Kolovoz 03, 2025, 01:02:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Velika zelja za ciklidicnim akvarijem!  (Posjeta: 10593 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline papa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
Odg: Velika zelja za ciklidicnim akvarijem!
« Odgovori #25 u: Listopad 28, 2008, 08:35:57 prijepodne »
ovaj koji imam doma je mislim 240 litara, dakle evo poblize necu ici na manji ili istu litrazu pa do 300 nebi vise...

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #26 u: Listopad 28, 2008, 09:55:44 prijepodne »
mhm,dobar dan. Ja cu sad ko papiga ponnovit ono sto ja uvijek :a045k: volim reci .. Procitaj stare postove ;D .Vidjet ces Ciklida i ciklidaa :a05r0: i predobro uređenih akvarija ,dobit ideje,naucit razlikovat vrste...jooj križa me boo..

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Listopad 28, 2008, 10:26:49 prijepodne »
Dok s druge strane mislim da malo nerealno zakljucujes s ovim izjavama skalari su za "cuspajz likove" ili zelenje profici etc., mislim da ako je neko "zaljubljen" u odredjenu vrstu riba to apsolutno nista ne govori o njegovom karakteru ili iskustvu u akvaristici, ....Mislim da si skuzil kaj hocu reci, svako ima svoj ukus sto ne ocjenjuje njegove ostale osobine!

A tko tu uopce govori o karakteru akvarista?!  :roll: Pa ti si sad prvi to spomenuo.
Kad bolje procitas sto sam napisao shvatit ces da sam kroz salu rekao upravo to da su skalari dobar izbor riba za pocetnike, ali jednako ih vole i napredni akvaristi koji znaju sto hoce od riba i bilja. Kud si ti zabrazdio s karakterima i osobinama?!
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #28 u: Listopad 28, 2008, 11:12:57 prijepodne »
vec kad je covjek izrazio zelju za malawi ciklidima pustimo skalare, diskuse i slicno  :D

ovaj koji imam doma je mislim 240 litara, dakle evo poblize necu ici na manji ili istu litrazu pa do 300 nebi vise...
ako imas akvarij od 240L neces bas dobit dojam da imas nesto veci aq ako bude "samo" 300L.
eto par mojih prijedloga za dimenzije tvog novog aq: 120x50x50=300L, 120x60x50v=360L, 150x60x50v=450L (da imam aq od 240 ja bi radio ovaj :) ), visina kod malawi aq nije toliko bitna, vaznija je povrsina dna. rasvjeta ti ne treba biti nista posebno jaka (0,15-0,2W/L) posto neces imati bilje a i u slucaju da nesto stavis nije neko zahtjevno za jakim svjetlom. protok filtracije bi trebao biti 7x volumen AQ.

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #29 u: Listopad 28, 2008, 12:41:15 poslijepodne »
ovako, ja imam aq od 450 l. kad sam ga kupio, i kad je stigao u stan, bio mi je ogroman. nakon nekih mjesec dana je bio velik, nakon 6 mjeseci je bio u redu, a sad nakon godinu dana je več pomalo postao mali! :biggrin:

zato, moj savjet je da uzmeš največi aq koji si možeš priuštit i koji ti stane u stan, jer svaki aq ti postane mali nakon nekog vremena, a ako imaš veči, to vrijeme duže traje! :D

i da, pogledaj si malo ribe iz zapadne afrike, ima ih stvarno prekrasnih, a večinom su rariteti u akvaristici. ja ih imam, i super su mi! (hvala Mastinu&TITechu ;))

Offline Domba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #30 u: Listopad 28, 2008, 13:28:21 poslijepodne »
Ovo što je Košuta rekao je živa istina. S vremenom postane mali... ::) :P (akvarij)
OSIJEK-ČEPIN/MALAWI

