Srpanj 18, 2025, 02:09:11 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Haqos expro 1200 vanjski filter  (Posjeta: 180748 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Haqos expro 1200 vanjski filter
« Odgovori #375 u: Siječanj 26, 2012, 23:47:56 poslijepodne »
e sad mi je jasno i bolje obrazlozeno.. sad kuzim kak treba  ;)

ono nisam bas skuzio, sav sam se zblokirao, tako da mi nije bio jasan sistem.. thx na obrazlozenju.. a vata naravno da jest bitna sad dok kuzim, al ja sam mislio nesto drugacije, pa mi nije bilo jasno, pa sam zamjenio sve obrnuto, tako da na vatu sam pomislio i ispalo mi da nije bitno..  :D :D opet sam se izgleda spetljao sad u pisanju  :D ali sve u svemu je bitno sav filter materijal kako ga postavis..  :D hah, "sta rec.. neznam ni koju poslugu porati, ni kome"..  :D
E super, drago mi je da sam razjasnio!
mozda ti sad bude i filter bolje radio kad ga preslozis ;)

PS. a salji onima koji vide a necuju, a gledaju a nevide! :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #376 u: Siječanj 26, 2012, 23:55:48 poslijepodne »
heheh.. bas to.. ma joj bjezi, necu ga dirat, neka odrađuje svoje.. neki dan su mi stigle spuzve, tako da sam ga pokrenuo neki dan kak treba i to je to.. sta god da bude dobro je, za sada super odrađuje stvari, tako da mi je to dovoljno za vidjeti.. ;)

inace kod mene su kosarice pozlozene ovim redosljedom, znaci idemo odozdo prema vrhu..

1. kosarica sa bio kuglicama i nesto keramike,
2. kosarica sa keramikom nekim kamenom slicno dodatku keramike, (neznam ni ja tocno sto je to), al sluzi dobro,
3. kosarica sa dvije spuzve, plava ispod i crna iznad,
4. kosarica sa dvije spuzve također ista kao i kosarica broj 3.. i to je to..

za sada sam zadovoljan i dok radi super, kad stane, znaci da je stao..  :up:

Offline traxman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #377 u: Siječanj 27, 2012, 00:06:26 prijepodne »
heheh.. bas to.. ma joj bjezi, necu ga dirat, neka odrađuje svoje.. neki dan su mi stigle spuzve, tako da sam ga pokrenuo neki dan kak treba i to je to.. sta god da bude dobro je, za sada super odrađuje stvari, tako da mi je to dovoljno za vidjeti.. ;)

inace kod mene su kosarice pozlozene ovim redosljedom, znaci idemo odozdo prema vrhu..

1. kosarica sa bio kuglicama i nesto keramike,
2. kosarica sa keramikom nekim kamenom slicno dodatku keramike, (neznam ni ja tocno sto je to), al sluzi dobro,
3. kosarica sa dvije spuzve, plava ispod i crna iznad,
4. kosarica sa dvije spuzve također ista kao i kosarica broj 3.. i to je to..

za sada sam zadovoljan i dok radi super, kad stane, znaci da je stao..  :up:

ja bi to poslozio ovak:
1. keramika i kuglice
2. 2x crne spuzve
3. gore vatu, dolje jednu plavu (meni se plava jako zapunjavala, jako je fina pa nebi dvije stavljao)
4. a tu bi bilo dobro staviti neki dobar bio medij na bazi sintered glass-a

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #378 u: Siječanj 27, 2012, 00:13:24 prijepodne »
a sada necu nista dirati, kad ga budem cisito onda cu mozda malo rasporediti, jer vec razmisljam o tome, kako i sto staviti, pa evo dao si mi neku ideju, pa cu pricekati kad ga budem cistio da ga mogu kak treba ocistiti, jer nebi bas da ga stalno diram i otvaram, nije ni to bas najbolji nacin, sve brze i brze se unistavaju brtve i ostalo..

imao sam vec jednog prosle godine, bio je slicno poslagan kao ovaj kod mene, i super je odrađivao posao, nabavio sam ga od kolege malkya, to je on inace slagao u njemu, sto je stvarno bilo super poslozeno.. cak je u njemu bio jos jedan materijal, neznam ni ja tocno kako se zove, bio je dodatak, od cega je stvarno imao koristi, s time je super odrađivao svoje, i svaki komadic koji je letio po akvariju on je zaustavljao unutra, voda je bila kristalna..

neke stvari mi se sviđaju kod haqosa zato sto odrađuje posao sto prije moze, znaci na brz nacin.. npr, kad mjenjam dio vode u akvariju, i naravno vraca novu uz dodatak ffm-a, voda u tim trenutcima bude jako mutna, sto ovaj filter u roku par sati procisti, voda bude kristalna, a sto npr druge koje sam imao, cak im treba i do 2 dana.. zato ovaj filter je prava stvar..  ;)

