Srpanj 15, 2025, 10:27:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: nestala zlatna?  (Posjeta: 8088 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blizanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
nestala zlatna?
« u: Rujan 03, 2008, 10:01:27 prijepodne »
Evo kao sto stoji i u naslovu teme mojoj svekrvi koja ima aq od 50l i u njemu dvije zlatne ribice (one debeljuskaste sa prelijepim dugim repom) i jednog cistaca ne znam koji jer ga nikada nismo vidjeli stalno se krije u svojoj spiljici, nestala je jedna od te dvije zlatice.
Prvo je sveki mislila da je cistac popapao ali ja u to ne vjerujem, pa smo onda trazili oko aq da nije iskocila jer aq otvoren i nista nismo nasli, preturili smo cujelu prostoriju i nista.
S obzirom da je nemam nekog iskustva s hladnovodnim te ne znam nista o njihovom ponasanju, molim vas za sugestije o time sta se moglo desiti malenoj.
Da jos dodam da se ova druga ponasa skroz ok. Sorry na dugom postu!

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: nestala zlatna?
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2008, 10:32:29 prijepodne »
A sad...Možmo nagađati...

Da nije iskočila, pa da ju nije netko smazao ( tipa mačka, pas?)

Čistač bi ju smazao eventualo da je uginula, ali ne u roku odmah...pa bi to isto primjetili... -?

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2008, 10:34:23 prijepodne »
ili je uginula pa je popapana od strane druge ribe, cistaca i/ili puzeva ako ih imas ili je iskocila pca ces ju naci sasvim slucajno za mjesec dva osusenu nrgje gdje se najmanje nadas:D

BTW: dal imas mozda kakvu macku?
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2008, 11:07:17 prijepodne »
Drugih ljubimaca nema, ma misterija prava. Mi smo zaista pretrazili cijelu prostoriju gledali ispod namjestaja ali malene nema.
Nego, sveki kaze da mi taj aq i ribe uzmemo sebi jer njoj se ne da to nesto cistiti i sl. S obzirom da zivimo blizu preseljenje nam nece biti problem, nego me interesuje da li i za hladnovodne treba hranjiva podloga jer u tom aq nema nista osim nekog budi bog s nama sarenog sljunka koji bi ja izbacila i sve ponovo napravila kako spada.
I jos jedno pitanje, kupila bih toj maloj zlatici i neko drustvance, svidja mi se telekop i lavlja glava i mozda jos neki cistac, to bi bilo sve skupa 5 riba na 50l, da li je to ok i da li ove vrste mogu zajedno.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2008, 11:19:55 prijepodne »
hranjiva podloga se stavlja ako mas bilja i to u pravilu za zahtjevno bilje a tebi to sa hladnovodnim netreba ;D
Zagreb/Dubrava

Offline darko098

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2008, 11:22:34 prijepodne »
ne treba ti hranjiva podloga ako nemaaš biljke za njih ti je u redu šljunak onako sitniji da ga mogu pljuckati  ;D
5 zlatnih ribica ili?
ja imam telića lava i još i lopticu unutra, kod mene je tako i sretnu su  :D
teleskop i lavlja su ti osjetljivije ribice  :-[ tako da njima treba jako puno ljubavi kao i svim zlaticama samo  :heart:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2008, 11:29:45 prijepodne »
Na zalost, tvoja ideja o 5 ribica u tom akvariju nije preporucljiva...

Uzimamo neke okvirne vrijednosti oko 25 -30l po ribici, pa je onda jasno da mozes nabaviti jos samo jednu... :)

Nis se ne brini. Za godinu i kusur porastu toliko da ih bude pun akvarij...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 03, 2008, 11:34:52 prijepodne »
@darko098 mislila sam 5 ribica u totalu ukljucujuci i cistace, ale evo vidim da ninina mama veli da je to mala litraza za taj broj pa cu onda samo ovoj malenoj kupiti drustvance i dodati jos jednog malog cistaca da ovaj jadnicak ne bude sam.
Nego za podlogu sam pitala jer bi pokusala posaditi neko bilje, znam da ce one to popasti ali eto cisto da oku bude ugodnije!