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #31 u: Listopad 28, 2008, 13:33:52 poslijepodne »
ovako, ja imam aq od 450 l. kad sam ga kupio, i kad je stigao u stan, bio mi je ogroman. nakon nekih mjesec dana je bio velik, nakon 6 mjeseci je bio u redu, a sad nakon godinu dana je več pomalo postao mali! :biggrin:

hehe, ja skuzim koliko je veliki tek kad mjenjam vodu pa me ruke bole od nosenja kanti vode :tongue:
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Listopad 29, 2008, 07:14:32 prijepodne »
Hvala na dosadasnjim savjetima!  :up:

S obzirom da sam se odlucio za malawce, recite mi kakav interijer preferiraju, vise kamena, vise pjeska, drva ili je to masti na volju?
Molio bi i savjet ak nije problem koji malawci s kojima klapaju i najvaznije di je najbolje da se obratim kod nabave riba?

cheers!

papa

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #33 u: Listopad 29, 2008, 07:17:08 prijepodne »
Hrvoje - Split

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Listopad 29, 2008, 14:07:19 poslijepodne »
Fala ljudi na savjetima, sada imam vremena prouciti malo svoje buduce stanare i pronaci/odluciti najbolju kombinaciju riba za njihov novi dom do useljenja u novi stan, kad dobim kljuc od stana pocinje i druga faza planiranje smjestaja akvarija, njegove dimenzije etc...

cheers!

papa

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Studeni 04, 2008, 09:59:40 prijepodne »
Da ne otvaram previse novih tema, imam par pitanjca!

S obzirom da imam akvarij koji sam koristio i prije i prakticki je neogreban ko nov, samo je staklo bez poklopca ali je kupljen original 120x40x50 tako da postoji i varijanta da ga zadrzim, pa me zanimaju sljedece stvari:

1. Gdje mogu nabavit i koje su cijene poklopaca ili mozda ima i posebno original poklopci za kupit!?
2. Posto je akvarij koristen ima naravno naljepljen u i tapetu pa me zanima kako najbolje skinuti staru i dali da uopce skidam staru jel mi je zelja napraviti DIY pozadinu za ciklide pa mozda samo da tu pozadinu opet pricvrstim preko te tapete naravno opet pitanje kako je najbolje to izvesti?
3. Akvarij stoji prazan vec jedno izvjesno vrijeme a unutra je ostao i sljunak od prije pa me zanima najbolji nacin za pocistiti to kojim sredstvima ako uopce ikojim jel koliko me sjecanje sluzi nije preporucljivo koristiti nikakva sredstva za ciscene sem vode!?

cheers!

papa

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #36 u: Studeni 04, 2008, 10:07:12 prijepodne »
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Studeni 04, 2008, 11:22:48 prijepodne »
Da ne otvaram previse novih tema, imam par pitanjca!

S obzirom da imam akvarij koji sam koristio i prije i prakticki je neogreban ko nov, samo je staklo bez poklopca ali je kupljen original 120x40x50 tako da postoji i varijanta da ga zadrzim, pa me zanimaju sljedece stvari:

1. Gdje mogu nabavit i koje su cijene poklopaca ili mozda ima i posebno original poklopci za kupit!?
2. Posto je akvarij koristen ima naravno naljepljen u i tapetu pa me zanima kako najbolje skinuti staru i dali da uopce skidam staru jel mi je zelja napraviti DIY pozadinu za ciklide pa mozda samo da tu pozadinu opet pricvrstim preko te tapete naravno opet pitanje kako je najbolje to izvesti?
3. Akvarij stoji prazan vec jedno izvjesno vrijeme a unutra je ostao i sljunak od prije pa me zanima najbolji nacin za pocistiti to kojim sredstvima ako uopce ikojim jel koliko me sjecanje sluzi nije preporucljivo koristiti nikakva sredstva za ciscene sem vode!?

cheers!

