Srpanj 22, 2025, 12:34:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Naše zmije  (Posjeta: 16052 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jaz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Naše zmije
« u: Listopad 22, 2008, 22:30:28 poslijepodne »
evo, probaču pokrenuti jednu temu.
Surfajući naišao sam na da u Hrvatskoj živi 15 ili 16 vrsta zmija, iako mi se čini malo, moram priznati da sam u živo ( i mrtvo, na žalost) vidio najvjerojatnije tek polovicu. Kažem najvjerojatnije jer nisam neki stručnjak za zmije pa sam vjerojatno pobrkao neke, no poskoka, riđovku, bjeloušku, poljarice i zmajura znam prepoznati ili barem tako mislim...
e sad, ima jedna zmija koju nisam nikada vidio u živo, već samo na slikama i mislim da je to naša najljepša zmija to je crvenkrpica (Elaphe situla). Zanima me da li je netko s foruma (ili da netko zna nekog tko je ima)ima i drži u zatočeništvu. Ne želim raspravljati o etici držanja naših zmija jer ne smatram da je brojka značajna. Kako se ta zmija ponaša u zatočeništvu, koliko je komplicirana za držanje i uzgoj? I da li je moguće nabaviti tu zmiju iz uzgoja, bilo hrvatskog ili inozemnog?

jasno, ne očekujem brze odgovore, ali očekujem da se raspravlja o držanju zmija iz našeg podneblja, znam kako to ide s poskokom, i kako ne ide sa riđovkom.... ajmo...
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline Spaljeni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: Naše zmije
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2008, 22:43:48 poslijepodne »
ja priznajem da neznam previše o njoj ali i ja se slažem da je najljepša zmija koja se može nač kod nas...gledajuči po neciklopediji(po karti enciklopedije)nalazi se u južnoj dalmaciji sad neznam točno s kuda al vidio sam da je dosta proširena u donjim zemljama i kolko se sječam čak i do Grčke...za uzgoje i ponašanje u zatočenistvu neznam al mogu ti poslat na pp stranicu s kud sam je ja našao...možda je i ista

P.s. moraš priznat da je i crnokrpica ljepa...razlika nije rpe velika jedna umjesto bijelih fleka ima crne al ipak mi se čini malo drugačijeg oblika...al nemoj se zbuniti...kravosas(ili četveroprugi guš) dok je manji sliči jako crnokrpici a crnokrpica je otrovna(ne može te ubiti al mučnina i povračanje i otečeno je mjesto ugriza satima sad neznam točno)simptomi prođu bez ikakve lječničke pomoči...pogledaj slike kravosasa ovdje http://www.herp.it/indexjs.htm?SpeciesPages/ElaphQuatu.htm ...slike mladog su dvije zadnje

pazi da se ne zabuniš među planinskog žutoroga i riđovke...jako su slični...al žutorog ima slablji otrov

ako te interesira stranica sa koje sam se informirao ču ti poslat na pp

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2008, 22:47:40 poslijepodne »
Imao sam prilike da je uhvatim u Crnoj Gori (centralnoj), i mogu reći da
je stvarno prelepa zmija i veoma mirna, ni jednom nije pokušala da me ujede...
Kod nas je zovu "Leopard zmija" zbog karakterističnih šara i koliko znam,
u Srbiji je niko ne čuva...

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2008, 22:51:01 poslijepodne »
ma znam to, znam i da postoji prugasta varijanta koja ne živi kod nas, znam i da se može nabaviti vani, evo i jednog zanimljivog linka:

http://www.kingsnake.com/windingcreek/leopard.html

link je zanimljiv posebno i zato jer se može vidjeti porijeklo zmija iz uzgoja... e sad ili ima naših uzgajivača ili stranci ponesu "turistički suvenir" iz Hrvatske... no ne bih sad o etici, zapravo me zanima iskustvo iz prve ruke...

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2008, 22:53:41 poslijepodne »
da, leopard snake je engleski naziv za koji ne znam porijeklo, šteta što ne znaš da li je netko na području Srbije drži ili uzgaja, ali nekako mi se čini da je ta ljepotica popularnija vani nego na našim prostorima...

