Lipanj 28, 2025, 14:31:53 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: mrest japanki  (Posjeta: 7601 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ledeni

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
mrest japanki
« u: Rujan 23, 2008, 22:24:17 poslijepodne »
-U aq od 30 litara sam ubacio zenku koju su muzjaci pre mesec dana ganjali,i ubacio sam jednog lepog muzjaka.u aq sam stavio malu unutrasnju filter pumpu i mali grejac,vodu sam stavio njihovu iz jezerceta i ukljucio grejac i tem se postepeno povecala sa 15c na 21c koliko planiram i da ostane jer sam procitao da je to idealno za potsticanje japanki za mrest kada se hladna voda postepeno zagreje..
na dno aq nisam stavljao sljunak nego sam stavio mali plocast kamen.i kod zenke i muzjaka su stomaci ogromni ali danas nista od jurnjave,ustvari znam da je rano da za jedan dan pocne muzjak da juri zenku ali posto nisam iskustan sa mrescenjem riba dobro bi mi dosao neki savet

mislim da sam sve opisao,a vi mi recite jesam li nesto pogresio,i sta bi jos trebalo da uradim da dodje do mresta??

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: mrest japanki
« Odgovori #1 u: Rujan 24, 2008, 13:19:48 poslijepodne »
prvo - dobro nam došao!
a drugo - imaš na početnoj stranici ovog sitea nekoliko riječi o zlatnim ribicama i par riječi i o razmnožavanju...
dakle, dobro bi bilo staviti na dno onu plastičnu ko mrežicu za čišćenje tepsija da u nju padnu jajčeka i da ih mama i tata ne mogu pojesti...
jesi li provjerio jeli dečko spolno sazrio, odnosno, jeli spreman za parenje (mora imati na škržnim poklopcima bijele pjegice, kao griz), ako nije, niš od bebača...
i naganjanje toleriraj najviše tjedan dana .... jajca će oplođena pasti preko te mrežice na dno, i mama i tata idu natrag u veliki akvarij.
u malom moraš onda osigurati dobro prozračivanje (pumpicom za zrak), stavi par kapi nekog lijeka širokog spektra, poput tetrinog gold-meda da zaštitiš neoplođena jaja od plijesni, i uključi strpljenje...
nakon par dana budu se pojavili maleni crvići...pusti ih par dana, odnosno, dok ne potroše žumanjčane vrećice koje će imati, kao da imaju natečene trbuščiće, i onda polako počni hraniti...
e, a to dobiješ kao informaciju u drugom nastavku "sapunice"  ;D :D

Offline ledeni

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 24, 2008, 20:17:00 poslijepodne »
za zenku sam siguran da jew zenka ali za muzjaka nisam,samo znam da je on jurio ovu zenku letos i tako sam predpostavio da je muzjak,krupan je ali nema pege po glavi...probacu da kombinujem i ubacim jos kog muzjaka,,,ako mozete da mi odgovorite koliko dana treba muzjaku da pocne da ganja zenku i tera je na mrest

hvala unapred

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Rujan 25, 2008, 08:22:24 prijepodne »
u pravilu ta jurnjava u jesen i nije previše "ozbiljna"....iako zna biti i iz te serije bebača
ali, u veljači do travnja je prava sezona za mališane...to je tako u prirodi i onda je i taj mrijest najkvalitetniji...
ako hoćeš imati malene, onda prati ponašanje ribica u akvariju, prati i mužjačiće i kad dobiju te točkice po škržnim poklopcima, tek onda su spremni za mrijest (nemaju te točke cijele godine!)...i kad takvi, s točkicama, krenu ganjati ženkice, onda izdvoji najljepši par i nadaj se podmlatku
da, i kad to napraviš, nemoj stavljati dva mužjaka na ženku - iscrpit će je i izgnjaviti a onda ona neće imati snage iznijeti sva jajašca, a da ne kažemo da može se i razboliti!
znaš, kao i kod nas, pod nekim "moraš", baš i ne ide!  :P ;)

Offline ledeni

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 25, 2008, 08:31:38 prijepodne »
hvala :up:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Rujan 25, 2008, 08:44:07 prijepodne »
nema problema - samo pitaj - tu smo da ti pomognemo!  :)

Offline slavko22

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 03, 2010, 17:28:44 poslijepodne »
i ja imam cetiri japanke .......i pozeleo bih da se mreste unutar imam puno biljaka i biljke se neprestano sire , e sad kolika  bi tu trebala temperatura da bude???  :(  :(  :( ako znate pls recite...

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 03, 2010, 19:38:41 poslijepodne »
ova tema  nije stara nego dvije god.. a najbolje je da informacije potražiš preko googlea

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Listopad 04, 2010, 12:10:22 poslijepodne »
slavko - tema je prastara, pa te molim da otvoriš novu - ovu ću zaključati! (pročitaj pravila)

inače temperatura za mrijest je 18 - 20  stupnjeva idealna, 22 se tolerira.... ;)