papa
Bok...ad.1....poklopac imaš  tih dimenzija...Juwel( ja imam istih dimenzija ;D)...u Zoo shopovima...i sa njim i odgovarajuće osvijetljenje..
ad.2...odlijepi tapetu ili ju ostavi ak ćeš prek nje staviti pozadinu( al bolje jeu odlijepi ak može :D)
ad 3.ak ćeš imat malawce, a vidim da hoćeš ;), izbaci šljunak i kupi sitni pijesak :D( ak ti se sviđa bijeli..imaš u Bauhausu 25kg za 25 kn,ili sivi kvarcni..ista cijena)..i malo properi akvarij iznutra..ili obriši...ja svoje nikad nisam ničim dezificirao...samo isprao...a ni jedna riba nije riknula :)...ak ti je bilo od pomoći....živio i sretno sa uređivanjem! :D
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Studeni 05, 2008, 14:24:36 poslijepodne »
Ok thx, sljedece sto moram rjesiti za akvarij od 240l koji preporucate vanjski filter i koji grijac!?

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Studeni 05, 2008, 15:20:59 poslijepodne »
Vanjski filter...ak imaš viška  love, Eheim ili fluval 305(405)..ak nemaš( ko ja ;)..Tetratec1200..( imam ga,dobar je :)...a grijač...standardni, za tu litažu koji imaju u zoo  ;)shopovima

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #40 u: Studeni 05, 2008, 15:55:40 poslijepodne »
Ako trebaš očistit staklo od kamenca nema boljeg sredstva od Ph minusa, to ti je inače sredstvo za smanjivanje Ph u akvariju a imaš ga za kupit u svim pet shopovima, moje iskustvo sa tim sredstvom je da je super za čistit akvarij prije startanja i za niš drugo, poslije staklo ispereš i to ti je to.Kod nabavke riba pazi na odnos mužjaka i ženki da ne bi bilo pretjerane agresive dobro isplaniraj koje češ ribe stavljat i tu pitaj za kombinaciju, prvo provjeri šta je trenutno uopče dostupno na tržištu od riba kod nas. :D
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Studeni 05, 2008, 18:05:52 poslijepodne »
Vanjski filter...ak imaš viška  love, Eheim ili fluval 305(405)..ak nemaš( ko ja ;)..Tetratec1200..( imam ga,dobar je :)...a grijač...standardni, za tu litažu koji imaju u zoo  ;)shopovima

Koliko para Eheim i koji tocno model a koliko Fluval 405, naravno i di su dostupni u Drvinju sam gledao imaju ove tetretec ali naravno da cu radje dati nesto malo vise love ako je kvalitetnije!?

@Banfa

Hvala na savjetu za ciscenje, vec su me uputili na to sredstvo u pet shopu.
Kaj se tice izbora i savjetovanja mojih novih stanara bez brige bit cete kljucni suci o izboru istih!

Cheers!

papa

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Studeni 05, 2008, 18:36:54 poslijepodne »
Eheim II pro ti je cca 1400kn, Fluval 405 1250kn...a Tetratec1200 950kn( u Zooviliju)!!pa ti vidi..živio!

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Studeni 05, 2008, 18:52:49 poslijepodne »
Eheim II pro ti je cca 1400kn, Fluval 405 1250kn...a Tetratec1200 950kn( u Zooviliju)!!pa ti vidi..živio!

Evo nadjoh ovo u viliju

Eheim Pro II 2026 je visoko kvalitetni vanjski filter za akvarije. Obezbjeđuje vrhunsku mehaničku, biološku i kemijsku filtraciju. Filter se sastji od 2 odvojene pregrade za filter materijal što omogučuje separaciju filter materijala, te prilagođavanje filtracije po potrebama akvarija. Filter je namjenjen za akvarije do 350litara, te protok vode kroz filter je 650 l/h.

S obzirom da naglasavate da protok vode bi trebao biti 5x volumen akvarija, i da uzemem u obzir da ce moj biti sad vec sve vjerojatnije 240 litras jel taj filter onda dovoljan ili?

