Srpanj 18, 2025, 01:30:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Haqos expro 1200 vanjski filter  (Posjeta: 180712 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Haqos expro 1200 vanjski filter
« Odgovori #350 u: Siječanj 23, 2012, 22:10:34 poslijepodne »
mislim da ti to vecina apoteka drzi, mozda i svoje rifuzno prodaje, neko malo pakiranje ti dosta..ja imam od 200gr vec 10 il vise god a nisam 10-15% potrosio :)
stvarno nemam pojma,silikonska maziva se prodaju i za zastitu metalnih povrsina, itd, s puno spojeva koji tu nesmetaju da bolje odbija vodu i takve stvari. mislim da bi trebalo pisati pure silicone, sve drugo trebas biti kemicar da bi znao jel otrovno. ja radije nebih riskirao, vjerojatno ces naci u apoteci bjeli vazelin za 20-30kn
ak 20-30kn, onda bum to uzeo. ak je drugima dobro, onda bude i meni. ja ga tak i tak otvaram svakih 3-4mj, malo isperem, promjenim vatu... valjda bude imalo efekta :)

btw. jel treba mazati obje strane brtve ili samo gornju, gdje nasjeda glava filtera?

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #351 u: Siječanj 24, 2012, 10:50:27 prijepodne »
neznam pravu cijenu jer stvarno nisam kupovao vec dugo ali nevjerujem da bi bilo kuplje od 30ak kn neko malo pakiranje, nije to nista posebno.
-ako mozes najbolje ti je izvaditi brtvu pa ju cjelu premazati(odma ce se i dat lakse vratiti) tako ces ju cjelu zastiti od vode i propadanja, a kasnije dok je vec masna mozes s vremena na vrjeme samo proci po gornjoj strani.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #352 u: Siječanj 24, 2012, 11:03:01 prijepodne »
neznam pravu cijenu jer stvarno nisam kupovao vec dugo ali nevjerujem da bi bilo kuplje od 30ak kn neko malo pakiranje, nije to nista posebno.
-ako mozes najbolje ti je izvaditi brtvu pa ju cjelu premazati(odma ce se i dat lakse vratiti) tako ces ju cjelu zastiti od vode i propadanja, a kasnije dok je vec masna mozes s vremena na vrjeme samo proci po gornjoj strani.
tnx! ;)

Offline azaja

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #353 u: Siječanj 24, 2012, 11:54:15 prijepodne »
Sad ste me splasili sa ovim ako ne mazes brtvu naje*o si. Tako da cu napraviti sljedece:

1. Kupiti bijeli vazelin u ljekarni i podmazati brtvu
2. Ocistiti filter detaljno (cijevi i sve to) naravno u akvarijskoj vodi
3. Uzeti easy start ili nesto slicno tome

Covjece, mozda sam trebao ostaviti black box u akvariju i nekako mi se cini manje posla. Sa cime cistite cijevi? Gdje ste to kupili? Kako to tocno radite? (Prvi put mi je pa molim strpljenje) :)
Every product comes with a free novel about a spanih hero named Manual.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #354 u: Siječanj 24, 2012, 14:32:09 poslijepodne »
cijevi mozes cistiti sa zicom nekom ili spagom, tako da jedan kraj provuces kroz cijev, a na drugom zavezes komadic neke krpice ili spuzvice, i provuces kroz cijevi i to bi ti trebalo biti to.. nadam se da si me skuzio kako mislim..  ;)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #355 u: Siječanj 24, 2012, 14:37:17 poslijepodne »
a mene zanima jedno, jucer su mi stigle 2 paketa spuzvi za njega, sad kako unutra ima jedan paket, znaci plava i crna skupa u jednoj posudi, sad me zanima, dal bi bilo oke staviti i ova 2 paketa, to znaci da bi dodao jos 4 spuzve, dal ce biti previse ili samo da dodam jos jedan paket sa 2 spuzve? ako bi dodao sve, unutra bi bile 3 crne i 3 plave, dal bi bilo previse, da se nebi zastopalo nakon nekog vrremena, uz naravno keramiku i bio bals, sta vi mislite jel to ok? hvala!  ;)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #356 u: Siječanj 24, 2012, 14:49:43 poslijepodne »
a mene zanima jedno, jucer su mi stigle 2 paketa spuzvi za njega, sad kako unutra ima jedan paket, znaci plava i crna skupa u jednoj posudi, sad me zanima, dal bi bilo oke staviti i ova 2 paketa, to znaci da bi dodao jos 4 spuzve, dal ce biti previse ili samo da dodam jos jedan paket sa 2 spuzve? ako bi dodao sve, unutra bi bile 3 crne i 3 plave, dal bi bilo previse, da se nebi zastopalo nakon nekog vrremena, uz naravno keramiku i bio bals, sta vi mislite jel to ok? hvala!  ;)
To i mene zanima, no zanima me i kojim redosljedom bi to isao stavljati.
Neznam dal je pametno ici crna-plava-crna-plava-crna-plava, po meni bi bilo bolje staviti 3 crne, pa 3 plave gledano odozgora naravno. kaj mislite?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #357 u: Siječanj 24, 2012, 16:41:10 poslijepodne »
pa uvjek prvo idu grube pa onda fine spuzve, tako treba najdulje vremena dok se nezastopa. a cemu idete na tako puno spuzvi? zbog mehanicke filtracije? mozda moze potrajati duze da se nemora cistiti ali nije bas dobro ostaviti da se to sve raspada mjesecima, onda samo prlja vodu sve vise i nije se bas puno postiglo dok se stvarno neodstrani iz sistema i opere filter, neznam, meni bi bilo lakse ocistit filter nego cesce mjenjati vodu