Offline Spaljeni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #5 u: Listopad 22, 2008, 22:57:33 poslijepodne »
evo di sam ja našao informacije koje sam rekao prije... http://www.zh.zadweb.biz.hr/
jako interesanskta stranica gdje opisuje ponašanje,max dužina,karakteristike,jačina otrova i simptomi(ako je zmija otrovna),gdje se može nač itd. pogledaj
ti je rekao da u prirodi ne našao sa kukuruznom,boa constrictor,python regius i sa mliječnom a i drugih zmija koje se drže u teraristici...ti vlasnici su baš za ku*ac ...nekužim kako možeš pustit tropsku zmiju u našu zemlju X-( X-( X-(

P.S. da ne otvaram novu temu za ovo glupo pitanje... pa ču samo malo off topic...nemoj se ljutit Jaz
za terarij zmija,jel postoji neka mjera kao za tarantule...
recimo za tarantule dužina 3xraspon nogu itd. da ne nastavljam

evo preciznije http://www.zh.zadweb.biz.hr/opce/popis_vrsta.htm
« Zadnja izmjena: Listopad 22, 2008, 23:02:49 poslijepodne od Spaljeni »

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2008, 00:19:20 prijepodne »
evo još jedna zanimljivost, jedan moj poznanik je ulovio riđovku i pokušao je držati u terariju no uginula je, surfajući sam naišao na podatke da se primjerci iz divljine dosta teško privikavaju na zatočeništvo... (ne želim pokrenuti etičku raspravu i kako je to zakonom zabranjeno) zanima me i da li netko s foruma uspješno drži ili uzgaja riđovke. Za poskoka znam da se dobro prilagođava zatočeništvu... čak mi se čini da je od naših zmija najčešče držana zmija... kako stvari stoje sa žutokrugom? bjelouškom ili poljaricama? Ima li kod nas zaljubljenika u zmije koji drže sve naše autohtone vrste ili barem neke. Razumljivo mi je da većina vrsta možda nije "atraktivna" a neke su i problematićne za držanje... ne bih htio šture i previše objektivne opise o temperaturi i vlazi, podlozi i veličini terarija, nego subjektivan doživljaj ponašanja zmije u zatočeništvu...

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #7 u: Listopad 23, 2008, 15:01:00 poslijepodne »
da, leopard snake je engleski naziv za koji ne znam porijeklo, šteta što ne znaš da li je netko na području Srbije drži ili uzgaja, ali nekako mi se čini da je ta ljepotica popularnija vani nego na našim prostorima...

kolko ja znam, engleski naziv je European Ratsnake...
R-46

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 23, 2008, 17:08:45 poslijepodne »
to je jedan od naziva

Offline RomanC

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Listopad 23, 2008, 21:02:41 poslijepodne »
Ja držim Smukulje (Coronella austriaca).
Jedan mužjak i dvije ženke. Svake godine imam između 5 (ove godine) i 42 mladih (prije 2 godine = rekord).
Za odrasle imam dozvolu iz ministarstva, a mlade svake godine pustim nazad u prirodu (na isto mjesto gdje su nađene i odrasle).
Dosta zanimljiva vrsta i, iako se većinom navodi kao skrovita zmija, dosta je često u pokretu.
Spadaju pod "terestrealne" vrste iako se moje prilično dobro i jako često penju po granama.
Ako ima još pitanja, pitajte!!

A kaj se tiće Crvenkrpice (Elaphe situla), jedan frend ih isto drži i isto ima dozvolu ministarstva. Za prodaju nisam siguran, al mislim da se može kupit (samo ako mu je naznačeno na dozvoli).
Lampropeltis p. pyromelana, Elaphe schrenckii, Ahaetulla prasina (grey), Trimeresurus albolabris, Cerastes cerastes, Crotalus adamanteus, Agkistrodon taylori, Aspidelaps l. infuscatus, Acanthophis rugosus, Vipera a. ammodytes, Bitis arietans, Naja n. naja, Agkistrodon c. laticinctus

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 23, 2008, 22:24:46 poslijepodne »
ajde, molim te opiši nam malo kako to ide sa ministarstvom, kako se dobije dozvola?
i ako ti nije problem jednu sliku nam postaj sa kratkim opisom (može i duži) držanja u zatočeništvu....
mislim da je šteta što nisi zadržao barem jednu od podmladka, čisto zbog usporedbe... prmjerci iz divljine-uzgoja.
kako si se odlučio za smukulju? meni se čini zanimljivom jer nije velika, aktivna je danju a i ljepa je... (smisli bolje odgovore)
:)
evo linka sa opisom primjeraka iz divljine:
http://www.bvo.zadweb.biz.hr/pages/gmazovi/zmije/gmazovi%20-%20smukulja.htm
« Zadnja izmjena: Listopad 23, 2008, 22:42:50 poslijepodne od Jaz »

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 23, 2008, 22:49:13 poslijepodne »
Dozvolu se dobije relativno lako.
Napišeš molbu u kojoj navodiš način stjecanja životinje/životinja i razlog držanja.
Navedeš svoje podatke i priložiš fotke terarija i svake životinje.
Uvijek je dobro spomenut neka poznanstva (npr. osobe ili ustanove koje se bave tim životinjama).