Dok

Fluval 404 je vanjski filter za vodu vrhunske kvalitete, izrađen od kvalitetnih materijala, vrlo jednostavan za montiranje i održavanje. Svojim speficično raspoređenim komorama pruža idealnu kombinaciju odnosa biološke i mehaničke filtracije. Protok vode je 1300 l/h te je predviđen je za akvarije do 400 litara.
20% popusta za gotovinsko plaćanje
Cijena: 1.240,00 kn

Ovaj ima protok koji bi meni odgovarao za akvarij od 240l, ili sam ja nes krivo vas shvatio u vezi toga?!

Cheers!

papa

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Studeni 05, 2008, 19:22:58 poslijepodne »
Ma dobar ti je i Tetratec 1200 ;)..dosta ga ljudi ima..neki ga hvale, neki pljuju..ja sam kupio polovnog i dobro radi :D u aquariju od 300l! imao sam i Fluval 205 i bio je dobar...a malog Eheima(unutarnjeg) imam u 100l aq...i dobar je..eto..ak sam pomogao.ili nisam :roll:

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Studeni 06, 2008, 08:47:05 prijepodne »
Zanima me konkretno ovaj filter!

Eheim Pro II 2026 je visoko kvalitetni vanjski filter za akvarije. Obezbjeđuje vrhunsku mehaničku, biološku i kemijsku filtraciju. Filter se sastji od 2 odvojene pregrade za filter materijal što omogučuje separaciju filter materijala, te prilagođavanje filtracije po potrebama akvarija. Filter je namjenjen za akvarije do 350litara, te protok vode kroz filter je 650 l/h.

Pitanje je dali je dovoljan za akvarij od 240l ili ne?

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #46 u: Studeni 06, 2008, 09:00:30 prijepodne »
biti ce ti dovoljan ako uz njega stavis stream pumpu ili power head...

a da razmislis o Fluval-u 305 ili jos bolje o 405 ;)

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Studeni 06, 2008, 09:29:44 prijepodne »
biti ce ti dovoljan ako uz njega stavis stream pumpu ili power head...

a da razmislis o Fluval-u 305 ili jos bolje o 405 ;)

Pa jucer sam naveo ta dva filtera koja ima u Viliu Eheim pro i taj Fluval 404 pa niko nije komentirao konkretno koji bi bio bolji izbor, pretpostavljam da su oba dobri filteri samo me mucilo to kod ovog Eheim-a di pise taj manji protok dok kod Fluvala je 1300/h i mislim da bi taj bar po nekom zakonu ovog foruma 5:1 ovisno o litrazi akvarija zadovoljio bez problema. I jos nes vidim ti spominjes FLuval 405 a ja sam naso 404 u Viliu u ponudu sad jel to neka greska ili postoje oba modela ako da jel ovaj koji je u Viliju 404 isto dovoljan!?

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #48 u: Studeni 06, 2008, 09:42:39 prijepodne »
postoje oba modela, 405 je novi model... imaju ga u vili-u u shopu samo sta na njihovim stranicama nisu azurirali ponudu...

jos nesto sta ide u prilog Fluval-u je to da je napunjen sa filter materijalom dok za eheim bi jos trebao kupovati sav filter materijal... jedino sta ti nije potrebno iz Fluvala je aktivni ugljen kojeg zamjenis sa Juwelovim zelenim spuzvama (za Jumbo filter), prerezes je na pola i uzivas u kristalno cistoj vodi ;)

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Studeni 06, 2008, 09:55:08 prijepodne »
Okaj Fluval 405 it is!  :klap:

Jos nesto koliko jak grijac moram uzeti i koji preporucujes?!  :nerd:

P.S. mozda sam dosadan ali sam strogo odlucio biti i dosadniji samo da mi novi biotop bude za pet!  :biker: