Svibanj 10, 2025, 00:19:49 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Dvokratno svjetlo  (Posjeta: 7008 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sax

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #25 u: Listopad 05, 2004, 18:22:00 poslijepodne »

Citat: D.I.T.

Ovo je definitivno toeno, probajte akvarij skroz ugasiti nakon 5-7 dana, kad ga upalite vidjet aete da su se biljke strašno izdužile, više nego u 3 tjedna normalnog rasta, a i istina je da je takvo bilje ''kržljavo''[/QUOTE]

To o cemu pricate ja nebi rekao da je brzi rast vec deformacija koja se javlja usljed nedostatka svijetla. Biljka se isteze prema svjetlosti tj prema tamo otkuda je ona prije dolazila. Napisao sam da se isteze a ne raste iz jednostavnog razloga zato sto taj proces nemoze trajat u nedogled vec ce u jednom trenutku uvenuti, prije ili kasnije, bila biljka grasak ili akvarijska biljka.
To se isto javlja kad se ima preslabe lampe u akvariju ili lampe spektra koje nemoze prolazit kroz vodu (groluks na primjer).

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #26 u: Listopad 05, 2004, 19:30:00 poslijepodne »
Bravo Sax onda trebas odma javiti u Sylvaniju da im je grolux jako losa lampa a sto oni neznaju pa je zato na trzistu vec tako mali niz godina.

BTW koja je po tebi dobra lampa za akvarijsko bilje.

Offline sax

• Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #27 u: Listopad 05, 2004, 23:15:00 poslijepodne »

Citat: Force
Bravo Sax onda trebas odma javiti u Sylvaniju da im je grolux jako losa lampa a sto oni neznaju pa je zato na trzistu vec tako mali niz godina.

BTW koja je po tebi dobra lampa za akvarijsko bilje.

Ja nisam rekao da lampa nije dobra nego da nije pogodna za akvaristiku, tj za zahtjevnije bilje koje treba puno svijetla. Kad sam je zadnji put kupio (prije desetak godina ) na samoj ambalazi je nacrtan bio staklenik. Tu ta lampa funkcionira. To sto je na trzistu to je zato jer je jeftina a pa petshopovi zaradju masno na njoj.
Ali kad malo bolje razmislim gdje je to na trzistu. U zaruljici ?
Od istog proizvodjaca je dobra Aquastar. Koja je napravljena poslije groluxa i pod kojom ce bilje puno intezivnije rast. Te lampe ja koristim ( i aquarelle od Philipsa obadvije su od 10 K) druge nisam isprobavao jer sam sa ovim zadovoljan. Cinimi se da pod tim lampama ribe imaju prirodne boje dok pod groluxsom mi tankovi izgledaju umjetno.
Svako ima svog favorita i svoje razloge zasto koristi neke lampe. Moj tank je visok 55cm i siguran sam da mi grolux nemoze dobit biljke da pustaju mjehurice kisika (vidi avatar) kao pod gore navedenim lampama.

Offline Neno_B

• Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #28 u: Listopad 06, 2004, 07:46:00 prijepodne »
Ja koristim kombinaciju groluxa i axastara i sve dobro štima. Ovo je jedne od najzadnjih kombinacija (kojih 6 mjeseci) i razvoj je kao i prije sa nekim Hagenovim lampama. Sami grolux je davao, kako je navedeno, umjetne boje, ali su recimo Cryptocorine sa njim bile "zadovoljne". No, ostalo, na svjetlo zahtjevnije bilje nije mrdalo.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #29 u: Listopad 06, 2004, 13:11:00 poslijepodne »
Šišmiš
Ako se sjeeaš moj komentar na "Novelu o fotosintezi" je bio HVALA, i zaista to mislim dao si si ogroman trud pripremajuei ju za nas, (isto vrijedi i za sve ostale novele).
Volim znati kako stvari funkcioniraju i zbog tog me savjet o dvokratnom svjetlu iritira, izgleda da funkcionira a neznam zašto.
Svjetlo nije glavni razlog za nastajanje algi ali je jedan od razloga. Makni im samo jedan faktor i ništa od njih (barem jedne vrste, novo nastali uvjet može savršeno odgovarati nekoj drugoj vrsti i opet smo na poeetku).
Alge nemogu nestati i ne postoji akvari bez njih samo je bitno koliko ih je tu se potpuno slažem s tobom.