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #358 u: Siječanj 25, 2012, 16:23:43 poslijepodne »
tnx, mozda se dam u trosak, no koliko vidim cijena je nekih 100kn, nije bas jeftino! a bojim se da cu ga imati za 10god. mozda prije propadne :)
trebam nazvat tamo u elegance reef i pitat kolko je jedna brtva za taj filter. ak je 20-30kn, onda mi se vise isplati uzimati brtve svakih godinu dana  :D
budem pito, pa cu da odvagnem!

ali bome ti vanjski filteri su fakat opasni, nedo Bog da procuri nicim izazvano, a nema nikog doma :(
uvjek sam bio misljenja da se to desava kad ocistis filter pa ga zatvoris i onda brtva popusti, nikad da samo od sebe krene curiti. mislim moze, ali to mora onda biti fakat da slini. nije to opet tak ni veliki tlak ... neznam! nadam se da se to nece desiti meni :(

Bas sad trazim datume na starom i novom spreju, imaju samo datum proizvodnje, nigdje ne pise da imaju rok trajanja...
Vazelin je definitivno jeftiniji, kad sam s njim podmazivao brtve kutijica od mislim 50g je bila 10-ak kn u ljekarni. Samo kazem, nakon 3-4 mjeseca kao da ga nisi stavljao, brtva je suha. Također ga je tesko nanositi u kuglicne ventile, i nemoguce je doci do brtve rucne pumpe bez da rastavis filter. Sa sprejem to sve mozes jer je u obliku guste tekucine. Nakon iskustva sa Tetrom vise mi ne pada napamet otvorit bilo koji filter bez da mu dusu nasprejam, jer ipak sa pravilnim odrzavanjem je filter puno sigurniji i puno mirnije spavas, pogotovo kad ih imas vise.

Jednom kada stavis brtvu ne bi je uopce trebao vaditi osim ako ti vod nije zapunjen pijeskom ili je mijenjas. Svakim rastezanjem ju deformiras i stvaras mikroskopske pukotine na njenoj povrsini kroz koje moze proslinit bila namazana ili ne. To je cak preporuka vecine proizvođaca i na novijim modelima sa mekanim E profil brtvama ne mozes niti izvuci brtvu bez opasnosti ostecenja. Vecina standardnih brtvi imaju malo siri kanal u kojem brtvu mozes pomicat gore-dolje i tako ju namazat.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #359 u: Siječanj 25, 2012, 18:46:30 poslijepodne »
jucer sam uzeo kutijicu vazelina, cijena i pakiranje tocno to kaj si napisao :)
A nema veze, budem s time mazo za pocetak, pa ak nadjem negdje kakvu akciju, mozda ubodem i taj silikon sprej.

ah, nebi trebalo... ali eto ja svaka 3mj ocistim filter, zamjenimn vatu i pustim u pogon. to je moj neki izbor...

sve rade samo da se prije potrga :(

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #360 u: Siječanj 25, 2012, 23:51:04 poslijepodne »
Hehe sad ste svi isprepadani gumicama i mazanjem istih, baš me zanima sto će tete u ljekarnama pomisliti sad kad krene pomama za vazelinom :D :D :D

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #361 u: Siječanj 26, 2012, 07:16:07 prijepodne »
Hehe sad ste svi isprepadani gumicama i mazanjem istih, baš me zanima sto će tete u ljekarnama pomisliti sad kad krene pomama za vazelinom :D :D :D
Nek si misle kaj hoce :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #362 u: Siječanj 26, 2012, 11:42:11 prijepodne »
ah, nebi trebalo... ali eto ja svaka 3mj ocistim filter, zamjenimn vatu i pustim u pogon. to je moj neki izbor...