Smukulje su dosta male zmije (do 90cm) i jako ih je teško dobit da jedu miševe. Ja sam svoje, naravno, dobio na miševe (uz puno muke).
Čak i odrasla ženka (koja je kod te vrste veća od mužjaka) ima problema sa odraslim mišem, pa im se daju fuzzyji.
Jedu dosta rijetko; jedna mi nije jela već više od 2 mjeseca a još je debela (doslovno).
Ja se ne držim onoga da se zmija hrani svakih x dana, već ponudim zmiji miša, i ako hoće jest pojede, a ako neće dobi ponovno za par dana.
Mlade su jako male (do 25cm; ove godine su mi se izlegle mlade oko 30cm!!!) pa imaju problema i sa skroz malim pinkyjima - ako mala može pojest pinkyja dobro, a ako ne dajem im rep od odraslog miša.
U terariju imaju dosta mjesta za skrivanje, ali se uglavnom drže sve zajedno, ispod istog kamena/panja...
Dosta se često penju i prilično su spretne. Iako glase kao jedne od sporijih zmija, nisu spore!!

Ako ima kakvih konkretnih pitanja - pitaj(te)!
Slike ću postavit kad ću imat malo više vremena!
Lampropeltis p. pyromelana, Elaphe schrenckii, Ahaetulla prasina (grey), Trimeresurus albolabris, Cerastes cerastes, Crotalus adamanteus, Agkistrodon taylori, Aspidelaps l. infuscatus, Acanthophis rugosus, Vipera a. ammodytes, Bitis arietans, Naja n. naja, Agkistrodon c. laticinctus

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 23, 2008, 22:51:07 poslijepodne »

Hvala, ali znam za tu stranicu već odavno. Znam Mladena i neke podatke sam mu ja dao.

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 23, 2008, 23:04:21 poslijepodne »

Hvala, ali znam za tu stranicu već odavno. Znam Mladena i neke podatke sam mu ja dao.

hehehe, nisam ni sumnjao da neznaš, link je stavljen da bi drugi mogli vidjeti i pročitati o kojoj je zmiji riječ.

hvala za opis i držim(o) te za riječ da češ nam postati koju sliku, bilo bi ljepo na jednom mjestu imati što više vjerodostojnih opisa naših zmija koje se uspiješno mogu držati u zatočeništvu. Smukulja mi se ipak čini zahtjevnom za držanje, što se po šturom opisu divljih primjeraka nikad ne bi reklo, a opet s obzirom na to da ih uspiješno razmnožavaš i da preživljavaju možda nije pretjerano zahtjevna.

znači da napravimo zaključke: mogu se držati više primjeraka zajedno, problematićna prehrana, aktivna zmija

kako stvari stoje sa hibernacijom? (ja pojma nemam kakav je postupak i kako se zmije pripremaju za hibernaciju)

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 23, 2008, 23:23:14 poslijepodne »
obzirom na to da ih uspiješno razmnožavaš i da preživljavaju možda nije pretjerano zahtjevna.

znači da napravimo zaključke: mogu se držati više primjeraka zajedno, problematićna prehrana, aktivna zmija

kako stvari stoje sa hibernacijom? (ja pojma nemam kakav je postupak i kako se zmije pripremaju za hibernaciju)

Recimo da su umjereno zahtjevne  ;)

Da, dosta su "društvene" (osim ako se drži više mužjaka zajedno za vrijeme parenja)

Hibernacija - postupno se smanjuje temperatura i trajanje "dana" (rasvjeta). U terariju su dok se temp. ne snizi na nekih 15-ak °C.
Nakon toga idu svaka u svoju kutiju (zmije su odvojene, makar bi mogle bit i zajedno - u prirodi se više njih skupi na jedno mjesto gdje zajedno hiberniraju), u kojoj se nalazi zemlja/treset kao podloga i mala posudica sa vodom. Zatim se temp. još snizuje do cca. 4-5°C (domaće su vrste i trebaju nižu temp. za hibernaciju; na 10-12°C ne spavaju, nego su potpuno aktivne). Hibernacija traje 3-4 mjeseca (ja gledam prema vremenu, vani).
Na kraju se postepeno zagrijava do konstantne, dnevne temp. od 25-29°C.
Važno je da ih se NE SMIJE HRANIT 2 tjedna prije hibernacije i oko tjedan i pol nakon hibernacije!!!

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 26, 2008, 13:49:43 poslijepodne »
Evo par fotki:

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 28, 2008, 01:10:38 prijepodne »
Pošto je ovo tema o zmijama sa ovih naših prostora evo da kažemo
i nešto (ako već nije) i o naj opasnijem predstavniku zmija
kod nas Viperi ammodytes ili svima poznatom Poskoku...

Postoje 6 pod vrsta i to su; Vipera ammodytes ammodytes
                                                                      meridionalis
                                                                      montandoni
                                                                      transcaucasiana
                                                                      gregorwallneri
                                                                      ruffoi

Na našim prostorima živi uglavnom samo Vipera ammodytes ammodytes,
i obično naraste oko 60 do 80cm, primerci preko 95cm ("rekord") nisu poznati..

Boja tela je veoma varijabilna i postoji na stotine različitih varijateta,
gde su ženke uglavnom braon, sive ili crvene boje i njihove šare na ledjima nikad
nisu crne boje već malo tamnija nijansa osnovne boje koju imaju, dok su mužjaci
većinom kontrasnije obojeni sa veoma jarko izraženim (naj češće crnim) karakterističnim
romboidima na ledjima i karakterističnoj "Liri" (muzičkom instrumentu) na glavi...

Po nekim Herpetolozima podvrste poskoka se mogu raspoznavati i po boji kraja repa sa
donje strane, tako recimo Vipera ammodytes ammodytes ima obavezno crveni rep
a recimo Vipera ammodytes meridionalis i montandoni imaju žuto-zelene repiće...

Naseljava područja od mora pa do 2000 metara nadmorske visine i hrani se uglavnom
sitnim glodarima a redje i pticama i gušterima...

Nije agresivna i uvek gleda da pobegne od pretnje (čoveka) glasno šišteći, ali ako
se neoprezno postupi sa njom iskoristiće svaku mogućnost da ujede pri tome ispuštajući
2-3 kapljice zlatno-žutog otrova koji je hemotoksičnog dejstva što znači da izaziva
velike edeme i oštećenja krvnih sudova tako da je tretman protivotrovom i medicinskim
zbrinjavanjem obavezan!

Pari se u aprilu i maju, a već krajem avgusta i septembra na svet dolaze do 20 mladunaca
koji su kada se rode izmedju 15-20cm dužine...
I za poskoka je poznato i ima primera da su se parili sa drugim vrstama kao što su;Vipera berus i Vipera aspis...

U hibernaciju na 4-6 step.celz. odlazi krajem oktobra i ona obično traje do 5 meseci, znači do marta...

Što se tiče terarijumskih uslova Poskok je veoma zahvalna zmija za čuvanje i brzo
se privikne na novu sredinu, izgubi strah i postane manje agresivna... Dnevna temperatura
u terarijumu treba da bude izmedju 24-28 celzijusovih, a noću da se spusti na 20 stepeni...
Ukoliko terarijum nije na nekom prirodno osvetljenom mestu potrebno je 10-12 sati veštačkog
osvetljenja...

Što se tiče uredjenja terarijuma za podlogu se stavlja mešavina treseta i peska, neki komad
drveta ili panja koji će joj ujedno poslužiti i za penjanje i kao skrovište, suvog lišća,
mahovine i na svakih par dana promenjena posuda sa svežom vodom...

Ove grupne slike je napravio moj Drug Nenad na našem Institutu TORLAK kada je tamo radio...

« Zadnja izmjena: Studeni 24, 2008, 17:01:48 poslijepodne od El Djapo »

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 28, 2008, 18:51:17 poslijepodne »

primerci preko 95cm ("rekord") nisu poznati..

Nedavno je nađen jedan od 120cm.

tako da je tretman protivotrovom i medicinskim zbrinjavanjem obavezan!

Nije obavezan, ali dobro dođe ;)

za podlogu se stavlja mešavina treseta i peska

Ili sa sitnim kamenčićima, pošto živi na krškim predjelima.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 28, 2008, 19:18:47 poslijepodne »

U Srbiji je rekord 95cm, tako da iskreno Čestitam :klap: ako je kod vas nadjen od 120cm,
i veoma bih voleo da mi daš neki link gde se to može pročitati ili videti...

Što se tiče PUNOG ujeda odraslog poskoka, ostajem pri tome da je medicinsko zbrinjavanje
obavezno kao i tretman protiv otrovom, pogotovu za malu decu i starije osobe...

Kod vas u Hrvarskoj ima više krševitih predela, pogotovu u Dalmaciji, tako da za poskoke odatle
treba i u terarijum staviti više kamenja...
Ovde kod nas sam ih nalazio u šumovitim predelima gde nema ni jednog kamička, tako da je to sve
stvar podneblja odakle zmija potiče...

Offline RomanC

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 28, 2008, 19:37:42 poslijepodne »

tretman protiv otrovom, pogotovu za malu decu i starije osobe...

E to da!  :up:

Za link moram pogledat.