Srpanj 27, 2025, 20:05:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čudnovati Guppy  (Posjeta: 2308 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Čudnovati Guppy
« u: Srpanj 31, 2008, 21:49:12 poslijepodne »
Eto ovako,nemam slike njih ali o čemu se radi...
imam malce guppya i prije sam to primjetio kod njih pa sam mislio da je to slučajno(prije dok sam imao gupije nikad nisam vidio tako šta) o čem se zapravo radi...Malci su ne vjerojatno agresivni i uvijek mi se polovica pobije.Dakle...saviju se u slovo S skoro skupe zadnje peraje(skoro ko u iglu) i unazad plivaju jedan do drugog i zaletavaju se jedan u drugog..grizu itd...ali plivanje unazad me jako začudilo
kod mojih velikih gupika to nisam primjetio nikada,ali kod njihovih malaca stalno...
Ubacio sam i par malih zebrica...u veliku akvarij i zamislite nisu ih napadale velike ribe(bar ne u toj mjeri) u kojoj su ti malci koji su manji od zebrica....
O čemu se to radi? 1. puta viđam takvo ponašanje kod guppya..velike odrasle mame guppike su ok,nisu agresivne,jedino što su mi puno veće s obzirom mužijaka(njih više nema..)

Jeste li i vi ovakvo čudno ponašanje primjetili kod malaca? :nerd:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Ribač

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Čudnovati Guppy
« Odgovori #1 u: Srpanj 31, 2008, 22:52:37 poslijepodne »
Ne, ali promotrit ću ponovo. -?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #2 u: Srpanj 31, 2008, 23:04:55 poslijepodne »
kažem izuzetno čudno ponašanje...i dosta su agresivni....
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #3 u: Kolovoz 01, 2008, 07:17:20 prijepodne »
A da ti se nisu možda međusobno parili braća i sestre???U tom slućaju dobiješ raznorazne beštije....

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Kolovoz 01, 2008, 07:51:33 prijepodne »
A da ti se nisu možda međusobno parili braća i sestre???U tom slućaju dobiješ raznorazne beštije....

yes! -? -? -?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #5 u: Kolovoz 01, 2008, 11:04:16 prijepodne »
izgleda da jesu,nisu moji bili pa ne znam,iako sam nove muzijake nabavio..zadnji koji je pare te zenke je bio iz totalno drugog legla.Sad kad gledam,neke od zenki su fakat velike za standardnu velicinu gupija,ma to su neki mutanti bokte,Nema visi muskih,necu ih vise drzat,a ovih malaca sve je manje i manje i neka..izgleda da sam stvorio full agresivne degenerik gupije lol!
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Kolovoz 01, 2008, 11:14:49 prijepodne »
čuvaj ti svoje zebrice....one su sigurno dobrice.... :)
a by the way, gupići i jesu mali-veliki agresivci, to mi samo mislimo da su mirni....da vidiš kako je jedna cura neki dan povijala mog (dobrog!) borca....sve se prašilo, a on skoro duplo veći od nje, pa sad ti vidi (ili je samo ufatio ju PMS  :P)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 01, 2008, 11:35:52 prijepodne »
Ali kad držiš u akvariju gupije i oni normalno imaju male, kak ćeš spriječit da wse ti 'mali' ne pare? -?

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #8 u: Kolovoz 01, 2008, 16:20:37 poslijepodne »
Ali kad držiš u akvariju gupije i oni normalno imaju male, kak ćeš spriječit da wse ti 'mali' ne pare? -?
Ma idu mi na zivce,ostale su samo zenke,koje su ogromne,vece su od svih drugih riba,a muzijaci samo ugibaju,nema vise,necu vise gupije.Jedino muske..mozda.Drzim se ja zebrica,one su mi full drage 8)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 01, 2008, 17:59:19 poslijepodne »
Tako da redovito dodaješ novu krv...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 01, 2008, 18:03:21 poslijepodne »
Tako da redovito dodaješ novu krv...