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Živim da uživam
« Odgovori #8 u: Rujan 03, 2008, 11:38:57 prijepodne »
@darko098 mislila sam 5 ribica u totalu ukljucujuci i cistace, ale evo vidim da ninina mama veli da je to mala litraza za taj broj pa cu onda samo ovoj malenoj kupiti drustvance i dodati jos jednog malog cistaca da ovaj jadnicak ne bude sam.
Nego za podlogu sam pitala jer bi pokusala posaditi neko bilje, znam da ce one to popasti ali eto cisto da oku bude ugodnije!

mozes ali i ne trebas stavljat...kupi recimo anubias, on je dosta zilav pa ga mozda nece papati a ne trazi neke posebne uvijete
Zagreb/Dubrava

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 03, 2008, 11:46:55 prijepodne »
E da zaboravih reci da aq nema poklopac, da li da isti pravim, kupim?

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #10 u: Rujan 03, 2008, 12:01:06 poslijepodne »
U svakom slucaju bice ljepse gledati u osvijetljen akvarij, a i ako mislis saditi bilje, njemu svakako treba...

Dakle podlogu mozes staviti samo ti predlazem onda prilicno debeli sloj sljunka, jer one vole pljuckati sljunak naokolo, pa da ne raskopaju do zemlje... :up:

Zaboravih: nije neophodno stavljati podlogu. Stvar se moze rijesiti i sa tableticama, ali to dodje skuplja varijanta...

Kako Crazy rece, anubijasi bi trebali odolijevati dugo vremena (mada imamo dokaze i da oni znaju "padati", ali tvoje ribice su predpostavljam jos relativno male), a sasvim je sigurno da su jako efektni.
« Zadnja izmjena: Rujan 03, 2008, 12:07:29 poslijepodne od Ninina mama »
Tuzlanka u Sarajevu

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 03, 2008, 12:09:11 poslijepodne »
Ma da, nista napravit cemo im vec neki poklopac a do tada cu na aq staviti staklo i osvjetliti stolnom lampom. Eto za vikend cemo biti bogatiji za jedan hladnovodni aq jupiii!

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #12 u: Rujan 03, 2008, 12:10:31 poslijepodne »
Radujem se s vama i da to dokazem nudim jedan anubijas... ;)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 03, 2008, 12:14:02 poslijepodne »
@ ninia mama javim se na pp, cim udomimo malene i napravimo im aq kako vec spada!

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 03, 2008, 21:17:26 poslijepodne »
Na zalost, tvoja ideja o 5 ribica u tom akvariju nije preporucljiva...

Uzimamo neke okvirne vrijednosti oko 25 -30l po ribici, pa je onda jasno da mozes nabaviti jos samo jednu... :)

Nis se ne brini. Za godinu i kusur porastu toliko da ih bude pun akvarij...

i ja bi se slozio sa nininom mamom - 2 ribice na tu litrazu ce ti biti sasvim dovoljne, vjeruj nama "iskusnijim" hladnovodnim akvaristima jer zlatne ribice rastu i rastu!  :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Rujan 04, 2008, 07:43:07 prijepodne »
sretan kraj za još jednu (i još jednu - novu) zlatnu ribicu...bravo!
a glede poklopca, mislim da će ti biti potpuno dovoljno lijepa staklena ploča gore (pa neće toliko isparavati) i dobra stolna lampa koja će malenima osvijetliti svijet....
no, što se desilo s ovom "nestalom" mislim da će biti brzo otkriveno....naime, nemoguće da su je čistač i druga zlatna pojeli tako brzo da vi to niste primjetili, jedino je moguće da je iskočila (kad su ljute i te kako znaju skakati, i to je jedan od bitnih razloga zašto nekakav poklopac treba!) i kad maknete taj akvarij naći ćete je na nekom nemogućem mjestu....
mi smo imali slučaj da su nam skakale - prvi puta ju je peso kojeg imamo spasio, ali drugi puta ju je pojeo (prasac!)....da vidiš kako se pazi na poklopac odonda (a skočile su kroz otvor za hranjenje većeg akvarija!)
sretno s novim članovima obitelji!  :)

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 04, 2008, 09:50:57 prijepodne »
@babyboom iskreno nisam znala da zlatice hoce popapati svoje sunarodnjake, ali eto ako tako kazete vjerovatno se to desilo jer malene nema...
vec smo nasli finu staklenu plocu u svrhu poklopca, a dans idemo u obi po neku finu lampu, jer mislim da ove koje mi imamo kuci i nisu bas najadekvatnije za malene.
jucer sam kupila sljunak granilacije 2mm, pa cemo im to ubaciti kada nam stignu.
e da imam kuci lijepih malih oblutaka, da li im to mogu ubaciti u aq? ovo pitam jer znam da bi tropskim smetali zbog stavaranja tvrde vode, da li to vrijedi i za zlatice?
oprostite ali ja zaista nikada nisam imala velikog dodira sa hladnovodnim ljepoticama te ne bih zeljela da im nastetim zbog sve neinformiranosti.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #17 u: Rujan 04, 2008, 13:35:21 poslijepodne »
OBI, lampe = ne, ne... Dobijes jos jedan pp... ;)

Kakvi su ti ti oblutci? Probala si ih octom?

