Srpanj 22, 2025, 01:34:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Svijetlo u slatkovodnom akvariju  (Posjeta: 3578 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mia

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Svijetlo u slatkovodnom akvariju
« u: Kolovoz 18, 2008, 18:14:52 poslijepodne »
Najprije pozdrav svima, ovo mi je prvi post.

Prije godinu dana sam dobila Wave akvarij (s stalkom :) od 110 l (80cm duzine).

Frend koji se razumije u akvaristiku mi ga je postavljao. Postavljen je bio substrat (mislim da je Tetra Complete substrat kantica bila). Zasadjene biljke. Ciklikranje. Ribice. Sve je to divno i krasno. Osim sto mi bilje jako slabo uspjeva. Cak i najjednostavnije. Osvijetljenje je defaul Wave 2x18W T8 Tropical river i plant power (koj su to ekvivalent recimo hagenovim, da znam kada budem mjenjala?). Filtracija je veliki filter BlueWave 7 s 5 pregrada i uredno se cisti. Mjesecno stavim Tetrin FloraPride gnjoivo tocno kako je u uputstvu napisano.

Pa sam citala u raznoraznim prospektima sto uzmem u zoo shopu (tetra, sera, hagen) a i po netu sto sam trazila, koliko W na l vode. Krece se od 0.5W za svaku litru vode (Tetra prospekt "Njega biljaka u akvariju" - dakle kod mene je to 0,5x110 = 55W ?) pa do 1W na litru (dakle 110W). Kod mene je to 36W (18Wx2). Mislim da bi u tome mogao biti problem jer po prospektu su mi tocno ti simptomi. Prekomjerni rast u duljinu s nerazvijenim ili zutim listovima. Tako je kod mene i kazu da je to problem u rasvijeti.

Vodu mijenjamo uredno svaki mjesec 1/4 ili 1/5 uz dodatke aquasafea, a voda dolazi iz RO jedinice koju ima frend. Tada i cistimo filter i dodamo jednu Fluvalovu kesicu ugljena i anti amonijaka (mislim da ze zove nesto ZeoCarb). Testove napravimo i ph, kh, i nitrati su uredu. Ribice su jako jednostavne i vec godinu dana su tu bez neke velike smrtnosti :) Neonke, gupi, švert, jos neke male tetre trokutaste, botia jedna i cory. Prilicno mirno drustvo :)

Moze mi neko malo pojasniti da li sam u pravu ili je jos nesto krivo?

Jer sam gledala kako dodati jos recimo 2 18W neonke, pa nije bas jednostavno na ovaj Waveov poklopac. Ali mozda mi ovaj frend uspije nesto napraviti. Onda s 4x18W bi bilo 72W pa bi valjd ato bilo dovoljno da mi i biljke napokon pocmu cvijetati i rasti. Koju kombinaciju svijetala koristiti s 2x18W i s buducim eventualnim 4x18W ?

Zahvaljujem svima koji ce potrositi koju minutu vremena da mi pomogne!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Odg: Svijetlo u slatkovodnom akvariju
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2008, 18:35:59 poslijepodne »
Pozdrav!
Tako je, svjetlo te muci. Ne znam kakvo bilje imas, ali prvi korak ti je staviti reflektore na ove dvije. Ja na akvariju istih dimenzija imam 3*18W i vecina biljaka mi je super rasla, jedino glosa i sl. nisu bas divljale. Dakle, prvo reflektore i onda ako ne bude dosta onda jos lampu-dvije (po mogucnosti t5) nekako uglaviti...
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2008, 19:51:45 poslijepodne »
Da da, reflektore vec ima. Doslo s akvarijem. Ako mislimo na isto. Metalni reflektori s 2 drzaca koji se u biti nataknu na neonsku cijev. Obe neonke imaju po jedan taj reflektor.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2008, 20:40:20 poslijepodne »
Onda ti je najjednostavnije kupiti glomat rasvjetu i staviti kao dodatnu u akvarij. pogledaj malo po forumu o tome, bilo je već nekoliko tema.

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 18, 2008, 21:57:19 poslijepodne »
Aha, glomat kazes. Vidi vidi nisam to prije vidjela.

Mislim da bi jedna lampa mogla se jednostavno postaviti.

Sto onda mislite da uzmem uz ove 2x18W jos jednu od 30W? Pa da budem sigurna da ce bilje biti happy?

I koja je najbolja ombinacija lampi u ovom slucaju? ove 2x18 jedna powerglo druga floraglo? Sto onda s glomatom? I jel se mogu kod njega mijenjati lampe? Koju da lampu tu stavim?

Svaki savijet je dobrodosao!

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2008, 22:05:24 poslijepodne »
prije svega pozdrav i dobrodosla  :up:

kolege su te vec savjetovali oko rasvjete, ako imas prijatelja koji bi ti mogao sloziti rasvjetu puno jeftinije od kupovnog glomata preporucam posjetu i kupovinu preko Kalisto-a, tamo ces naci sve potrebno za DIY slaganje rasvjete (prigusnica 2x24W, lampe T5 24W sylvania aquastar + gro-lux, vodotjesna grla, nosaci za lampe, kablovi, itd.).

kod uspjesnog biljnog AQ ovo je nepotrebno
dodamo jednu Fluvalovu kesicu ugljena
aktivni ugljen veze na sebe lose tvari a isto tako pokupi i gnojivo.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Kolovoz 18, 2008, 22:09:15 poslijepodne »
Sto onda mislite da uzmem uz ove 2x18W jos jednu od 30W?
nece ti stati u poklopac jer lampa od 30W je duga 89.5cm, u tvoj poklopac ti stane lampa T8 od 18 i 25W a T5 samo od 24W.

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 19, 2008, 08:40:22 prijepodne »
aktivni ugljen veze na sebe lose tvari a isto tako pokupi i gnojivo.

Hmm...moguce onda da je i ovo problem jel? Ako sam ja dodavala samo gnojivo, a ugljen ga stalno vezao na sebe, onda biljke nisu imale gnojiva? Sto onda da napravim? Kada dodam gnojivo da izvadim kesicu s ugljenom? Koliko dugo? Dan? Dva? Tri?

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Kolovoz 19, 2008, 08:54:46 prijepodne »
Ugljen ti ne treba u filteru, osim ako tretiraš s lijekovima ili nekim kemikalijama, pa da onda ugljen to pokupi.
Zabok

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2008, 10:55:37 prijepodne »
?!? Neshvacam? Pa svugdje sam citala da aktivni ugljen treba radi kemijske filtracije. Da upija raznorazne lose stvari iz vode (riblje izlucevine i sl.). I u ovom filteru zadnja pregrada je spuzva s ugljenim prahom. Mi smo tu spuzvu otkinuli na pola, i u slobodan prostor dodali jednu vrecicu Fluvalovog ugljena.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2008, 11:21:26 prijepodne »
samo ti stavi ugljen jer je on jako koristan. sad svako ima svoja iskustva pa će ti drugačije reći.
Varaždin...

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2008, 11:41:10 prijepodne »
samo ti stavi ugljen jer je on jako koristan. sad svako ima svoja iskustva pa će ti drugačije reći.
radi cega je to jako koristan u biljnom akvariju?

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2008, 11:48:47 prijepodne »
Evo ja bi samo se nadovezala, nije cisto biljni akvarij. Ima 12 neonki, 4-5 gupija, 2 šverta (10tak mladih :)), 3 tetre male, jedna botija, jedan cory i jedan ancitrus. Ali bi zeljela malo vise bilja, jer kada kupim bilje, zasadim, nakon 2-3 tjedna pocme zutjeti, otpadati dojne lisce, raste u visinu i sl. Tako da bi htjela nesto vise bilja u tanku, uz postojece ribice :)

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 19, 2008, 12:01:23 poslijepodne »
Ugljen van, ugljenu spužvicu van, ne upija ugljen 'riblje izlučevine', ugljen upija kemikalije, a 'izlučevine' razgradjuju bakterije nastanjene u filteru, zato se u filter stavlja spužva ili oni keramički komadići da se poveća površina na koje se te bakterijice nasele.

Zato se i akvarij ciklira, da se razmnože te bakterije koje razgradjuju otpadne tvari.
Btw, ugljen ima točku zasićenja, kad se 'napuni' i više ne upija kemikalije, ne znam točno kak dugo, ali mislim da ne može isti ugljen biti mjesec dana u filteru (normalno, to ovisi i o količini kemije koju uliješ u akvač  :D), a da ne govorim o spužvici s ugljenom koja je u tvom akvariju godinu dana?

