-gro NPK počeo sam dodavanjem 1/10 doze i polako povećavao do 1/2. Nakon 4 tjedana sam počeo povećavati i još uvijek povećavam da dođem na punu dozu. Algi ima prilično malo, svijelo je 0,4 w/l, CO2 DIY.

Možda je najpametnije u ovom trenutku kupiti testove za NO3 i P koji će ti brzo reći čega imaš previše. Promijenama vode (u više navrata, ne sad 2/3 vode iz akvarija u sudoper baciti) ćeš spustiti količine elemenata u vodi na potrebne razine. Nakon toga polako počni dodavati makroelemente i prati testiranjem stanje. S vremenom će se sve iznivelrirati.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2008, 20:57:49 poslijepodne »
po pps-pro receptu svjetlo te jacine treba svijetliti cirka 8 sati, btw. bez makroelemenata i co2 pri 0,75 w/l mi se u roku od nekoliko dana akvarij pretvori u leglo algi, tj, na svakoj biljci, pogotovo na onim sirokolisnima, stvori tepih zelene koncaste alge... mislio sam da cu s pps-pro sistemom rijesiti problem algi...

Ako si napravio ovo onda je tu greška jer više svijetla traži više co2 pa onda i makroelemente, pojačano svijetlo ne može bez co2 i makroelemenata. Ako si pojačao rasvjetu bez ostalog, to ti je bio okidač za alge, a moguće i zbog toga ako si ju poduplao. A i još nemaš toliko puno biljne mase.

Ova crna čupava na listovima i smeđa po staklu ti može biti isto posljedica nedostatka co2.

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2008, 10:11:35 prijepodne »
do prije 3 dana sam ubacivao easy carbo, a sad sam poceo oriđinal co2 iz boce i to mjehuric u sekundi... jel to dosta? drop checker sam narucio s ebay-a i cekam da stigne... inace sam prepolovio dozu mikro i makroelemenata!

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2008, 20:23:05 poslijepodne »
To je ok, skužit ćeš po algama kojih ti elemenata nedostaje u akvariju, Za sada se riješi CB-a i pokušaj nabaviti još biljaka.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #8 u: Studeni 05, 2008, 11:29:48 prijepodne »
Broj mjehurica je jako neprecizan nacin mjerenja kolicine CO2. Dakle, trebas testere, ili za pH i KH pa iz tablice vidjeti konc. ili bas za CO2... Dakle, kad ti stigne dropchecker onda ce ti se sve samo kazat... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 05, 2008, 20:40:28 poslijepodne »
evo drop checker je stigao nako samo 8 dana.. moram to sve fino slozit pa cemo vidit!  :up: