Srpanj 29, 2025, 16:40:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Velika zelja za ciklidicnim akvarijem!  (Posjeta: 10538 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mastino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Velika zelja za ciklidicnim akvarijem!
« Odgovori #50 u: Studeni 06, 2008, 10:30:22 prijepodne »
Jos nesto koliko jak grijac moram uzeti i koji preporucujes?!  :nerd:
Jager 150W (deklariran za AQ do 300L), koliko sam cuo imaju u Vili-u

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #51 u: Studeni 06, 2008, 12:22:22 poslijepodne »
Thx  :up:!

A sada jos samo onaj sitni detalj odabrati najbolju kombinaciju riba za sto cu naravno opet trazit vase savjete!

Dakle akvarij je 240l, ribice Malawi ciklidi, moja zelja po svemu vidjenom su mbuni jako su ljepi, pa me zanima koju kombinaciju i broj/omjer riba da stavim. Naravno nemoraju biti strogo mbuni ali Malawci da!

cheers!

papa

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Studeni 06, 2008, 14:09:26 poslijepodne »
Evo ga opet on!

Trebam hitan savjet, prica ide ukratko ovako, akvarij cu instalirati kao ugradbeni u pregradnu stijenu izmedju dnevne i radne sobe, imam pitanje sto se tice svijetla dnevnog, napravio bi akvarij vrlo vjerojatno onda bez pozadine tako da se da uzivati u njemu s obje strane zida ali me sad muci jedna stvar, sa strane radne sobe on bi prakticki gledao u prozore sto nemora izravno znaciti da ce u toj sobi biti stalno osvjetljeno u njoj ce se boraviti vecinom predvece i navecer a preko dana mozem i spustit rolete, ali svejedno dali bi to danje svjetlo smetalo i na koji nacin mom ciklidnom kavariju u kojem cu izbjegavati maximalno bilje?!?

Pls trebam hitno savjet jel danas vec poslije posla bi isao na gradiliste trenutno su u fazi dizanja pregradnih zidova pa da mi odmah i rupu original naprave!

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #53 u: Studeni 06, 2008, 14:24:01 poslijepodne »
mislim da ti to nebi trebalo smetati posto nece biti direkt na udaru danje svijetlosti, eventualno ces mozda imati malo vise algi na staklu (a posto imas mogucnost spustanja roleti ni to nece biti neki problem).

posto ce ti AQ odvajati dvije prostorije greben pokusaj nekako sloziti po sredini AQ tako ces u svojim malawcima uzivati s obje strane. za ovaj AQ bi ti predlozio samo M'Bune, 4 vrste, oko 25-30 riba max. a koje vrste treba vidjeti sta ce biti raspolozivo kad budes zavrsio cikliranje AQ...

edit: malo sam si mozgao, mislim da ce ti Fluval 305 biti dovoljan (i ustedit ces par100kn) jer kad oduzmes podlogu, i kamenje koje ces staviti imat ces netto vode oko 200L a mozda i koju litru manje tako da bi Fluval 305 bio dovoljan, ali ako oces ici na sigurno onda uzmes 405-icu i na miru si kad budes radio veci AQ ;)
« Zadnja izmjena: Studeni 06, 2008, 14:29:18 poslijepodne od Mastino »

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Studeni 06, 2008, 14:34:44 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru, nego palo mi napamet jos nesto!

Pa u principu mi nemora uopce smetati sto je s te strane radne sobe gleda akvarij tocno na prozor, da slozio bi akvarij bez pozadine da se uziva s obje strane, i mogao bo moza samo napravit neku sablonu s crnom folijom u 120x50 pa ju jednostavno po potrebi zakacit s strane radne sobe ako bi bas neko koristio dnevno svjetlo u tom slucaju bi vjerojatno dobio efekt tamne podloge tj opet bi ljepo izgledalo iz dnevne! A naravno kad su rolete dolje ili naravno navece ne koristim tu podogu pa je efekt jos bolji?!

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #55 u: Studeni 06, 2008, 14:38:48 poslijepodne »
wow, ti bas razmisljas o svemu (to mi se svidja)...

ako sunce ne pici direkt na AQ neces imati problema, neznam kako ti je rasporedjena soba ali to ces najbolje vidjeti nakon nekog vremena od startanja AQ tako da za pocetak mozda ti nije ni potrebno da radis sablonu za zastitu...

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Studeni 06, 2008, 14:44:35 poslijepodne »
Samo mi je mozda jedino zal, kaj u takvom setupu necu imati priliku napraviti DIY pozadinu neku stjenu ili sl. a bas me zainteresiralo i to, ali neka prvo da ovo sprovedem u zbilju pa nikad neznas mozda bas u dnevnoj ispod prozora bude kasnije nekako prazno pa padne jos jedan hihi :) naravno moram racunati i na faktor zene u kojoj ce kolicini biti odusevljena sa svime ovime!

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Studeni 06, 2008, 14:51:16 poslijepodne »
E da, akvarij dimenzija 120dx50v kojih dimenzija da bude rupa?

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Studeni 06, 2008, 17:19:11 poslijepodne »
Eto ti na sranja, ipak ce mi se ispunit zelja s DIY pozadinom! Nemrem napravit ugradbeni, unutar pregradnog zida uvlacit ce se klizna vrata i onda nema 120cm nego samo 80cm blah! :'(

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #59 u: Studeni 06, 2008, 20:43:50 poslijepodne »
a jbg... da kompenziras  :'( odmah u povecanje tanka na 150x60x50  :D

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Studeni 06, 2008, 23:04:13 poslijepodne »
Ma jebemu sada doslovno mi sve stoji dok ne udjem u novi stan i ne namjestim dnevnu sobu pa cu vidjet di i koliko imam tocno mjesta ali vjeruj mi stavit cu max. veliki tank koji stane!  :)

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Studeni 07, 2008, 20:18:39 poslijepodne »
Kad je slazes DIY pozadina ne mora nuzno biti polozena uz jednu cijelu stranicu akvairja, najcesce straznju ili zidnu.

Smjestis je gdje god zelis, a u 250 litara ima dovoljno prostora za takvu stijenu, pa cak i na sredini.

Jednom sam radio takvu stijenu koja je zauzimala polozaj na sredini akvarija i dijelila akvarij na dva teritorija razlicito uredjena. Akvarij je strsao u prostoru i to je bilo jedino rijesenje koje je bilo vidljivo sa svih strana. Stijena je bila naslonjena na bocnu stranicu akvarija i pokrivala interni filter, a prema suprotnoj strani se dijagonalno smanjivala i stvarala dojam zarona pod vodu. Poput kakve podvodne stijene koja ide od dna do povrsine.

Nisam imao fotic pri ruci pa nisam to slikao u akvariju, ali nije tesko zamisliti. U stijeni sam nacinio puno rupa i spilja tako da su se ribe odlicno smjestile.
Zagreb

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #62 u: Studeni 10, 2008, 18:27:52 poslijepodne »
Evo finale na kraju ipak ide na moj mlin wooooot!  :caga:

Sutra nosim dimenzije majstoru na gradiliste i pregradnom zidu se nadodaje rupa dimenzija 130cmx70cm, akvarij je dimenzija 120cmx50cm s time da je poklopac 10cm ali on jos ulegne na staklo i izgubi na visini jedno bar 3cm, dakle prica akvarij + poklopac cca 58cm visine, mislim da je ok da imam lufta 10-ak cm po visini i po 5 cm na bokovima, uzmite u obzir da debljina pregradnog zida 12cm, po tome na dubinu od 40 cm akvarij ce virit u radnu sobu cijelih 28cm. Pogledao sam si poklopac taj Juwel za moj akvarij i pasat ce savrseno cak cu ga priljepit sa silikonom za staklo tak oda bude fiksan za stalno jel onaj dio s vratascima i lezajima za neonke mogu komplet slidat i vadit u ovih 28 cm bez ikakvog problema!  :P
A sada pucajte s savjetima oko ovim centimetara da nisam mozda nesto previdio i da naravno da u ovom djeli radne sobe gdje ce akvarij virit tih 28 cm ce se napravit dodatno postolje metalno na kojem ce akvarij lezati, i akvarij bi slozio bez pozadine u tom slucaju na nacin da se moze gledati s obje strane!

Na kraju zeljeni efekt u dnevnoj sobi ce akvarij biti i liniji sa zidom kao da je dio zida, jos stavim samo neki okvir ko da je neka slika, a u radnoj ce virit veci dio odakle cu ga odrzavati ali i uzivati u pogledu s obje strane!
 :nerd:

cheers

papa
« Zadnja izmjena: Studeni 10, 2008, 18:30:18 poslijepodne od papa »

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #63 u: Studeni 10, 2008, 19:24:18 poslijepodne »
sa strane radne sobe mozes ga izvuci koliko ti prostor dopusta, sto siri to ljepsi bude ciklidni AQ, a biti ce ti i puno lakse sloziti centralni greben...

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Studeni 10, 2008, 20:32:23 poslijepodne »
to ti i kazem u radnoj ce biti on maximalno sa 28cm preostalih 12 odpada na sirinu pregradnog zida, tako da u dnevnoj izgleda koda je dio zida, jedino ako bi ti da akvarij povucem jos u radnu sobu pa da cak bude u dnevnoj ko mala rupa pa akvarij ?!?

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #65 u: Studeni 10, 2008, 20:49:19 poslijepodne »
to ti i kazem u radnoj ce biti on maximalno sa 28cm preostalih 12 odpada na sirinu pregradnog zida, tako da u dnevnoj izgleda koda je dio zida, jedino ako bi ti da akvarij povucem jos u radnu sobu pa da cak bude u dnevnoj ko mala rupa pa akvarij ?!?

mastino je s tim "da ga izvuces" mislio na sirinu akvarija tj na tih 40 cm da ako mozes stavis i 50 ili vise cm sirine, jer ciklidi "vole" sirinu vise nego visinu!!! ;)
neka me mastino ispravi ako grijesim!!!
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline deus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
« Odgovori #66 u: Studeni 10, 2008, 20:54:05 poslijepodne »
mislim da si dobro shvatio sto je mastino htio reci...a ja cu iz svoga iskustva reci da je najbolja stvar koju sam napravio sa svojim tankom to sto sam ga napravio sirokog 75cm...puuuuuno to znaci.

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Studeni 10, 2008, 22:08:25 poslijepodne »
a sad kuzim kaj misli, samo kaj za sada tj. za pocetak novi dom mojih ciklida ce biti u 120šx40dx50v 240l tanku, to je akvarij koji i imam doma a i ima vremena da se naviknem na "novu" vrstu pa cemo vidjet kasnije kakav bazen ce me opciniti!  :up:

Za sada pozdrav postam slike kad se zidovi i rupa zavrse di ce biti tank!

cheers!

papa

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #68 u: Studeni 10, 2008, 23:13:42 poslijepodne »
mislio sam bas onako kako je napisao turbo  :D

ko ce se kladit da najkasnije za 6 mjeseci ce papa-i biti zao da nije napravio sireg?  :D

sala mala, sorry zaboravio sam da AQ imas vec doma, ajde drzim fige da sve ispadne kako si si zamislio i da ti cim prije malawci zaplivaju ;)

ja cu iz svoga iskustva reci da je najbolja stvar koju sam napravio sa svojim tankom to sto sam ga napravio sirokog 75cm...puuuuuno to znaci.
ja cu iz svog iskustva reci da je meni zao da sam isao na tih 75cm sirine, trebao sam ga napraviti bar 90cm sirokog i 50cm visokog (sadasnjih 60cm)...  :D

