Najprije pozdrav svima, ovo mi je prvi post.
Prije godinu dana sam dobila Wave akvarij (s stalkom

od 110 l (80cm duzine).
Frend koji se razumije u akvaristiku mi ga je postavljao. Postavljen je bio substrat (mislim da je Tetra Complete substrat kantica bila). Zasadjene biljke. Ciklikranje. Ribice. Sve je to divno i krasno. Osim sto mi bilje jako slabo uspjeva. Cak i najjednostavnije. Osvijetljenje je defaul Wave 2x18W T8 Tropical river i plant power (koj su to ekvivalent recimo hagenovim, da znam kada budem mjenjala?). Filtracija je veliki filter BlueWave 7 s 5 pregrada i uredno se cisti. Mjesecno stavim Tetrin FloraPride gnjoivo tocno kako je u uputstvu napisano.
Pa sam citala u raznoraznim prospektima sto uzmem u zoo shopu (tetra, sera, hagen) a i po netu sto sam trazila, koliko W na l vode. Krece se od 0.5W za svaku litru vode (Tetra prospekt "Njega biljaka u akvariju" - dakle kod mene je to 0,5x110 = 55W ?) pa do 1W na litru (dakle 110W). Kod mene je to 36W (18Wx2). Mislim da bi u tome mogao biti problem jer po prospektu su mi tocno ti simptomi. Prekomjerni rast u duljinu s nerazvijenim ili zutim listovima. Tako je kod mene i kazu da je to problem u rasvijeti.
Vodu mijenjamo uredno svaki mjesec 1/4 ili 1/5 uz dodatke aquasafea, a voda dolazi iz RO jedinice koju ima frend. Tada i cistimo filter i dodamo jednu Fluvalovu kesicu ugljena i anti amonijaka (mislim da ze zove nesto ZeoCarb). Testove napravimo i ph, kh, i nitrati su uredu. Ribice su jako jednostavne i vec godinu dana su tu bez neke velike smrtnosti

Neonke, gupi, švert, jos neke male tetre trokutaste, botia jedna i cory. Prilicno mirno drustvo

Moze mi neko malo pojasniti da li sam u pravu ili je jos nesto krivo?
Jer sam gledala kako dodati jos recimo 2 18W neonke, pa nije bas jednostavno na ovaj Waveov poklopac. Ali mozda mi ovaj frend uspije nesto napraviti. Onda s 4x18W bi bilo 72W pa bi valjd ato bilo dovoljno da mi i biljke napokon pocmu cvijetati i rasti. Koju kombinaciju svijetala koristiti s 2x18W i s buducim eventualnim 4x18W ?
Zahvaljujem svima koji ce potrositi koju minutu vremena da mi pomogne!