Osobno mislim da rijecni oblutci savrseno pasu sa zlatnima. Jesi vidjela slike hladnovodnog sa Aktera?
« Zadnja izmjena: Rujan 04, 2008, 13:37:18 poslijepodne od Ninina mama »
Tuzlanka u Sarajevu

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 04, 2008, 13:48:28 poslijepodne »
Kakvi su ti ti oblutci? Probala si ih octom?

Osobno mislim da rijecni oblutci savrseno pasu sa zlatnima. Jesi vidjela slike hladnovodnog sa Aktera?
Probala sam sinoc i ne pjene, a je rijecni su neki sive boje a neki bijeli sa nekim crnim tackicama koje se presijavaju kao granit.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #19 u: Rujan 05, 2008, 07:47:16 prijepodne »
zapravo, jako sumnjam da ju je pojela, pogotovo tako brzo...no, dobro...nema je i ne znamo što se desilo...i neka sad pliva u vječnim ribnjacima...
a oblutci iz rijeke - dapače - to je njima prirodno i bit će veliko veselje prevrtati ih kad malo narastu, i da, nabavi malo krupniji šljunak, recimo 3 - 4 mm, pa pomiješaj, ovaj 2 mm će ti biti presitan za čišćenje, pa da ti bude praktičnije...
vjerujem da će ti Ninina mama savjetovati dobru lampu - no, informacije radi - mi smo do nedavno za 30l akvarijić imali stolnu lampu, ali sa štednom žaruljom (ko mala neonka) i bilo je dobro!

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 05, 2008, 09:50:52 prijepodne »
Evo sinoc bili u kupovini i nabavili stolnu lampu s teleskopskom drskom, sto je super jer tako mozemo stimati visinu lampe tj. udaljenost lampe od aq. Mislim da je i nasa s stednom zaruljom jer izgleda kao mala neonka.
Kada sam imala kornjace sacuvala sam krupni sljunak mislim da je granulacija bas 3-4mm, samo me intresuje da li taj sljunak poslije kornjaca moze ici u aq s zlaticama, naravno prokuhat cu isti.

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 08, 2008, 09:58:21 prijepodne »
U subotu se desila selidba aq sa zlaticom i njenim komunalcem, uradili smo sve po ps-u. Sacuvali svu vodu, zlaticu prenjeli u plasticnoj kanti s poklopcem, kuci napravili novi setup u aq, nakon 2 sata ubacili stanovnike i jutros nadjem malecku na ledjima jadnica umrla.
Evo cijelo jutro se preispitujem da li smo negdje pogrijesili i zaista ne mogu da se sjetim gdje i kako?
Jucer se ponasala skroz normalno, jela veselo plivala, kad jutros kao grom iz vedra neba...
Jako mi je zao i vrlo sam tuzna.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 08, 2008, 12:17:01 poslijepodne »
 :'( :'( :'(

Siroče malo...Rekla bi da je stres u pitanju, strašnu su mu podložne...

Da li ste stavili kapi za smirenje pri selidbi?

Eventualno, da i ona nestala nije bila bolesna...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #23 u: Rujan 08, 2008, 12:56:33 poslijepodne »
Ajoooj! Bas mi je zao... Ne znam sto da ti kazem, jer ovakve stvari uvijek pogadjaju... Cry

Jeste li dosipali sto nove vode? Jesu li nove dekoracije prokuhane? Jeste li stavljali kakvu kemiju?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Rujan 08, 2008, 14:08:22 poslijepodne »
uh!  :o
ne znam što bi bilo drugo do da je bila bolesna, ili stres  -?....iako mi zlatne ne čine se tako jako podložne stresu da odmah uginu  -?....očito nešto nije bilo s njom dobro u početku pa je stres to samo potencirao  -?...
no, nemoj odustati od zlatnih....one su krasne, samo moraš s njima polako... ;D