Srpanj 19, 2025, 23:36:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Situacija se popravlja! URNEBES+update-i  (Posjeta: 2483 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gimnazijalac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Dubrovnik
Situacija se popravlja! URNEBES+update-i
« u: Kolovoz 11, 2008, 16:24:53 poslijepodne »
MOLIM PROČITAJTE, :-(

Znate da imam akvarij od +30litara. Inače jutros sam našao mrtvu molicu na dnu. Nikakvih znakova smrti, vjerojatno stres! Zašto? Zato što sam je jako nervozan i uvijek prebirem po akvariju, jer mi nikad ne valja, uvijek je ružan, s malo ofucanog bilja koje sporo raste, ili je neugledno i ružno. I meni je puko film. Danas sam po drugi put sređivao akvarij i ubacio kamenje, obično, šljunak ispred kuće. Prokuhao dvaput. I učinio urnebes,jer unatoč prokuhavanju voda bijela, sve šporko... Povadio sam ribe u aq od 5 litara, a betu u zasebni. Tamo im je već ciklirana voda, i puno bilja... Atomsko sklonište. ALi sam ja u svom bijesu još rukom izmiješao šljunak i napravio baru. Moji spavaju. Poludit će kad se probude! Izbacio sam 1/3 vode i upalio filter. Imam još jedan, mogu ga stavit? Što ću radit? Poludit ću i radi biljaka, i radi ribica, i akvarija, i puževa. A tako je bilo lijepo prvih mjesec dana. Sve češće pomišljam na povratak u hladnovodnu aq. Mislim da je sve ovo previše, ne znam što ću! Molim vas hitnu pomoć!

:punch: -?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2008, 13:55:31 poslijepodne od Gimnazijalac »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: Opet sam učinio *ranje!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 11, 2008, 16:34:36 poslijepodne »
Pratim tvoje pisanje i na drugim forumima i mogu samo zakljucit da ni ti sam nemas pojma kaj radiš. Probaj manje prckat po tom akvariju, mjenjaj vodu jednom tjedno i tako mjesec dana i nis drugo ne diraj pa mozda sve to skupa nekamo i krene.

Jel si ti procitao prirucnik za pocetnike?

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
Odg: Opet sam učinio *ranje!
« Odgovori #2 u: Kolovoz 11, 2008, 16:57:02 poslijepodne »
Naravno da imam pojma, ali jednostavno mi ništa ne uspijeva. Ništa nije kako bi trebalo biti i kako želim. A što se tiče vodiča, sve sam pročitao. Nije mi se lako snaći kad imam goli akvarij, i kad se moram snalazit na sve moguće načine da bi se nečega domogao. Malky, nemoj mislit da sam kreten, jer ja ovo volim, ali mi jednostavno ne ide. I neće, pa neće.

Offline cile

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Opet sam učinio urnebes!
« Odgovori #3 u: Kolovoz 11, 2008, 17:03:13 poslijepodne »
mislim da previse brsckas po tom akvarijumu a ni sam ne znas sta hoces... prvo sjedni, razmisli i zamisli sliku tvog idealnog akvarijuma i onda pocni... tako sam ja i sve je bilo u redu... sto se tice sljunka, nije dovoljno samo dva puta prokuhati vec bi ti  bolje bilo 10 puta dobro isprati vrucom vodom, ukoliko hoces bistru vodu i da ne skodi ribama... hajd znaj da ti moli nije od tog uginuo...?! to ce reci oni koji imaju vise iskustva i duze se bave akvaristikom od mene... sto se tice biljaka, pa kakva ti je rasvjeta u akvarijumu??? provjeri to... jer kad je dobra rasvjeta - logicno - biljke bolje rastu...
"Sto vise upoznajem ljude, sve vise volim zivotinje"

http://vbg2.4rumer.com/forum.htm

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #4 u: Kolovoz 11, 2008, 17:16:24 poslijepodne »
Gimnazijalac, samo polako, u akvariju ništa ne ide prek noći.