sve rade samo da se prije potrga :(

a koristis vatu u njemu? inace vata nije bas dobro dosla za vanjske, ali niti ni jedne filtere, jer nije ju bas dobro drzati unutra, brzo se zna zastopati, a cak i moze nakupit svakakvih bolesti zbog nje u akvariju.. ja bi ju na tvom mjestu maknuo iz filtera, ali, naravno ako ju vec zelis imati, onda bi morao minimalno ju mjenjati ili cistiti svakih do mjesec dana, tako da bi filter otvarao cesto, a za to ti i trebaju te stvari za mazanje.. pozz

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #363 u: Siječanj 26, 2012, 11:54:44 prijepodne »
Moram priznati da nisam jos cuo da je vata "losa". Logicno je da se lakse zastopa nego spuzva i nekakva keramika, ali ja to nisam primjetio. Meni je 3-4 mjeseca protok konstantan. Samo ga tada otvaram, jer zelim tu vatu promjeniti i malo ocisiti se skupa. Posebno turbinu.
A ovo da zbog vate mogu doci i bolesti, prvi glas!

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #364 u: Siječanj 26, 2012, 12:09:13 poslijepodne »
zbog vate isto kao i svakog drugog medija, samo ona prije nakupi tvari koje se nakdnadno raspadaju ako ih covjek neodstrani.
-to sve ovisi, nije svaka vata iste gustoce ni debljine, neke love sitnije cestice pa se brze stopaju, nekad protok ide i oko nje pa ga zato nestopa, i itd..
-mislim da ta maziva nemaju rok trajanja, taj silikon u spreju, osim ako se nekako neosusi, stvrdne, s godinama, valjati ce. jedino je dobro prije koristenja te sprejeve cim bolje izmuckati, nije samo jedna tvar unutra pa se one teze slegnu, razdvoje, da bi radilo kako treba najbolje je cim bolje promuckati prije koristenja
-sto se tice lubriciranja, vazelin se osusi brze, i svaka tvar koja se stavlja za zastitu bilo koje povrsine se kad tad osusi ali ostavlja takni zastiti sloj od par mikrona koje covjek nevidi ali i dalje stiti materijal od vanjskih utjecaja, izlozenosti zraku, vlazi, tj.propadnja. sad, koliko je bitno na tom haqosu da je guma jako lubricirana i skliska prilikom otvaranja/zatvaranja, neznam

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #365 u: Siječanj 26, 2012, 12:54:38 poslijepodne »
sve ovisi o tome kad ju mjenjas ili cistis, nije to sad nesto sto sam rekao sigurno, ali zna se dogoditi tako, znaci ucestala je pojava da se u akvariju nesto dogodi i ispadne vata kriva, jer se necisti cesto i nemjenja, ali kako kazes, da otvaras svakih par mjeseci i cistis, svaka cast, sve stoji i moze biti u redu, ali samo kazem, ja ju nebi korisitio, jer dosta brze se filter nakupi s njom nego bez nje, tako da moze prije doci do nekog zastopljenja, ili ti necega drugoga, poput nekih bolesti i td.. bas je neka tema neki dan bila o tome, kako se ribe cudno ponasale i ustanovilo se da je mozda u vati problem, vata odstranjena, ribama pomalo sve bolje.. nekazem da je vata smeće, i ona zna posluziti nekada, al bas kako kolega stomed kaze, ima svakakvih vrsta i sve ovisi o gustoci vate, tako da nemoj zamjeriti na tome.. i ja sam je nekada koristio u unutarnjem bluwave-u 07 i morao sam ju cistiti ili mjenjati svakih 5-7 dana..

a gdje ju tocno druzis u filteru, jesi ju stavio negdje na sredini filtera ili skroz na vrh?  ;)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #366 u: Siječanj 26, 2012, 13:12:18 poslijepodne »
Naravno da se najbrze zapuni, kad je jako fina struktura...

u tom vanjskom filteru imam 4 kosarice i na njih ide voda ovim redosljedom:
1 kosarica: sera-ina plasticna zelena vlakna, izgledaju ko sažvakani najlon za ribolov
2 kosarica: pola kosarice srednje gusta spuzva, pola kosrice vata
3 kosarica: keramicki ringovi
4 kosarica: keramicki ringovi

dakle ajmo reci, koristim ju kao predzadnji element!