Niti s tim ne možeš spriječiti da se ovi međusobno pare. A da se ubacuje svježa krv to se nekak i podrazumijeva. :)

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 01, 2008, 18:07:03 poslijepodne »
Naravno da nemožeš spriječiti ali smanjiš mogućnost.Ako se baviš uzgojem to je prva stvar na koju moraš paziti da bi imao zdrav podmladak.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #12 u: Kolovoz 01, 2008, 18:30:35 poslijepodne »
Isu FridA! 666 POSTOVA! sva si vražija hahah! :rotfl:
Ma ubacivao sam ja nove mužijake...
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Frida

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 01, 2008, 18:33:07 poslijepodne »
Hahaha potrudila sam se da ne potraje tih mojih 666,kak si samo skužil,biće da presporo tipkam...nemoraju svi znati ćim se bavim u slobodno vrijeme :devil:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 01, 2008, 20:37:36 poslijepodne »
E, pa baš na to i mislim. Ne možeš spriječiti, ako staviš male skupa to će biti tak. Ipak je akvarij mali izolirani 'otočić'.
A u uzgoju je to ipak puno drukčije...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Kolovoz 02, 2008, 14:46:19 poslijepodne »
Ne znam da li i inace promatrate kako se ponasaju mlade ribe, al ako su to gusto zasadjeni akvariji onda se tesko i primjecuju jer se mladj uvijek zadrzava u zaklonu. Al normalno je da se mlate, u vecoj ili manjoj mjeri. Tocno je, sto se inbreedinga tice, da se tako pojacavaju osobine (roditelja, tj. potomaka i tako dalje), pa ako im je u genima da su malo agresivniji svaka sljedeca generacija bi mogla biti jos agresivnija, ili pak suprotno, da izgube sve instinkte. U glavnom, agresivnost je samo bitka za prezivljavanje, tko prezivi je najjaca jedinka i kao takva prenosi svoje gene dalje, nema velike filozofije. Iako se u prirodi to desava na malo sirem planu, nije mnogo drugacije u akvarijima kada ribe zive u zajednicama.

I jos nesto, medjusobno parenje nije nikakav bauk, negdje do 6. generacije (uzgajivaci se drze do 5. da budu sigurni, a teorijski je zapravo do 9. samo mi se cini da nitko neide tako daleko) je inbreeding normalan, tj. dobar. Pod dobar mislim da ne znaci da ce se odmah javiti deformacije, one se desavaju tek kada se genetski bazen (ajmo rec) razrijedi dovoljno. Iako onda sa svakom sljedecom je sve rijedji.

Da zakljucim, dodavanje svijeze krvi i kontrola podmladka (znaci, mlade dajes ca, starce dajes ca, unosis dovoljnu kolicinu nove krvi u odnosu na broj riba...) je dovoljna da se deforomacije ne desavaju. Pod deformacije mislim i na ponasanje.

:-[
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #16 u: Kolovoz 02, 2008, 16:26:33 poslijepodne »
A eto kako sam rekao,i davno prije sam imao gupije jedino što su mi znali mlade platike natabačit i onda mi pougibaju platike(platike se slabije razvijaju od guppija)ali ovo ponašanje koje vidim nisam nikad prije vidio kod ni jedne vrste riba...zadnja peraja u špic..i jedan i drugi malac..u blago slovo s i plivaju jedan do drugog unazad i počnu se međusobno napadat..neki dan sam gledao opet i žao mi je što nisam nekako snimio jer ne mogu ja to tako dobro riječima opisat...pofajtali se na taj način.
evo neke dvije fakat loše snimke ženki na kojima se vidi da su guppiji dakle nisu neke druge vrste poput gambusie pa da su aggresivne vrste(to me baš ujak pitao da se nisam možda zeznio..pa reko nisam lud da ne znam razlikovat)...guppy ali su velike..i to bi čak rekao i više nego što bi trebale....to mi je isto čudno kod njih.
N.multifasciatus
 Cayman60