Offline deki00

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #379 u: Siječanj 27, 2012, 01:05:10 prijepodne »
Kod mene je poslagano ovako od gore prema dole
1.keramički valjci
2.dvije crne spužve grube
3.plava fina spužva i ispod nje aktivni ugljen
4.bioballs

Radi mi kod kornjače u akvariju! Vodi je trebalo tjedan dana da se zaciklira i evo je sad, bistra i čista bez mirisa! A svi znamo kako kornjače mažu vodu!  :D  Protok je isto super, netko je rekao tj čitao sam tako po forumima  da je protok  slab al fino ide mlaz! :klap:  Ono izlaz je 25cm od dna i opet prevrće kamenčiće! Za 330kn super hehe, ok sad je 430! Ma bolji je od bilo kojeg unutarnjeg po toj cijeni!

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #380 u: Siječanj 27, 2012, 15:32:57 poslijepodne »
:D
voda ulazi u filter i pada na kosaricu, ne u onu rupu u kosaricama. struji kroz kosarice velikom povrsinom, i na kraju dolazi do dna i onda onom rupom u kosaricama ide van u akvarij.
a ono, nije bas da nije bitno di stoji vata. vata je najfinija od svih elemeta za mehanicku filtraciju i kao takva bi trebala ici kao zadnji mehanicki filter medij, tik prije pocetka bio filtracije. jer u bio filtraciji je nuzno da voda bude cim vise homogena, tj da ne vidis nikakvu prljavstinu da u njoj, osim naravno kemijskih spojeva koji onda obilaze bakterije naseljene u nekim medijima koj su predvidjeni da imaju cim vecu povrsinu za nastambu bakterija. a nesmije biti prva jer ce se najbrze zapuniti vecim smece, a onda je sve palo u vodu :D

Ako je stvarno tako rotor je podlozan ostecenjima od pijeska i sitnih cestica jer je direkt na udaru. Voda koja ulazi u filter se doslovce nabija u medije u jednu tocku i zastopava filter. U filterima obicno voda ide prvo kroz rupu i lupa u dno filtera gdje se ravnomjerno rasprsuje i penje po cijeloj povrsini kosara sa tendecijom da se najkrupniji otpad talozi na dnu filtera...
Pogresan smjer protoka bi isto objasnio cinjenicu da filter sa cak 28W ima puno slabiji protok od deklariranog i zasto se tako jako zagrijava (ako je to tocno). Po mojoj logici to znaci da je dinamicki tlak u filteru cak i veci od statickog tlaka sto nije bas dobra vijest za brtve. Jer umjesto da pumpa baca vodu iz filtera, u njemu uzrokuje pad tlaka i usisavanje vode, pumpa se cijelo vrijeme muci gurat vodu kroz filter (kao "pressure filter" kod vrtnih jezera).

Da li ste svi potpuno sigurni da je to tako? Jer ako se uspoređuje sa ostalim vanjskim filterima to je pomalo suluda greska u dizajnu...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #381 u: Siječanj 27, 2012, 16:19:33 poslijepodne »
Imam ga i ja pumpa ne vuče vodu u filter nago je izbacuje van a funkcionira ovako. Voda iz akvaria dolazi odozgo i pada na gornju košaru prolazi kroz filter matrijale do dna od dna cijev ide kroz košare sa filter matrijalom do pumpe koja izbacuje čistu vodu nazad u akvari.
u mom je složeno ovako odozdo prema gore
1 keramika i bio bals
2 gruba spužva koja je kupljena naknadno
3 gruba + crna fina koja se dobije sa filterom
4 plava koja se dobije sa filterom
Ja sam u 4 košaru to jest u onu koja prva vrši filtraciju stavio onu original plavu naj finiju koja ispuni samo doljnju polovicu košare a ostatak sam ostavio prazno da služi kao taložnik
po meni a i po večini priručnika i raznih uputstava za slaganje filtera prvo se vrši mehanička a na kraju kemijska filtracija znači od finijeg i guščeg filter matrijala prema grubljem i rjeđem.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #382 u: Siječanj 27, 2012, 16:42:12 poslijepodne »
pa pumpa bi i trebala vuci kroz filter, jedino mi nekako logicko objasnjenje da su motori toliko nekvalitetni da bi dolazilo da pregrijavanja jer preko usisa radi punom snagom, nije kao blokada izlaza koja usporava vrtnju elise i potrosnju struje, zagrijavanje. ste strane mozda i nije toliko suludo ako drugcije nebi mogao? opet, zasto nitko nepita proizvodaca ako niste sigurni?
-dizajnom propelera i kucista se da smanjiti ostecenje od cestica/pjeska do neke mjere, da ih neuvlaci do magneta i osovine..ali bas sumnjam da je haqous takav :)

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #383 u: Siječanj 27, 2012, 17:32:48 poslijepodne »
po meni a i po večini priručnika i raznih uputstava za slaganje filtera prvo se vrši mehanička a na kraju kemijska filtracija znači od finijeg i guščeg filter matrijala prema grubljem i rjeđem.