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #367 u: Siječanj 26, 2012, 21:04:25 poslijepodne »
U mene je od gori prema doli

1 Vata Hobby Aquolom
2 Haqosova original spužva
3 Porculanski ring-ovi sa tim da sam doda kutiju TetraTec-ovih jer origigi nije ni pod pokrija.
4 original plastične kuglice.

Upaljen je ima 3 sedmice i ovaj vikend ču ga otvorit da vidim stanje.

Offline deki00

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #368 u: Siječanj 26, 2012, 21:22:36 poslijepodne »
Zašto vata prva?
Jel znate da u ovom filteru protok vode ide sa vrha prema dnu!
Bila je i neka rasprava oko toga ovdje na forumu! Ja sam prije stavljanja u pogon testirao puhanjem! Puhao sam u onaj otvor di je propeler i zrak je izlazio na OUT!

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #369 u: Siječanj 26, 2012, 21:32:53 poslijepodne »
Stavija sam vatu prvu jer se aq ciklira pa da pokupi ono prvo smeče i onu prvu mast šta se stvori na površini.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #370 u: Siječanj 26, 2012, 21:37:00 poslijepodne »
sta ce vam rasprava, laks poslati mail proizvodacu pa budes siguran.. ali jako mi cudno da je ulaz gore, zar onda motor gura vodu kroz medije do akvarija umjesto na sifon prvo? to mi bas nema logike puno. osim ako se motor i ovako pregrijava pa bi riknuo da nedobiva dosta vode :)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #371 u: Siječanj 26, 2012, 21:42:06 poslijepodne »
Zašto vata prva?
Bila je i neka rasprava oko toga ovdje na forumu! Ja sam prije stavljanja u pogon testirao puhanjem! Puhao sam u onaj otvor di je propeler i zrak je izlazio na OUT!
Pa naravno! :D
Meni je vata predzadnja, al samo zato jer sam mislio da je keramika bio filtracija i da mora biti zadnja u lancu!
Pa samo pustis u kadi mlaz vode u IN konektor i vidjet ces da voda izlazi kroz turbinu u kosaricu, ali ne u rupu od kosarice jer je to izlazni kanal od dna filtera.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #372 u: Siječanj 26, 2012, 23:14:17 poslijepodne »
Zašto vata prva?
ak je tako kako kazes, onda vata nije bitno gdje je, moze biti na bilo kojem mjestu, pa cak onda i na vrhu filtera, ako sam dobro shvatio.. jer ako tako ide, znaci vraca se kroz one cijevi odozdola od kosarica vanka ili kako vec, sad sam se malo sav zablokirao..  :roll: i nekuzim sistem kak treba..  :D

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #373 u: Siječanj 26, 2012, 23:25:49 poslijepodne »
Zašto vata prva?
ak je tako kako kazes, onda vata nije bitno gdje je, moze biti na bilo kojem mjestu, pa cak onda i na vrhu filtera, ako sam dobro shvatio.. jer ako tako ide, znaci vraca se kroz one cijevi odozdola od kosarica vanka ili kako vec, sad sam se malo sav zablokirao..  :roll: i nekuzim sistem kak treba..  :D
:D
voda ulazi u filter i pada na kosaricu, ne u onu rupu u kosaricama. struji kroz kosarice velikom povrsinom, i na kraju dolazi do dna i onda onom rupom u kosaricama ide van u akvarij.
a ono, nije bas da nije bitno di stoji vata. vata je najfinija od svih elemeta za mehanicku filtraciju i kao takva bi trebala ici kao zadnji mehanicki filter medij, tik prije pocetka bio filtracije. jer u bio filtraciji je nuzno da voda bude cim vise homogena, tj da ne vidis nikakvu prljavstinu da u njoj, osim naravno kemijskih spojeva koji onda obilaze bakterije naseljene u nekim medijima koj su predvidjeni da imaju cim vecu povrsinu za nastambu bakterija. a nesmije biti prva jer ce se najbrze zapuniti vecim smece, a onda je sve palo u vodu :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #374 u: Siječanj 26, 2012, 23:40:48 poslijepodne »
e sad mi je jasno i bolje obrazlozeno.. sad kuzim kak treba  ;)

ono nisam bas skuzio, sav sam se zblokirao, tako da mi nije bio jasan sistem.. thx na obrazlozenju.. a vata naravno da jest bitna sad dok kuzim, al ja sam mislio nesto drugacije, pa mi nije bilo jasno, pa sam zamjenio sve obrnuto, tako da na vatu sam pomislio i ispalo mi da nije bitno..  :D :D opet sam se izgleda spetljao sad u pisanju  :D ali sve u svemu je bitno sav filter materijal kako ga postavis..  :D hah, "sta rec.. neznam ni koju poslugu porati, ni kome"..  :D