Dugogodišnje bavljenje akvaristikom me naueilo da i najveei autoriteti nisu uvjek u pravu, shvaeanje pojedinih procesa se mijenja i sam si napisao da o fotosintezi nitko nezna sve zato neeu još prihvatiti izjavu da je "popodnevna drijemka" magijanje ili "sveta vodica" (ne šteti tom sam sam svjedok a da li pomaže i na koji naein još uvjek treba dokazati).
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline lucifer

• Punopravni član
    • http://www.psychoreefer.hr
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #30 u: Listopad 08, 2004, 12:11:00 poslijepodne »
meni dvokratno pomaze definitivno sa zelenim algama koristim tu metodu vec 10 mj i pokazalo se da nekontinuirano svjetlo najvise smeta zelenim algama

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #31 u: Listopad 11, 2004, 19:49:00 poslijepodne »
ako je sve ok nemas algi kako god da sredis svjetlo, bar je kod mene tako
Rijeka/Hrvatska

Offline ivica

• Punopravni član
    • http://yahoo.com
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #32 u: Listopad 18, 2004, 10:32:00 prijepodne »
SA ZANIMANJEM SAM PROCITAO OVE VASE POSTOVE I NISAM SE HTIO MJESATI U TEMU U KOJOJ OCITO ZNATE PUNO VISE NEGO JA!!! JA KORISTIM PAUZU OD 2 SATA SA RASVJETOM I POKAZALO SE KAO VRLO DOBRO RJESENJE A I NA RIBICAMA NISAM PRIMJETIO NEGATIVNE UCINKE!!! U NEKIM KNJIGAMA POD SPECIFIKACIJAMA O NEKIM AKVARIJIMA PRIMJETIO SAM DA KOD SVAKOG POSTOJI TA PAUZA OD 2-3 SATA A SUDECI PO IZGLEDU TIH AKVARIJA LJUDI ZNAJU O CEMU GOVORE!!! NO NAKON OVOG SVEGA CINI MI SE DA JE ZORANOV PRIJEDLOG NAJRAZUMNIJI TE DA POSTEPENO PALJENJE A ZATIM I GASENJE RASVJETE MI SE CINI KAO NAJPRIRODNIJE RJESENJE ZA REGULIRANJE RASVJETE A I TREBALO BI VIDJETI KAKO BI ALGE REAGIRALE NA TAKAV NACIN OSVETLJENJA (AKO NEKO VEC IMA ISKUSTVA S TIM NEKA SE JAVI) I MISLIM DA CU TO RJESENJE PRIMJENITI KOD SEBE U AKVARIJU!!! NA KRAJU IPAK MISLIM DA BI SVAKOM AKVARISTI CILJ TREBAO BITI STVARANJE STO PRIRODNIJEG OKOLISA ZA RIBE I BILJKE BEZ OBZIRA NA TO STO AKVARIJ KAO STAKLENA KUTIJA TO NIJE I NE MOZE BITI!!!
Halo Bing...

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #33 u: Listopad 18, 2004, 10:49:00 prijepodne »
zašto nas mueiš velikim slovima?
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline ivica

• Punopravni član
    • http://yahoo.com
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #34 u: Listopad 19, 2004, 19:55:00 poslijepodne »
ETO ONAKO!!!
Halo Bing...

Offline moto

• Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #35 u: Listopad 19, 2004, 23:01:00 poslijepodne »

mislim da bi trebalo pratiti prirodnu rasvjetu na taj naein da se postepeno pali i to prvo ona od 2800K(jutro)zatim daylite nešto oko 5000 K (dan) inaveeer završiti opet sa manjom kelvinažom 2800 K.... to je prirodni ciklus toplog ihladnog svijetla uz malo prtljanja po struji
Vraćam se odmah - Godot

Offline sajonara

• Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #36 u: Prosinac 07, 2004, 23:59:00 poslijepodne »

Malo kasnim na debatu (gledajuei datume kada su poruke pisane) ali sve jedno da pridodam svoje misli.

Uknjizi Peter Hiscock-a "Enciklopedija akvariskog bilja" koju je proeitao vidim i Tuljan, sam zakljueio da kada ubacimo pauzu u osvjetljenju akvarija, dešava se sljedeee:

Biljkama to ne smeta baš ništa jer kad svjetlo dopre do njih one poenu sa fotosintezom bez nekih problema, a tako i prekinu kad nestane svijetla.

A algama treba puno duži i kontinuiraniji period osvjetljenja da mogu normalno preživljavati.

I to je bit 1-2satnogmraka u akvariju u podne, sj.... alge, a da pri tome ne koristimo razne kemikalije!

Za mene ova teorija je sasvim zadovoljavajuea, i sam je koristim. I mogu reei da od algi su ostale samo flekice kao da ih je tenk pregazil.

Sajonara od Sajonare!!!!!
Varaždin

Offline Profa

• Punopravni član
Dvokratno svjetlo
« Odgovori #37 u: Prosinac 08, 2004, 12:26:00 poslijepodne »
Evo, ja to radim vea duži vremenski period i zbilja mogu reai da je efikasno
Novi Zagreb