Istina je da prvo ide mehanicka pa kemijska, ali u principu ide od grubljeg materijala prema finijem, jer ako prvo stavis najfiniji materijal on ce se zastopati i onda imas malo koristi od toga sto ti je grublji materijal u kasnijem stupnju cist jer kroz njega nece protjecat voda...

Imam ga i ja pumpa ne vuče vodu u filter nago je izbacuje van a funkcionira ovako. Voda iz akvaria dolazi odozgo i pada na gornju košaru prolazi kroz filter matrijale do dna od dna cijev ide kroz košare sa filter matrijalom do pumpe koja izbacuje čistu vodu nazad u akvari.

To je sad opet neka druga prica, uobicajen protok vode kroz vecinu vanjskih filtera koji imaju ovakav presjek izgleda:
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2012, 17:40:49 poslijepodne od Kori »
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #384 u: Siječanj 27, 2012, 17:38:53 poslijepodne »
procitao sam tu negdje da se Hagos grije i eto nakon 18 dana pustanja u pogon ispipao sam ga cjelog po prvi put.Posebno glavu povise rotora i moram konstantirati da je je hladniji negoli voda u akvarju.Dakle Hagos vrhunski odradjuje posao i ne grije se,a o rasporedu medija vec se dosta pisali,pa da ne ponavljam.
Totalna Steta

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #385 u: Siječanj 27, 2012, 17:48:52 poslijepodne »
He, čitao sam  i ja da mu je protok jakoo slab! A eto meni izlaz baca mlaz 30cm do dna, prevrče oblutke! Nije ništa manji nego kod Tetre 1200

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #386 u: Siječanj 27, 2012, 18:02:39 poslijepodne »

Istina je da prvo ide mehanicka pa kemijska, ali u principu ide od grubljeg materijala prema finijem, jer ako prvo stavis najfiniji materijal on ce se zastopati i onda imas malo koristi od toga sto ti je grublji materijal u kasnijem stupnju cist jer kroz njega nece protjecat voda...

Mislim da je kod Hagosa obrnuto od ovih slika,gumena brtva na vrhu cjevi koja prolazi kroz kosare sjeda na rotor a povise rotora je cjev AUT,dakle izlaz...deblja cjev IN oliti ulaz,vodu iz akvarija slobodnim padom kroz kosare s medijima filtrira prema dnu i cistu,filtriranu vodu kroz cjev na cijem je vrhu rotor vraca u akvarij.Prema tome na vrh gruba crna spuzva,pa plava spuzva pa ostale bio medije (keramika,kugle...),a na dno Treset ako se misli stavit jer on ide kao zadnji ..

Totalna Steta

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #387 u: Siječanj 27, 2012, 18:28:51 poslijepodne »
Mislim da je kod Hagosa obrnuto od ovih slika,gumena brtva na vrhu cjevi koja prolazi kroz kosare sjeda na rotor a povise rotora je cjev AUT,dakle izlaz...deblja cjev IN oliti ulaz,vodu iz akvarija slobodnim padom kroz kosare s medijima filtrira prema dnu i cistu,filtriranu vodu kroz cjev na cijem je vrhu rotor vraca u akvarij.Prema tome na vrh gruba crna spuzva,pa plava spuzva pa ostale bio medije (keramika,kugle...),a na dno Treset ako se misli stavit jer on ide kao zadnji ..

E to vec po pitanju pumpe ima puno vise smisla i poklapa se sa starijim postovima.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dem

• Punopravni član
« Odgovori #388 u: Siječanj 27, 2012, 18:43:00 poslijepodne »
tako je  :up:

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #389 u: Siječanj 27, 2012, 19:20:03 poslijepodne »
kako god radio, taj filter je prekvalitetan za te novce i nadmašuje dosta kvalitetnih filtera, tako da tko god ga imao, pozaliti nece.. ako ga tko nije iskusio, neka to ucini, a oni koji to nisu neka nepricaju da nije kvalitetan ili ti drugo.. filter sam po sebi odrađuje posao cak u 300lit vode, i to dobro, tih je i fino radi.. kod mene se negrije, i sto se tice protoka, slazem se sa kolegom koji je napisao da nema razlike između njega i tetre 1200, vjerujem da im je protok tu negdje..

za mene ce haqos bit na prvom mjestu, jer to on i sam pokazuje!!! ko nije vidio neka se uvjeri sam!  :up: :up:

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #390 u: Siječanj 27, 2012, 19:31:10 poslijepodne »
ja bas mislim da haqos također radi na postupak kao i ostali vanjski filteri, bas kako je kolega kori postavio na slici, jer kako vi mislite mislim da to nema logike..po meni.. ali kako sam vec naveo, kako god da radio, nije vazno, napravljen je na taj nacin da dobro odrađuje posao, a sad kako on radio, to previse nije vazno, nego je vazno sto on zapravo pokazuje nakon nekoliko dana rada, a to se zna, jer oni koji su ga okusili znaju najbolje, za sada i do sada nema primjerki za njega, ipak je on poseban u tim slucajevima, tako da je mozda i napravljen na svoj nacin.. a uostalom za te novce necete naci nigdje filter da tako radi svoje, tako da budimo sretni sto ga imamo..  :up:

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #391 u: Siječanj 27, 2012, 21:33:05 poslijepodne »
procitao sam tu negdje da se Hagos grije i eto nakon 18 dana pustanja u pogon ispipao sam ga cjelog po prvi put.Posebno glavu povise rotora i moram konstantirati da je je hladniji negoli voda u akvarju.Dakle Hagos vrhunski odradjuje posao i ne grije se,a o rasporedu medija vec se dosta pisali,pa da ne ponavljam.

pipni ga opet dok dode toplije vrijeme :) svaki motor se zagrijava, tj. svaki ljudski izum pretvara dio energije u toplinu, neki vise neki manje ali tako je to u zivotu. ali neznaci to da je los proizvod, mozda malo vise trosi struje ali neznaci da ce mu ista biti. ako je tko vidio japanske iwaki pumpe, koriste se i u akvaristici ali generalno su industrijske.. ruku nemozes staviti na nju od topline ali su izdrzljive, traju godinama

Offline dem

• Punopravni član
« Odgovori #392 u: Siječanj 27, 2012, 21:44:24 poslijepodne »
alene kad ga budeš čistio obrati pažnju kod hagosa je kontra nego na slici koju je postavio kori prljava voda putuje odozgo prema dolje a čista odozdo kroz cijev na rotor pumpe i natrag u akvari. ja sam prije imao einhem i kod njega je bilo kao na slici znači prljava odozdo prema gore.
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2012, 21:48:47 poslijepodne od dem »

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #393 u: Siječanj 27, 2012, 22:25:05 poslijepodne »
Dovoljno je puhati u otvor rotora da bi se vidjelo da zrak izlazi na OUT! Tako onda i voda! :) Struji prvo od vrha košarice prema dnu pa kroz rotor nazad u akvarij!

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #394 u: Siječanj 27, 2012, 22:47:25 poslijepodne »
a dobro nije mi to sada vazno, bitno je da on radi i da dobro obavlja posao.. ali kad ga budem cistio bas cu provjeriti to..  ;)

Offline Najki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #395 u: Siječanj 28, 2012, 12:04:17 poslijepodne »
evo i meni je danas stigao moj Haqos expro 1200 filter... u VEEELIKOj kutiji  :D čini mi se dosta robustan, tvrd i uopće ne djeluje jeftino... za par tjedana će bit pušten u pogon na 250 litarskom akvariju pa ću javit dojmove :)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #396 u: Veljača 06, 2012, 13:24:53 poslijepodne »
evo i meni je danas stigao moj Haqos expro 1200 filter... u VEEELIKOj kutiji  :D čini mi se dosta robustan, tvrd i uopće ne djeluje jeftino... za par tjedana će bit pušten u pogon na 250 litarskom akvariju pa ću javit dojmove :)
i kako sluzi haqos?? jesi li zadovoljan njime? ;)

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #397 u: Veljača 06, 2012, 17:05:00 poslijepodne »
Pa rekao je da će ga pustit u pogon za par tjedana 8) Joj, :D ja ga ne bi mogao toliko dugo držat zapakiranog u kutiji

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #398 u: Veljača 06, 2012, 17:16:05 poslijepodne »
mislis da se vec nije igrao snjime? ajd molim te, zapakiran je vec najmanje 5x isponova :)

Offline Najki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #399 u: Veljača 06, 2012, 17:22:40 poslijepodne »
i kako sluzi haqos?? jesi li zadovoljan njime? ;)

ma nisam ga još isprobao na akvariju, jer je još u izradi.. trebao bi bit gotov danas ili sutra... al onda me još čeka stalak, pa poklopac, pa pozadina, itd... tak da nece bit u pogonu u skoro vrijeme  :'(

mislis da se vec nije igrao snjime? ajd molim te, zapakiran je vec najmanje 5x isponova :)

nije bas 5x, al je bilo 3x... :P stoji mi tam u sobi i izluđuje me onak zapakiran... nisam ga smio kupit prije akvarija  :D :D