Zemlja za cvijece o kojoj si citala je zemlja koju kupujemo u ducanima, ona pakirana... Zasto? Tako smo sigurni u njen sastav (manje bitno), ali i oslobodjenost od nekih nametnika (zamisli da ti se izrode neki crvici i sl. u aq).
Stoji namocena u vodi 2-3 tjedna, a ne dana, da bi se oslobodio visak ... necega...

zaboravila sam cega...

Svakako postoje i gotovi substrati i ja sam bila zadovoljna tetrnim substratom, no kako sam u prvih 6 mjeseci pretumbala sve 16000 puta, normalno da od iste nije ostalo mnogo. (Svako cupanje povlaci dio podloge vani.) :

Drugi gotovi substrat koji sam probala je Prodacov i njega nikome ne preporucam (osim njihove gline). Naime, to su kao kamencici (za koje sam ja vjerovala, da ce se vremenom rastopiti ili tako nesto.

Naravno takvo sto se nije desilo.

A onda sam u samo 2 cupanja pola tih kamencica imala na vrhu podloge. Moram li reci da mi to sad grozno izgleda i jedva cekam generalku...

Treset i kuglice, bi trebala moci pronaci u shopovima, no to naravno ovisi o opskrbljenosti svakog posebno.
Glede gnojiva za biljke preporucam stati na kocnicu. Naime, dok ne budes imala hrpu biljaka uzaludno je dodavanje bilo cega. Mozes si samo napraviti vise stete... Nadalje, ja svoj maleni aq ne gnojim nicim, ali imam kvalitetnu podlogu, i vidjela si rezultat... Cak i bilje koje vrijedi za "namcorasto" odlicno raste...

Naravno, moj slucaj nije pravilo, ali ja volim sto manje kemijanja (kaze netko tko svaki dan dodaje kemiju u aq

), posebice u tako malom sustavu.
I kada se odlucis za kupovinu gnojiva moras znati da postoje dva osnovna "tipa" gnojiva. Makroelementarno i mikroelementarno... Makroelementarno za sad meni poznato je Nutrafinov NPK i Prolife-ovi nitro i fosfo...
Cesce ces pod nazivom gnojivo za bilje naci mikroelementarna gnojiva. Njih cini mi se imaju svi proizvodjaci, a ja sam probala samo Prodac (nutron flora) i Prolife (profito). Znam da i Tetra ima svoje, a ostale nisam imala priliku vidjeti.
Htjedoh reci da su mikroelementarna gnojiva u "10 deka" i tu nema mnogo razlike...
Mal ne zaboravih najvazniji argument zasto ne kemijati. Da bi biljke potrosile sva hranjiva koja im dajes, potreban im je carobni prsten...

Da, da, mi u akvaristici i carobiramo...

Dakle, magicni prsten je formula: dovoljno svjetla (ne manje od 0,5w/l) + CO2 + makroelementi + mikroelementi = uspjesne i zdrave biljke.

Fali li samo jedna komponenta iz ovog prstena, krajnji rezultat su alge raznih oblika...

Transport biljaka ne bi trebao biti problem. Ja sam dobijala biljke koje su putovale i po 48 sati i nije bilo problema. Ovdje mislim na viskove kolega. No nekoliko kupljenih u kosaricama, poslije ovakvog transporta, jednostavno nisu imale vise snage... Naime, one su vjerojatno dugo trpile transport iz TkoZnaKojeZemlje i onda dodatni transport do mene i eto... Zavrsilo je neslavno... Naravno samo neke, ne sve...
No,kazem za viskove kolega mozes biti mirna...

P.S. Hvala! Drago mi je da ti se svidja...