Ako ste stavili zračni kamen umjesto ljestvi to znači da se CO2 kraće zadržava u vodi tj. brže izlazi, kroz ljestve je period otapanja duži, zato vjerojatno ribe ne hvataju zraka jer nema previše CO2. Ali, ako želite smanjiti ph vode, uz CO2, zašto ne staviti još biljaka, ima na forumu kolega koji svako toliko u oglasima imaju viškova biljaka pa pratite, ja sam glavninu biljaka tako nabavio, a kad budem imao viškova i ja ću ih dijeliti.
Ima i riba i biljaka koje vole tvrđu ili mekšu vodu, proučite si malo u bazama akvarij neta da li vam se bilje i ribe podudara oko tražene ph vrijednosti. Iako ja osobno nisam nikada bio preoptereć time jer je sve bilo ok, a od kada sam počeo dodavati CO2 bilje je probujalo, ali ja sam se odlučio na CO2 jer imam dosta biljaka, neke i zahtjevne.
Ne bih znao da li su biljke iscrpile sve nutrijente u par dana, ali ako nije bilo prije toga gnojenja onda je moguće, iako može biti i nešto drugo, ja npr. imam problema s jednom biljkom koja mi konstantno propada, a ima dovoljno svijetla i co2 i nutrijenata, to je sve lutrija neki put. Vidim da je limun prilično "gusto" zasađen, ako ste zapiknuli nekoliko stabljika zajedno u podlogu može biti to razlog, stabljikaste biljke bi trebalo saditi svaku stabljiku za sebe u razmacima 2-3 cm. Ako ih je par jedna uz drugu, razdvojite ih, limun ima jaku stabljiku i dosta čvrsto se zakorijeni u podlogu kad se uhvati.
I...ne da obeshrabrujem, ali...kad se kupi akvarij, ribice i biljke, to nije nikada konačan trošak, uvijek još ponešto treba u početku :

reci supruzi da je to za dobrobit ribica i biljaka da budete dugo sretni i zadovoljni

testere nemoj kupovati, tu se samo natrošiš, a za početak ti ne treba po meni.