Ne znam da li i inace promatrate kako se ponasaju mlade ribe, al ako su to gusto zasadjeni akvariji onda se tesko i primjecuju jer se mladj uvijek zadrzava u zaklonu. Al normalno je da se mlate, u vecoj ili manjoj mjeri. Tocno je, sto se inbreedinga tice, da se tako pojacavaju osobine (roditelja, tj. potomaka i tako dalje), pa ako im je u genima da su malo agresivniji svaka sljedeca generacija bi mogla biti jos agresivnija, ili pak suprotno, da izgube sve instinkte. U glavnom, agresivnost je samo bitka za prezivljavanje, tko prezivi je najjaca jedinka i kao takva prenosi svoje gene dalje, nema velike filozofije. Iako se u prirodi to desava na malo sirem planu, nije mnogo drugacije u akvarijima kada ribe zive u zajednicama.
I jos nesto, medjusobno parenje nije nikakav bauk, negdje do 6. generacije (uzgajivaci se drze do 5. da budu sigurni, a teorijski je zapravo do 9. samo mi se cini da nitko neide tako daleko) je inbreeding normalan, tj. dobar. Pod dobar mislim da ne znaci da ce se odmah javiti deformacije, one se desavaju tek kada se genetski bazen (ajmo rec) razrijedi dovoljno. Iako onda sa svakom sljedecom je sve rijedji.
Da zakljucim, dodavanje svijeze krvi i kontrola podmladka (znaci, mlade dajes ca, starce dajes ca, unosis dovoljnu kolicinu nove krvi u odnosu na broj riba...) je dovoljna da se deforomacije ne desavaju. Pod deformacije mislim i na ponasanje.