Sjećam se kad sam ja počel s akvarijima, isto me sve živciralo i niš mi nije išlo (manje-više tak je i danas  :D), ali s vremenom se to polako poboljšava. Skužil sam jednu važnu stvar koju moraš i ti: nemaš akvarij da bi se živciral, nego da bi se opuštal  uz njega, uz rad na njemu i uz učenje zakonitosti koje vladaju u njemu (a ima se kaj naučiti, vjeruj mi, od biologije, kemije, fizike, do čisto zanatskih stvari kao staklarija, stolarija...) Ako će te živcirati svaka sitnica, onda si fulal hobi.  :nerd:

I tak fino, kad je kakav problem, ne odmah svu vodu van, sve pobacati i rastepsti nego malo na internet, malo prolistati literaturu, pitati frendove i tak. E sad, ak' krepa koja ribica ili propadne koja biljka, j... ga.

Problemi uvijek donesu novo znanje i nove prijatelje.

Za akvarij je mjesec dana ništa u vremenskom smislu. Samo polako... :up:
Zabok

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #5 u: Kolovoz 11, 2008, 17:19:35 poslijepodne »
imam 30litara i na njih oko 11w, pa ispadne ja mislim da je bilo 0.36 što je slabo osvjetljenje. Što da stavim još unutra ili da ovu pojačam? A od biljaka nemam puno 7-8 stabljika anubias nane, s malim okruglim listićima, 2 grančice cabombe iz Zagreba, jednu Elodeje, imam nešto one travice po podu i to je to. I imam ja skicu, nacrtanu, premjerenu... Tlocrt, nacrt i bokocrt, ali koje će mi to koristi kad nemam nigdje nabavit ono što želim.

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #6 u: Kolovoz 11, 2008, 17:21:24 poslijepodne »
Gimnazijalac, samo polako, u akvariju ništa ne ide prek noći.

Sjećam se kad sam ja počel s akvarijima, isto me sve živciralo i niš mi nije išlo (manje-više tak je i danas  :D), ali s vremenom se to polako poboljšava. Skužil sam jednu važnu stvar koju moraš i ti: nemaš akvarij da bi se živciral, nego da bi se opuštal  uz njega, uz rad na njemu i uz učenje zakonitosti koje vladaju u njemu (a ima se kaj naučiti, vjeruj mi, od biologije, kemije, fizike, do čisto zanatskih stvari kao staklarija, stolarija...) Ako će te živcirati svaka sitnica, onda si fulal hobi.  :nerd:

I tak fino, kad je kakav problem, ne odmah svu vodu van, sve pobacati i rastepsti nego malo na internet, malo prolistati literaturu, pitati frendove i tak. E sad, ak' krepa koja ribica ili propadne koja biljka, j... ga.

Problemi uvijek donesu novo znanje i nove prijatelje.

Za akvarij je mjesec dana ništa u vremenskom smislu. Samo polako... :up:

Shvaćam, problem je i taj što ja tijekom osam godina hladnovodne nisam susreo ni jedan jedini problem, da bi me ovdje odmah zatreslo 102. Nisam se tomu nadao, ali neću odustati, nema smisla.

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2008, 21:55:11 poslijepodne »
Nije ti ni svaki kamen dobar iako si ga prokuhao. Provjeri s octom da li se pjeni, tj šušti. Ako da onda nije pogodan. Ja sam npr. prije puuuuno godina donijela prekrasno kamenje s Paga i nakon sat vremena kuhanja ubacila ga gupijima. Sutra ih je nekoliko ležalo na leđima. :dead: Nakon puno smrti ustanovila sam da je to prekrasno kamenje ustvari bila sol.

Ovo tvoje nije sol, ali ipak možda nije pogodno, dakle probaj octom. ;)

A što se strpljenja tiče i meni je to problem. Zato mi nijedan akvarij nije potpuno po želji. Uvijek preskočim neki bitan korak iako si svečano obećam da će sve biti po redu i zakonu. Figa.
Ali ako si stvarno gimnazijalac, onda to i nije čudno. Strpljenje dolazi s godinama. Polako ali sigurno. Što si stariji to si strpljiviji.  :)
I love ribeki

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #8 u: Kolovoz 15, 2008, 14:47:19 poslijepodne »
Napast je gurnuti ruku u akvarij kad ti stabljika ne naginje na lijevo kako si ti zamislio nego na desno, poznato mi je to, svi smo to prošli, ali s vremenom zaključiš dvije stvari - što veći akvarij to lakše za održavanje (dva puta sam kupovao veći) i što manje prčkanja to bolje. Tjedno održavanje i to je to, teško se oduprijeti u početku. Isto tako, ne može se u deset dana dobiti lijepo ubiljen i obrastao akvarij, treba pustiti bilje i da naraste.

Zato polako, smireno, ako nešto ne valja ne odmah ruku u akvarij, informiraj se na netu prije, možeš dobiti vrijedne savjete.

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #9 u: Kolovoz 17, 2008, 09:02:36 prijepodne »
Ne guram ruku 5 dana već! Akvarij je ok, imam 3 platije, mola i gupija, dva korića i ancia, i bettu koja je trenutno u malom aq jer mu glupa gupica grize peraje. Svjetlo mi radi vrućine radi na pola, ubacujem ferro tabs i očekujem neki napredak, barem da mi se travica razraste po cijelom ak. Pygmy nana mi je stvarno ok, čisti listovi, ima i novih. Ma bude ok!

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #10 u: Kolovoz 21, 2008, 22:19:42 poslijepodne »
Malo vise strpljenja i doci se to na svoje.  ;)
- nije ovca sve što bleji -

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #11 u: Kolovoz 22, 2008, 13:54:56 poslijepodne »
UPDATE:
Uz postojeće ribe, moliju sam dodao još dvije bijele molice i 2 šverta (m/f). Želio sam dva platija još ali mi je prodavačica rekla da nije čula za pritužbe na "sživot" a m je interesiran sa svojim "mačem" premda nije previše dug. Ženka ima isto lijepu boju. A bijele molice su mi jako lijepe, i u akvariju je konstantno party. Natežu se, idu lijevo desno... Lijep prizor. Otkad mi je bettan izgrižen, a gupica udaljena njemu su peraje još veće i što me čudi na mjestima gdje je bio izgrižen bijele. Lijepo izgleda.
Odlučio sam nabaviti Easy Carbo, mi ga nemamo ali Frida će mi pomoć, kako se i ponudila.

Imam pitanje vezano uz Cabombu i kugu (elodeia)

Njih sam imao po jednu granu koje sam podijelio na po 3 manje grančice pa posadio. Nadam se da će se primiti i da neće bit problema!? Imate li komentar na to?

Iako akvarij izgleda pust kao Nevada, meni je drag i nemam želju da odustanem.
Vodim bitke oko nabavke bilja. Inače, nemoguće je kod nas ništa nabavit.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: Situacija se popravlja! URNEBES+update-i
« Odgovori #12 u: Kolovoz 22, 2008, 16:27:54 poslijepodne »
Trebal bi se i cabomba i osobito kuga,razrast,možda si ih trebao posadit i pustit da sam puste izdankepa ih zatim odsjeć i zapiknut,al trebale bi i ovak pustit nove izdanke

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #13 u: Kolovoz 22, 2008, 16:29:24 poslijepodne »
Naručih easy carbo preko reefa, nadam se da će se situacija "drastično" popravit.  :up:

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #14 u: Kolovoz 22, 2008, 16:32:02 poslijepodne »
samo pazi s doziranjem... ipak je to malen aq... a po svemu sudeci nemas ni dosta bilja... kupi spricu za injekciju od 2ml i pooolako..
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #15 u: Kolovoz 22, 2008, 18:31:12 poslijepodne »
samo pazi s doziranjem... ipak je to malen aq... a po svemu sudeci nemas ni dosta bilja... kupi spricu za injekciju od 2ml i pooolako..

Nemaš beda! Zamolim ih par od susjede citologinje. Sram me pitat u ljekarni jer ljudi mogu svašta pomislit. Pozdrav!

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #16 u: Kolovoz 22, 2008, 19:57:39 poslijepodne »

Nemaš beda! Zamolim ih par od susjede citologinje. Sram me pitat u ljekarni jer ljudi mogu svašta pomislit. Pozdrav!
Ma kaj,pa narkomani kod nas imaju pravo na besplatnu čistu iglu,zapravo nam se isplati doć kod sakomana u grupu i žicat pribor