Offline deus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
« Odgovori #69 u: Studeni 10, 2008, 23:25:45 poslijepodne »
jasno mastino, sto sire, to bolje...ali ja sam inicijalno mislio 50 sirine, tako daaaa :) :)

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Studeni 11, 2008, 07:35:23 prijepodne »
Hehe uvijek mogu po pitanju sirine promjenit nesto u mom slucaju, jedino ce mi ostat zapecacena sirina od 120cm u zidu a u sirinu tj prema radnoj sobi imam lufta podosta  ;), kao sto rekoh za sada je to ono sto zelim napraviti!

Hvala ovisnicima na savjetima  ;) :klap:

Uskoro slike rupe!

cheers

papa

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Studeni 28, 2008, 21:29:25 poslijepodne »
Evo mali update, stan se lagano zavrsava, evo i par slika mjestasca gdje ce biti akvarij instaliran!

Useljenju se nadam u 1. mjesecu, a time pocinje i nova prica o ciklidima!  :P

« Zadnja izmjena: Studeni 28, 2008, 21:31:31 poslijepodne od papa »

Offline papa

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Veljača 04, 2010, 01:31:11 prijepodne »
Pozdrav nakon dugo vremena svima!

Neznam kaj pravila nalazu dali moram novu temu otvarati s obzirom da je topic 120 dana neaktivan (citaj dalje jednostavno se tako stvar usporila)
E pa prica ide ovako useljenje nije bilo u 1 mjesecu naravno vec u 4. mjesecu prosle godine, kao i sve u nasoj drago drzavi ide brzo tako je i meni internet dosao tek krajem godine, a da ne pricam o sredjivanju stana tj. mjesta svog akvarija.
Da ne duljim prica ce se konacno realizirati i to vrlo brzo u narednih par tjedana. akvarij stize ovaj petak a sljedeci tjedan bi trebala stic i popratna oprema (filter, grijac etc....). Nako dugo vremena pala je i odluka o izboru riba i moram priznati da su me malawci jako dugo drzali ali za sada je pala lopta na stranu tange i tropheusa  :-[ kao moj konacan odgovor. Ovako Akvarij ce biti dimenzija 130Šx60Vx50D, tri neonke dve su t5 i jedna "munlajt" naravno, ako se ne varam filter ide fluval 405, jager 300w, bijeli kvarcni pjesak male granulacije jos cemo odlucit na licu mjesta tocno koja, kamenje jos nismo sigurni ali evo poznanik ce me odfurati nekamo blizu emmezete navodno ima kamenja na izobilju, za pozadinu smo za sad odlucili crnu foliju na sve unutarnje strane staviti. pokusat cemo ne pretjerivati s sarolikoscu ali cemo probat to sloziti decentno i umirujuce...
Sto se tice riba, sljedece su nam zelja pa molim iskusne da nam savjet do dva dodjele o kombinaciji tj. dali mogu u isti akvarij:

- Tropheus Sp Black "Kiriza"
- Tropheus Sp Black "Pemba"
- Tropheus Sp Red "Moliro"
- Frontosa (neznam jos sigurno koja, vidjet cemo sto mozemo nabaviti)
- White Spotted (iskreno neznam tocno kako mu je ime ali stavit cu sliku)
- cistaci klasika: plecosi, ancistrusi i Corydorasi

Eto toliko za sada vrlo skoro slike slaganja akvarija stay tunned!  :up:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #73 u: Veljača 04, 2010, 08:36:30 prijepodne »
daj bubni sliku cijelog akvarija  ;)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #74 u: Veljača 04, 2010, 08:44:33 prijepodne »
daj bubni sliku cijelog akvarija  ;)

akvarij mu stiže u petak tek... cannibal strpljenja... ovo je akvaristika :D hehe
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60