Malo ot... :-[

A ako ti bilje raste samo u visinu i otpadaju donji listovi to je premalo svjetla kao prvo.  :nerd:

Zabok

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Kolovoz 19, 2008, 12:33:52 poslijepodne »
Aha, hmm...to me je savijetovao ovaj frend da uvijek drzim ugljen + amonijakremover u tanku. Kesice mijenjam jednom mjesecno, a spuzva svako 3 mjeseca (tako pisalo na upustvu). Ovaj filter ima 5 pregrada: 1. mala pregrada s grijacem, 2. plava spuzva , 3. bioballsi, 4. keramika, 5. spuzva s ugljenom + pumpa. Kada perem spuzve perem ih iskljucivo u vodi koju sam izvadila iz tanka, nikada u cistoj vodi (tako me frend uputio, da se valjda s cistom vodom ubiju korisne bakterije). Tako da plava filter spuzva i crna ugljen spuzva se samo kroz vozu iz tanka peru, bio ballsi isto. Keramiku kroz obicnu vodu. Keramika je valjda za upijanje isto kemijskih stvari, a ne za bakterije, valjda su bioballsi za bakterije? Naravno, sve sto mi je frend krivo rekao i ja vama sada kazem krivo :)

Dakle, dodati jos jednu ili 2 lampe (ili onaj glomat ili jos 2x18 nekako ugraditi u poklopac), izbaciti sav ugljen (i kesicu i ugljenu spuzvu) i malo nagnojiti bilje (posto valjda je prije mi ugljen upijao na sebe ovo gnojenje?). Onda ce mu z zadnjoj pregradi ostati samo pumpa (inace je bila pumpa kroz spuzvu ugljenu isla). Da tu stavim recimo akvarijsku vatu? Pa da jos malo poboljasm filtraciju?

Svaki prijedlog je dobrodosao.

Offline F. Chief

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 19, 2008, 13:19:43 poslijepodne »
Tako jeeee!

Stavi vatu, pojačaj rasvjetu na 0,5 - 0,6 W po litrici i piči. Ako imaš podlogu, ja ne bih u početku stavljal nikakvo tekuće gnojivo, tek toliko da vidiš kak bu išlo. Mislim da s nezahtjevniim biljem ne bi trebalo biti problema. Možda malo CO2...

I da, opet se vrati na forum s novim problemima!  :D
Zabok

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Kolovoz 23, 2008, 15:44:35 poslijepodne »
Evo upravo radimo na dodatku na postojeci poklopac s dodatne 2x18W T8 neonke.

Samo kratko pitanje i mislim da sam vec dolje negdje pitala: kako da poslozim svijetla?

2x power glo + 2x flora glo? Ili 1x powerglo + 3x floraglo?

I ako je recimo 2+2, kako ih posloziti u poklopcu ? Npr:

(ovo je prednje staklo) | power glo | flora glo | flora glo | power glo | (ovo je straznje staklo)

Dajte prijedloge :)

Offline Mia

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 23, 2008, 23:29:05 poslijepodne »
Nitko?  ::)

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
« Odgovori #18 u: Kolovoz 24, 2008, 01:21:18 prijepodne »
Nitko nece da odgovori,a jesu zlocesti stavi si prvu ovu sto ti daje svjetlost pa onda za biljke pa opet powerglo pa floraglo! Tako je slicno kod mog brata slozeno i sve je OK! :)
780L
780L 2.dio

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #19 u: Kolovoz 28, 2008, 17:41:05 poslijepodne »
Raspored lampi je cesto uvjetovan subjektivnim osjecajem. Bilju je bitno da ima potrebnu kolicinu svjetlosti, u odredjenom vremenu. Dakle, isprobaj pa vidi kako ti ej akvaij "ljepsi" i tako ostavi... :D Bilje ce se vec snaci da iskoristi tvoje tetosenje... ;)

Nego imam nekoliko pitanja: kolika ti je tvrdoca vode i koliko RO vode dodajes? Zasto tako rijetko mijenjanje vode? -?

Imala sam isti fiter i umjesto zadnje spuzve sam stavila akvaristicku vatu i jos keramike... :up:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 28, 2008, 17:43:27 poslijepodne od Ninina mama »
Tuzlanka u Sarajevu